Πέμπτη 14 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σκέψεις μπροστά στο Συνέδριο

Πάει πολύς καιρός που διαπιστώνεται από πολλές πλευρές η βαθιά κρίση «αξιών» που μαστίζει την κοινωνία μας! Μια κρίση, η οποία δίνει την εντύπωση ότι καταστρέφει τις βασικές δομές «αιώνιων θεσμών», τρώει συνειδήσεις κλπ. Το εποικοδόμημα της κοινωνίας μοιάζει να καταστρέφεται, να μεταλλάσσεται, να μετατοπίζεται... Ο,τι στο παρελθόν έδινε την εντύπωση του σταθερού, του αμετακίνητου, τώρα φανερά κινείται, αποδυναμώνεται, αντικαθίσταται, μετασχηματίζεται.

Αυτές οι σκέψεις που εμφανίζονται ακόμα και σε προερχόμενους από την αστική τάξη διανοητές έχουν τη βάση τους στη βαθιά κρίση που μαστίζει την ίδια την καπιταλιστική κοινωνία στη χώρα μας και διεθνώς, μια κρίση πολύπλευρη, οικονομική, πολιτική, πολιτιστική, κοινωνική. Πρόκειται για τη γενική κρίση του καπιταλισμού. Ταυτόχρονα πατάνε και στην υπαρκτή αφύπνιση των λαών και των λαϊκών κινημάτων που αποτελούν και την κινητήρια δύναμη τελικά των οποιωνδήποτε κοινωνικών αλλαγών.

Ηεποχή μας χαρακτηρίζεται από έντονες αντιθέσεις. Από τη μια μεριά ο άνθρωπος συσσωρεύει γνώσεις, ικανές να βάλουν τέρμα σε όλα τα μεγάλα προβλήματα που τον συντρόφευαν από την πρώτη στιγμή της εμφάνισής του. Τα επιτεύγματα της επιστήμης δίνουν τη δυνατότητα να γίνουν «παρελθόν» η πείνα, η δίψα, η μόλυνση, οι αρρώστιες. Μπορούν να ανοίξουν το δρόμο για μια νέα εποχή. Μια εποχή αντάξια του ανθρώπου. Κι από την άλλη η λυσσαλέα αντίδραση του κεφαλαίου, που στις συνθήκες του ιμπεριαλισμού, ο οποίος με όπλο τον πόλεμο, τη βία, την εξαγορά, τη νοθεία, τον εκβιασμό, την εξαθλίωση και κινητήρα το κέρδος, σαν τη σουπιά «μαυρίζει» τη σκέψη, μπερδεύει το συλλογισμό, κρύβει την πραγματικότητα, επιβάλλει το σκοταδισμό, αντιστρέφει τη γνώση και από ευλογία τη μετατρέπει σε κατάρα, σε ένα ακόμα βαρύτερο κρίκο στην αλυσίδα που δένει τα όνειρα της γης των κολασμένων.

Κι όμως, υπάρχει διέξοδος, υπάρχει προοπτική. Στις 14 του Δεκέμβρη ξεκινούν οι εργασίες του 16ου Συνεδρίου του ΚΚΕ. Οι Ελληνες κομμουνιστές έχουν επενδύσει πολλά σε τούτη την πορεία, ο λαός μας ακουμπάει τις ελπίδες του και θα καταθέσει τις σκέψεις του και τις προτάσεις του για να χτιστεί το όχημα που θα τον πάει μπροστά στο ξέφωτο, όσο πιο δυνατό και αποτελεσματικό γίνεται. Το ΚΚΕ και η πολιτική του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου εγγυάται την προοπτική, το 16ο Συνέδριο θα δείξει την πορεία.


Του Ανδρέα ΔΕΝΕΖΑΚΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ