Πέμπτη 14 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Από τις νερομάνες και τα ρυάκια ξεκινούν οι ποταμοί

Και τα μεγαλύτερα ποτάμια του κόσμου ξεκινούν από τις νερομάνες πηγές. Και στις διαδρομές τους πλουτίζονται και από το πιο μικρό ρυάκι, από νεροσυρμές, χειμάρρους, από τις βροχές, τα χιόνια και τα παγωμένα νερά, ωσότου φτάσουν στον απέραντο Πόντο.

Τα ποτάμια πλαταίνουν και βαθαίνουν άλλοτε γαλήνια και άλλοτε μανιασμένα, με την πρωτεϊκή εκείνη δύναμη που σμίλεψε μαζί με τις άλλες φυσικές τιτανικές δυνάμεις, τον αέρα και τη φωτιά, το ανάγλυφο της μητέρας Γαίας.

Μ'αυτήν τη σημειολογική εικόνα θα μπορούσαμε να σχηματοποιήσουμε την έννοια και τη δυναμική του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού Μετώπου, όπου οι επιμέρους συσπειρώσεις και τα μικρότερα μέτωπα πάνω σε βασικές κοινές αρχές, κατευθύνσεις και αποδοχές, οδηγούν στο πλατύ λαϊκό ποτάμι.

Με μια βασική διαφορά, που καταγράφεται τόσο καίρια στο στίχο του ποιητή:

«Δεν είμ' εγώ σπορά της τύχης ο πλαστουργός της νιας ζωής, εγώ 'μαι τέκνο της ανάγκης κι ώριμο τέκνο της οργής»...

Αν στο απέραντο διάστημα και στον πλανήτη μας οι φυσικές καταστάσεις του «αιέν και αεί» γίγνεσθαι, εκφράζονται με θεωρήματα, νόμους και μαθηματικά σύμβολα, οι κοινωνικές αναδιατάξεις απαιτούν, εκτός από την ωριμότητα των συνθηκών, την έλλογη δυναμική και την αποφασιστική παρέμβαση των τάξεων εκείνων που διαμορφώνονται κατά την ιστορική εξέλιξη.

Οπως αναφέρουν οι εκτιμήσεις και οι αποφάσεις του Κόμματος - κατά την πορεία προς το Συνέδριο - ποτέ άλλοτε, οι συνθήκες που διαμορφώνονται από την προοπτικά αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, δεν είχαν αυτό τον έντονα προκλητικά αντιλαϊκό χαρακτήρα, η αντιμετώπιση της οποίας απαιτεί συσπείρωση, ενεργοποίηση και αντίσταση των κοινωνικών εκείνων δυνάμεων, εναντίον των οποίων στρέφεται. Σ' αυτές τις εκρηκτικές συνθήκες η δυναμική, του Μετώπου, ζυμώνεται στους καθημερινούς αγώνες. Και αναπτύσσεται μέσα από τα ρυάκια των επιμέρους συσπειρώσεων και των μικρότερων μετώπων πάλης, που οδηγούν στο μεγάλο λαϊκό ποτάμι των αγώνων που δυναμώνουν.


του Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ