ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Σεπτέμβρη 2000
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τετράωρη στάση εργασίας στην «ΑΓΝΟ»

Τετράωρη στάση εργασίας πραγματοποιούν σήμερα από τις 6 έως τις 10 το πρωί οι εργαζόμενοι της γαλακτοβιομηχανίας «ΑΓΝΟ», με κύριο αίτημα το πέρασμα όλων των εργαζομένων στη νέα «ΑΓΝΟ», με τις ίδιες εργασιακές σχέσεις και δικαιώματα. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας όλων των απεργών έξω από την πύλη του εργοστασίου, όπου θα καταγγελθεί η πολιτική που ακολουθεί η ΑΤΕ στο θέμα της συνεταιριστικής βιομηχανίας. Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων της «ΑΓΝΟ», «η ΑΤΕ δε δεσμεύεται για κανένα από τα αιτήματα των εργαζομένων, αντίθετα μάλιστα, επιχειρεί έντεχνα να αποστασιοποιηθεί και από τις υποσχέσεις που κατά καιρούς έχει δώσει για τη διατήρηση κάποιων συνεταιριστικών χαρακτηριστικών και των δικαιωμάτων των εργαζομένων».

Το Σωματείο Εργαζομένων της «ΑΓΝΟ» καλεί όλους τους συναδέλφους να αντιληφθούν την κρισιμότητα της κατάστασης και να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις. Παράλληλα, καλεί την πολιτεία και την ΑΤΕ «να αναλογιστούν την ευθύνη τους, να εγκαταλείψουν την αδιαλλαξία, να μην επιμείνουν στη λογική της επιβολής των σχεδίων τους που μας οδηγούν πενήντα χρόνια πίσω».

Τέλος, το σωματείο δηλώνει ότι όλοι οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να υπερασπιστούν το δικαίωμα στη δουλιά «με όρους και προϋποθέσεις, που θα επιτρέπουν να ζήσουμε σαν άνθρωποι εμείς και οι οικογένειές μας».

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
Σε πλήρη εξέλιξη ο τζόγος

Με απώλειες 4,9% έκλεισε χτες ο Γενικός Δείκτης

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο νέος κύκλος του χρηματιστηριακού τζόγου, καθώς ο Γενικός Δείκτης μετά από την έντονα ανοδική πορεία που διέγραψε την προηγούμενη βδομάδα, στις δύο συνεδριάσεις της τρέχουσας έχασε ήδη 8%. Κατά τη χτεσινή συνεδρίαση ο Δείκτης έκλεισε με ζημιές 4,9%, ενώ σημειώθηκε και κατακόρυφη πτώση του τζίρου που έφτασε τα 151 δισεκατομμύρια δραχμές. Από τις 352 μετοχές που διακινήθηκαν οι 338 έκλεισαν με απώλειες, δύο παρέμειναν σταθερές και 12 μετοχές βελτίωσαν την τιμή τους.

Η πορεία της χτεσινής συνεδρίασης κινήθηκε, από την αρχή, σε πτωτική τροχεία. Μετά μισή ώρα συναλλαγών, οι τιμές ανέκαμψαν, οι απώλειες του Δείκτη περιορίστηκαν σε ποσοστό μικρότερο της μονάδας και δημιουργήθηκε προς στιγμήν η εντύπωση πως η προσφορά τίτλων ήταν δυνατόν να απορροφηθεί. Ωστόσο, μετά τις 11 οι τιμές άρχισαν να δέχονται ισχυρές πιέσεις με αποτέλεσμα στο τέλος της συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης να βρεθεί στις 4.030,9 μονάδες, περίπου στα επίπεδα της προηγούμενης Πέμπτης.

Οπως είναι φυσικό οι έντονες διακυμάνσεις των τιμών όλο το τελευταίο διάστημα αξιοποιούνται από τους κράχτες του χρηματιστηριακού τζόγου για πληθώρα «εκτιμήσεων» και «αναλύσεων» γύρω από τους λόγους που ευνοούν μια τέτοια πορεία, χωρίς βέβαια να σημαίνει ότι πρόκειται για ερμηνείες που ανταποκρίνονται στην αλήθεια. Αλλωστε, το στοιχείο της αντίφασης και της αλληλοαναίρεσης είναι εκείνο που κυριαρχεί στις περισσότερες από τις εκτιμήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Ετσι, με τη μεγαλύτερη ευκολία σχολιαστές και παράγοντες που την προηγούμενη Παρασκευή υποστήριζαν πως η άνοδος των τιμών οφείλεται σε τοποθετήσεις «μακροπρόθεσμων ξένων θεσμικών επενδυτών», χτες διατύπωναν την άποψη ότι «όπως είχε εκτιμηθεί, αποδείχτηκε πως οι εισροές κεφαλαίων έγιναν από τους γνωστούς "πειρατές" των χρηματιστηρίων, που τοποθετούνται στην αγορά για λίγες μέρες».


Η αλήθεια για το Χρηματιστήριο

Αγανακτισμένος φίλος και αναγνώστης σε τηλεφώνημά του στα γραφεία μας στη Θεσσαλονίκη, άφησε να ξεχειλίσει όλη του η οργή για την «οργανωμένη» κλεψιά, όπως είπε, που επιχειρούν στις οικονομίες εργαζομένων, φτωχών ανθρώπων, τα σαΐνια του Χρηματιστηρίου με την κάλυψη και τις ευλογίες της κυβέρνησης.

Μα είναι δυνατόν να κλέβουν έτσι ξεδιάντροπα τις οικονομίες μιας ζωής από εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, να συγκεντρώνονται δισεκατομμύρια στις τσέπες χιλίων εκλεκτών και να μην ιδρώνει το αυτί κανενός, διερωτήθηκε με φανερή έξαψη ο φίλος μας, για να συνεχίσει τον έντονο μονόλογό του:

Μόνο σ' αυτή τη χώρα γίνεται αυτής η έκτασης κλεψιά και δεν ξεσηκώνεται ο κόσμος να τους πιάσει απ' το λαιμό τους αλήτες. Αφού περιέλουσε με πολλά κοσμητικά επίθετα τον πρωθυπουργό, τον πιο «παχύδερμο πολιτικό» και τον πιο «παθιασμένο εχθρό του λαού», υπέβαλε το αγωνιώδες ερώτημα: «Μα καλά δε βρίσκονται δυο σωστοί άνθρωποι να του υποδείξουν να πάει στο σπίτι του και να μας αφήσει ήσυχους;».

Το θέμα βέβαια, όπως του είπαμε και στο τηλέφωνο, δεν είναι τόσο απλό. Δεν έχει έλλειψη από πιστούς τοποτηρητές το σύστημα και δε θα έχει καμία δυσκολία να αντικαταστήσει τον κ. Σημίτη με άλλον παρόμοιο, στην περίπτωση που ο κ. πρωθυπουργός αποφάσιζε ο ίδιος ν' αποσυρθεί ή τον έστελναν άλλοι στο «σπίτι του».

Τη λειτουργία του Χρηματιστηρίου πρέπει να τη δούμε σαν αναπόσπαστο μέρος αυτού του συστήματος της «ελεύθερης αγοράς». Στην ουσία ο καπιταλισμός στις σημερινές συνθήκες, δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς Χρηματιστήρια. Μόνο αν κατανοήσουμε σωστά τη θέση και το ρόλο του Χρηματιστηρίου στο εκμεταλλευτικό σύστημα του καπιταλισμού, μπορούμε να προσδιορίσουμε και τα καθήκοντα των εργαζομένων, του εργατικού κινήματος, αντί να μας κατατρώει η έγνοια για το πότε κάποιοι θα στείλουν τον πρωθυπουργό στο «σπίτι» του.

Το Χρηματιστήριο, ο «ναός» αυτός της καπιταλιστικής χρηματιστηριακής συναλλαγής, είναι η εφεύρεση των μεγάλων καπιταλιστικών επιχειρήσεων και των ηγετικών κύκλων του χρηματιστηριακού κεφαλαίου, για την εξασφάλιση φθηνών κεφαλαίων για τις επενδυτικές τους ανάγκες και για συσσώρευση πλούτου. Τα κεφάλαια φυσικά αυτά, προέρχονται από τις οικονομίες και αποταμιεύσεις εκατοντάδων χιλιάδων και εκατομμυρίων μικροεπενδυτών, που ακουμπούν τα χρήματά τους στο Χρηματιστήριο, προσδοκώντας εύκολα και γρήγορα κέρδη.

Για να πραγματοποιήσουν όμως τα κέρδη τους οι μεγάλοι, αυτοί που ίδρυσαν και ελέγχουν τα Χρηματιστήρια, δεν μπορεί ταυτόχρονα να κερδίζουν και οι μικροί. Ο αδυσώπητος νόμος της οικονομίας και της αγοράς υπαγορεύει ότι όταν κάποιοι κερδίζουν, κάποιοι άλλοι χάνουν αντίστοιχα ποσά. Και αυτοί που βέβαια κερδίζουν είναι οι «στρατηγικοί» ή «θεσμικοί» επενδυτές, μ' άλλα λόγια τα μεγάλα σκυλόψαρα που έχουν τη δυνατότητα να καθορίζουν τους όρους του παχνιδιού, να ρυθμίζουν τη λειτουργία του Χρηματιστηρίου και τις συνθήκες και την τιμή που θα γίνουν οι πωλήσεις των διαφόρων μετοχών.

Τα κίνητρα φυσικά των ανθρώπων αυτών, των μεγιστάνων του πλούτου, δεν είναι η εξασφάλιση κάποιου κέρδους στους μικροεπενδυτές, το Χρηματιστήριο δε φτιάχτηκε για να εξασφαλίζει εισόδημα σε εργαζόμενους και μικροκαταθέτες, το καθοριστικό κίνητρο είναι η εξασφάλιση του μέγιστου και του ταχύτατου κέρδους στα μεγάλα σκυλόψαρα του χρηματιστικού κεφαλαίου.

Είναι, κατά συνέπεια, φυσικό ότι εκατομμύρια μικρών θα χάνουν τα χρήματά τους για να διαιωνίζονται οι όροι του εύκολου καπιταλιστικού κέρδους που ευνοούν τους μεγάλους. Οι κυβερνήσεις φυσικά, οι όποιες αστικές κυβερνήσεις, φροντίζουν με τη σειρά τους να εξασφαλίζουν τους όρους αυτής της λειτουργίας του Χρηματιστηρίου, να διευκολύνουν το χρηματιστικό κεφάλαιο στην καλοστημένη επιχείρηση εκμετάλλευσης και καταλήστευσης των λαϊκών μαζών.

Αυτός άλλωστε είναι ο ρόλος που έχει προσδώσει το σύστημα στις κυβερνήσεις του. Το να περιμένουμε ότι θα βρεθεί κάποια καλή κυβέρνηση και κάποιος «καλός» πρωθυπουργός για να αλλάξει τα πράγματα, θα ήταν αφέλεια και ουτοπία. Για ν' αλλάξουν τα πράγματα πρέπει οι άνθρωποι του λαού να μην πέφτουν θύματα της προπαγάνδας για εύκολο κέρδος και να παίζουν τις αποταμιεύσεις τους στον τζόγο του Χρηματιστηρίου.

Δε φτάνει όμως, μόνο αυτή η παθητική αντίδραση. Απαιτείται και συσπείρωση των λαϊκών μαζών και συντονισμένος αγώνας, σκληρός μεν αλλά απαραίτητος, για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, αυτού του συστήματος. Μόνο με την ασίγαστη καθημερινή πάλη των λαϊκών μαζών μπορούν να δημιουργηθούν αυτοί οι συσχετισμοί των δυνάμεων που να «στείλουν σπίτι» όλες τις αστικές κυβερνήσεις και να επιφέρουν την ανατροπή αυτού του συστήματος, που εκτρέφει Χρηματιστήρια και άλλες μορφές εκμετάλλευσης και καταπίεσης των εργατικών μαζών.


Στράτος ΜΑΥΡΑΝΤΩΝΗΣ

Μειωμένα επιτόκια καταθέσεων

Νέα μειωμένα επιτόκια για καταθέσεις ανακοίνωσαν οι τράπεζες Αγροτική και Πίστεως, αφήνοντας ωστόσο αμετάβλητα τα επιτόκια για χορηγήσεις. Ετσι, η ψαλίδα μεταξύ των επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων διευρύνεται. Ειδικότερα, τα νέα επιτόκια της ΑΤΕ έχουν ως εξής: Βασικό ταμιευτηρίου 4,75% (για ποσά μέχρι 4 εκατ. δρχ.) και 5,25% για μεγαλύτερα ποσά. Επιτόκιο προνομιακού λογαριασμού «Δήμητρα» από 5,75% έως 6,55%, φοιτητικού λογαριασμού από 4,75% έως 5,5% και τρεχούμενου λογαριασμού από 3,75% έως 5,75%.

Η Alpha Πίστεως μείωσε το επιτόκιο του καταθετικού λογαριασμού Alpha 100 (ιδιωτών) στα επίπεδα 2,75%-6% ανάλογα με το υπόλοιπο της κατάθεσης και του λογαριασμού Alpha 500 (επιχειρήσεων) σε ευρώ 0,25%-4%.

Στο 19,5% η ανατίμηση του δολαρίου

Προσδεδεμένη στο ευρώ η δραχμή ακολουθεί την πορεία απαξίωσης του ευρωπαϊκού νομίσματος. Ετσι, το δολάριο - παρά τη χτεσινή μικρή υποχώρησή του - παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα και θα πωλείται σήμερα από τις τράπεζες προς 398,3 δραχμές. Από την αρχή του 2000, η δραχμή έχει χάσει το 19,5% της αξίας σε σχέση με το δολάριο και το 14,5% σε σχέση με το γιεν, ενώ από την αρχή του 1999 η ανατίμηση του δολαρίου φθάνει το 39% και του γιεν το 49%(!). Ο καλπασμός του δολαρίου κατά το τελευταίο διάστημα προοιωνίζεται και νέα επιβάρυνση του τιμαρίθμου, όπως και πρόσθετα βάρη στην αποπληρωμή του εξωτερικού χρέους της χώρας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ