Πέμπτη 14 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ANAΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
Αλλαγές στη ρύθμιση για την ιδιοκτησία των ΜΜΕ

Ο Ε. Βενιζέλος έκανε προσθήκες στην πρότασή του, αλλά δε δέχτηκε έλεγχο της ιδιοκτησίας των ΜΜΕ μέχρι τελευταίου φυσικού προσώπου

Αλλαγές έκανε χτες το βράδυ στη Βουλή ο Ε. Βενιζέλος στην πρότασή του για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ΜΜΕ, δεχόμενος κάποιες προτάσεις μελών της επιτροπής, αλλά αρνούμενος να συμπεριλάβει την πρόταση που υπέβαλε ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος και άλλοι βουλευτές για έλεγχο της ιδιοκτησίας των ΜΜΕ μέχρι τελευταίου φυσικού προσώπου.

Στην αλλαγμένη του πρόταση ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ δέχτηκε να ενταχθεί στη Συνταγματική διάταξη (και όχι να παραπέμπεται σε νόμο) το ασυμβίβαστο ιδιοκτησίας ΜΜΕ ακόμα και για τις συζύγους των εργολάβων και προμηθευτών του δημοσίου, ενώ αποσαφήνισε ότι δεν επιτρέπεται ο έλεγχος περισσοτέρων του ενός ΜΜΕ «της αυτής μορφής».

Η οριστική ρύθμιση που πρότεινε ο Ε. Βενιζέλος για το άρθρο 14 παράγραφος 9 του Συντάγματος είναι η εξής (με τονισμένα γράμματα οι καινούριες προσθήκες):

«Το ιδιοκτησιακό καθεστώς, η οικονομική κατάσταση και τα μέσα χρηματοδότησης των μέσων ενημέρωσης πρέπει να γίνονται γνωστά, όπως νόμος ορίζει. Νόμος προβλέπει τα μέτρα και τους περιορισμούς που είναι αναγκαίοι για την πλήρη διασφάλιση της διαφάνειας και της πολυφωνίας στην ενημέρωση. Απαγορεύεται η συγκέντρωση του ελέγχου περισσοτέρων μέσων ενημέρωσης της αυτής ή άλλης μορφής και πάντως περισσοτέρων του ενός ηλεκτρονικού μέσου ενημέρωσης της αυτής μορφής, όπως νόμος ορίζει.

Η ιδιότητα του ιδιοκτήτη, του εταίρου, του μετόχου ή του διευθυντικού στελέχους επιχείρησης μέσων ενημέρωσης είναι ασυμβίβαστη με την ιδιότητα του ιδιοκτήτη, του εταίρου, του μετόχου ή του διευθυντικού στελέχους επιχείρησης που αναλαμβάνει έναντι του δημοσίου ή νομικού προσώπου του ευρύτερου δημόσιου τομέα την εκτέλεση έργων ή προμηθειών ή την παροχή υπηρεσιών. Η απαγόρευση του προηγούμενου εδαφίου καταλαμβάνει και κάθε είδους παρένθετα πρόσωπα όπως συζύγους, συγγενείς, οικονομικά εξαρτημένα άτομα ή εταιρείες χαρτοφυλακίου. Νόμος ορίζει τις ειδικότερες ρυθμίσεις, τις κυρώσεις, καθώς και τους τρόπους ελέγχου και τις εγγυήσεις αποτροπής των καταστρατηγήσεων των προηγούμενων εδαφίων».

Σχολιάζοντας την αναμορφωμένη διάταξη ο βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της επιτροπής Αντ. Σκυλλάκος τόνισε ότι πρέπει να οριστεί συνταγματικά πως ο έλεγχος του ιδιοκτησιακού καθεστώτος θα φθάνει μέχρι τελευταίου φυσικού προσώπου, ενώ είπε ότι θα μπορούσαν οι μετοχές των εταιριών των ΜΜΕ να είναι προσωπικές. Υπογράμμισε ότι με τη ρύθμιση δεν αποτρέπεται ο έλεγχος και δεύτερης για παράδειγμα τηλεόρασης με το 5 ή το 3% των μετοχών και πρότεινε να αναφέρεται ότι πρέπει να απαγορεύεται η συμμετοχή κάποιου σε περισσότερα του ενός ΜΜΕ.

Την πρόταση του Αντ. Σκυλλάκου για έλεγχο μέχρι τελευταίου φυσικού προσώπου υποστήριξε και ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση η ρύθμιση δεν έχει καμία απολύτως σημασία, ενώ παρόμοια θέση εξέφρασε και η βουλευτής της ΝΔ Α. Ψαρούδα - Μπενάκη. Την ανάγκη να φτάσει ο έλεγχος μέχρι φυσικού προσώπου επισήμανε και ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Σταθόπουλος.

Επιχειρώντας να απαντήσει ο Ε. Βενιζέλος, είπε ότι εάν μπει στο Σύνταγμα διάταξη για έλεγχο μέχρι φυσικού προσώπου θα υπάρξει ακαμψία, αλλά υποσχέθηκε ότι θα εξετάσει το θέμα μέχρι να φθάσει το θέμα στην Ολομέλεια της Βουλής.

Σχετικά με το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, ο Ε. Βενιζέλος δέχτηκε προσθήκη σύμφωνα με την οποία το ΕΡΣ θα έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα για την επιβολή των διοικητικών κυρώσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ