Πέμπτη 14 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Παρακολουθούμε το σωφρονιστικό σύστημα στην Τουρκία

Απάντηση σε σχετική Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Στρατή Κόρακα

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Στρατής Κόρακας, με Ερώτησή του προς το Συμβούλιο, σημείωνε τα παρακάτω:

«Η απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στις τουρκικές φυλακές, επιδεινώνεται, γίνεται ακόμα πιο απάνθρωπη με την πολιτική των "λευκών κελιών" που προωθεί η τουρκική κυβέρνηση, καθώς και με το νέο κανονισμό που θα ισχύσει στις φυλακές που βρίσκονται υπό κατασκευή. Ο νέος αυτός κανονισμός, εκτός από την ουσιαστική απομόνωση των κρατουμένων, ιδιαίτερα των Κούρδων και των άλλων πολιτικών κρατουμένων, ποδοπατεί βάναυσα την όποια ανεξαρτησία υπεράσπισης υπήρχε, αφού προβλέπει μεταξύ άλλων τη σωματική έρευνα των δικηγόρων και την κατάσχεση των εγγράφων που οι αρχές κρίνουν ότι δεν έχουν σχέση με την υπεράσπιση. Ακόμα και για να αντιμετωπιστούν έκτακτα και επείγοντα ιατρικά περιστατικά, απαιτείται μία τεράστια και χρονοβόρος διαδικασία.

Θεωρεί το Συμβούλιο ότι η κατάσταση των δικαιωμάτων των φυλακισμένων αποτελεί σημαντικό ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θα θέσει το ζήτημα αυτό στα πλαίσια του προενταξιακού διαλόγου με την Τουρκία, ζητώντας το σεβασμό τους και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης των φυλακισμένων;».

Στην απάντηση που έδωσε το Συμβούλιο, σημειώνει τα παρακάτω:

«Η κατάσταση των κρατουμένων εμπίπτει στο πεδίο των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Το Διεθνές Σύμφωνο σχετικά με τα πολιτικά και πολιτειακά δικαιώματα περιέχει διατάξεις που συγκεκριμένο στόχο έχουν την προστασία των κρατουμένων από καταχρήσεις και κακομεταχείριση. Επιπλέον, σε διεθνές επίπεδο, καθώς και στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης, έχουν καθοριστεί βασικοί κανόνες και αρχές σχετικά με τη μεταχείριση των κρατουμένων.

Το σημερινό τουρκικό σωφρονιστικό σύστημα, με θαλάμους όπου κοιμούνται από 10 έως 60 κρατούμενοι, αποτέλεσε την αιτία πολλών εξεγέρσεων, ενίοτε αιματηρών, εκ μέρους των κρατουμένων, οι οποίες σημειώθηκαν τα τελευταία αυτά χρόνια. Λόγω των προβλημάτων αυτών, η τουρκική κυβέρνηση άρχισε μια μεταρρύθμιση του σωφρονιστικού συστήματος προβλέποντας φυλακές με κελιά τριών κρατουμένων το πολύ.

Το νέο τουρκικό σωφρονιστικό σύστημα, περιλαμβανομένης της εφαρμογής του, θα έπρεπε κατά τη γνώμη μας να συμμορφώνεται περισσότερο με τους διεθνείς κανόνες σχετικά με τη μεταχείριση των κρατουμένων. Το Συμβούλιο θα παρακολουθήσει με προσοχή τις συνθήκες διαβίωσης στις τουρκικές φυλακές και δε θα διστάσει να εξετάσει το θέμα από κοινού με την Τουρκία, όπως και κάθε άλλο θέμα σχετικά με τα δικαιώματα του ανθρώπου, στην περίπτωση που η κατάσταση δε βελτιωθεί μετά τις μεταρρυθμίσεις αυτές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ