ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Σεπτέμβρη 2000
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΠΕΙΡΑΙΑΣ - ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ»
Νέα απόπειρα καταστροφής της «Υπεραγοράς»

Οι κινητοποιήσεις των κατοίκων είναι η μόνη απάντηση στις ενέργειες του δημάρχου Πειραιά Χρήστου Αγραπίδη, ο οποίος δε διστάζει να προβαίνει ακόμα και σε παραβάσεις της κείμενης νομοθεσίας προκειμένου να παραδώσει στην ιδιωτική κερδοσκοπία το μοναδικό εναπομείναντα ελεύθερο χώρο, σε μια από τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές, στην είσοδο της πόλης για την κατασκευή γκαράζ. Ο λόγος για τα δύο επί της 34ου Συντάγματος οικόπεδα, που αν και έχουν χαρακτηριστεί χώροι πρασίνου, οι συνδεδεμένες με τα πάσης φύσης οικονομικά συμφέροντα δημοτικές αρχές του Πειραιά προσπαθούν να τα εκχωρήσουν σε ιδιώτες και θα το είχαν καταφέρει εάν οι κάτοικοι δεν αντιστέκονταν τα είκοσι τελευταία χρόνια. Μετά τις τελευταίες ενέργειες της Δημοτικής Αρχής, η Δημοτική Κίνηση «Πειραιάς Αναγέννηση» καλεί τους κατοίκους να συνεχίσουν τους αγώνες για μια καλύτερη ποιότητα ζωής, για να περιφρουρήσουν ό,τι τους ανήκει, υπενθυμίζοντας ότι η κινητοποίηση των κατοίκων της Τερψιθέας απέτρεψαν ένα άλλο οικολογικό έγκλημα του δημάρχου Πειραιά.

Σε ανακοίνωση τής Γραμματείας της Κίνησης αναφέρεται:

«Η κινητοποίηση των κατοίκων του Πειραιά απέκρουσε την τελευταία επίθεση της Δημοτικής Αρχής στην πλατεία Τερψιθέας. Η επιτροπή του άρθρου 18 δέχτηκε την προσφυγή των κατοίκων και της Κίνησή μας και ακύρωσε την παράνομη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά για κατασκευή γκαράζ στη θέση των κήπων. Οι τσιμεντοποιητές όμως δεν ησυχάζουν. Αυτές τις μέρες συντελείται με τον πιο θρασύ τρόπο μια ακόμα απόπειρα καταστροφής του χώρου της "Υπεραγοράς" του 34ου Συντάγματος και Ευαγγελίστριας, που είναι θεσμοθετημένος για πράσινο. Ο δήμαρχος ακολουθώντας τον Λογοθέτη, αντί να τον φυτεύσει και να τον αποδώσει στους κατοίκους, επιχειρεί να εγκαταστήσει στο πιο κρίσιμο κυκλοφοριακό σημείο του κέντρου ένα γκαράζ που θα έλκει περισσότερα αυτοκίνητα, θα εμποδίζει τις νευραλγικές λεωφορειακές γραμμές του Πειραιά και θα δηλητηριάζει τη γειτονιά και το όμορφο σχολείο. Συγχρόνως, θα υπάρξουν και κτίρια πάνω από την επιφάνεια του εδάφους που θα έλκουν τεράστιες οχλούσες δραστηριότητες.

Πέρα από τον πολιτικό και περιβαλλοντικά απαράδεκτο χαρακτήρα της ενέργειας, οι εργασίες που γίνονται εκεί συνοδεύονται από σειρά καραμπινάτων παρανομιών για τις οποίες η Κίνησή μας έχει ήδη ειδοποιήσει τις αρμόδιες Αρχές και θα ενημερώσει σύντομα τον Πειραϊκό λαό, μόλις ολοκληρώσει τη συλλογή των στοιχείων. Ενδεικτικά αναφέρουμε την περιφρόνηση της νομοθεσίας για τις εργολαβίες, την παραβίαση της πολεοδομικής νομοθεσίας και την παραβίαση ειδικής νομοθεσίας για τα γκαράζ. Μέχρι που φτάσανε να δώσουν ελλιπή και παραπλανητικά στοιχεία για να αποσπάσουν τη συναίνεση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το Προεδρικό Διάταγμα τσιμεντοποίησης».

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Οι αγώνες για τη σωτηρία των οικοπέδων κλείνουν μια εικοσαετία. Ο λόγος είναι πάλι στους κατοίκους. Τους καλούμε να ενεργοποιήσουν άμεσα την Επιτροπή τους που τόσες φορές έσωσε τα οικόπεδα. Προτείνουμε άμεση ημερομηνία σύγκλησή της. Η Κίνησή μας όπως πάντα θα είναι στη διάθεση τους».

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • Τα Κεντρικά Γραφεία της ΠΕΑΕΑ και η Επιτροπή Λακώνων Αττικής στήριξης του ΚΚΕ, διοργανώνουν εκδρομή - προσκύνημα σήμερα Πέμπτη 7 και αύριο Παρασκευή 8/9/2000, στα Πετρουλιάνικα Λακωνίας, για να τιμήσουν την επέτειο της σφαγής, το Γενάρη του 1946 από τους «Χίτες», της οικογένειας των αγωνιστών Πέτρουλα. Πούλμαν ξεκινά σήμερα στις 8πμ από την Κάνιγγος και από τον Πειραιά στις 8.30 πμ, από το Δημοτικό Θέατρο.
  • Το ΔΣ της ΠΕΑΕΑ, καλεί τα μέλη της και όλους τους αγωνιστές και τους φίλους της Αντίστασης την Κυριακή 10/9/2000, στις 10.30 πμ, να πάρουν μέρος στην εκδήλωση τιμής και μνήμης του ηρώα Νίκου Πλουμπίδη, στον τόπο που στις 14-8-1954, έγινε η εκτέλεσή του, στο Αλσος πίσω από τη Μονή Δαφνίου, όπου υπάρχει και το μνημείο του.

- Πούλμαν αναχωρούν: Από Κάνιγγος στις 9 πμ (συμμετοχή στα τηλ. 8234.296 και 8831.369). Από το Παλατάκι Χαϊδαρίου στις 9.45 και στάσεις στο μετρό και το Μουσείο ΕΑ.

  • Το Παράρτημα Χαλκίδας - Αλιβερίου της ΠΕΑΕΑ, διοργανώνει εκδήλωση την Κυριακή 10/9/2000, στις 11 πμ, στο χώρο του μνημείου της «Λαμπούσας», για την 56η επέτειο της νικηφόρας μάχης του ΕΛΑΣ κατά των ναζί, που έγινε στις 3/9/1944.

- Πούλμαν για τη Λαμπούσα από την Πλατεία Αγοράς Χαλκίδας, στις 9.30 πμ.

  • Το Παράρτημα Ροδόπης της ΠΕΑΕΑ και ο Δήμος Σαππών, διοργανώνουν την Κυριακή 10-9-2000, στις 11 πμ, στη θέση «Αλώνια», ΒΑ των Σαππών, εκδήλωση τιμής και μνήμης για την 56η επέτειο της απελευθέρωσης των Σαππών από τους Βουλγάρους φασίστες κατακτητές. Ακόμα, θα γίνουν αποκαλυπτήρια πλάκας αναμνηστικής με τα ονόματα των 11 αγωνιστών της ΕΑ, που δολοφονήθηκαν από τα βουλγαρικά στρατεύματα κατοχής την περίοδο 1941-'44.
Συνάντηση του Ν. Γκατζή με το δήμαρχο Βόλου

Με τον δήμαρχο Βόλου Κυριάκο Μήτρου συναντήθηκε ο βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής, στο πλαίσιο του προγράμματος των περιοδειών κλιμακίων του Κόμματος στους δήμους της περιοχής. Στο επίκεντρο της συνάντησης τέθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του Βόλου, όπως αυτά της ύδρευσης, της ανεργίας, της καθυστέρησης κατασκευής των αναγκαίων για την πόλη έργων κ.ά.

Οσον αφορά το πρόβλημα της ύδρευσης που υπάρχει στο Βόλο και στους όμορους δήμους, ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε την αναγκαιότητα δημιουργίας ενός φορέα για το νερό σε περιφερειακό ή νομαρχιακό επίπεδο, όπου θα παίζουν καθοριστικό ρόλο η ΔΕΥΑΒ και οι γύρω δήμοι. Ο Νίκος Γκατζής αναφέρθηκε και στην κωλυσιεργία που έχει σημειωθεί στην αποπεράτωση των έργων στο Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο του Βόλου, επισημαίνοντας ότι υπεύθυνη είναι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η οποία για να δημιουργήσει εντυπώσεις «φρόντισε» να ολοκληρώσει μόνο εργασίες εξωτερικά του κτιρίου, ενώ μέσα παραμένει καραγιαπί.

Τέλος, ο Νίκος Γκατζής κατήγγειλε πως η κυβέρνηση με το τελευταίο νομοσχέδιο για τη Δημόσια Διοίκηση, μεταξύ των άλλων, επιχειρεί να βάλει έναν επιπλέον «γκιουλέκα» πάνω από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, στην προσπάθειά της να τη μετατρέψει καθαρά σε ένα φορομπηχτικό μηχανισμό.

Κράτηση μετανάστριας και του γιού της

Στα υπόγεια της οδού Βαλαωρίτου της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης κρατούνταν από τα μέσα Ιούλη μία 40χρονη από την Ουγγαρία με τον τρίχρονο γιο της. Τοπική εφημερίδα έγραψε σχετικά χτες και το θέμα διευθετήθηκε γύρω στο μεσημέρι προσωρινά με την απελευθέρωση της μητέρα και του παιδιού της.

Η γυναίκα αν και διαμένει την τελευταία πενταετία στη χώρα μας, δεν κατόρθωσε μέχρι τώρα να αποκτήσει την πράσινη κάρτα, όπως εξάλλου και χιλιάδες άλλοι αλλοδαποί, λόγω των πολυδαίδαλων γραφειοκρατικών διαδικασιών που απαιτούνται. Ετσι, στο κελί παρέμενε μαζί με τη μάνα και το μικρό παιδί αντιμετωπίζοντας διάφορους κινδύνους για την υγεία του. Κάποιοι αστυνομικοί, είχαν αναλάβει ρόλο «μπέιμπι σίτερ» και έβγαζαν βόλτα το μικρό, ώστε να του χαρίσουν μερικές ώρες ελευθερίας και να το βοηθήσουν να ξεχάσει τις σκληρές συνθήκες κράτησης. Από την κατάσταση αυτή η μητέρα άρχισε να παρουσιάζει ψυχολογικά προβλήματα, μάλιστα απειλούσε ότι θα αυτοκτονήσει.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι και άλλοι πολλοί αλλοδαποί που έχουν υποβάλει τα χαρτιά τους προκειμένου να αποκτήσουν πράσινη κάρτα, σε περίπτωση που συλληφθούν, είτε απελαύνονται είτε ρίχνονται στα κρατητήρια.

Εκαιγαν πέντε φωτιές

Μεγάλα τμήματα δασικής έκτασης κατέστρεψαν και χτες οι φλόγες σε 5 διαφορετικές εστίες σε ολόκληρη τη χώρα. Συγκεκριμένα, στις Καρυές Λακωνίας ξέσπασε φωτιά σε δύσβατη δασική έκταση στις 11.10 π.μ. περίπου. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία επενέβη με 45 οχήματα, 200 πυροσβέστες, 3 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα.

Στον Πεντάλοφο Κοζάνης τέθηκε χτες υπό μερικό έλεγχο η φωτιά που ξέσπασε στις 4 Αυγούστου. Η Πυροσβεστική επεμβαίνει με 12 οχήματα, 110 πυροσβέστες και 4 ελικόπτερα.

Στο Ελεύθερο Κόνιτσας, τέθηκε υπό έλεγχο η φωτιά που ξέσπασε προχτές. Επεμβαίνουν 10 πυροσβεστικά οχήματα, 140 άνδρες, 2 ελικόπτερα και 2 αεροσκάφη.

Στη Σκοτετσιάδα Αγρινίου ξέσπασε χτες φωτιά στις 12.35 μ.μ. σε δύσβατη δασική έκταση. Η Πυροσβεστική επεμβαίνει με 5 οχήματα και 20 πυροσβέστες.

Στο Δήμο Ορφανού, στην Ελευθερούπολη Καβάλας, ξέσπασε χτες πυρκαγιά στις 12.55 μ.μ. σε δύσβατη δασική έκταση. Για την κατάσβεση επενέβησαν 10 οχήματα και 30 πυροσβέστες, ενώ λόγω των δυνατών ανέμων δεν ήταν δυνατόν να γίνουν ρίψεις νερού από αέρος.

Το θεαθήναι

Φιέστας συνέχεια. Κάπως έτσι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η χτεσινή συνέντευξη Τύπου του δημάρχου Αθηναίων Δ. Αβραμόπουλου, όπου και παρουσίασε το πρόγραμμα «Ευρωπαϊκή Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο». Με το καινούριο αυτό «φρούτο», ο δήμαρχος θα... διώξει το νέφος από την πρωτεύουσα.

Στις 22 Σεπτέμβρη, λοιπόν, 620 ευρωπαϊκές πόλεις και 25 ελληνικές, θα «κλείσουν» το κέντρο τους για τα αυτοκίνητα και θα κυκλοφορούν μόνο πεζοί ή με ποδήλατα. Το πρόγραμμα αυτό εντάσσεται σε ένα γενικότερο με την επονομασία «Life» της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Φυσικά τις υπόλοιπες 364 μέρες του χρόνου ο αξιότιμος δήμαρχος της πρωτεύουσας δεν παίρνει καμιά πρωτοβουλία, καμιά δραστηριοποίηση προκειμένου να βελτιωθεί η καθημερινή ζωή των εργαζόμενων της πόλης, ώστε οι κάτοικοι της πρωτεύουσας να ζουν σε ένα ανθρώπινο περιβάλλον. Αντ' αυτού ο δήμαρχος ενδιαφέρεται κατά κύριο λόγο για το κέντρο της πόλης - λες και η Αθήνα τελειώνει στο Σύνταγμα και την Ομόνοια.

Τελικά, το θεαθήναι είναι πολύ πιο ουσιαστικό για το δήμαρχο και τη δημοτική αρχή, απ' ό,τι η επί της ουσίας αναβάθμιση της καθημερινότητας των Αθηναίων.

Ευχές για γρήγορη ανάρρωση

Εκτός κινδύνου βρίσκονται, ευτυχώς, ο δημοφιλής ηθοποιός Θανάσης Βέγγος και η σύζυγός του, μετά από τη σύγκρουση του ΙΧ αυτοκινήτου τους, χθες το απόγευμα, με αμαξοστοιχία έξω από τους Αγίους Θεοδώρους. Ο Θανάσης Βέγγος και η σύζυγός του μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Κορίνθου, όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, και αργά το βράδυ μεταφέρθηκαν στην Αθήνα..

Ο Θανάσης Βέγγος πήρε την ευθύνη του ατυχήματος, καθώς όπως φαίνεται δεν υπολόγισε σωστά και προσπάθησε να προλάβει να περάσει τις γραμμές του τρένου, τη στιγμή που κατέβαιναν οι μπάρες για τη διερχόμενη αμαξοστοιχία. Ελαφρά τραυματίστηκαν και μερικοί επιβάτες της αμαξοστοιχίας.

Ομως, δυστυχώς για άλλη μια φορά τα τηλεοπτικά μέσα ήταν απογοητευτικά. Εκμεταλλευόμενα την αδυναμία του τραυματισμένου Θανάση Βέγγου «έπεσαν» από πάνω του με τις κάμερες. Και για όσους ξέρουν τη στάση του δημοφιλούς ηθοποιού απέναντι στα ΜΜΕ -ευγενής απόστασή του από δηλώσεις και συνεντεύξεις- η χθεσινή εικόνα ήταν τουλάχιστον απαράδεκτη.

Σημασία όμως έχει ότι το αγαπημένο ζευγάρι είναι καλά και τους ευχόμαστε από καρδιάς περαστικά και γρήγορη ανάρρωση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ