ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Οχτώβρη 2010
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΕΑΤ
Απαντούν περήφανα σε όσους θέλουν τη νεολαία υποταγμένη

Συνεχίζεται η κατάληψη. Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας τη Δευτέρα στη 1 το μεσημέρι

Συνεχίζεται η κατάληψη του κτιρίου του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ) που ξεκίνησαν προχτές οι μαθητές του Κέντρου, διεκδικώντας το δικαίωμά τους στη μόρφωση και τη ζωή, παλεύοντας ενάντια στα σχέδια διάλυσης του ΚΕΑΤ, που εκδηλώνεται με τον οικονομικό στραγγαλισμό του, την υποστελέχωση και το κύμα απολύσεων που πλήττει κύρια το εκπαιδευτικό έργο του.

Προχτές, πρώτη μέρα της κατάληψης, το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) του ΚΕΑΤ «ταμπουρώθηκε» στα γραφεία αρνούμενο να φύγει και κάλεσε την αστυνομία ενάντια στους τυφλούς μαθητές, ενώ η υπεύθυνη του οικοτροφείου κλείδωσε τα δωμάτια του οικοτροφείου, με αποτέλεσμα οι μαθητές να μην έχουν πού να κοιμηθούν. Τελικά, το ΔΣ αποχώρησε χτες το πρωί αφού κλείδωσε όλο το κτίριο.

Με ανακοίνωσή της η μαθητική κοινότητα του ΚΕΑΤ δίνει περήφανη απάντηση σε όσους λένε στη νέα γενιά να υποταχθεί σε μια ζωή χωρίς δικαιώματα και δίνοντας το δικό τους αγωνιστικό παράδειγμα στέλνουν στις λαϊκές οικογένειες μήνυμα αγώνα για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους: «Εμείς οι μαθητές του ΚΕΑΤ βγήκαμε πάλι στο δρόμο του αγώνα και κάνουμε κατάληψη στο κτίριο του ΚΕΑΤ από τις 30 Σεπτεμβρίου, γιατί μόλις ξεκίνησε η σχολική χρονιά βρήκαμε άλυτα όλα τα προβλήματα που γι' αυτά είχαμε αγωνιστεί και πολλά καινούρια που προστέθηκαν στα προηγούμενα:

  • Δεν μας έδωσαν βιβλία.
  • Δεν έχουμε καθηγητές γιατί όχι μόνο δεν προσλήφθηκαν κι άλλοι, αλλά απολύθηκαν και κάποιοι από τους παλιούς.
  • Δεν έχουμε αρκετές αίθουσες, γιατί το παλιό κτίριο του ΚΕΑΤ δεν επισκευάζεται, όπως μας υποσχέθηκαν.

Οσες φορές ζητήσαμε συνάντηση με τη Διοίκηση δεν γίναμε δεκτοί. Αντί για συζήτηση και λύση των προβλημάτων μας, συναντήσαμε την ειρωνεία και την υποτίμηση.

Αγωνιζόμαστε για να έχουμε βιβλία, καθηγητές, μόρφωση και ψυχαγωγία, όπως όλα τα παιδιά της ηλικίας μας, για να έχουμε σωστή παιδαγωγική αντιμετώπιση και στήριξη των αναγκών μας, όπως αξίζουμε.

Αγωνιζόμαστε για το δικαίωμά μας στη ζωή.

Τον αγώνα μας στηρίζουν ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του ΚΕΑΤ, ο Σύλλογος Εργαζομένων του ΚΕΑΤ και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων».

Οι κινητοποιήσεις των μαθητών, που έχουν στο πλευρό τους τους γονείς και εργαζόμενους, θα συνεχιστούν με παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας τη Δευτέρα 4 Οκτώβρη, στη 1 το μεσημέρι.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Προπαγανδίζει τις αντιδραστικές αλλαγές

Νέες συστάσεις για περικοπές στα δημόσια νοσοκομεία, που καλούνται να λειτουργήσουν με βάση τα οικονομικά μεγέθη, θυσιάζοντας τις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων για υψηλού επιπέδου δημόσιες δωρεάν υπηρεσίες Υγείας στη λογική του μνημονίου που επιτάσσει τη μείωση κατά 10% των δαπανών Υγείας, έκανε χτες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας σε συνάντηση με τους διοικητές των νοσοκομείων της 5ης, 6ης και 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας.

Ενώ η ανεργία, οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, επιβάλλουν την εξασφάλιση αποκλειστικά δημόσιων και δωρεάν υπηρεσιών Υγείας, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, κάλεσε τους διοικητές να προχωρήσουν σε περικοπές στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ασθενών και τις εφημερίες των γιατρών. Απευθυνόμενος στους διοικητές τόνισε ότι αποτελεί προσωπική τους ευθύνη η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, με τη χορήγηση περισσότερων αντίγραφων φαρμάκων και ζήτησε: «Λιγότερη συνταγογράφηση και στροφή στα generics (γενόσημα ή αντίγραφα φάρμακα)».

Ο Α. Λοβέρδος σύστησε στους διοικητές να ξεκινήσουν την καταγραφή των αλλοδαπών και απόρων που προσέρχονται στα νοσοκομεία την ώρα της ανάγκης προκειμένου να διαπιστωθεί το οικονομικό κόστος που προκύπτει και - όπως είπε - αν χρειάζονται «ειδικές πολιτικές» γι' αυτό το θέμα. Σε μια περίοδο που η ανεργία και η οικονομική καταστροφή μικροεπαγγελματιών και φτωχών αγροτών παίρνει μαζικές διαστάσεις, με συνέπεια εκατοντάδες χιλιάδες να είναι ανασφάλιστοι και να κινδυνεύουν να χάσουν το δικαίωμα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, το υπουργείο Υγείας θέτει ζήτημα οικονομικού κόστους για την περίθαλψη των ανασφάλιστων και αλλοδαπών.

Την ίδια ώρα, ο Α. Λοβέρδος ανακοίνωσε ότι σε συνεργασία με το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) ξεκινά η αξιολόγηση των δημόσιων και ιδιωτικών νοσοκομείων που θα τελειώσει το 2011. Το υπουργείο προχωράει στην αξιολόγηση των ιδιωτικών και δημόσιων μονάδων υγείας, εξισώνοντας το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, στα πλαίσια της παραπέρα εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών Υγείας, αλλά και της ανακατανομής των κονδυλίων των ασφαλιστικών ταμείων προς όφελος των επιχειρηματιών Υγείας.

Ταυτόχρονα, κάλεσε τους διοικητές να εφαρμόσουν το νόμο για τις εφημερίες, τη λογική των περικοπών. Το υπουργείο σε περιπτώσεις νοσοκομείων που τα κονδύλια με το νέο σύστημα εφημεριών προκύπτουν περισσότερα απ' τα προϋπολογισμένα κονδύλια ζητάει απ' τους διοικητές να βρουν τα επιπλέον κονδύλια απ' τα έσοδα των απογευματινών ιδιωτικών ιατρείων, δηλαδή απ' τα χαράτσια που πληρώνουν οι ασθενείς.

Ο υπουργός επιχείρησε να εμφανιστεί για μια ακόμα φορά καθησυχαστικός σε ό,τι αφορά το κλείσιμο ή τη συγχώνευση νοσοκομείων στην περιφέρεια, λέγοντας ότι πρόκειται για φήμες που κρύβουν πολιτικές σκοπιμότητες ενόψει των δημοτικών εκλογών...

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Κάλεσαν σε ξεσηκωμό

Πικετοφορία ενάντια στην ακρίβεια και την ανεργία, πραγματοποιήθηκε προχτές το βράδυ στο Ηράκλειο της Κρήτης μετά από κάλεσμα της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Ηρακλείου και της Γραμματείας Ηρακλείου του ΠΑΜΕ. Στην πικετοφορία συμμετείχαν εργαζόμενοι από διάφορους κλάδους δουλειάς διαδηλώνοντας την αντίθεσή τους στα βάρβαρα, αντιλαϊκά μέτρα. «Εργατιά χωρίς δουλειά, μαγαζιά χωρίς λεφτά» φώναζαν οι διαδηλωτές που με πικέτες, με συνθήματα, με υλικά που μοίραζαν στους περαστικούς, προσπάθησαν να «σηκώσουν στο πόδι» το κέντρο της πόλης καλώντας το λαό σε ξεσηκωμό για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΒΙΟΚΕΡΑΛ: Σε επίσχεση εργασίας προχώρησαν 40 εργαζόμενοι της βιομηχανία ΒΙΟΚΕΡΑΛ, στη Λάρισα, οι οποίοι έχουν να πληρωθούν από τον περασμένο Μάη. Η εργοδοσία, όχι μόνο δεν καταβάλλει τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους, αλλά έστειλε και εξώδικο στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας (ΕΚΛ), επειδή κατήγγειλε τη στάση της. Το ΕΚΛ σε ανακοίνωσή του καλεί όλους τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στο ταξικό κλαδικό Σωματείο και το ΠΑΜΕ και οργανωμένα να απαντήσουν στην αδιάλλακτη στάση της εργοδοσίας.

ΙΚΠΑ: Δίωρες στάσεις εργασίας (10 π.μ - 12 μ.) πραγματοποιούν τη Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη 5, 6 και 7 Οκτώβρη οι εργαζόμενοι του Ινστιτούτου Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης (ΙΚΠΑ) αντιδρώντας στην απόσπαση έξι εργαζομένων του Ινστιτούτου. Το Ινστιτούτο ήδη αντιμετωπίζει έλλειψη προσωπικού και τη συρρίκνωση του φορέα και την ενοποίησή του με άλλους φορείς Πρόνοιας. Οπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, το προηγούμενο διάστημα το υπουργείο Υγείας ζήτησε απ' το Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΚΠΑ να αποσπαστεί προσωπικό, όμως το ΔΣ το αρνήθηκε με δεδομένη την έλλειψη προσωπικού που ήδη αντιμετωπίζει. Ετσι, το υπουργείο Υγείας πήρε τους καταλόγους του προσωπικού και τις διευθύνσεις τους και προχώρησε στις αποσπάσεις εργαζομένων που μένουν κοντά στις υπηρεσίες στις οποίες αποσπώνται. Οι αποσπάσεις έρχονται σε συνέχεια της διαρκούς συρρίκνωσης των πεδίων δράσης, υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων του ΙΚΠΑ και συνολικά των υπαρχουσών δημόσιων υπηρεσιών Πρόνοιας, υπέρ των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, της εκκλησίας, των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στον ευαίσθητο αυτό χώρο.

Διώκτες των τυφλών μαθητών

Κατάπτυστη ανακοίνωση που στρέφεται ενάντια στους αγωνιζόμενους μαθητές του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ), κυκλοφόρησε χτες η ηγεσία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών (ΠΣΤ). Σ' αυτήν κάνει λόγο για «γνωστή και μικρή ομάδα καταληψιών», που κατέλαβε το ΚΕΑΤ «απέναντι στη συνολική θέληση των εργαζομένων και των τυφλών της Χώρας»! Μάλιστα η ηγεσία του ΠΣΤ καλεί τα αρμόδια υπουργεία και τις αρχές της χώρας να προστατέψουν το χώρο και να αποκαταστήσουν τη δημοκρατία και ελευθερία των πολιτών!

Λειτουργώντας σαν εκπρόσωπος της κυβέρνησης, η κρατικοδίαιτη ηγεσία του ΠΣΤ - που έχει προϋπολογισμό διπλάσιο από αυτόν του ΚΕΑΤ (!), δηλαδή 3 εκατ. ευρώ - αντιπαρατίθεται στο δίκαιο αγώνα και τα αιτήματα μαθητών, γονιών, εργαζομένων, αποδεικνύοντας ότι είναι... άξιος ο μισθός τους. Η ηγεσία του ΠΣΤ, αφού έως τώρα δεν έχει πάρει καμία πρωτοβουλία ενάντια στο κλείσιμο της Σχολής Τυφλών στη Θεσσαλονίκη, για τα τεράστια προβλήματα του ΚΕΑΤ, τις απολύσεις, ακόμα και ανθρώπων με ειδικές ανάγκες, έρχεται να μιλήσει για ομάδα ταραξιών και παρακώλυση του έργου του ΚΕΑΤ. Ο,τι δεν κατάφερε να κάνει η διοίκηση του ΚΕΑΤ με τις προβοκάτσιες και την αστυνομία επιχειρεί να το κάνει η διοίκηση του ΠΣΤ που καλεί την κυβέρνηση να αποκαταστήσει... την τάξη στο ΚΕΑΤ, απέναντι στους αγωνιζόμενους τυφλούς μαθητές, άραγε με ποια μέσα; Είναι οι εκπρόσωποι του ΠΣΤ και της ΕΣΑμΕΑ που στήριξαν τις κεντρικές επιλογές και με κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και με κυβερνήσεις ΝΔ που οδήγησαν στη διάλυση τη Σχολή Τυφλών Θεσσαλονίκης. Είναι οι ίδιοι που είναι υπέρ του κλεισίματος των ειδικών σχολείων. Από τη στάση τους αποδεικνύεται ότι είναι επικίνδυνοι και πρέπει να απομονωθούν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ