ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Θα γίνονταν και αν δεν υπήρχε το μνημόνιο

Την ένταση των ταξικών φραγμών στην Υγεία εξυπηρετεί και η αποκέντρωση των υπηρεσιών του ΙΚΑ στις «καλλικρατικές» Περιφέρειες

Είναι τέτοια η σημασία των διαρθρωτικών αλλαγών στην Υγεία (αλλαγών που οδηγούν στην παραπέρα εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών, περικοπές στις παροχές και τη λειτουργία των νοσοκομείων ως επιχειρήσεων) που όπως επανέλαβε ο υπουργός Υγείας τρεις φορές - στη διάρκεια συναντήσεων που είχε χτες με αντιπροσωπείες του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) - η κυβέρνηση θα τις έκανε ακόμα και αν δεν υπήρχε το μνημόνιο.

Σ' αυτές τις αλλαγές ο Ανδρέας Λοβέρδος ενέταξε το διπλογραφικό σύστημα, τη μηχανοργάνωση και τη λογιστική καταγραφή, που θα γίνουν σε 30 νοσοκομεία από ιδιωτικές εταιρείες.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Υγείας ουσιαστικά αρνήθηκε την ένταξη των γιατρών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά (ΒΑΕ), επιμένοντας στη γενικότερη απόφαση της κυβέρνησης για ψαλίδισμα της λίστας των ΒΑΕ μέχρι το 2011. Σ' αυτό το πλαίσιο, από τα σχέδια της κυβέρνησης απουσιάζει και η ένταξη του νοσηλευτικού προσωπικού στα ΒΑΕ.

Επίσης, ο υπουργός ανακοίνωσε την πρόθεση για εισαγωγή εξετάσεων για την απόκτηση της ειδικότητας απ' τους νέους γιατρούς, που σημαίνει ότι όσοι γιατροί δεν αποκτήσουν την ειδικότητα, θα είναι το φτηνό εργατικό δυναμικό στη διαβόητη αγορά εργασίας με τους επώδυνους όρους στις αμοιβές και στις συνθήκες εργασίας. Ακόμα ανέφερε ότι θα καταθέσει τροπολογία για τους εισηγητές των Συμβουλίων Κρίσης των Γιατρών, που θα οδηγεί σε διορισμούς. Από τη μεριά της, η ηγεσία του ΠΙΣ δήλωσε ότι συζητά την κατηγοριοποίηση στο θέμα της ένταξης στα ΒΑΕ και δεν αρνήθηκε τις εξετάσεις για την ειδικότητα.

Ενιαιοποίηση με στόχο την υποβάθμιση

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Υγείας δήλωσε πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει στην εφαρμογή του άρθρου 31 του αντιασφαλιστικού νόμου 3863/2010 (που προβλέπει τη διάσπαση των κλάδων υγείας και σύνταξης των ασφαλιστικών ταμείων και «ενιαίο πλαίσιο λειτουργίας και παροχής υπηρεσιών Υγείας απ' τις πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες υπηρεσίες του ΕΣΥ και των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης»). Για το θέμα αυτό συγκαλείται την επόμενη βδομάδα σύσκεψη στο υπουργείο για την προώθηση του σχεδίου με μελέτη και πιλοτικά, όπως είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος, ενώ δήλωσε πως έχει ήδη αποφασιστεί η μεταφορά του 1ου νοσοκομείου του ΙΚΑ στο δημόσιο σύστημα Υγείας.

Το ζήτημα είναι βέβαια πως η κυβέρνηση επιδιώκει και αξιοποιεί την ενιαιοποίηση για την υποβάθμιση των παρεχόμενων από το δημόσιο υπηρεσιών. Ηδη, οι τραγικές ελλείψεις στα δημόσια νοσοκομεία και τις όποιες υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας υπάρχουν, σπρώχνουν τους εργαζόμενους στην αγορά, εξασφαλίζοντας πελάτες και αυξημένα κέρδη στα μονοπώλια του κλάδου.

Σ' αυτό το πλαίσιο, το δικό τους ρόλο στην ένταση των ταξικών φραγμών και στην Υγεία αναλαμβάνουν και τα τοπικά όργανα της κεντρικής διοίκησης, όπως υπαγορεύει και ο «Καλλικράτης». Γι' αυτό και σε προχτεσινή της συνέντευξη η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη υπογράμμισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι «να αποκεντρωθούν στις 13 Περιφέρειες οι δομές του ΙΚΑ, έτσι ώστε να υπάρχει σωστή οργάνωση». Οι υπηρεσίες του ΙΚΑ «σιγά-σιγά θα φύγουν από το υπουργείο Εργασίας και θα πάνε στο υπουργείο Υγείας, για να γίνουν ολοκληρωμένες υπηρεσίες παροχής Υγείας» εξήγησε και συμπλήρωσε πως «σε συνεργασία και με τη ΓΣΕΕ και με το ΙΚΑ και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση φτιάχνουμε αποκεντρωμένες δομές».

ΤΟΠΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Εμπόρευμα οι ανάγκες των παιδιών

Το γεγονός της εμπορευματοποίησης αγαθών και υπηρεσιών που έχουν να κάνουν ακόμα και με τις ανάγκες των παιδιών αλλά και τις επιπτώσεις που έχει στους εργαζόμενους που απασχολούνται σε αυτές, ανέδειξε η προχτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής και μαζικών φορέων της περιοχής στη δημοτική επιχείρηση της Μεταμόρφωσης, στην οποία υπάγονται οι παιδικοί σταθμοί.

Αιτία της παράστασης διαμαρτυρίας είναι οι απλήρωτες εργαζόμενες με σύμβαση έργου στους παιδικούς σταθμούς. Στη συνάντηση που έγινε με εκπρόσωπο της επιχείρησης και της δημοτικής αρχής (ΝΔ) αναδείχθηκε ανάγλυφα η βαρβαρότητα της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στην Τοπική Διοίκηση με τη στήριξη των δικών τους δημοτικών αρχών και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Ο εκπρόσωπος της διοίκησης επισήμανε ότι το αρμόδιο κρατικό όργανο δεν εγκρίνει τις πληρωμές γιατί ...οι παιδικοί σταθμοί δεν εμφανίζουν έσοδα! Απάντηση που δείχνει ξεκάθαρα ότι η Τοπική Διοίκηση λειτουργεί με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και έχει αποκλειστικό σκοπό το κέρδος, σε βάρος ακόμα και των αναγκών των παιδιών. Δείχνει ακόμα τις ευθύνες των δημοτικών αρχών που στηρίζουν αυτή την πολιτική. Την ίδια στιγμή συνεχίζεται το καθεστώς ομηρίας με τις συμβάσεις έργου, ενώ υπάρχει πλήρης αδιαφορία για τα παιδιά καθώς κάποιες συμβάσεις λήγουν στη μέση της χρονιάς!

Κάτω από την πίεση του Συνδικάτου και των φορέων υπήρξε δέσμευση ότι τα δεδουλευμένα θα καταβληθούν σε λίγες μέρες. Το Συνδικάτο τόνισε ότι θα εντείνει τη δράση του για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

ΣΧΟΛΗ ΤΥΦΛΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
«Φρένο» στις κινητοποιήσεις ζητά η κυβέρνηση

Να πιέσουν τους εργαζόμενους στη Σχολή Τυφλών να κάνουν πίσω από τις διεκδικήσεις τους (για ουσιαστική αναβάθμιση και λειτουργία της Σχολής Τυφλών σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες των μαθητών) ζήτησε ο υφυπουργός Υγείας από την ηγεσία της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών (ΕΟΤ) και του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών (ΠΣΤ), σε συνάντηση που έγινε χτες. Θυμίζουμε ότι οι εργαζόμενοι είναι εφτά μήνες απλήρωτοι και βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας. Μάλιστα, όταν ο υφυπουργός ρωτήθηκε από τον εκπρόσωπο της Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης Τυφλών (ΕΣΚ Τυφλών) δε δεσμεύτηκε σε καμία περίπτωση για τη δημοσιοποίηση της Σχολής, ούτε άμεσα ούτε μακροπρόθεσμα.

Μάλιστα, το υπουργείο έβγαλε ανακοίνωση για να πει ότι «εξασφαλίστηκε το ένα τρίτο των δεδουλευμένων των εργαζομένων που δεν είχαν καταβληθεί και γίνονται ενέργειες για την άμεση επίλυση και των υπόλοιπων ζητημάτων», ενώ σε δήλωσή του ο Μ. Τιμοσίδης καλεί τους εργαζόμενους «να επιστρέψουν στην εργασία τους», για να μην αποθαρρυνθούν οι τυφλοί με αποτέλεσμα η σχολή να μην έχει λόγο ύπαρξης.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΟΤΑ: Τίποτα ουσιαστικό δεν είπε ο υφυπουργός Εσωτερικών για τα κρίσιμα ζητήματα (Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, απολύσεις συμβασιούχων και προσωρινά διοριστέων κτλ.) σε χτεσινή συνάντηση που έγινε στο πλαίσιο παράστασης διαμαρτυρίας της ΠΟΕ ΟΤΑ. Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΔΑΣ ΟΤΑ, ο υφυπουργός με τη βοήθεια της πλειοψηφίας της ΠΟΕ ΟΤΑ περιόρισαν τη συζήτηση σε δευτερεύοντα ζητήματα όπως η εκλογική αποζημίωση.

ΤΡΙΚΑΛΑ: Σύσκεψη με θέμα «Η ανεργία στον κλάδο των κατασκευών» συγκαλεί σήμερα Τετάρτη, στις 7.30 μ.μ., το Συνδικάτο Οικοδόμων Τρικάλων στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου. Ομιλητής θα είναι ο Γ. Πάσουλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας.

ΓΑΛΑ - ΤΡΟΦΙΜΑ - ΠΟΤΑ: Σε γενική συνέλευση προχωρά το Συνδικάτο Γάλακτος - Ποτών - Τροφίμων και Συναφών Τυποποιημένων Προϊόντων Αττικής την Κυριακή 3 Οκτώβρη. Η συνέλευση θα γίνει στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας (Γ' Σεπτεμβρίου 48) στις 10 το πρωί.

ΛΙΘΟΓΡΑΦΟΙ: Σε γενική συνέλευση προχωρά την Κυριακή 3 Οκτώβρη στις 10 π.μ στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Ακαδημίας και Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος) η Ενωση Λιθογράφων, Μισθωτών Γραφικών Τεχνών - Τύπου και Συναφών Επαγγελμάτων.

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΑΜΕ
Συνάντηση την Κυριακή

Ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής στη συνάντηση που θα γίνει την Κυριακή 3 Οκτώβρη στις 7 μ.μ. απευθύνει η θεατρική ομάδα του ΠΑΜΕ. Η συνάντηση θα γίνει στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (Αγ. Φιλοθέης 5β) στις 7μ.μ. με στόχο την προετοιμασία νέας πολιτιστικής πρωτοβουλίας.

Απογυμνωμένες οι υπηρεσίες του ΙΚΑ

Τα αποτελέσματα της συνειδητής υποβάθμισης των υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας από ΕΕ - ΠΑΣΟΚ - ΝΔ ανέδειξε η χτεσινή, δυναμική παρέμβαση που έκαναν στο υποκατάστημα του ΙΚΑ Ανω Λιοσίων εκπρόσωποι των σωματείων που συμμετέχουν στη Λαϊκή Επιτροπή Φυλής (περιλαμβάνει τους συνενωμένους δήμους Ανω Λιοσίων - Ζεφυρίου - Φυλής). Στην παρέμβαση συμμετείχε και ο υποψήφιος δήμαρχος Φυλής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Δημήτρης Τσιουμπρής.

Οι εκπρόσωποι της επιτροπής συνομίλησαν με πολλούς ασφαλισμένους αλλά και με τους γιατρούς του υποκαταστήματος που κατήγγειλαν πως αυτό υπολειτουργεί. Οπως επισήμαναν, υπάρχουν τραγικές ελλείψεις σε όλες τις ειδικότητες και η κατάσταση θα χειροτερέψει καθώς αναμένεται να λήξουν οι συμβάσεις γιατρών. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες και στο πλαίσιο συγχωνεύσεων δημόσιων υπηρεσιών, δεν αποκλείεται ακόμα και η κατάργηση του υποκαταστήματος του ΙΚΑ Ζεφυρίου και η συνένωσή του με αυτό των Ανω Λιοσίων.

Οι εκπρόσωποι των σωματείων από την πλευρά τους κάλεσαν γιατρούς και ασφαλισμένους να απαιτήσουν πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους με πλήρη λειτουργία και των δύο υποκαταστημάτων με όλο το αναγκαίο προσωπικό. Ιδιαίτερα κάλεσαν τους γιατρούς να δείξουν απειθαρχία σε τυχόν εντολές να μη δέχονται ασθενείς που δεν έχουν βιβλιάρια υγείας λόγων έλλειψης ενσήμων ή άλλους λόγους και να μην υπάρξει ούτε ένας εργαζόμενος που να μην εξεταστεί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ