Τετάρτη 6 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΠΛΟΚΗ
Επί της ουσίας, «ουδέν σχόλιο»

Εκτόξευση καταγγελιών από το ΠΑΣΟΚ προς τη ΝΔ και τον ΣΥΝ και αντίστροφα, περιλάμβανε το χτεσινό επεισόδιο του σίριαλ «διαπλοκή», με τους βασικούς του πρωταγωνιστές να αοριστολογούν ασύστολα, αποπροσανατολίζοντας τον ελληνικό λαό από τις πραγματικές αιτίες ύπαρξης του φαινομένου, τις οποίες αφήνουν στο απυρόβλητο.

Ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος συναντήθηκε χτες στα πλαίσια της «πρωτοβουλίας του ΣΥΝ για τη διαφάνεια στο δημόσιο βίο» με τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σκανδαλίδη, τον πρόεδρο του ΔΗΚΚΙ Δημήτρη Τσοβόλα και τη διοίκηση του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου.

Μετά το πέρας των συναντήσεών του, ο πρόεδρος του ΣΥΝ διατύπωσε την εξής ρηξικέλευθη πρόταση, στα πλαίσια του ιμπεριαλισμού να υπάρξει «αντιμονοπωλιακή νομοθεσία» (!) και «θεσμικό πλαίσιο υγιούς ανταγωνισμού», ενώ επέπληξε την κυβέρνηση που δεν έχει ενσωματώσει στην ελληνική νομοθεσία τις «ρήτρες για τον υγιή ανταγωνισμό και για τη διαμόρφωση αντιμονοπωλιακών καταστάσεων» της Ευρωπαϊκής Ενωσης!!! Μάλιστα ισχυρίστηκε ότι η ΕΕ έχει μία από τις ισχυρότερες πολιτικές για τον ανταγωνισμό και η Επιτροπή Ανταγωνισμού τους πιο σκληρούς μηχανισμούς, με τους οποίους ελέγχει τη λειτουργία της οικονομίας και της κάθε χώρας χωριστά! Δεν είπε βέβαια ότι ούτε οι ελεγκτικοί μηχανισμοί ούτε οι ρήτρες της ΕΕ στάθηκαν ικανές να εμποδίσουν τα σκάνδαλα ολκής που ξέσπασαν στη Γαλλία, τη Γερμανία και σε άλλες χώρες - μέλη της.

Από την πλευρά του ο Κ. Σκανδαλίδης, όπως άλλωστε αναμενόταν, υπεραμύνθηκε της κυβερνητικής πολιτικής και των μέτρων, που, όπως ισχυρίστηκε - παρά τις περί του αντιθέτου φωνές και μέσα στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ - «συνιστούν ένα επαρκές κεντροθεσμικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση του κεντρικού αυτού προβλήματος και είναι αυτό το πλαίσιο από τα πιο προχωρημένα σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Ωστόσο τόνισε αυτό το πλέον «επαρκές και προοδευτικό που υπάρχει στην Ευρώπη» χρειάζεται «βελτιώσεις και προσαρμογές» και ότι είναι «σαφές ότι η κυβέρνηση κινείται προς αυτή την κατεύθυνση». Επιχείρησε δε να παρουσιάσει τη σχεδιαζόμενη επέμβαση στα εσωτερικά των κομμάτων, υπό το πρόσχημα του οικονομικού ελέγχου, ως ένα ακόμα μέτρο για τη διαφάνεια στο δημόσιο βίο.

Οταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τις χτεσινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου περί εντυπωσιοθηρίας και αντικυβερνητικού μετώπου, ταυτίστηκε μαζί του λέγοντας πως δίνεται μια τέτοια αίσθηση. Εμφάνισε δε την κυβέρνηση ως θύμα που κατηγορείται άδικα, ισχυριζόμενος πως «δεν μπορεί μια κυβέρνηση που είναι η μόνη που πήρε θεσμικές πρωτοβουλίες, που πολλές φορές βρήκε απέναντι δυνάμεις ή φωνές ή πράξεις κομμάτων ή στελεχών της αντιπολίτευσης, να απολογείται ως η κυβέρνηση της διαπλοκής και της διαφθοράς»!

Κατέληξε θέτοντας το πρόβλημα στην «πραγματική του διάσταση», που κατά τον Κ. Σκανδαλίδη είναι το εξής διαστρεβλωτικό της πραγματικότητας: «Η προοδευτική πολιτική που βρίσκεται σε εξέλιξη και η συντηρητική πολιτική που φάνηκε κατά την περίοδο της Νέας Δημοκρατίας και που σ' όλη την Ευρώπη, οι συντηρητικές δυνάμεις περνούν την πλήρη απελευθέρωση και την ασυδοσία, αυτή η διαχωριστική γραμμή πρέπει να επανέλθει»!

Εξάλλου μετά το τέλος της συνάντησης του Ν. Κωνσταντόπουλου με τον Δ. Τσοβόλα, που έγινε στα γραφεία του ΔΗΚΚΙ, ο Δ. Τσοβόλας μεταξύ άλλων εξέφρασε τη διάθεσή του «να βοηθήσει στην αποκατάσταση της δημοκρατίας».

Δηλώσεις επί δηλώσεων...

Στο μεταξύ με νέα του δήλωση ο πρόεδρος του ΣΥΝ (ξανά)απάντησε στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δ. Ρέππα. Αναφέρει ο Ν. Κωνσταντόπουλος: «Αδιαφορώ για την προσωπική και υβριστική εναντίον μου επίθεση. Αυτός είναι. Ως πρόσωπο εκφράζει τον εαυτό του. Οι κόθορνοι της εξουσίας δεν κρύβουν, απεναντίας αποκαλύπτουν τι δεν υπάρχει στα φυσικά πρόσωπα που ασκούν εξουσία».

Και κατέληξε με μια επίθεση φιλίας στον πρωθυπουργό: «Οι ευπρεπείς φίλοι της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ των οποίων και ο κ. πρωθυπουργός, και το λέω με ειλικρίνεια, ας ασχοληθούν και με αυτό το πρόβλημα του τρόπου συμπεριφοράς των διαφόρων προσώπων και φορέων εξουσίας».

Ομως και ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Θ. Ρουσόπουλος απάντησε στον Δ. Ρέππα με την εξής δήλωση: «Ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου, αντί να υβρίζει, να κινδυνολογεί και να συνωμοσιολογεί, ας απαντήσει στο απλό ερώτημα: Γιατί η καθημερινά εντεινόμενη αντίδραση των πολιτικών δυνάμεων και του πολιτικού κόσμου κατά της αδιαφάνειας και της διαπλοκής ενοχλεί τόσο την κυβέρνηση;».

Το παραπάνω σκηνικό συμπλήρωσαν οι δηλώσεις του υφυπουργού Τύπου Τηλέμαχου Χυτήρη, κατά την ενημέρωση των εκπροσώπων του Τύπου χτες (στις οποίες βεβαίως απάντησε ο ΣΥΝ). Παρά τις επίμονες ερωτήσεις δημοσιογράφων ο Τ. Χυτήρης απέφυγε να κατονομάσει τα «οικονομικά συμφέροντα που πιέζουν την κυβέρνηση» όπως παραδέχτηκε ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη.

Αντί άλλης απάντησης ο Τ. Χυτήρης δήλωσε: «Ολα τα οικονομικά συμφέροντα πιέζουν. Σας είπα ότι κάνουν τη δουλιά τους» και λίγο μετά επανέλαβε: «Είπα ότι κάνουν τη δουλιά τους. Προσπαθούν να κερδίσουν πόντους. Η κυβέρνηση κάνει πολύ καλά τη δουλιά της, υπερασπίζοντας τα συμφέροντα της χώρας και του ελληνικού λαού».

Ερωτώμενος για τις κατηγορίες που εκτοξεύουν οι Κ. Καραμανλής και Ν. Κωνσταντόπουλος, ο Τηλέμαχος Χυτήρης αναμάσησε τη γνωστή πια «καραμέλα»: «Η κυβέρνηση κινείται στο πλαίσιο των δημοκρατικών θεσμών και των νόμων, με γνώμονα το συμφέρον του ελληνικού λαού. Τηρεί και εγγυάται τους κανόνες διαφάνειας. Δεν εμπλέκεται στις διαμάχες των οικονομικών συμφερόντων».

Προκάλεσε όποιος έχει στοιχεία περί του αντιθέτου να προσφύγει στη δικαιοσύνη, είτε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, είτε στα ευρωπαϊκά όργανα.

Καταλήγοντας κατηγόρησε τον Κ. Καραμανλή ότι «ανάλογα με τα εσωτερικά προβλήματα που έχει η ΝΔ, και αναζητώντας απεγνωσμένα ένα στίγμα αντιπολίτευσης, "φουσκώνει" και "ξεφουσκώνει" το μπαλόνι της διαπλοκής. Ωθείται να κάνει αντιπολίτευση μέσα από τη διαπλοκή, κατά της διαπλοκής».

Αμέσως μετά κατήγγειλε τον Ν. Κωνσταντόπουλο ότι «προστρέχει στη θέση της ΝΔ».

Αργά χτες βράδυ ο Νίκος Κωνσταντόπουλος προέβη σε δήλωση σχετική με την επιστολή της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, με την οποία εμφανίζεται ενοχλημένος για την πολιτική παρέμβαση του ΚΚΕ. Επί της ουσίας αρνείται σε κάθε κόμμα να έχει την άποψή του για τον τρόπο που βλέπει το ίδιο να αντιμετωπίζει και να χειρίζεται ζητήματα που απασχολούν τον τόπο. Επιδεικνύει έτσι μια πλήρως αντιδημοκρατική λογική, η οποία υποτάσσει τα πάντα, ακόμα και τα πραγματικά λαϊκά συμφέροντα σε κινήσεις εντυπωσιασμού και δημοσίων σχέσεων για να «συζητηθούν» γνωστά και επανειλημμένα ειπωθέντα στη Βουλή, τη στιγμή που τα διάφορα «διαπλεκόμενα», δηλαδή το μεγάλο κεφάλαιο μαζί με την κυβέρνηση, προχωρούν σε αντεργατικούς σχεδιασμούς που επιβάλλουν δράσεις μέσα στο λαό, μέσα στους αγώνες κι όχι «συναντήσεις» για τις κάμερες των καναλιών!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ