ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Σεπτέμβρη 2000
Σελ. /36
Συγκλονιστικά στοιχεία...

Γρηγοριάδης Κώστας

Τα στοιχεία της μελέτης που πραγματοποιήθηκε από κοινωνικούς επιστήμονες τεσσάρων βρετανικών πανεπιστημίων και δόθηκε προχτές στη δημοσιότητα, είναι κάτι παραπάνω από συγκλονιστικά. Δύο εκατομμύρια παιδιά στη Βρετανία ζουν σε τέτοιες συνθήκες απόλυτης ένδειας, που στερούνται τουλάχιστον δύο από τις βασικότερες ανθρώπινες ανάγκες. Ο διπλάσιος αριθμός, δηλαδή τέσσερα εκατομμύρια παιδιά ή το ένα τρίτο όλων των παιδιών στη Βρετανία, στερούνται μιας βασικής ανθρώπινης ανάγκης, κατά τη μελέτη που δημοσιοποιήθηκε από το Ιδρυμα Τζόζεφ Ράουντρι. Με βάση τα στοιχεία, 14,5 εκατομμύρια άνθρωποι στη Βρετανία δεν έχουν δυνατότητα ούτε για τα στοιχειώδη, όπως είναι ένα κρεβάτι, θέρμανση ή δύο γεύματα την ημέρα. Σχεδόν το ένα πέμπτο του πληθυσμού ζει υπό καθεστώς απόλυτης ένδειας, ένας όρος που χρησιμοποιείται από τα Ηνωμένα Εθνη για να περιγραφούν καταστάσεις που συναντώνται βασικά σε πολίτες του τρίτου κόσμου. Στη μελέτη εκτιμάται ότι η αναλογία αυτών που ζουν υπό συνθήκες φτώχειας αυξήθηκε από 14% που ήταν το 1983 σε 24% το περασμένο έτος, κάτι που πολλοί είναι αυτοί που το χρεώνουν στην κυβέρνηση των Εργατικών.

... αφιερωμένα στους εκσυγχρονιστές...

Και το σχετικό τηλεγράφημα του ΑΠΕ συνεχίζει: «Ενα στα 50 παιδάκια δε διαθέτει άφθαρτα παπούτσια, ζεστό παλτό ή καθημερινά στο τραπέζι του σπιτιού του φρούτα και λαχανικά. Ενα στα 25 δεν κάνει ποτέ γιορτή στο σπίτι του ή δεν πηγαίνει σε γιορτές, σε επιμορφωτικά παιχνίδια ή σε γεύματα, ενώ είναι εξαφανισμένα από τα γεύματά του στο δικό του σπίτι το κρέας και το ψάρι». Σύμφωνα πάντα με τη μελέτη, η βασική ανάγκη ολίγων έστω ημερών διακοπών το χρόνο είναι απαγορευτική για το 21,8% των παιδιών στη Βρετανία. Φυσικά, τα ποσοστά στέρησης είναι πολύ υψηλότερα σε σπίτια όπου κατοικούν άνεργοι ενήλικες ή εργαζόμενοι εποχιακά, μονογονικές ή πολυμελείς οικογένειες, οικογένειες με τουλάχιστον έναν χρόνια ασθενή ή με προβλήματα κληρονομικότητας ή τέλος οικογένειες έγχρωμων.

... και στους λοιπούς οπαδούς του «ευρωμονοδρόμου»

Η μελέτη απέδειξε ότι 9,5 εκατομμύρια άνθρωποι στη Βρετανία δεν έχουν οικονομική δυνατότητα να κρατούν το σπίτι τους ζεστό, δεν μπορούν να το διακοσμήσουν έστω και στοιχειωδώς, δε διαθέτουν αγαθά όπως είναι το ψυγείο, το τηλέφωνο ή τα χαλιά, ενώ τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι δε δύνανται να φάνε φρούτα ούτε μια φορά τις δύο μέρες. Τέλος, περισσότερα από 7,5 εκατομμύρια Βρετανοί πολίτες δεν έχουν δυνατότητα να έχουν και την πιο απλή κοινωνική δραστηριότητα όπως είναι μια επίσκεψη σε φίλους και γνωστούς. Το ίδιο ποσοστό δε δύναται να παραβρεθεί σε γάμους με άδεια χέρια, αλλά ούτε και σε κηδείες.

«Δεν περιμέναμε να βρούμε ανθρώπους που ζουν σε απόλυτη φτώχεια στη Βρετανία, και διαπιστώσαμε το 17% των πολιτών της ανήκουν σε αυτήν ακριβώς την κατηγορία», δήλωσε ο Ντέιβιντ Γκόρντον από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ και πρόσθεσε: «Πάθαμε σοκ από όσα βρήκαμε, με δεδομένο ότι εδώ είναι Βρετανία δεν είναι Ινδία. Ο καθένας πολίτης θα έπρεπε να μπορεί να ντύνει ζεστά το παιδία του και να του παρέχει τουλάχιστον δύο γεύματα ημερησίως».

Αν και κάθε σχόλιο περιττεύει, όμως, πρέπει να επισημανθεί ότι σε τέτοιους «προηγμένους» πολιτισμούς θέλουν να μας οδηγήσουν οι εκσυγχρονιστές και οι υπόλοιποι οπαδοί του «ευρωμονοδρόμου».

Γιατί δε φοβούνται οι διαπλεκόμενοι

Σχόλιο από τη χτεσινή στήλη του Γ. Κύρτσου στον «Ελεύθερο Τύπο», χωρίς άλλα σχόλια. Τίτλος: «Ενθουσιασμός Μυτιληναίου - Η αντιδιαπλεκόμενη ομιλία Καραμανλή δε φόβισε τον επιχειρηματία». Κείμενο: «Ενθουσιασμένος έδειχνε ο γνωστός επιχειρηματίας κ. Μυτιληναίος κατά τη διάρκεια της αντιδιαπλεκόμενης ομιλίας του κ. Καραμανλή στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Πριν από λίγες ημέρες είχε εξασφαλίσει το 43% των μετοχών της ΕΛΒΟ και το δικαίωμα διαχείρισής της έναντι 4,15 δισ. δρχ. Ο Ομιλος Μυτιληναίου διεκδίκησε την ΕΛΒΟ μαζί με τον Ομιλο Κόκκαλη χωρίς η αποχώρηση του τελευταίου από την πλειοδότρια κοινοπραξία να επηρεάσει την κρίση των κυβερνητικών παραγόντων».

Σ.Σ. Πάντως, δε θυμόμαστε ο Κ. Καραμανλής να έχει καταγγείλει το ξεπούλημα της ΕΛΒΟ, όπως και οποιασδήποτε άλλης δημόσιας επιχείρησης. Το αντίθετο, μάλιστα, κάνει κριτική στην κυβέρνηση, επειδή καθυστερεί τις ιδιωτικοποιήσεις.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Βρώμικη επιχείρηση

Οανηλεής και αδυσώπητος πόλεμος των διαπλεκομένων για τη μοιρασιά της πελώριας πίτας, όπως αναμενόταν, δεν έχει επιπτώσεις μόνο στην «ανταγωνιστική θέση» των αντιμαχόμενων μπλοκ, αλλά έχει διαβρωτικές και καταστροφικές συνέπειες και στην πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου. Είναι προφανής η παράλληλη υποβόσκουσα ιδεολογικοπολιτική επιχείρηση να βγει ως συμπέρασμα από αυτή τη διαμάχη ότι «όλοι είναι ίδιοι», «όλοι τα πιάνουν», «τα πάντα πωλούνται και αγοράζονται». Προέκταση αυτής της άκρως επικίνδυνης και ισοπεδωτικής θεωρίας είναι ότι «τίποτα δεν μπορεί να γίνει», «τα μεγάλα αφεντικά κάνουν κουμάντο και τα κόμματα εκτελούν». Η θεωρία αυτή κινδυνεύει να δηλητηριάσει τις λαϊκές συνειδήσεις, πολύ περισσότερο, γιατί αντιλαμβάνονται την απύθμενη υποκρισία και κοροϊδία εκείνων που εμφανίζονται ως αμείλικτοι και απηνείς διώκτες της διαπλοκής.

Απαραίτητη προϋπόθεση, για να περάσει η μοιρολατρική και ραγιάδικη αντίληψη απέναντι στην κυρίαρχη πολιτική και τους διαχειριστές της, είναι να «μολυνθεί» και συκοφαντηθεί το ΚΚΕ. Να παρουσιαστεί, δηλαδή, σαν ένα κόμμα όπως τα υπόλοιπα, που είναι «μέσα στο παιχνίδι» και, τελικά, είναι «συνένοχο» για τα φαινόμενα της διαπλοκής. Μια τέτοια προσπάθεια επιχειρήθηκε με αφορμή τις ανυπόστατες καταγγελίες του βουλευτή της ΝΔ Γ. Κεφαλογιάννη, σχετικά με την ανάθεση των ψηφιακών παροχών του ΟΤΕ το 1990. Στόχος, εκτός των άλλων, ήταν να εμπλακεί και το ΚΚΕ στη διαμάχη των διαπλεκομένων συμφερόντων και στο αλισβερίσι που γίνεται. Η βρώμικη αυτή επίθεση μεθοδεύεται κυρίως από κυβερνητικής πλευράς, η οποία βολεύεται εξαιρετικά να εμφανίζει τους πάντες «σαν τα μούτρα της».

Είναι χαρακτηριστικό ότι χτες στη Βουλή ο Ε. Βενιζέλος, προκειμένου να αποδείξει ότι τα περί διαπλοκής αγγίζουν και την αντιπολίτευση, επικαλέστηκε τα όσα είπε ο Γ. Κεφαλογιάννης, για να καταλήξει λέγοντας ότι «η Οικουμενική κυβέρνηση ήταν η πιο αδιαφανής κυβέρνηση της μεταπολιτευτικής ιστορίας, με δεύτερη πιο αδιαφανή κυβέρνηση αυτήν του Τ. Τζαννετάκη». Στην κατεύθυνση αυτή κινείται, ανεξάρτητα προθέσεων, και η προχτεσινή δήλωση του προέδρου της Βουλής Απ. Κακλαμάνη, ο οποίος έκανε λόγο για «ευθύνες ορισμένων προσώπων, διάσπαρτων δυστυχώς σε όλους τους πολιτικούς χώρους». Γνωρίζουν, βέβαια, πολύ καλά ότι το ζήτημα δεν είναι οι ευθύνες κάποιων μεμονωμένων προσώπων, αλλά η ίδια η κυρίαρχη πολιτική, που είναι ταγμένη στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μεγάλων αφεντικών. Αλλά αυτή πρέπει να μείνει στο απυρόβλητο και, στη χειρότερη περίπτωση, οι ευθύνες να πέσουν σε κάποιους «αποδιοπομπαίους τράγους» ή να «καθαρίσουν» με κάποια ανώδυνα «θεσμικά» μερεμέτια. Ο Γ. Παπαντωνίου, για παράδειγμα, ανακάλυψε ξαφνικά ότι «με την απελευθέρωση των αγορών γιγαντώνονται οι οικονομικές μονάδες, άρα υπάρχει ένα θέμα παρεμβάσεων στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του πολιτεύματος»!

Γνωρίζουν, επίσης, πολύ καλά ότι δεν είναι καθόλου εύκολο «να βάλουν στο χέρι» το ΚΚΕ και οι συκοφαντικές και προβοκατόρικες επιθέσεις τους πέφτουν στο κενό. Οι εργαζόμενοι, οι λαϊκές μάζες, διαπιστώνουν καθημερινά τον ηρωικό αγώνα των κομμουνιστών για το ξερίζωμα της πολιτικής που γιγαντώνει τα διαπλεκόμενα, τον αγώνα τους ενάντια σε όλα τα μονοπώλια και όχι απέναντι σε μεμονωμένους καπιταλιστές. Ο,τι και αν κάνουν, δεν πρόκειται να αφαιρέσουν τίποτα από το κύρος και την αίγλη του Κόμματος, στο οποίο προσβλέπουν οι εργαζόμενοι και στηρίζουν τις ελπίδες τους για αντίσταση και ανατροπή της κυρίαρχης πολιτικής και των πάσης φύσης διαπλεκομένων μαζί της.

«Ευρώ»

Κατρακυλάει

το «ευρώ»,

που το φημίζαν

ως «σκληρό»

κι όμως

με τάραξαν

στη «ζούλα»

οι μπαγαπόντες

με τη βούλα

γι' αυτό το νόμισμα

τη «νούλα».

*

«Πράσινοι», «μπλε»

είχαν γραμμή

«ευρώ» να γίνει

η δραχμή,

κι όλο μου έσφιγγαν

τη «ζώνη»

κι όλο με στύβαν

σα λεμόνι

γι' αυτό που τώρα

πια πατώνει!

*

Πέφτει, κυλάει

το «ευρώ»

κι αν γκρεμιστεί

θα το χαρώ

κι είθε μαζί του

και μακάρι

και η ΕΟΚ, βρε,

να τουμπάρει!


Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ