ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΙΜΗΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αποφασιστικότητα και αισιοδοξία για δυναμική αρχή

Αύριο Παρασκευή, 1η του Οκτώβρη, το πρώτο «κλείσιμο» της τρίμηνης εξόρμησης

Με επιμονή, σχέδιο και αποφασιστικότητα, τα μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ προετοιμάζονται για το αυριανό πρώτο κλείσιμο της τρίμηνης Οικονομικής Εξόρμησης το Κόμματος, που με απόφαση της ΚΕ καθορίστηκε φέτος για τους μήνες Οκτώβρη, Νοέμβρη και Δεκέμβρη. Στις Κομματικές Οργανώσεις έχουν καταμεριστεί τα πλάνα και τα μπλοκάκια με τα κουπόνια έχουν περάσει ήδη σε χιλιάδες χέρια. Πολύτιμη παρακαταθήκη η θετική πείρα από τις προηγούμενες Οικονομικές Εξορμήσεις, αλλά και ο ενθουσιασμός που πολλαπλασιάστηκε με την επιτυχία του φεστιβάλ και την παρουσία χιλιάδων νέων και λαού στις εκδηλώσεις του.

Κοινός στόχος και συντροφική άμιλλα είναι ένα δυναμικό ξεκίνημα που θα σηματοδοτήσει και την υπερκάλυψη των πλάνων των Κομματικών Οργανώσεων. Οι δεσμοί του Κόμματος με τις αγωνίες και τους αγώνες του λαού, η ανταπόκριση των θέσεών του στα πλατιά λαϊκά στρώματα έχουν εγγράψει υποθήκες στις λαϊκές συνειδήσεις, που αναμένεται με τη δουλειά όλων μας να φέρουν τα αποτελέσματά τους.

Η φετινή εκλογική χρονιά και η ανάγκη να στηριχτούν οι συνδυασμοί της «Λαϊκής Συσπείρωσης» βάζει αναπόφευκτα ψηλά τον πήχη της απαιτητικότητας από τα μέλη, τους φίλους και τους οπαδούς του Κόμματος και της ΚΝΕ. Η ίδια η οικονομική κρίση και η πρωτοπόρα δράση του ΚΚΕ στην οργάνωση της λαϊκής αντίστασης και αντεπίθεσης πολλαπλασιάζει τις ανάγκες για πολιτική και ιδεολογική παρέμβαση στην εργατική τάξη και το κίνημα. Καθιστά επιτακτική την οικονομική ενίσχυση του Κόμματος, ώστε να έχει τη δυνατότητα και τα μέσα, για να συνεχίσει και να δυναμώσει την παρέμβαση, τη δράση του.

Η επιτυχία της οικονομικής εξόρμησης, σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο έχει εξαιρετικά μεγάλη πολιτική σημασία. Θα δώσει ισχυρή απάντηση στα κόμματα που θέλουν το λαό στη γωνία, τρομαγμένο από τη φιλομονοπωλιακή πολιτική και τα βάρβαρα μέτρα τους. Θα αποτελέσει όμως και το πιο αποτελεσματικό ράπισμα στην προσπάθεια που κάνει το αστικό πολιτικό σύστημα να επιβάλει την αποκλειστική χρηματοδότηση των κομμάτων από το κράτος, να τα κάνουν κρατικοδίαιτα και άρα ελεγχόμενα.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αποχαιρετισμός στον κομμουνιστή Γιώργο Τεμεκενίδη

Σύντροφοι, συγγενείς και φίλοι παραβρέθηκαν χτες μαζικά στην κηδεία του

Το στερνό αντίο είπαν χτες στο σ. Γ. Τεμεκενίδη σύντροφοι, συγγενείς και φίλοι

MotionTeam

Το στερνό αντίο είπαν χτες στο σ. Γ. Τεμεκενίδη σύντροφοι, συγγενείς και φίλοι
Με μεγάλη θλίψη, οι σύντροφοι και συναγωνιστές του, οι συνάδελφοί του εκπαιδευτικοί, μαθητές παλιοί και νεότεροι, φίλοι και συγγενείς, αποχαιρέτησαν χτες το Γιώργο Τεμεκενίδη, φιλόλογο - ιστορικό, μέλος του ΚΚΕ, άοκνο μαχητή, που έφυγε ξαφνικά από τη ζωή σε ηλικία 72 χρόνων.

Διετέλεσε για χρόνια μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλονίκης του Κόμματος. Η απώλειά του είναι αναπάντεχη όχι μόνο για τη συντρόφισσα του στη ζωή και στους αγώνες, τη Σοφία, για τα παιδιά του, μα για όλους τους εργάτες του χεριού και του πνεύματος που τον γνώρισαν στα πεδία της καθημερινής πάλης, στη δουλειά και στον αγώνα.

Από το σπίτι του, στην προσφυγομάνα Καλαμαριά, τον συνόδευσαν μέχρι τα κοιμητήρια, εκατοντάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας. Στελέχη του Κόμματος και της ΚΝΕ, οι σύντροφοί του από την Αχτίδα της Καλαμαριάς, στάθηκαν τιμητική φρουρά πλάι του, κουβάλησαν τη σορό του στους ώμους τους, σκεπασμένη με την τιμημένη σημαία του ΚΚΕ.

Στην κηδεία παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τα μέλη του ΠΓ Θεοδόση Κωνσταντινίδη και Κώστα Αβραμόπουλο, της ΚΟΘ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γραμματέα της Ζήση Λυμπερίδη, του ΚΣ της ΚΝΕ και των Οργανώσεων Πόλης και Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ.

Τον επικήδειο από μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ εκφώνησε ο Θανάσης Βαρδαλής. Αναφέρθηκε στη σημαντική συμβολή του σ. Γιώργου Τεμεκενίδη στην ανάδειξη της ιστορίας του εργατικού και λαϊκού κινήματος στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, στη συνδικαλιστική του δράση στο χώρο των εκπαιδευτικών, όπου για χρόνια εκλέγονταν στα ΔΣ της Β' και Δ' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης.

«Σε αποχαιρετάμε υπογραμμίζοντας αυτό που και εσύ ξέρεις πολύ καλά. Η ζωή σου δε χάθηκε. Καταξιώθηκε στον αγώνα μας. Η ζωή σου δεν τέλειωσε. Συνεχίζεται μέσα σ' αυτόν. Γιατί ο θάνατός σου δεν μπορεί να σταματήσει το δικό μας ιστορικό ταξίδι για την απελευθέρωση του ανθρώπου. Δεν μπορεί να σβήσει τα σημάδια που έβαλες στην ιστορία μας, στη μνήμη και την καρδιά μας με την πάνω από 32 χρόνια αδιάκοπη δράση σου ως λαϊκός αγωνιστής, ως στέλεχος του ΚΚΕ.

Εμείς για όσα πρόσφερες δεν έχουμε να σου δώσουμε τίποτε άλλο παρά μόνο την υπόσχεση ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα με το λαό για το λαό, να καταξιώσουμε στις σύγχρονες συνθήκες την ιστορική προσφορά και αποστολή του κόμματός μας», σημείωσε ο Θ. Βαρδαλής.

Στον κομμουνιστή δάσκαλο, συγγραφέα, ποιητή, στον πρωτοπόρο αγωνιστή, αναφέρθηκαν επίσης ο Γραμματέας της Αχτίδας Καλαμαριάς του ΚΚΕ Μ. Νικολαΐδης, ο Β. Τομπουλίδης από την οργάνωση της ΚΝΕ, η Τ. Δελιγκά από το Σύλλογο Γυναικών Καλαμαριάς.

Σήμερα η πολιτική κηδεία του σ. Γιάννη Επιτρόπου

Στις 5 μ.μ., από το Νεκροταφείο του Κόκκινου Μύλου στη Ν. Φιλαδέλφεια

Ο σ. Γιάννης Επιτρόπου
Ο σ. Γιάννης Επιτρόπου
Το τελευταίο «αντίο» στον παλαίμαχο κομμουνιστή πρόεδρο της ΠΕΚΑΜ (Μακρονησιώτες), σ. Γιάννη Επιτρόπου, που έφυγε την Τρίτη από τη ζωή σε ηλικία 86 ετών, λένε, σήμερα Πέμπτη, στις 5 το απόγευμα, στο Νεκροταφείο του Κόκκινου Μύλου (Νέα Φιλαδέλφεια), οι οικείοι του, οι συναγωνιστές, φίλοι και σύντροφοί του. Η κηδεία θα είναι πολιτική. Η επιθυμία τόσο του σ. Γιάννη, όσο και της οικογένειάς του, είναι, αντί για στεφάνια, όσοι επιθυμούν, να προσφέρουν, στη μνήμη του, χρήματα για την ενίσχυση του αγώνα της «Λαϊκής Συσπείρωσης», την οποία στηρίζει το ΚΚΕ στις εκλογές για την Τοπική Διοίκηση.

Ο σ. Γιάννης Επιτρόπου γεννήθηκε το 1924. Οργανώθηκε στο ΚΚΕ το 1942, ενώ ήταν εργάτης στο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος «Πάουερ» στο Κερατσίνι. Πήρε ενεργά μέρος στην Αντίσταση, μέσα από τις γραμμές της ΟΠΛΑ. Για τη δράση του πήρε το δρόμο της φυλακής και της εξορίας το 1947, το 1949 και το 1967. Με τη νομιμοποίηση της δράσης του Κόμματος το 1974 εκλέχτηκε μέλος της Επιτροπής Πόλης της ΚΟΑ και προσέφερε με όλες του τις δυνάμεις στην ανάπτυξη του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος και της ταξικής πάλης. Διετέλεσε γραμματέας της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΕΣΑΚ.

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

-- Αύριο, Παρασκευή 1/10 στις 7.30 μ.μ. στα εγκαίνια γραφείων του Κόμματος στο Χαϊδάρι (οδός Στρατηγού Καραϊσκάκη 93), θα μιλήσει ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Την Τρίτη 5/10 στις 8.30 π.μ. περιοδεία στον ΟΤΕ (ΝΥΜΑ) με επικεφαλής τον Αλέκο Περράκη, μέλος της ΕΠ της ΚΟΑ.

-- Την Παρασκευή 8/10 στις 8.30 π.μ. περιοδεία στο νοσοκομείο «ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ» με επικεφαλής τον Ηλία Σιώρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ