Τετάρτη 13 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
Σε πλήρη εξέλιξη ο τζόγος

Με απώλειες 4,9% έκλεισε χτες ο Γενικός Δείκτης

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο νέος κύκλος του χρηματιστηριακού τζόγου, καθώς ο Γενικός Δείκτης μετά από την έντονα ανοδική πορεία που διέγραψε την προηγούμενη βδομάδα, στις δύο συνεδριάσεις της τρέχουσας έχασε ήδη 8%. Κατά τη χτεσινή συνεδρίαση ο Δείκτης έκλεισε με ζημιές 4,9%, ενώ σημειώθηκε και κατακόρυφη πτώση του τζίρου που έφτασε τα 151 δισεκατομμύρια δραχμές. Από τις 352 μετοχές που διακινήθηκαν οι 338 έκλεισαν με απώλειες, δύο παρέμειναν σταθερές και 12 μετοχές βελτίωσαν την τιμή τους.

Η πορεία της χτεσινής συνεδρίασης κινήθηκε, από την αρχή, σε πτωτική τροχεία. Μετά μισή ώρα συναλλαγών, οι τιμές ανέκαμψαν, οι απώλειες του Δείκτη περιορίστηκαν σε ποσοστό μικρότερο της μονάδας και δημιουργήθηκε προς στιγμήν η εντύπωση πως η προσφορά τίτλων ήταν δυνατόν να απορροφηθεί. Ωστόσο, μετά τις 11 οι τιμές άρχισαν να δέχονται ισχυρές πιέσεις με αποτέλεσμα στο τέλος της συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης να βρεθεί στις 4.030,9 μονάδες, περίπου στα επίπεδα της προηγούμενης Πέμπτης.

Οπως είναι φυσικό οι έντονες διακυμάνσεις των τιμών όλο το τελευταίο διάστημα αξιοποιούνται από τους κράχτες του χρηματιστηριακού τζόγου για πληθώρα «εκτιμήσεων» και «αναλύσεων» γύρω από τους λόγους που ευνοούν μια τέτοια πορεία, χωρίς βέβαια να σημαίνει ότι πρόκειται για ερμηνείες που ανταποκρίνονται στην αλήθεια. Αλλωστε, το στοιχείο της αντίφασης και της αλληλοαναίρεσης είναι εκείνο που κυριαρχεί στις περισσότερες από τις εκτιμήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Ετσι, με τη μεγαλύτερη ευκολία σχολιαστές και παράγοντες που την προηγούμενη Παρασκευή υποστήριζαν πως η άνοδος των τιμών οφείλεται σε τοποθετήσεις «μακροπρόθεσμων ξένων θεσμικών επενδυτών», χτες διατύπωναν την άποψη ότι «όπως είχε εκτιμηθεί, αποδείχτηκε πως οι εισροές κεφαλαίων έγιναν από τους γνωστούς "πειρατές" των χρηματιστηρίων, που τοποθετούνται στην αγορά για λίγες μέρες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ