Τετάρτη 6 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩ
Ευκαιρία για κυβερνητικές θριαμβολογίες

Π. Κοσιώνης: τον ελληνικό λαό τον περιμένουν πολύ δύσκολες μέρες

Με θριαμβολογίες για την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ, εισηγήθηκε χτες στο θερινό τμήμα της Βουλής ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, το νομοσχέδιο που προβλέπει τα τεχνικά θέματα για την εισαγωγή του Ευρώ στην Ελλάδα. Από την πλευρά του, το ΚΚΕ επισήμανε τη συνολική διαφωνία του Κόμματος με αυτή την πορεία. Υπέρ του νομοσχεδίου τάχτηκε η ΝΔ ενώ δεν αποσαφήνισε τη θέση του ο ΣΥΝ.

Τη διαφοροποίηση του ΚΚΕ, συνολικά προς την πορεία της οικονομικής ενοποίησης, αποσαφήνισε εξαρχής στην τοποθέτησή του ο βουλευτής του Κόμματος, Παναγιώτης Κοσιώνης, σημειώνοντας ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο. Παράλληλα πάντως, επισήμανε ότι οι κυβερνητικές θριαμβολογίες για την ένταξη στο Ευρώ, έρχονται σε αντίθεση «με έναν σκεπτικισμό που αναπτύσσεται από κορυφαία στελέχη της ΕΕ» αφού στην Ευρώπη, «μετά από τη μεταπολεμική συσσώρευση κεφαλαίου, παρατηρείται μια βαθμιαία ελάττωση σε βασικούς δείκτες όπως είναι το ΑΕΠ και η απασχόληση» σύμφωνα με στοιχεία της ίδιας της Κομισιόν.

Αναφερόμενος στην ελληνική πραγματικότητα, ο Παναγιώτης Κοσιώνης τόνισε ότι, ενώ η κυβέρνηση θριαμβολογεί, στο ίδιο χρονικό διάστημα είχαμε μια πρωτοφανή στα ελληνικά χρονικά υπερσυγκέντρωση πλούτου καθώς και τη μεγέθυνση του χάσματος ανάμεσα στο κεφάλαιο και στους μικρομεσαίους καθώς και αύξηση της ανεργίας στα ύψη. Επίσης, σημείωσε, έχουμε τεράστιο αριθμό Ελλήνων κάτω από το όριο φτώχειας. Κατέληξε λέγοντας ότι είναι φανερό ότι τον ελληνικό λαό τον περιμένουν πολύ δύσκολες μέρες.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου, σημείωσε ότι το νομοσχέδιο έχει τεχνικό χαρακτήρα είναι όμως και «ιστορικό» αφού σηματοδοτεί τη μετάβαση στο Ευρώ. Θριαμβολογώντας ο υπουργός επισήμανε ότι «η Ελλάδα κέρδισε τη μάχη της ανάπτυξης».

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, ο εισηγητής του κόμματος, Ιωάννης Βαθειάς, σημείωσε ότι για το νομοσχέδιο που προβλέπει τη μετάβαση στο Ευρώ, «έχει γίνει μια πολύ σοβαρή δουλιά και ένας εξαντλητικότατος διάλογος με τις παραγωγικές τάξεις». Παράλληλα σημείωσε ότι «ουσιαστικά υπάρχει μια ετοιμότητα για να περιοριστεί το παράλληλο διάστημα της κυκλοφορίας για ένα σοβαρό λόγο: όσο πιο μικρό είναι το διάστημα αυτό, τόσο πιο εύκολα θα αντιμετωπίσουμε τυχόν προβλήματα».

Την υπερψήφιση του νομοσχεδίου από τη ΝΔ, ανήγγειλε ο εισηγητής του κόμματος Ν. Νικολόπουλος, σημειώνοντας ότι «η ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας υπήρξε μια κορυφαία εθνική στρατηγική επιλογή της Νέας Δημοκρατίας».

Από την πλευρά της η εισηγήτρια του Συνασπισμού Ασημίνα Ξηροτύρη, χαρακτήρισε το σχέδιο νόμου «τεχνοκρατικό», τονίζοντας ότι ο ΣΥΝ «συμμερίζεται την ανάγκη της πορείας της χώρας προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση» ενώ άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για τη μη ύπαρξη χρονοδιαγράμματος για την προσαρμογή στο ΕΥΡΩ. Οσον αφορά την ψήφο του ΣΥΝ, σημείωσε ότι εφόσον κατά τη διάρκεια της συζήτησης δοθούν οι ανάλογες εγγυήσεις για το χρονοδιάγραμμα, θα αποφασίσει τη στάση του ο Συνασπισμός.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ