ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΙΚΗ ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΥ ΑΠΟ ΤΑ «ΤΖΑΜΠΟ»
Στο «εδώλιο» η συνδικαλιστική δράση

Παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα για την εκδίκαση της αγωγής εναντίον του εργάτη που πάλεψε με το σωματείο του

Σε δίκη οδηγείται σήμερα ο απολυμένος εργαζόμενος από τα «ΤΖΑΜΠΟ» Νίκος Νικολόπουλος μετά από μήνυση που κατέθεσε η πολυεθνική επιχείρηση «ΤΖΑΜΠΟ» και με στόχο την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης (ο εργαζόμενος απολύθηκε γιατί συμμετείχε σε απεργία) και την τρομοκράτηση συνολικά των εργαζομένων στην επιχείρηση. Σε παράσταση διαμαρτυρίας και αλληλεγγύης καλεί σήμερα στις 9 το πρωί στο κτίριο 12 της πρώην Σχολής Ευελπίδων η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη» καταγγέλλοντας την «ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης και τις δίκες κατά παραγγελία της πολυεθνικής ΤΖΑΜΠΟ».

Ο απολυμένος εργάτης κατηγορείται για σωρεία ποινικών αδικημάτων, όπως συκοφαντική δυσφήμιση κατά της εταιρείας, φθορά ξένης ιδιοκτησίας, διατάραξη της οικιακής ειρήνης, κ.ά. και απειλείται με την καταβολή υπέρογκης αποζημίωσης στην υπερκερδοφόρα επιχείρηση για τη βλάβη που έχει τάχα προκαλέσει. «Την ίδια στιγμή, η μήνυση που έχει καταθέσει ο ίδιος σε βάρος της μεγαλοεργοδοσίας για την τρομοκρατία και τις μαφιόζικες μεθόδους εναντίον του δεν έχει ακόμη ουσιαστικά ερευνηθεί από τη Δικαιοσύνη», υπογραμμίζει η «Δημοκρατική Συσπείρωση».

Παράλληλα, σημειώνει, δεκάδες συνδικαλιστές και εργαζόμενοι που εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στον παράνομα απολυμένο νεολαίο με κινητοποιήσεις αλληλεγγύης και παραστάσεις διαμαρτυρίας, διώκονται σήμερα από τα ποινικά δικαστήρια όλης της χώρας. Ποινικές διώξεις, τονίζει, που ευθυγραμμίζονται πλήρως με την κατάπτυστη εγκύκλιο του εκλεκτού της ΝΔ πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανίδα, η οποία χαρακτηρίζει εκ των προτέρων ως «τελεσθέντα εγκλήματα» τους νόμιμους συνδικαλιστικούς αγώνες.

Η «Δημοκρατική Συσπείρωση» καταγγέλλει ότι «για ακόμα μια φορά η δήθεν ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, υπηρετώντας πιστά τα συμφέροντα της συγκεκριμένης πολυεθνικής και του μεγάλου κεφαλαίου συνολικά, αποκαλύπτει τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στην ποινικοποίηση των συνδικαλιστικών αγώνων, την ένταση της κρατικής καταστολής και τρομοκρατίας προς τους εργαζόμενους, την ουσιαστική απαγόρευση του απεργιακού δικαιώματος. Ο Ν. Νικολόπουλος, οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και όλοι οι εργαζόμενοι που εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους, διώκονται γιατί δεν έσκυψαν το κεφάλι στις απειλές και την τρομοκρατία, δε φοβήθηκαν τις ποινικές διώξεις. Διώκονται για την επιλογή τους να βαδίσουν στον περήφανο δρόμο του αγώνα και της αξιοπρέπειας για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους και την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής. Αυτό το δρόμο θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε και δεν πρόκειται να καμφθούμε από καμία δίκη».

Σε αυτή την κατεύθυνση η «Δημοκρατική Συσπείρωση» καλεί όλους τους εργαζόμενους και τους ανθρώπους των λαϊκών στρωμάτων, κάθε καλοπροαίρετο άνθρωπο, νομικό και διανοούμενο «που αγωνίζεται και σέβεται τα κατακτημένα με αγώνες και θυσίες συλλογικά δικαιώματα και λαϊκές ελευθερίες, να καταδικάσουν την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης και των εργατικών αγώνων. Να βαδίσουμε στον ίδιο δρόμο της πάλης και του αγώνα με τον απολυμένο εργαζόμενο, τους πρωτοπόρους συνδικαλιστές και το ταξικό εργατικό κίνημα, εκπληρώνοντας το χρέος μας προς τη ζωή μας και το μέλλον των παιδιών μας».

ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Εντείνονται οι εργοδοτικές πιέσεις

Σε αγωνιστική ετοιμότητα καλεί το Συνδικάτο οικοδόμων Θεσσαλονίκης

Την προκήρυξη απεργιακών και άλλων αγωνιστικών κινητοποιήσεων για την απόκρουση της επίθεσης που έχει εξαπολύσει η κατασκευάστρια κοινοπραξία του Μετρό Θεσσαλονίκης, στα δικαιώματα των εργαζομένων, αποφάσισε το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης και καλεί τους εργαζόμενους σε αγωνιστική ετοιμότητα.

Στο στόχαστρο της εργοδοτικής επίθεσης βρίσκονται οι εργαζόμενοι στην κατασκευή των σηράγγων του Μετρό Θεσσαλονίκης, οι εργαζόμενοι στα τεχνικά έργα επιφάνειας και στην κατασκευή των σταθμών. Η εργοδοσία οφείλει δεδουλευμένα δύο μηνών στο τεχνικό προσωπικό και την ίδια ώρα επιμένει να παρατείνει επ' αόριστον την εκ περιτροπής εργασία στους εργαζόμενους στην κατασκευή των σηράγγων, την οποία είχε εφαρμόσει δήθεν προσωρινά από το Γενάρη του 2010 με τη συμφωνία του επιχειρησιακού - εργοδοτικού «σωματείου». Η Κοινοπραξία επανήλθε πριν λίγες μέρες και με την απειλή της απόλυσης ανάγκασε την πλειοψηφία των εργαζομένων να υπογράψει διμερή συμφωνία αποδοχής της εκ περιτροπής εργασίας καταργώντας την πλήρη απασχόλησή τους. Αιτιολογεί την απόφασή της αυτή επικαλούμενη τις ικανότητες των διατρητικών μηχανημάτων (μετροπόντικες) τις οποίες ανακάλυψε μετά από περίπου δύο χρόνια εργασιών. Σύμφωνα με την Κοινοπραξία οι μετροπόντικες μπορούν να διανοίγουν 30 μέτρα το 24ωρο, αν και σύμφωνα με τους υπεύθυνους της «Μετρό Θεσσαλονίκης» οι μετροπόντικες εξακολουθούν να διανοίγουν το μέγιστο 12 - 15 μέτρα στο 24ωρο.

Με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, σημειώνει ότι απορρίπτει τις επικλήσεις της Κοινοπραξίας ως υποκριτικές και θεωρεί περισσότερο από βέβαιο ότι η στόχευσή της είναι η εντατικοποίηση των εργασιών στο τμήμα κατασκευής των σηράγγων, με λιγότερους εργαζόμενους και η επέκταση των ελαστικών μορφών απασχόλησης σε ολόκληρο το έργο, εκμεταλλευόμενη και το τελευταίο δώρο που έκανε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στους εργοδότες με τον εργασιακό νόμο που πρόσφατα ψήφισε.

ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
Περικόπτει αμοιβή των υπαλλήλων του

Σε αναβρασμό βρίσκονται οι εργαζόμενοι στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά καθώς ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Β. Τσιτούρας αρνείται την καταβολή της υπερωριακής τους απασχόλησης με αποτέλεσμα να τους οφείλονται δεδουλευμένες υπερωρίες 3 μηνών. Συγκεκριμένα, λόγω των σεμιναρίων και άλλων εκδηλώσεων που διοργανώνει το Επιμελητήριο, οι εργαζόμενοι είναι αναγκασμένοι να εργάζονται και απογεύματα και το ποσό που αναλογεί σε κάθε εργαζόμενο για αυτή την απασχόληση κυμαίνεται από 200-400 ευρώ. Χτες οι εργαζόμενοι παραβρέθηκαν στη συνεδρίαση της Διοικητικής Επιτροπής, η οποία τελικά διεκόπη, εκφράζοντας τη διαμαρτυρία τους για αυτή την ενέργεια.

Η ενέργεια αυτή του προέδρου είναι αυθαίρετη, τόνισε μιλώντας στο «Ρ» ο Μιχάλης Γιάγκας, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Επιμελητηρίων Ελλάδας, επισημαίνοντας πως αυτά τα χρήματα δίνονται εδώ και 30 χρόνια στους υπαλλήλους των Επιμελητηρίων αλλά και την εξαίρεση που δίνει ο τελευταίος νόμος από τις περικοπές που γίνονται.

Από την πλευρά του ο Παντελής Αντωνιάδης, μέλος της Γραμματείας της ΠΑΣΕΒΕ Πειραιά και πρώην Γενικός Γραμματέας του Επιμελητηρίου Πειραιά, εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του στη μείωση των αποδοχών των υπαλλήλων, επισημαίνοντας πως «η διοίκηση του Επιμελητηρίου Πειραιά, στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ορισμένοι από τους οποίους είναι και νομαρχιακοί σύμβουλοι, εφαρμόζει κατά γράμμα την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης και την πάει ακόμα παραπέρα καθώς θέλει να καταργήσει την αμοιβή τους για την υπερωριακή τους απασχόληση. Κατάργηση που εξαιρείται από τον τελευταίο νόμο».

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

«ΕΑΒ»: Συνεχίζουν και σήμερα τις κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν την Τρίτη οι εργαζόμενοι στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία στο Σχηματάρι. Προχωρούν σε στάση εργασίας 10 π.μ. - 11 π.μ. ενάντια στην είσοδο εργολάβων που τσακίζει τα δικαιώματά τους.

«ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ»: Απεργούν αύριο οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» απαιτώντας μεταξύ άλλων μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους και καταβολή των δεδουλευμένων που τους οφείλονται. Στην Αθήνα θα γίνει συγκέντρωση στο υπουργείο Εσωτερικών, στις 10.30 π.μ.

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ «ΟΛΥΜΠΙΚ ΡΟΥΑΓΙΑΛ»
Απειλεί με απολύσεις

Τις απολύσεις τεσσάρων εργαζομένων και μάλιστα με τη μισή αποζημίωση (με προειδοποίηση δύο μηνών) από το τμήμα του χώρου της στάθμευσης αυτοκινήτων, ανακοίνωσε η εργοδοσία του ξενοδοχείου «Ολύμπικ Ρουαγιάλ» που βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας. Το επιχείρημα της εργοδοσίας είναι ότι θα φτιάξει το χώρο στάθμευσης με ηλεκτρονική μπάρα και ως εκ τούτου οι εργαζόμενοι περισσεύουν.

Αμεση ήταν η αντίδραση του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχείων Αττικής στελέχη του οποίου προχτές πραγματοποίησαν παρέμβαση στο ξενοδοχείο και συναντήθηκαν με τον ιδιοκτήτη του. Οι συνδικαλιστές ξεκαθάρισαν ότι δεν πρόκειται να δεχτούν καμία απόλυση εργαζόμενου και απαίτησαν από τον εργοδότη να τους αξιοποιήσει σε άλλα πόστα στο ξενοδοχείο. Ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει την αξιοποίηση των εργαζομένων, ενώ απέσυρε και την αρχική του ανακοίνωση περί καταβολής μισής αποζημίωσης στους εργαζόμενους. Πάντως, πρόκειται για μία χαρακτηριστική περίπτωση που αναδεικνύει ότι αν η τεχνολογία αναπτυσσόταν και χρησιμοποιούταν για την υπεράσπιση των εργατικών αναγκών και δικαιωμάτων, θα μπορούσε να συμβάλλει καταλυτικά στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας, π.χ. με μείωση των ωρών εργασίας και όχι μείωση του προσωπικού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ