ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΙΡΑΚ
Η εισβολή στο Ιράκ είχε αποφασιστεί από τις αρχές του 2001

OΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η προεδρία Μπους είχε αποφασίσει ότι θα εισβάλει στο Ιράκ από τις πρώτες κιόλας μέρες του 2001 και αναζητούσε εναγωνίως έναν τρόπο «για να πουλήσει αυτόν τον πόλεμο». Αυτό προκύπτει από σειρά επίσημων αποχαρακτηρισμένων εγγράφων που έφτασαν στα χέρια του ανεξάρτητου ερευνητικού ινστιτούτου National Security Archive, τα οποία είναι άκρως αποκαλυπτικά.

Οπως προκύπτει, ήδη από τον Ιανουάριο του 2001, ο τότε υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ, επεξεργαζόταν τρόπους με τους οποίους η Ουάσιγκτον θα έβαζε το Ιράκ στο στόχαστρο. Οι επιλογές ήταν ανάμεσα στις κατηγορίες για ύπαρξη όπλων μαζικής καταστροφής, για διασυνδέσεις με την «αλ Κάιντα» ή με άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις κλπ. Ηδη, όπως όλοι θυμόμαστε, από τον Ιούλιο του 2001, η Ουάσινγκτον είχε αρχίσει να πιέζει στους κόλπους του ΟΗΕ και της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας για επιβολή σκληρότερων κυρώσεων σε βάρος του Ιράκ, και να επικαλείται σειρά «στοιχείων» όπως κάποιους σωλήνες κλπ.

Ενώ, δε, μόλις εξαπολυόταν ο πόλεμος στο Αφγανιστάν, Νοέμβριος του 2001, ο Ράμσφελντ φέρεται να έδινε εντολή στον τότε επικεφαλής της αμερικανικής στρατιωτικής διοίκησης στον Κόλπο, Τόμι Φρανκς, να «εκπονήσει ένα σχέδιο πολέμου» κατά του Ιράκ. Την ίδια στιγμή, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες προειδοποιούσαν την προεδρία Μπους ότι αν δεν παρουσίαζε αδιάσειστες αποδείξεις, δεν θα εξασφάλιζε την υποστήριξη των Ευρωπαίων συμμάχων της, και κυρίως της Γερμανίας και της Γαλλίας, όπως και έγινε αρχικώς.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Κλιμακώνονται οι πιέσεις για συνέχιση των επαφών

ΠΑΡΙΣΙ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Για μία βδομάδα, τουλάχιστον, παρέτεινε την τελική απόφαση ως προς τη συνέχιση των συνομιλιών, με δεδομένη την άρνηση της ισραηλινής ηγεσίας να παρατείνει το εποικιστικό μορατόριουμ, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος. Επισήμως, ο Μαχμούντ Αμπάς υποστήριξε ότι θα συμβουλευτεί τους Αραβες ηγέτες (σύνοδος του Αραβικού Συνδέσμου στις 4 Οκτώβρη) και την ηγεσία της ΟΑΠ.

Ανεπισήμως, είναι ξεκάθαρο ότι οι αμερικανικές πιέσεις για συνέχιση των διαπραγματεύσεων είναι ασφυκτικές. Για του λόγου το αληθές, στην περιοχή μεταβαίνει, πάλι, ο ειδικός απεσταλμένος του Προέδρου Ομπάμα. Φαίνεται ότι ο Μίτσελ θα ζητήσει από την παλαιστινιακή προεδρία να υπαναχωρήσει από την ελάχιστη «κόκκινη γραμμή» που έθεσε και να συνεχίσει τις συνομιλίες στη βάση αόριστων διαβεβαιώσεων περί μη ανέγερσης μεγάλων κτιρίων. Οπως και να έχει, αναλυτές επισήμαιναν ότι η επιλογή της κατάρρευσης των συνομιλιών δεν υφίσταται για την προεδρία Ομπάμα με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Για αναγκαιότητα οριστικού τερματισμού του εποικισμού μίλησε ο Γάλλος Πρόεδρος, υποδεχόμενος τον Αμπάς. Ο Σαρκοζί ανακοίνωσε ότι θα διοργανώσει εντός του Οκτώβρη συνάντηση Αμπάς - Νετανιάχου, στο Παρίσι, και ότι έχει προσκαλέσει και τον Αιγύπτιο Πρόεδρο. Να εγκαταλείψει τις συνομιλίες κάλεσε τον Αμπάς ο ηγέτης της «Χαμάς», Κχάλεντ Μασχάαλ.

  • Με δέκα άτομα επιβαίνοντες και πλήρωμα σάλπαρε την Κυριακή από την Αμμόχωστο το «Ιρένε», με στόχο να σπάσει τον αποκλεισμό της Γάζας, μεταφέροντας ιατρικό εξοπλισμό, παιδικά παιχνίδια και βιβλία, χωρίς πρόθεση άσκησης βίας. Μεταξύ των Βρετανών, Αμερικανών και Γερμανών επιβαινόντων ξεχωρίζουν οι Ισραηλινοί. Εξ αυτών, ο 82χρονος Ρόιβεν Μόσκοβιτς, επιζών του Ολοκαυτώματος, και η 60χρονη Ράμι Ελχανάν, που έχασε την κόρη της σε επίθεση αυτοκτονίας. Και οι δύο υποστήριξαν ότι τα θύματα είναι οι δύο λαοί.
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.-- Διαδηλώσεις αλληλεγγύης προς τον αγώνα των ιθαγενών Μαπούτσε και προς τους 34 πολιτικούς κρατούμενους με τους αντιτρομοκρατικούς νόμους επί εποχής Πινοτσέτ πραγματοποιήθηκαν στη Χιλή κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Οι 34 πολιτικοί κρατούμενοι πραγματοποιούν απεργία πείνας από τις 2 Ιουλίου και η απεργία έχει διευρυνθεί με τη συμμετοχή και άλλων αγωνιστών αλλά και 4 μελών του Κονοβουλίου.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Νομοσχέδιο για την πλήρη παρακολούθηση, δίχως να χρειάζεται η έγκριση από τα δικαστήρια, των συνομιλιών των χρηστών μέσω διαδικτύου προωθεί η κυβέρνηση του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, στο όνομα του πολέμου κατά της τρομοκρατίας. Σύμφωνα με δημοσίευμα των Νew York Times, ο νόμος θα υποχρεώνει όλους τους παρόχους online υπηρεσιών όπως την Blackberry, το Facebook και το Skype να συμμορφώνονται με την παρακολούθηση του περιεχομένου που διακινείται εντός των υποδομών τους.

ΒΙΕΝΝΗ.-- Στην 35μελή διοίκηση της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας εκλέχτηκε, για τους επόμενους 12 μήνες, το Πακιστάν, μια εξέλιξη που προκάλεσε αμηχανία και προβληματισμό σε πολλά μέλη της Επιτροπής, καθώς το Ισλαμαμπάντ διαθέτει πυρηνικά όπλα και δεν έχει υπογράψει τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών, οπότε είναι ν' απορεί κανείς πώς ακριβώς θα λειτουργήσει στη συγκεκριμένη θέση.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Παραιτήθηκε χτες ο πρόεδρος των Κοσσοβάρων Αλβανών Φατμίρ Σεϊντίου μερικές ημέρες μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου ότι δεν μπορεί να είναι ταυτοχρόνως αρχηγός του κράτους και να παραμείνει και πρόεδρος του κόμματός του. Παράλληλα, οι αρχές του προτεκτοράτου απενεργοποίησαν δίκτυα κινητής και σταθερής τηλεφωνίας που χρησιμοποιούσαν οι κοινότητες των Σέρβων στο βορρά, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις του τοπικού πληθυσμού.

ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ.-- Επ' αόριστον απεργιακή κινητοποίηση απέναντι στη νέα μέγκενη λιτότητας που αποφάσισε η κυβέρνηση της Σλοβενίας με την επιβολή «παγώματος» των μισθών ως το 2012 ξεκίνησαν χτες δεκάδες χιλιάδες Σλοβένοι δημόσιοι υπάλληλοι.

ΡΩΜΗ.-- Απελάσεις των Ρομά σχεδιάζει ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Ρομπέρτο Μαρόνι, ακολουθώντας τα πεπραγμένα του Γάλλου Προέδρου Νικολά Σαρκοζί, και επιχειρώντας να εκμεταλλευτεί πολιτικά το ζήτημα για το ενδεχόμενο πρόωρων βουλευτικών εκλογών. Ο Μαρόνι, μιλώντας χτες σε συνεδρίαση της Νομαρχίας του Μιλάνου, που ανάμεσα στα άλλα συζητήθηκε το σχέδιο κλεισίματος των καταυλισμών, υποστήριξε μεταξύ άλλων, πως δε θα διατεθούν στους Ρομά διαμερίσματα που ανήκουν στον Ιταλικό Οργανισμό Λαϊκών Κατοικιών.

ΝΙΓΗΡΙΑ - ΥΠΕΡΧΕΙΛΙΣΗ ΦΡΑΓΜΑΤΩΝ
Εκατομμύρια πλημμυροπαθείς

AMΠΟΥΤΖΑ.-- Πάνω από 2.000.000 αστέγους στη βόρεια νιγηριανή πολιτεία Τζιγκάουα προκάλεσε το Σαββατοκύριακο η σκόπιμη απελευθέρωση νερού από τα δύο υπερχειλισμένα φράγματα Τσαλάουα και Τίγκα.

Το ορμητικό νερό σάρωσε αγροτικές καλλιέργειες και σπίτια σε τουλάχιστον 5.000 χωριά της περιοχής, καταστρέφοντάς τα και συμπαρασύροντας μαζί τους και λύματα με δραματικές, βραχυπρόθεσμα, συνέπειες για τη δημόσια υγεία (διάρροια, χολέρα κ.ά.).

Κάτοικοι της περιοχής ανέφεραν ότι δεν είχαν ειδοποιηθεί εγκαίρως από τις αρχές προκειμένου να εκκενώσουν τα σπίτια τους. Αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες πλημμυροπαθών έχουν μείνει στο έλεος του νερού, ενώ κάποιες άλλες, «πιο τυχερές», στοιβάζονται σε σχολεία και δημόσια κτίρια.

ΚΙΝΑ - ΡΩΣΙΑ
Υπογραφή συμφωνιών

ΠΕΚΙΝΟ.--

Μια σειρά συμφώνων και συμφωνιών σε διάφορους τομείς και κυρίως στον ενεργειακό τομέα υπέγραψαν η Κίνα και η Ρωσία κατά τη διάρκεια της τριήμερης επίσημης επίσκεψης του Ρώσου Προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ στο Πεκίνο.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Μεντβέντεφ με τον Κινέζο Πρόεδρο Χου Ζιντάου, οι δύο ηγέτες υπέγραψαν συμφωνίες σε ό,τι αφορά τις προμήθειες αερίου, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς και εμπορικές συμφωνίες για άνθρακα, την πυρηνική ενέργεια για ειρηνική χρήση κ.ά. Επιπρόσθετα συμφώνησαν στην παραπέρα συνεργασία των δύο χωρών σε διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, όπως για παράδειγμα, στην καταπολέμηση της «τρομοκρατίας, του εξτρεμισμού και των αποσχιστικών τάσεων».

Χτες, ο Ζιντάο και ο Μεντβέντεφ παρέστησαν σε ειδική τελετή για την ολοκλήρωση του σινο-ρωσικού πετρελαιαγωγού, μήκους 999 χιλιομέτρων, η κατασκευή του οποίου ξεκίνησε πέρσι μετά την υπογραφή σχετικής συμφωνίας το Φλεβάρη του 2009. Με βάση τη συμφωνία, η Κίνα έδωσε δάνειο 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων με αντάλλαγμα 15 εκατομμύρια τόνους ρωσικού πετρελαίου ετησίως για 20 χρόνια. Ο αντιπρόεδρος της Ρωσίας Ιγκορ Σέτσιν δήλωσε στους δημοσιογράφους πως η Ρωσία διαπραγματεύεται με την Κίνα σχέδια για την παροχή φυσικού αερίου (30 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως για 30 χρόνια) στην Κίνα από το 2015, η τελική συμφωνία ωστόσο αναμένεται να υπογραφεί το καλοκαίρι του 2011, αφού συμφωνηθούν η τιμή και οι λεπτομέρειες.

Σήμερα, ο Μεντβέντεφ αναμένεται να επισκεφθεί την έκθεση «World Expo» στη Σαγκάη και να συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Δεκάδες νεκροί από ΝΑΤΟικές επιδρομές

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Τουλάχιστον 50 Πακιστανοί έχασαν τη ζωή τους από καταιγιστικούς ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς, που πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο από στρατιωτικά ελικόπτερα τύπου Απάτσι που μπήκαν στη χώρα από το Αφγανιστάν.

Οι βομβαρδισμοί προκάλεσαν ακόμη και την αντίδραση του πακιστανικού υπουργείου Εξωτερικών που διαμαρτυρήθηκε χτες για τη «σαφή παραβίαση» των αυτοκυριαρχικών του δικαιωμάτων. Παράλληλα, αμφισβήτησαν ανοιχτά Αμερικανούς αξιωματούχους που προσπάθησαν να δικαιολογήσουν το νέο αιματοκύλισμα με τον ισχυρισμό ότι υπάρχει «συμφωνία» που «επιτρέπει» στα ΝΑΤΟικά αεροσκάφη και ελικόπτερα να εισέρχονται στον εναέριο χώρο του Πακιστάν από το Αφγανιστάν σε βάθος μερικών χλμ. εφόσον καταδιώκουν «σημαντικό στόχο» κατά των Ταλιμπάν. Συνάμα, το ΝΑΤΟ είχε το θράσος να δικαιολογήσει το μακελειό, ισχυριζόμενο πως έκανε χρήση του «δικαιώματος αυτοάμυνας»...

Πάντως, Πακιστανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι εάν δεν εφαρμοστούν «διορθωτικά μέτρα» τότε θα προσανατολιστούν στη λήψη «μέτρων απάντησης».

Τα περισσότερα θύματα (που κατά τους ισχυρισμούς των Αμερικανών είναι Ταλιμπάν) σημειώθηκαν στην περιοχή του Βόρειου Ουαζιριστάν. Πρόκειται για ένα ακόμα μακελειό που έρχεται να προστεθεί στην τραγική κατάσταση που αντιμετωπίζει ο πακιστανικός λαός από τις πλημμύρες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ