Τετάρτη 6 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο Τύπος για το 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ

Ηανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ για την εξαγγελία της πραγματοποίησης του 16ου Συνεδρίου του ΚΚΕ δεν μπορούσε, ασφαλώς, να περάσει απαρατήρητη από τον Τύπο. Το σύνολο, σχεδόν, του χτεσινού ημερήσιου Τύπου αναφέρει την είδηση, όχι, φυσικά, με ομοιόμορφο τρόπο και σχόλια.

Οι εφημερίδες «Νέα», «Καθημερινή»,«Αυγή», «Νίκη», «Λόγος» φιλοξενούν - σε διαφορετική έκταση η κάθε μία - ασχολίαστο το περιεχόμενο ή αποσπάσματα της ανακοίνωσης της ΚΕ για το χρόνο διεξαγωγής του Συνεδρίου, τα θέματα ημερήσιας διάταξης κ.ά.

Το ίδιο και η «Αθηναϊκή», που, επιπλέον, στο ρεπορτάζ της επικαλείται πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες το ΚΚΕ σε ό,τι αφορά τις πολιτικές συμμαχίες «θα επιμείνει στα κοινωνικά και πολιτικά ανοίγματα, με βασική προϋπόθεση διαλόγου και κοινής δράσης την αντίθεση στις δυνάμεις του ιμπεριαλισμού», καθώς και ότι «το κεντρικό όργανο του κόμματος θα προτείνει τη συνέχιση της σημερινής πολιτικής που έχει ως βασικό άξονα τη συγκρότηση του Μετώπου».

Οι εφημερίδες «Ελευθεροτυπία», «Εξουσία» και «Βήμα» αναφέρουν την είδηση, επαναλαμβάνοντας τα γνωστά ρεπορτάζ που πανομοιότυπα και με τις ίδιες σχεδόν λέξεις επαναλαμβάνουν το τελευταίο εξάμηνο σχεδόν σε καθημερινή βάση, προφανώς για καλύτερη εμπέδωση από το αναγνωστικό τους κοινό. Πιο συγκεκριμένα:

Η «Εξουσία » φιλοξενεί αποσπάσματα της ανακοίνωσης της ΚΕ του ΚΚΕ και τιτλοφορεί το θέμα «Προς συνέδριο το ΚΚΕ - Οι εργασίες του θα διεξαχθούν από 14 έως 17 Δεκεμβρίου». Στο θέμα της διατυπώνεται η εκτίμηση πως το κείμενο των θέσεων του ΚΚΕ «δε λαμβάνει υπόψη τις διαφορετικές προτάσεις που έχουν κατατεθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα στο εσωτερικό του κόμματος» και πως «η ηγεσία έχει αποφασίσει να τηρήσει σκληρή στάση έναντι των διαφωνούντων με κινήσεις που θα εκδηλωθούν το προσεχές διάστημα».

Η «Ελευθεροτυπία» τιτλοφορεί το σχετικό θέμα «16ο συνέδριο ΚΚΕ υπό τη σκιά των διαφωνιών», ένας τίτλος που αποδίδει και το περιεχόμενο του ρεπορτάζ, το οποίο περιλαμβάνει «πληροφορίες», για τις διαφωνίες στο εσωτερικό του κόμματος.

Το ρεπορτάζ στο «Βήμα» φέρει τον τίτλο «Βήμα για τους διαφωνούντες στον προσυνεδριακό διάλογο», στον πρόλογο του οποίου διαβάζουμε το πότε και πώς θα διεξαχθεί το συνέδριο και εν συνεχεία: «Ο προσυνεδριακός διάλογος αναμένεται με μεγάλο πολιτικό ενδιαφέρον καθώς θα αποτελέσει βήμα έκφρασης των διαφορετικών προβληματισμών που είτε δημοσίως είτε όχι εκφράζονται τους τελευταίους μήνες από μερίδα στελεχών και μελών του ΚΚΕ». Η εφημερίδα επικαλείται «ασφαλείς πληροφορίες» για να τεκμηριώσει τον ισχυρισμό της πως «μέσω του προσυνεδριακού διαλόγου αναμένεται να αντιδράσουν δημοσίως στελέχη», καθώς και τους ισχυρισμούς της για τις παραπέρα κινήσεις αυτών των στελεχών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ