Τρίτη 28 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Κλιμακώνονται οι πιέσεις για συνέχιση των επαφών

ΠΑΡΙΣΙ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Για μία βδομάδα, τουλάχιστον, παρέτεινε την τελική απόφαση ως προς τη συνέχιση των συνομιλιών, με δεδομένη την άρνηση της ισραηλινής ηγεσίας να παρατείνει το εποικιστικό μορατόριουμ, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος. Επισήμως, ο Μαχμούντ Αμπάς υποστήριξε ότι θα συμβουλευτεί τους Αραβες ηγέτες (σύνοδος του Αραβικού Συνδέσμου στις 4 Οκτώβρη) και την ηγεσία της ΟΑΠ.

Ανεπισήμως, είναι ξεκάθαρο ότι οι αμερικανικές πιέσεις για συνέχιση των διαπραγματεύσεων είναι ασφυκτικές. Για του λόγου το αληθές, στην περιοχή μεταβαίνει, πάλι, ο ειδικός απεσταλμένος του Προέδρου Ομπάμα. Φαίνεται ότι ο Μίτσελ θα ζητήσει από την παλαιστινιακή προεδρία να υπαναχωρήσει από την ελάχιστη «κόκκινη γραμμή» που έθεσε και να συνεχίσει τις συνομιλίες στη βάση αόριστων διαβεβαιώσεων περί μη ανέγερσης μεγάλων κτιρίων. Οπως και να έχει, αναλυτές επισήμαιναν ότι η επιλογή της κατάρρευσης των συνομιλιών δεν υφίσταται για την προεδρία Ομπάμα με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Για αναγκαιότητα οριστικού τερματισμού του εποικισμού μίλησε ο Γάλλος Πρόεδρος, υποδεχόμενος τον Αμπάς. Ο Σαρκοζί ανακοίνωσε ότι θα διοργανώσει εντός του Οκτώβρη συνάντηση Αμπάς - Νετανιάχου, στο Παρίσι, και ότι έχει προσκαλέσει και τον Αιγύπτιο Πρόεδρο. Να εγκαταλείψει τις συνομιλίες κάλεσε τον Αμπάς ο ηγέτης της «Χαμάς», Κχάλεντ Μασχάαλ.

  • Με δέκα άτομα επιβαίνοντες και πλήρωμα σάλπαρε την Κυριακή από την Αμμόχωστο το «Ιρένε», με στόχο να σπάσει τον αποκλεισμό της Γάζας, μεταφέροντας ιατρικό εξοπλισμό, παιδικά παιχνίδια και βιβλία, χωρίς πρόθεση άσκησης βίας. Μεταξύ των Βρετανών, Αμερικανών και Γερμανών επιβαινόντων ξεχωρίζουν οι Ισραηλινοί. Εξ αυτών, ο 82χρονος Ρόιβεν Μόσκοβιτς, επιζών του Ολοκαυτώματος, και η 60χρονη Ράμι Ελχανάν, που έχασε την κόρη της σε επίθεση αυτοκτονίας. Και οι δύο υποστήριξαν ότι τα θύματα είναι οι δύο λαοί.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ