ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Σεπτέμβρη 2000
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πανκινητοποίηση για τις Θέσεις και την επιτυχία του 16ου Συνεδρίου

Το μεγαλύτερο από ποτέ άνοιγμα στο λαό, στην εργατική τάξη, σ' όλους τους εργαζόμενους, στους αγρότες και τους επαγγελματοβιοτέχνες, για να φθάσει παντού, και στο τελευταίο σπίτι και εργοστάσιο, η φωνή και οι θέσεις του ΚΚΕ για τα προβλήματα της χώρας και την αντιμετώπιση της αντιλαϊκής πολιτικής, προετοιμάζουν οι κομμουνιστές και οι φίλοι του Κόμματος, ενόψει του 16ου Συνεδρίου του ΚΚΕ. Στην κατεύθυνση αυτή οι Κομματικές Οργανώσεις σ' όλη τη χώρα σχεδιάζουν και προγραμματίζουν τη δουλιά τους για το επόμενο διάστημα μέχρι το Συνέδριο και άμεσα τη συμμετοχή τους στην πανεξόρμηση της προσεχούς Κυριακής για τη διακίνηση του «Ριζοσπάστη» με τις Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για το 16ο Συνέδριό του.

Επιδίωξη είναι να φτάσουν οι Θέσεις του ΚΚΕ για το 16ο Συνέδριό του, που γίνεται στο διάστημα 14-17 Δεκέμβρη, σε κάθε εργαζόμενο, σε κάθε αγωνιστή, προοδευτικό άνθρωπο που ανησυχεί για την άσχημη κατάσταση και αναζητά τη διέξοδο από την κρίση. Μ' αυτό λοιπόν το στόχο, την ερχόμενη Κυριακή 17 του Σεπτέμβρη, όλες οι Οργανώσεις του Κόμματος, οι κομμουνιστές, φίλοι και οπαδοί αλλά και άλλοι εργαζόμενοι οργανώνουν πανεξόρμηση σ' όλη τη χώρα με το «Ριζοσπάστη», ο οποίος θα δημοσιεύει τις Θέσεις για το 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ.

Προσπάθεια γίνεται, όχι μόνον να πάρουν τις Θέσεις και να ενημερωθούν όλοι οι εργαζόμενοι και η νεολαία αλλά και να ακουστούν οι απόψεις και οι ανησυχίες τους, τόσο για την κατάσταση όσο και για τις θέσεις και τις προτάσεις του ΚΚΕ. Γι' αυτό και στη συνέχεια, μέσα από οργανωμένες συζητήσεις, ατομικές και συλλογικές, σχεδιάζεται να συζητηθούν οι Θέσεις του ΚΚΕ και να αξιοποιηθούν, τελικά, ο πλούσιος προβληματισμός και οι απόψεις των απλών ανθρώπων, των διανοουμένων, επιστημόνων κλπ. Να αξιοποιηθεί η πλούσια πείρα των εργαζομένων, στην πορεία των συζητήσεων και της διαμόρφωσης των τελικών αποφάσεων του Συνεδρίου για την αντιμετώπιση των λαϊκών προβλημάτων, με την προώθηση της δημιουργίας του Αντιμονοπωλιακού Αντιιμπεριαλιστικού Δημοκρατικού Μετώπου πάλης του λαού που προτείνει το ΚΚΕ ως μοναδική διέξοδο για τη χώρα.

Καθώς, όμως, η μεγαλύτερη επιτυχία του Συνεδρίου εξαρτάται από τις οικονομικές δυνατότητες του Κόμματος ώστε να ανταποκριθεί στις ανάγκες διοργάνωσης και διεξαγωγής του αλλά και της οργάνωσης της λαϊκής πάλης ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές, οι κομμουνιστές, στα πλαίσια της καλύτερης προετοιμασίας του 16ου Συνεδρίου, σχεδιάζουν και τη δουλιά και για την επιτυχία της Οικονομικής Εξόρμησης που έχει προκηρύξει η ΚΕ του ΚΚΕ σχετικά. Ηδη έχουν διανεμηθεί τα κουπόνια της εξόρμησης και άρχισαν οι πρώτες επαφές για το πλατύτερο δυνατό άνοιγμα. Και είναι πολύ αισιόδοξο σημάδι το γεγονός ότι, ήδη, εκατοντάδες και χιλιάδες φίλοι και οπαδοί σπεύδουν, μέσω των Οργανώσεων αλλά και των κομμουνιστών, να δηλώσουν συμμετοχή στην κυριακάτικη εξόρμηση για τη διάθεση του «Ριζοσπάστη», αλλά και στην Οικονομική Εξόρμηση.

Στα πλαίσια αυτά, όπως και οι άλλες Οργανώσεις του Κόμματος, χτες συνεδρίασε και η ΚΟΒ του «Ριζοσπάστη» όπου και συζητήθηκε και αποφασίστηκε ο προγραμματισμός της δουλιάς της ΚΟΒ ενόψει του 16ου Συνεδρίου του ΚΚΕ. Οπως τονίστηκε κατά τη συζήτηση, το 16ο Συνέδριο πραγματοποιείται σε μια περίοδο που βρίσκεται σε εξέλιξη η ολομέτωπη αντιδραστική επίθεση του κεφαλαίου, της κυβέρνησης και των ιμπεριαλιστικών οργανισμών στα λαϊκά δικαιώματα. Ετσι, το Συνέδριο του ΚΚΕ θα αποτελέσει σημαντικό γεγονός όχι μόνον για τους κομμουνιστές μα για όλο το λαϊκό κίνημα. Μπορεί να γίνει σταθμός για την παραπέρα ανάπτυξη της πάλης του, για το δυνάμωμά του σε αντιμονοπωλιακή αντιιμπεριαλιστική δημοκρατική κατεύθυνση.

Με ανεβασμένες τις απαιτήσεις, λοιπόν, συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν οι δραστηριότητες της ΚΟΒ για τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή και συμβολή των κομμουνιστών και όλων των εργαζομένων και των νέων στη συζήτηση και την επιτυχία των εργασιών του 16ου Συνεδρίου. Αμεσα, άρχισε η προετοιμασία και της Οικονομικής Εξόρμησης αναλαμβάνοντας τη δέσμευση για την υπερκάλυψη του πλάνου της ΚΟΒ αλλά και για τη μεγαλύτερη συμβολή στην υπερκάλυψη του συνολικού πλάνου του Κόμματος. Για την πλατύτερη διάδοση των Θέσεων της ΚΕ για το 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ, η ΚΟΒ αποφάσισε όλοι οι σύντροφοι, αλλά και άλλοι συνάδελφοι που θέλουν, να πάρουν μέρος στην πανεξόρμηση του «Ρ» την ερχόμενη Κυριακή στην περιοχή της Πετρούπολης, σε συνεργασία, βέβαια, με την εκεί Οργάνωση.

Σε κάθε περίπτωση, όσον αφορά στη δουλιά και την πορεία της ΚΟΒ προς το Συνέδριο, τονίστηκε ότι μπορεί να αξιοποιηθεί ώστε συνολικά να κάνουμε ένα ποιοτικό άλμα. Να επιβεβαιώσουμε και αναπτύξουμε τα κομμουνιστικά μας χαρακτηριστικά, να ανεβάσουμε την ποιότητα της δουλιάς μας στο «Ριζοσπάστη», εκλαϊκεύοντας τις Θέσεις της Κεντρικής Επιτροπής και αποκρούοντας αποφασιστικά τις αντικομμουνιστικές επιθέσεις που ήδη αναπτύσσονται και αναμένεται να πολλαπλασιαστούν στην πορεία προς το 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ.

Σκέψεις μπροστά στο Συνέδριο

Πάει πολύς καιρός που διαπιστώνεται από πολλές πλευρές η βαθιά κρίση «αξιών» που μαστίζει την κοινωνία μας! Μια κρίση, η οποία δίνει την εντύπωση ότι καταστρέφει τις βασικές δομές «αιώνιων θεσμών», τρώει συνειδήσεις κλπ. Το εποικοδόμημα της κοινωνίας μοιάζει να καταστρέφεται, να μεταλλάσσεται, να μετατοπίζεται... Ο,τι στο παρελθόν έδινε την εντύπωση του σταθερού, του αμετακίνητου, τώρα φανερά κινείται, αποδυναμώνεται, αντικαθίσταται, μετασχηματίζεται.

Αυτές οι σκέψεις που εμφανίζονται ακόμα και σε προερχόμενους από την αστική τάξη διανοητές έχουν τη βάση τους στη βαθιά κρίση που μαστίζει την ίδια την καπιταλιστική κοινωνία στη χώρα μας και διεθνώς, μια κρίση πολύπλευρη, οικονομική, πολιτική, πολιτιστική, κοινωνική. Πρόκειται για τη γενική κρίση του καπιταλισμού. Ταυτόχρονα πατάνε και στην υπαρκτή αφύπνιση των λαών και των λαϊκών κινημάτων που αποτελούν και την κινητήρια δύναμη τελικά των οποιωνδήποτε κοινωνικών αλλαγών.

Ηεποχή μας χαρακτηρίζεται από έντονες αντιθέσεις. Από τη μια μεριά ο άνθρωπος συσσωρεύει γνώσεις, ικανές να βάλουν τέρμα σε όλα τα μεγάλα προβλήματα που τον συντρόφευαν από την πρώτη στιγμή της εμφάνισής του. Τα επιτεύγματα της επιστήμης δίνουν τη δυνατότητα να γίνουν «παρελθόν» η πείνα, η δίψα, η μόλυνση, οι αρρώστιες. Μπορούν να ανοίξουν το δρόμο για μια νέα εποχή. Μια εποχή αντάξια του ανθρώπου. Κι από την άλλη η λυσσαλέα αντίδραση του κεφαλαίου, που στις συνθήκες του ιμπεριαλισμού, ο οποίος με όπλο τον πόλεμο, τη βία, την εξαγορά, τη νοθεία, τον εκβιασμό, την εξαθλίωση και κινητήρα το κέρδος, σαν τη σουπιά «μαυρίζει» τη σκέψη, μπερδεύει το συλλογισμό, κρύβει την πραγματικότητα, επιβάλλει το σκοταδισμό, αντιστρέφει τη γνώση και από ευλογία τη μετατρέπει σε κατάρα, σε ένα ακόμα βαρύτερο κρίκο στην αλυσίδα που δένει τα όνειρα της γης των κολασμένων.

Κι όμως, υπάρχει διέξοδος, υπάρχει προοπτική. Στις 14 του Δεκέμβρη ξεκινούν οι εργασίες του 16ου Συνεδρίου του ΚΚΕ. Οι Ελληνες κομμουνιστές έχουν επενδύσει πολλά σε τούτη την πορεία, ο λαός μας ακουμπάει τις ελπίδες του και θα καταθέσει τις σκέψεις του και τις προτάσεις του για να χτιστεί το όχημα που θα τον πάει μπροστά στο ξέφωτο, όσο πιο δυνατό και αποτελεσματικό γίνεται. Το ΚΚΕ και η πολιτική του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου εγγυάται την προοπτική, το 16ο Συνέδριο θα δείξει την πορεία.


Του Ανδρέα ΔΕΝΕΖΑΚΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ