ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Σεπτέμβρη 2000
Σελ. /40
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΒΑΛΕΝΘΙΑ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Η αρχή το ήμισυ του παντός

Τα «κάστανα από τη φωτιά» καλείται να βγάλει απόψε στη Βαλένθια ο Τζιοβάνι, σε ένα από τα πιο δύσκολα ματς της καριέρας του
Τα «κάστανα από τη φωτιά» καλείται να βγάλει απόψε στη Βαλένθια ο Τζιοβάνι, σε ένα από τα πιο δύσκολα ματς της καριέρας του
«Το πιο κρίσιμο σημείο του παιχνιδιού είναι τα πρώτα 15 λεπτά. Σε αυτό το χρονικό διάστημα θα πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα όλους τους παίκτες και όχι μόνο τους Μεντιέτα, Ζάχοβιτς και Αλόνσο». Αυτό τόνισε ο προπονητής του Ολυμπιακού, Γιάννης Μαντζουράκης, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στην Ισπανία για το σημερινό αγώνα των «ερυθρολεύκων» με τη Βαλένθια (ΜΕΓΚΑ 21.45).

Ο τεχνικός των πρωταθλητών αναγνώρισε ότι η Βαλένθια είναι το φαβορί, αλλά ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να φοβηθούν τους περσινούς φιναλίστ του θεσμού: «Οφείλουμε να έχουμε σεβασμό στη Βαλένθια, αλλά όχι να τρομάξουμε. Δεν ήρθαμε με φόβο, γιατί ξέρουμε την αξία μας. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι η Βαλένθια δεν είναι το φαβορί. Είναι το πιο δύσκολο παιχνίδι από τα συνολικά έξι που θα δώσουμε. Η Βαλένθια πέρσι έφτασε στον τελικό του Champions League. Εχει 7 χρόνια να χάσει στην έδρα της στην Ευρώπη και σίγουρα έχει τον πρώτο λόγο στο μεταξύ μας παιχνίδι. Ωστόσο, εμείς θα προσπαθήσουμε για κάτι καλό».

Παρά την αισιοδοξία που επικρατεί στον πειραϊκό σύλλογο, το πρόβλημα των τραυματισμών του Γεωργάτου και του Ανατολάκη δε δείχνει να απασχολεί και πολύ τον Μαντζουράκη που πιστεύει ότι οι αντικαταστάτες θα τα πάνε εξίσου καλά σε μια πολύ λεπτή γραμμή της ομάδας: «Εχω βρει τις λύσεις για τις απουσίες. Μετά και τη σημερινή προπόνηση θα αποφασίσω οριστικά. Ο Ολυμπιακός βρίσκεται σε καλό σημείο από την προετοιμασία που έχει κάνει».

Πέραν του τεχνικού, δηλώσεις έκανε και ο αρχηγός της ομάδας, Κούλης Καραταΐδης. Ο Ελληνας ποδοσφαιριστής τόνισε ότι ο Ολυμπιακός πρέπει να προσέξει στην αρχή του αγώνα, ενώ μίλησε και για έναν τέως «ερυθρόλευκο», τον Ζλάτκο Ζάχοβιτς: «Η Βαλένθια είναι μία από τις μεγάλες δυνάμεις στην Ευρώπη. Την είδαμε σε βίντεο κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης. Πρέπει να προσέξουμε πολύ τα πρώτα 15-20 λεπτά του αγώνα. Το μεγαλύτερο λάθος που μπορεί να κάνει ο Ολυμπιακός στο παιχνίδι είναι να ασχοληθεί με τον Ζάχοβιτς και όχι με τη Βαλένθια».

ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ
Αρχίζει το ματς

Αντε και καλό χειμώνα.... Τα ψέματα τελείωσαν ή για να ακριβολογούμε τελειώνουν από σήμερα το βράδυ. Η πρεμιέρα του Τσάμπιονς Λιγκ επαναφέρει στην τάξη τούς απανταχού φιλάθλους της γηραιάς ηπείρου και παράλληλα ανοίγει των κύκλο των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων που έχουν μερικές από τις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης.

Στη μάχη ρίχνονται σήμερα οι ομάδες που μετέχουν στους τέσσερις πρώτους ομίλους της Α` φάσης της διοργάνωσης. Από τη σημερινή πρεμιέρα θα λέγαμε ότι απουσιάζει το μεγάλο παιχνίδι και τα φαβορί έχουν τον πρώτο λόγο. Βέβαια, η έννοια φαβορί είναι λίγο παρακινδυνευμένη αυτή την περίοδο, αφού ας μην ξεχνάμε ότι οι περισσότερες ομάδες μόλις πριν μερικές μέρες τελείωσαν την προετοιμασίας τους. Ετσι η εικόνα που θα παρουσιάσουν παραμένει ακόμα άγνωστη.

Στο πρώτο όμιλο ξεχωρίζει το παιχνίδι της Σπάρτα Μόσχας με την Μπάγερν Λεβερκούζεν, με τους Ρώσους βέβαια να είναι σε πιο καλή κατάσταση αφού το πρωτάθλημά τους έχει αρχίσει εδώ και πολύ καιρό. Στη μονομαχία της Ιβηρικής Χερσονήσου τις δυνάμεις της θα μετρήσει η πρωταθλήτρια Ευρώπης κόντρα στη Σπόρτιγκ στη Λισαβόνα.

Στο δεύτερο όμιλο η Λάτσιο δεν αναμένεται να συναντήσει και ιδιαίτερες δυσκολίες κόντρα στη Σαχτιόρ εκτός έδρας, ενώ αμφίρροπη προβλέπεται η συνάντηση της πάντα αξιόμαχης Σπάρτα Πράγας κόντρα στην Αρσεναλ.

Στο τρίτο όμιλο εκτός του παιχνίδι του Ολυμπιακού ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους Ελληνες φιλάθλους έχει και η αναμέτρηση του Λιόν με τη Χερενφέιμ.

Για τον τέταρτο όμιλο γίνεται το πιο ενδιαφέρον παιχνίδι της ημέρας μεταξύ της Γαλατάσεραϊ και της Μονακό στην Κωνσταντινούπολη. Στο άλλο παιχνίδι η Ρέιντζερς θα υποδεχτεί τη Στουρμ.

  • Με επτά συναντήσεις ανοίγει σήμερα η αυλαία και στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, αφού το κυρίως πιάτο της διοργάνωσης θα διεξαχθεί την Πέμπτη. Σήμερα θα γίνουν τα παιχνίδια: Μπάσελ - Μπραν, Ντρόβιτσε - Μόναχο 1860, Λιέγη - Μπορντό, Γκενκ - Αγιαξ, Ραπίντ Βιέννης - Φρόγετ, Νόρκεπινγκ - Σλόβαν Λίμπρετσε, Κακτοβίτσε - Γκράτσερ.
ΑΕΚ
Σοβαρότητα ίσον πρόκριση

Ταύτιση της θεωρίας με τις πράξεις περιμένει σήμερα από τους παίχτες του ο Γιάννης Παθιακάκης, ώστε η πρόκριση να... ντυθεί στα κιτρινόμαυρα. Η ΑΕΚ αντιμετωπίζει στο «Νεπ Στάντιουμ» (ΑΛΦΑ,19.00) τη Βάσας, στα πλαίσια του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, με στόχο την επόμενη φάση του θεσμού, αλλά και βαθμούς για τη χώρα. Ο μυστακοφόρος τεχνικός παραδέχτηκε χτες ότι η ομάδα του είναι ανώτερη των Ούγγρων αλλά πρόσθεσε: «Μόνο αν η ΑΕΚ είναι σοβαρή, δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Από εμάς εξαρτάται το παιχνίδι. Ζήτησα από τους παίκτες μου να μην είναι επιπόλαιοι μέσα στο γήπεδο. Και είμαι σίγουρος ότι θα είναι σοβαροί. Το μυστικό είναι να έχουμε τον έλεγχο του κέντρου σε όλον τον αγώνα».

Παραδέχτηκε πως «θα μας επηρεάσει σίγουρα το ότι δεν έχουμε δώσει επίσημα παιχνίδια, σε αντίθεση με τους αντιπάλους μας που έχουν ήδη δώσει επτά αγώνες για το πρωτάθλημά τους. Ομως, αυτό δε θα είναι καταλυτικό για την εξέλιξη του αγώνα. Δώσαμε δυνατά φιλικά, ενώ μας έχουν βοηθήσει και οι αγώνες του κυπέλλου». Και πώς περιμένει να υλοποιηθεί το ποθητό; «Μπορεί η Βάσας να είναι επικίνδυνη ομάδα στην επίθεση, αφού διαθέτει γρήγορους κυνηγούς, όμως ως ομάδα, δεν είναι ανώτερή μας. Οι αντίπαλοί μας αγωνίζονται με σύστημα "3-4-3" και λίμπερο, όμως επειδή η δύναμη της ΑΕΚ είναι στο κέντρο, πιστεύω πως είμαστε σε θέση να τους δημιουργήσουμε προβλήματα και να εκμεταλλευτούμε τα όποια κενά έχουν στην άμυνα».

Οριστικά θ' αγωνιστούν οι Νικολαΐδης, Καψής. Αντίθετα, ελαχιστότατες πιθανότητες υπάρχουν να εκδοθεί έγκαιρα προσωρινή «μπλε» κάρτα στον Φερούζεμ. Τη θέση του διεκδικούν Δέλλας, Κωστένογλου, με τον πρώτο να συγκεντρώνει περισσότερες πιθανότητες. Για το εναρκτήριο λάκτισμα θα παραταχθούν ακόμα οι Ατματσίδης, Ζαγοράκης, Κασάπης, Πετκόφ, Ζήκος, Νάβας, Τσάρτας, Ρουίς.

Αισιόδοξος παρουσιάστηκε και ο τεχνικός των γηπεδούχων, Γκεόργκι Μέζεϊ: «Μπορεί να μην είμαστε απολύτως έτοιμοι για να αντιμετωπίσουμε την ΑΕΚ, όμως το άγχος θα το έχει η αντίπαλός μας, που θεωρείται φαβορί για την πρόκριση κι έχει κάνει μεγάλες επενδύσεις. Η ΑΕΚ διαθέτει πολλούς καλούς ποδοσφαιριστές, αλλά αυτό δε μας φοβίζει. Εχουμε τον τρόπο, για να την αντιμετωπίσουμε και πιστεύω τελικά, ότι θα πάρουμε αποτέλεσμα που θα μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε για τη ρεβάνς». Μπροστά στο Σουηδό διαιτητή Ιγκμαρσον μάλλον θα παρατάξει τους Κεβεσβάλσφι, Γιούχαρ, Πέτο, Α. Τοτ, Σίμακ, Σίλι, Ζάμπος, Κόμοντι, Σοβούμνι, Κάμπατ, Ν Τοτ.

ΧΑΝΤΜΠΟΛ
Πέρασε το Κιλκίς

Η άσχημη εμφάνιση των παικτών του Πανελληνίου είχε ως αποτέλεσμα την ήττα με 27-26 από τη Στεάουα Βουκουρεστίου στα πλαίσια της προκριματικής φάσης του Τσάμπιονς Λιγκ στο χάντμπολ. Η ελληνική ομάδα είχε ηττηθεί και στη Ρουμανία και έτσι αποχαιρέτησε πρόωρα τη διοργάνωση.

Από την άλλη, το Κιλκίς, επικράτησε και εκτός της Λοκομοτίβ Βάρνας με 24-23 στα πλαίσια της α' φάσης του Κυπέλλου Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας. Οι Ελληνες παίκτες έδειξαν από την αρχή αποφασισμένη για τη νίκη και τώρα προετοιμάζονται για τον επόμενο αντίπαλό τους που είναι η τουρκική Μπεσίκτας (με πρώτο παιχνίδι στην ακριτική πόλη στις 13 ή 14 του Οκτώβρη).

ΣΤΙΒΟΣ
Δήλωσαν αισιόδοξοι

Αρκετά αισιόδοξες αναχώρησαν χτες για το Σίδνεϊ η Ολγα Βασδέκη και η Νίκη Ξάνθου. Η Βολιώτισσα πρωταθλήτρια ανέφερε: «Δεν μπορεί κανείς να μην είναι αισιόδοξος όταν πρόκειται να αγωνιστεί στο κορυφαίο αθλητικό ραντεβού των τελευταίων ετών. Θα αγωνιστώ για να κάνω το καλύτερο δυνατό. Πρώτος στόχος μου είναι η συμμετοχή στον τελικό του τριπλούν. Ο προκριματικός θα είναι ένας πολύ δυνατός αγώνας και φυσικά είναι εντελώς διαφορετικός από τον τελικό. Η προετοιμασία μου πήγε πολύ καλά αν εξαιρέσει κανείς τον τραυματισμό που είχα και ο οποίος ξεπεράστηκε. Πάω για κάτι καλό και αυτό δε θα είναι η 4η ή 5η θέση. Βέβαια, στο Σίδνεϊ λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν δε θα υπάρχουν μεγάλες επιδόσεις και τα μετάλλια θα κυμανθούν στα 14.60 με 14.70 μέτρα».

Οσο για τη Ροδίτισσα, «στόχος μου είναι να συμμετάσχω στον τελικό του μήκους και από εκεί και πέρα να έχω ένα καλό πλασάρισμα. Πριν από μια βδομάδα είχα έναν τραυματισμό ο οποίος ευτυχώς δεν ήταν σοβαρός. Το θέμα όμως είναι ότι έχω χάσει μερικές ημέρες από την προετοιμασία. Στο Σίδνεϊ τις δύο πρώτες ημέρες δε θα προπονηθώ έτσι ώστε να γίνει πιο εύκολη η προσαρμογή στις καιρικές συνθήκες. Η αλλαγή της θερμοκρασίας ίσως επηρεάσει παλιούς τραυματισμούς και εύχομαι να μη συμβεί αυτό σε εμένα. Θα προσπαθήσω για το καλύτερο δυνατό. Εχω... ξεχάσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα».

ΦΟΡΜΟΥΛΑ 1
«Θλιβερή» νίκη Σουμάχερ

Το πιο πολυσυζητημένο Γκραν Πρι της Φόρμουλα 1 έλαβε τέλος την περασμένη Κυριακή. Ο Μίκαελ Σουμάχερ ήταν ο μεγάλος νικητής στην πίστα της Μόντσα, αλλά στο τέλος κανείς δεν ενδιαφερόταν τόσο για την απονομή στους τρεις πρώτους όσο για τον νεαρό Ιταλό πυροσβέστη, Πάολο Τζινσιλμπέρτι, που χτυπήθηκε θανάσιμα στο κεφάλι από μια ρόδα και ύστερα από λίγη ώρα διαπιστώθηκε ο θάνατός του στο νοσοκομείο της ιταλικής πόλης. Η γνωστή, επικίνδυνη στροφή μετά την ευθεία της εκκίνησης ήταν αυτή που παρά τον επανασχεδιασμό της «είπε» το τραγικό «παρών». Ο Φρέντσεν έχασε τον έλεγχο του μονοθεσίου του και έπεσε πάνω στα προπορευόμενα αυτοκίνητα, με αποτέλεσμα πέντε αυτοκίνητα να βγουν εκτός αγώνα και ένα κομμάτι από αυτά να χτυπήσουν τον 30χρονο Ιταλό.

Μετά από το συγκεκριμένο περιστατικό και αφού ο αγώνας άρχισε ξανά ο Μίκαελ Σουμάχερ πήρε το προβάδισμα και το κράτησε μέχρι τον τερματισμό. Ο έτερος διεκδικητής του τίτλου, Μίκα Χάκινεν, περιορίστηκε στη δεύτερη θέση και έτσι η μεταξύ τους διαφορά μειώθηκε στους δύο βαθμούς. Πίσω από τον Φινλανδό τερμάτισε ο Ραλφ Σουμάχερ με Γουίλιαμς. Στη βαθμολογία των οδηγών: Χάκινεν 80, Σουμάχερ 78 και Κούλτχαρντ 61 ενώ στους κατασκευαστές η Μακ Λάρεν εξακολουθεί να προηγείται με 131 βαθμούς έναντι 127 της Φεράρι.

ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ
Γκίνιας συνέχεια

Η ατυχία χτυπάει δύο φορές. Η άρση βαρών, μετά τον Λεωνίδα Κόκκα χάνει, όπως δείχνουν τα πράγματα, και τον Γιώργο Τζελίλη που, κατά τη διάρκεια της προπόνησης που έγινε την περασμένη Κυριακή, υπέστη τράβηγμα στον τετρακέφαλο και είναι απίθανη η συμμετοχή του στους αγώνες, αλλά οι γιατροί πάντως προσπαθούν να «κερδίσουν» την κούρσα και ο αθλητής να προφτάσει τους αγώνες. Η πρώτη εκτίμηση της ακτινολόγου Τζέιν Νόακς, ο Τζελίλης θα μείνει περίπου 6 εβδομάδες εκτός αγωνιστικών χώρων διάστημα αναγκαίο για την αποθεραπεία του.

Ο ίδιος ο αθλητής, μετά τη διάγνωση του τραυματισμού του από το ιατρικό τιμ της ελληνικής αποστολής τόνισε: «Δε θέλω και δεν μπορώ να το πιστέψω. Θα κάνω τα αδύνατα δυνατά για να είμαι έτοιμος, αν και όπως μου είπαν οι γιατροί κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ