ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Σεπτέμβρη 2000
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΝΙΔΙ
Αναγκαία η αγωνιστική διεκδίκηση αποκατάστασης των σεισμοπαθών

Ευρεία σύσκεψη μεταξύ αντιπροσωπείας του ΚΚΕ, με επικεφαλής την Αλέκα Παπαρήγα και εκπροσώπων μαζικών φορέων της πόλης 

Κατάμεστη από εκπροσώπους μαζικών φορέων και κατοίκους της πόλης η αίθουσα του Α΄ ΚΑΠΗ όπου έγινε η σύσκεψη
Κατάμεστη από εκπροσώπους μαζικών φορέων και κατοίκους της πόλης η αίθουσα του Α΄ ΚΑΠΗ όπου έγινε η σύσκεψη
Η αναγκαιότητα μιας πολιτικής φθηνής λαϊκής κατοικίας με ευθύνη του κράτους και η αναγκαία για την ύπαρξη αυτής της πολιτικής άμεση αγωνιστική συσπείρωση των σεισμοπαθών και ολόκληρου του πληθυσμού, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο χτυπήθηκε από το σεισμό, αναδείχτηκε στη διάρκεια της προχτεσινοβραδινής σύσκεψης, που έγινε στο Μενίδι, με συμμετοχή αντιπροσωπείας του ΚΚΕ και εκπροσώπων μαζικών φορέων της πόλης. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ ήταν η ΓΓ της ΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και συμμετείχαν ο Σπύρος Χαλβατζής μέλος του ΠΓ αλλά και άλλα στελέχη του Κόμματος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη σύσκεψη και από τα οποία προκύπτει η πλήρης αναποτελεσματικότητα των κυβερνητικών μέτρων - κοροϊδία, από τους 7.128 ιδιοκτήτες κόκκινων και κίτρινων κατοικιών μόνο οι 2.274 έχουν κάνει αίτηση για δάνειο. Και από αυτές τις αιτήσεις έχουν εγκριθεί μόλις οι 1.071. Ενώ σε ό,τι αφορά την επιδότηση ενοικίου, στο τρίτο τρίμηνο έχουν γίνει 2.264 αιτήσεις από τις οποίες έχουν εγκριθεί οι 585 και που ακόμα δεν έχουν καταβληθεί στους δικαιούχους.

Ο γραμματέας της ΚΟ Μενιδίου του ΚΚΕ Μάρκος Αλεξίου, εξηγώντας στην ομιλία του τους λόγους που οι περισσότεροι δεν έχουν κάνει αίτηση για δάνειο υπογράμμισε ότι «υπάρχει μεγάλος σκεπτικισμός από τον κόσμο να καταθέσει τα χαρτιά του για δάνειο, γνωρίζοντας ότι τα κονδύλια που θα εγκριθούν δεν του φτάνει ούτε για το 50% του συνολικού κόστους που χρειάζεται για την πλήρη αποκατάσταση. Ετσι γνωρίζοντας πολύ καλά τις οικονομικές του δυνατότητες, συνεχίζει αναγκαστικά να μένει στα κοντέινερ ή δυστυχώς να προχωρά σε επικίνδυνες κινήσεις όπως επιστροφή στο σπίτι του, με ή χωρίς μικρομερεμέτια και μικροεπισκευές». Ομως - συνέχισε - ακόμα και γι' αυτούς που έχουν κάνει αιτήσεις «η γραφειοκρατία σε ένα μεγάλο βαθμό καθορίζει τους ρυθμούς της αποκατάστασης. Εμείς λέμε ότι υπάρχει σκοπιμότητα σε αυτό, γιατί το πρόβλημα έχει επισημανθεί στα αρμόδια υπουργεία και δεν υπάρχει διάθεση για αντιμετώπιση». Επίσης, αναφέρθηκε στα μεγάλα ποσοστά ανεργίας που παρατηρούνται στην περιοχή του Μενιδίου, γιατί, λόγω του σεισμού, πολλές μικρές επιχειρήσεις και εμπορικά καταστήματα έκλεισαν, καθώς και στα σχολεία που με δυσκολία βρίσκουν αίθουσες να κάνουν τα μαθήματά τους. Μάλιστα, κατήγγειλε ότι γίνεται μια προσπάθεια να στεγαστούν τα σχολεία σε επικίνδυνα κτίρια. Τέλος, ανέδειξε το πρόβλημα των εξαιρετικά δύσκολων συνθηκών διαβίωσης στους καταυλισμούς των σεισμοπαθών.

Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν η Συντονιστική Επιτροπή Σεισμόπληκτων Μενιδίου και η Επιτροπή Σεισμόπληκτων «Αξιον Εστί». Παραβρέθηκαν, επίσης, ο δήμαρχος Αχαρνών Δ. Παπανίκας και εκπρόσωποι δημοτικών παρατάξεων . Ακόμα εκπρόσωποι των Συλλόγων Εργαζομένων Δήμου Ανω Λιοσίων, Επαγγελματοβιοτεχνών Μενιδίου, Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ανατολικής Αττικής «ο Σωκράτης», Γυναικών Αχαρνών, των Εξωραϊστικών Συλλόγων Αχαρνών «Πλάτωνας», «Αγίου Κωνσταντίνου», Μονοματίου, Πανοράματος Πάρνηθας, Αγίας Παρασκευής, Αγίου Πέτρου, οι Διοικήσεις των Συνδικάτου Οικοδόμων Μενιδίου και Ανω Λιοσίων και του παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ Μενιδίου.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Υποχρέωση του κράτους να δώσει ασφαλή σπίτια

Σε συστράτευση και ενότητα για τη διεκδίκηση ουσιαστικής αποκατάστασης που μπορεί να γίνει με επαναϊεράρχηση των προτεραιοτήτων του Γ΄ ΚΠΣ, κάλεσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Η Αλ. Παπαρήγα ανάμεσα στον Σπ. Χαλβατζή και τον Θ. Τραβασάρο, επικεφαλής της Πανδημοκρατικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης Μενιδίου και τον Μ. Αλεξίου, γραμματέα της ΚΟ Μενιδίου
Η Αλ. Παπαρήγα ανάμεσα στον Σπ. Χαλβατζή και τον Θ. Τραβασάρο, επικεφαλής της Πανδημοκρατικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης Μενιδίου και τον Μ. Αλεξίου, γραμματέα της ΚΟ Μενιδίου
Να διεκδικήσουν την ουσιαστική αποκατάστασή τους, που σημαίνει όχι μόνο την επιστροφή τους σε γερά σπίτια, αλλά και την αντισεισμική θωράκιση της περιοχής, κάλεσε τους Μενιδιώτες η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Κάτι τέτοιο - όπως υπογράμμισε η Αλ. Παπαρήγα -απαιτεί τη συστράτευση και ενότητα όλων, φορέων, κατοίκων, Αυτοδιοίκησης, ώστε «η κυβέρνηση να νιώσει την πίεση» και να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της.

Ευθύνες που έχουν να κάνουν κατ' αρχήν με τη δόμηση της περιοχής πριν τον καταστροφικό σεισμό της 7ης Σεπτέμβρη και την αποκατάσταση, την οποία η κυβέρνηση επιμένει να θεωρεί ως ατομική υπόθεση. «Δεν μπορεί να είναι ατομική υπόθεση μια τέτοια μαζική καταστροφή», υπογράμμισε η Γραμματέας του Κόμματος και επανέλαβε την αναγκαιότητα να υπάρξει φθηνή λαϊκή κατοικία και επαγγελματική στέγη στην περιοχή, την οποία θα αναλάβει δημόσιος οργανισμός.

Στην κατεύθυνση αυτή, η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε πως θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν κονδύλια από το Γ` Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και πρότεινε να αλλάξουν οι ιεραρχήσεις των έργων, ώστε χρήματα να δοθούν για την ουσιαστική αποκατάσταση των σεισμόπληκτων περιοχών. Ενώ επέκρινε τον πρωθυπουργό, ο οποίος όταν ρωτήθηκε για τους λόγους που καθυστερεί η επιστροφή των σεισμόπληκτων στα σπίτια τους, έριξε την ευθύνη στους ίδιους τους πληγέντες, λέγοντας πως πολλοί ιδιοκτήτες βρήκαν την ευκαιρία να λύσουν το πρόβλημα της κατοικίας. «Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να το ισχυριστεί μια κυβέρνηση, αν τα πράγματα έβαιναν καλώς. Αντ' αυτού όμως, υπάρχει μια εγκληματική καθυστέρηση στην αντιμετώπιση των προβλημάτων», τόνισε η Αλ. Παπαρήγα. Και συμπλήρωσε πως τέτοιοι καταλογισμοί «είναι εκ του πονηρού και δείχνουν πως θα διογκωθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες» που έχει επιβάλει η κυβέρνηση προκειμένου να λάβει ο δικαιούχος αυτά που δικαιούται.

Ακολούθως η Γραμματέας του ΚΚΕ, αναφερόμενη σε προβλέψεις επιστημόνων για επανενεργοποίηση του ρήγματος της Πάρνηθας μετά από πολλούς αιώνες, υπογράμμισε πως δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός. Πως ακόμα κι αν το επίκεντρο ενός ενδεχόμενου σεισμού είναι μακριά από την Αθήνα, τα καταπονημένα κτίρια θα παρουσιάσουν κι άλλες ζημιές. Και αναρωτήθηκε «γιατί λέγονται αυτές οι προβλέψεις; Για να έχουν εφησυχασμό και να προχωρήσουμε σε μπαλώματα στο Μενίδι και αλλού;».

Σχολιάζοντας πρόταση που κατατέθηκε στην προχτεσινή συζήτηση να αποδοθεί το Ολυμπιακό Χωριό στους σεισμοπαθείς, η Αλ. Παπαρήγα τόνισε πως πρέπει μέσα σε ένα χρόνο το αργότερο όλοι οι πληγέντες να βρίσκονται σε γερά σπίτια και πως κάτι τέτοιο δε λύνει το πρόβλημα. Κάλεσε δε τους κατοίκους να συσπειρωθούν και να διεκδικήσουν κονδύλια, αλλιώς «οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα "φάνε" και το τελευταίο ψίχουλο».

Ο Σπ. Χαλβατζής

Κάλεσμα συσπείρωσης και δράσης ώστε να μπουν γρήγορα σε σπίτια που να ανταποκρίνονται στις σημερινές προδιαγραφές, έστειλε στους Μενιδιώτες σεισμοπαθείς και ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στην παρέμβασή του στην προχτεσινή συζήτηση σημείωσε πως αυτό που έχει σημασία, στα πλαίσια της αντισεισμικής θωράκισης της περιοχής, είναι «να υποχρεωθεί άμεσα το κράτος και συγκεκριμένα το ΥΠΕΧΩΔΕ να προχωρήσει στις μικροζωνικές μελέτες. Σε επίπεδο περιοχής, δήμου, γειτονιάς και οικοδομικού τετραγώνου». Και διευκρίνισε πως «τη μικροζωνική μελέτη ενός κτιρίου δεν μπορεί να αναλάβει ιδιώτης. Εχει ευθύνη το κράτος να αναλάβει αυτές τις μελέτες, οι οποίες όχι μόνο καρκινοβατούν, αλλά ούτε καν έχουν ουσιαστικά προχωρήσει».

Αναφερόμενος τέλος στο ζήτημα της φθηνής λαϊκής στέγης, ο Σπ. Χαλβατζής υπογράμμισε τη θέση του ΚΚΕ, δηλαδή το κράτος να κρατήσει από τους σεισμοπαθείς τα χρήματα που απαιτούνται για την ανακατασκευή ή επισκευή των σπιτιών τους και να αναλάβει το ίδιο την εξαρχής οικοδόμησή τους. «Και ξέρετε, δεν είναι τεράστιο το κόστος, από τη στιγμή που οι μελέτες θα γίνονται από δημόσιο οργανισμό, από το ΥΠΕΧΩΔΕ, τον ΟΕΚ, τις υπηρεσίες της Νομαρχίας και δε θα υπήρχε το εργολαβικό, επιχειρηματικό κέρδος».

«Αυτή η πρόταση - κατέληξε ο Σπ. Χαλβατζής - εξακολουθεί να ισχύει κι έτσι μπορεί να γίνει σωστή, φθηνή λαϊκή κατοικία».

Τα αιτήματα της Συντονιστικής Επιτροπής Σεισμοπαθών

Οι εκπρόσωποι των φορέων που παραβρέθηκαν στη σύσκεψη τόνισαν στις ομιλίες τους ότι τίποτα δεν έχει λυθεί μέχρι σήμερα, σε ό,τι αφορά τα προβλήματα που προκλήθηκαν από το σεισμό. Μάλιστα, επισήμαναν ότι η βοήθεια από την πλευρά της κυβέρνησης είναι στην ουσία ανύπαρκτη. Τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Σεισμοπαθών Μενιδίου ανέφεραν τα καθημερινά προβλήματα που συναντούν στους καταυλισμούς και στη συνέχεια επέδωσαν υπόμνημα στην ΓΓ του ΚΚΕ, όπου ανέφεραν τα αιτήματά τους, τονίζοντας ότι αν η κυβέρνηση συνεχίσει να αδιαφορεί θα αναλάβουν άμεση αγωνιστική δράση.

Τα κυριότερα από αυτά είναι:

  • Να αυξηθούν τα ποσά των δανείων, ώστε να αντιστοιχούν στο πραγματικό ύψος των ζημιών.
  • Να δοθεί η κρατική αρωγή ως πρώτη δόση και όχι τελευταία.
  • Να αποκατασταθούν οι οικογένειες των θυμάτων και να προσληφθεί ένα μέλος της κάθε οικογένειας στο Δημόσιο, όπως είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση.
  • Να απλοποιηθούν οι χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες.
  • Να εκπονηθεί άμεσα από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας πρόγραμμα λαϊκής κατοικίας για τους σεισμόπληκτους και να συντομευτεί η παράδοση οικιών σε δικαιούχους που έχουν κληρωθεί.
  • Το ρεύμα που καταναλώνεται στους καταυλισμούς να χρεώνεται με δέκα δραχμές ανά κιλοβάτ και χωρίς κλιμακούμενη χρέωση.
  • Να εγκατασταθούν παιδίατροι και παθολόγοι στους καταυλισμούς.
  • Να πυκνώσουν τα δρομολόγια των συγκοινωνιών και να επιλυθεί το πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών από και προς τα σχολεία.
  • Να κατασκευαστούν άμεσα Σχολικά Κτίρια.
  • Να λειτουργήσουν παιδικοί σταθμοί και αίθουσες απασχόλησης για τα παιδιά και τους ηλικιωμένους των καταυλισμών.
  • Να γίνεται καθημερινή καθαριότητα στους καταυλισμούς.
  • Να παραταθεί η επιδότηση ενοικίου και φιλοξενίας και για τους ενοικιαστές στα δύο χρόνια και να καταβάλλεται έγκαιρα από τις αρμόδιες υπηρεσίες.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ