Πέμπτη 14 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΕΡΑΡΧΙΑ
Με το ... Σταυρό στο χέρι

Με όπλο το «Τίμιο Ξύλο» η Ιεραρχία κλιμακώνει την εκστρατεία της για διχασμό του ελληνικού λαού και χωρισμό του σε «πιστούς», που υπογράφουν στο «δημοψήφισμα» για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος υπέρ της προαιρετικής αναγραφής του θρησκεύματος στις αστυνομικές ταυτότητες και σε «άπιστους», αυτούς δηλαδή που δε συντάσσονται στο διχαστικό παιχνίδι εκκλησιαστικής ηγεσίας και κυβέρνησης. Ξεκίνησε χτες το απόγευμα στη Μητρόπολη Αθηνών, με την επίσημη τελετή παρουσία του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, για την υποδοχή του τμήματος του Σταυρού, όπου σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση μαρτύρησε ο Χριστός, το λαϊκό προσκύνημα και θα διαρκέσει μέχρι τις 25 Σεπτέμβρη.

Μετά το θόρυβο που προκλήθηκε και τις αντιδράσεις, οι οποίες εκδηλώθηκαν ακόμα και από μητροπολίτες, εξ αιτίας της αγοραίας εκμετάλλευσης των ιερών θρησκευτικών συμβόλων, ο αρχιεπίσκοπος και οι γύρω από αυτόν ιεράρχες, θέλησαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις διαχωρίζοντας την έλευση του Τίμιου Ξύλου από τη διαδικασία συγκέντρωσης υπογραφών για τις ταυτότητες, η οποία ξεκινάει σήμερα και θα διαρκέσει μέχρι το Μάρτη. Αυτό, όμως, μόνο επίσημα γιατί οι ιεράρχες δε σταματάνε να χρησιμοποιούν τη θρησκευτική πίστη, αλλά και την αφέλεια πολλών πιστών για να κατοχυρώσουν τα προνόμιά τους, τα οποία πηγάζουν από τη διαπλοκή Εκκλησίας και Κράτους, για την οποία εξίσου ευθύνονται και οι δύο πλευρές.

Ενδεικτικό των αντιδράσεων στους κόλπους της Εκκλησίας είναι ότι στους γενικώς διαφωνούντες μητροπολίτες Ιωαννίνων Θεόκλητο, Θηβών Ιερώνυμο και Ζακύνθου Χρυσόστομο, οι οποίοι αποτελούν την αντιπολίτευση στην εκκλησιαστική ηγεσία, προστέθηκε ειδικά για το θέμα του Τίμιου Ξύλου και ο μητροπολίτης Πειραιώς Καλλίνικος, ο οποίος θεωρείται ο πνευματικός πατέρας του αρχιεπισκόπου.

Ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας, δήλωσε χτες, όταν ρωτήθηκε σχετικά ότι «ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα». Σχολιάζοντας δε το γεγονός ότι ακόμα και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έχουν ταχτεί υπέρ των επιλογών της Εκκλησίας είπε ότι «καθένας εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του και έχει την ευθύνη των επιλογών του». Για να προσθέσει: «Μπορώ να σχολιάσω μόνο ότι ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα, πολύ περισσότερο όταν δεν είναι και τόσο άγιος αυτός ο ίδιος ο σκοπός. Γιατί η συγκέντρωση υπογραφών, εκ των πραγμάτων, ενέχει μια διχαστική λειτουργία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ