Τετάρτη 13 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΑΥΣΙΜΑ
Νέες τσουχτερές ανατιμήσεις
  • «Χαστούκι» για τα νοικοκυριά των εργαζομένων το πετρέλαιο θέρμανσης που θα εμφανιστεί στην αγορά σε τιμές διπλάσιες από την περσινή περίοδο
  • Προκλητική η στάση της κυβέρνησης. Ούτε λίγο ούτε πολύ μεταφέρει το πρόβλημα στους βενζινοπώλες

Ακόμα οχτώ δραχμές ακριβότερα θα πληρώνουμε από σήμερα τα μεσάνυχτα το λίτρο το πετρέλαιο, ενώ οι βενζίνες θα ακριβύνουν και αυτές κατά 5 δραχμές. Βέβαια, μπορεί οι συνεχείς αυξήσεις των τιμών των υγρών καυσίμων να έχουν... «εθίσει» τους καταναλωτές στην καθημερινή αφαίμαξη, όμως, το καίριο πλήγμα στις τσέπες των καταναλωτών, θα δοθεί τον επόμενο μήνα, με το πετρέλαιο θέρμανσης. Σύμφωνα με τις σημερινές εκτιμήσεις, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, θα εκτοξευτεί στις 170 περίπου δραχμές, πραγματοποιώντας έτσι ένα... άλμα 90 περίπου δραχμών, σε σύγκριση με την περσινή αντίστοιχη περίοδο. Η κατακόρυφη αυτή αύξηση αναμένεται να δημιουργήσει σοβαρά οικονομικά προβλήματα στους καταναλωτές, που μέσα σε ένα χρόνο θα κληθούν να πληρώνουν το πετρέλαιο θέρμανσης σε υπερδιπλάσια τιμή. Σε συνδυασμό με τις συνεχόμενες αυξήσεις στα καύσιμα που χρησιμοποιούν τα οχήματα, οι συνέπειες για τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού που είναι μισθοσυντήρητος, θα είναι δραματικές.

Την ίδια στιγμή, παρά την ογκούμενη αγανάκτηση του ελληνικού λαού για τις άνευ προηγουμένου αυξήσεις στα υγρά καύσιμα, η κυβέρνηση, όχι μόνο δε λαμβάνει μέτρα για την αποκλιμάκωση ή έστω συγκράτηση των τιμών, αλλά καταφεύγει σε παλιές της, προσφιλείς και δοκιμασμένες τακτικές. Στην προσπάθειά της να αποφύγει την κατακραυγή του λαού, επιδίδεται αποκλειστικά σε μια εκστρατεία κατασυκοφάντησης των βενζινοπωλών, του τελευταίου κρίκου της αλυσίδας στο κύκλωμα διακίνησης των καυσίμων, ισχυριζόμενη (η κυβέρνηση) ότι, ούτε λίγο, ούτε πολύ, οι βενζινοπώλες φέρουν το μέγεθος των ευθυνών.

Η μετάθεση του προβλήματος για επίλυση αυτή τη φορά στη «μέθοδο» του «κοινωνικού αυτοματισμού» δε θα φέρει κανένα αποτέλεσμα, διότι απλά, όλος ο κόσμος γνωρίζει ότι για τις σημερινές αυξήσεις - φωτιά, δεν ευθύνονται οι βενζινοπώλες, αλλά η κυβέρνηση που τις ανακοινώνει. Η λήψη του πρόσφατου μέτρου έκδοσης ημερήσιου δελτίου ενδεικτικών τιμών, που κατά την κυβέρνηση θα αποκλιμάκωνε τις τιμές των καυσίμων, όχι μόνο δεν έφερε (ως αυτή τη στιγμή τουλάχιστον) κάποιο θετικό αποτέλεσμα, αλλά αντίθετα, οδήγησε τις τιμές στα ύψη, παράλληλα με τη συσκότιση των καταναλωτών, που, στην κυριολεξία δεν ξέρουν «από το βράδυ ως το πρωί» με τι τιμή θα γεμίσει το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου τους.

Η «επιστράτευση» από την κυβέρνηση των κατά τόπων Ενώσεων Καταναλωτών, οι οποίες καλούνται να καταγράφουν τις τιμές των πρατηρίων και να ενημερώνουν στη συνέχεια τους καταναλωτές για το ποιο πρατήριο έχει φθηνά καύσιμα και ποιο όχι, αποτελεί μια προέκταση των «γκαιμπελίστικου» χαρακτήρα της κυβέρνησης, που στην απεγνωσμένη προσπάθειά της να αποποιηθεί τις ευθύνες, επιδιώκει να μεταφέρει το ζήτημα της αύξησης των τιμών, ως πρόβλημα μεταξύ καταναλωτών και βενζινοπωλών. Την ίδια στιγμή, μένει στο απυρόβλητο η ανάμειξη των εταιριών εμπορίας πετρελαιοειδών, που κυριολεκτικά χωρίς να προσφέρουν τίποτα στο κύκλωμα διακίνησης των καυσίμων, παρασιτικά αποσπούν τεράστια κέρδη. Στο απυρόβλητο μένουν και τα διυλιστήρια της χώρας, που μέσα στη δίνη των αυξήσεων, ανακοινώνουν τρελά κέρδη.

Σήμερα, πραγματοποιείται συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης, Ν. Χριστοδουλάκη, με τους εκπροσώπους των εταιριών εμπορίας πετρελαιοειδών, προκειμένου οι τελευταίοι να δεχτούν την εφαρμογή του ημερήσιου δελτίου ενδεικτικών τιμών, λες και το αν το αποδεχτούν ή όχι θα λύσει το ζήτημα.

Με βάση το χτεσινό δελτίο ενδεικτικών τιμών από απόψε τα μεσάνυχτα και μετά θα προστεθούν στις βενζίνες μέχρι 5 περίπου δραχμές σε σούπερ και αμόλυβδη και 8 στο πετρέλαιο, διαμορφώνοντας τις τιμές ως εξής: Λεκανοπέδιο Αττικής και Νομός Θεσσαλονίκης: σούπερ 277,9, αμόλυβδη 261,8. Α' Ζώνη: σούπερ 282,8, αμόλυβδη 266,7. Β' Ζώνη: σούπερ 285,8, αμόλυβδη 269,7. Γ' Ζώνη ΦΠΑ 18%: σούπερ 287,8, αμόλυβδη 271,7. Γ' Ζώνη ΦΠΑ 13%: σούπερ 278, αμόλυβδη 262,9.

Οι παραπάνω τιμές είναι ενδεικτικές, ανακοινώνονται από το υπουργείο Ανάπτυξης, και από τους βενζινοπώλες χαρακτηρίζονται πλασματικές. Οι τιμές στα πρατήρια είναι πάντα μεγαλύτερες...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ