Πέμπτη 14 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΔ
Θεσμική «συντήρηση» της διαπλοκής

Από την κυβερνητική «υπαναχώρηση» στο θέμα της «διαφάνειας» στο χώρο των ΜΜΕ πιάνεται η ηγεσία της ΝΔ για να δώσει συνέχεια στο θέμα της διαπλοκής και να αποδείξει «τη συνοδοιπορία της κυβέρνησης Σημίτη με τη διαπλοκή». Ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής, μιλώντας χτες στη σύσκεψη των τομεαρχών, υποστήριξε ότι αν η κυβέρνηση τελικά επιμείνει στην προχτεσινή πρόταση που κατέθεσε ο Ε. Βενιζέλος, τότε «θα πέσουν οι μάσκες με προσωπική ευθύνη του κ. Σημίτη».

Ταυτόχρονα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Πρ. Παυλόπουλος, παρουσίασε τις θέσεις του κόμματός του που αφορούν την αναθεώρηση των άρθρων 14 και 15 του Συντάγματος για τη διαφάνεια στα ΜΜΕ. Η ΝΔ ζητά να κατοχυρωθεί η αποφασιστική και αποκλειστική αρμοδιότητα του ΕΣΡ ως προς τον έλεγχο της λειτουργίας και του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των ηλεκτρονικών ΜΜΕ, ενώ το ΕΣΡ να διορίζεται με, δικομματική ουσιαστικά, συμφωνία από τη Βουλή. Επίσης, προτείνει την καθιέρωση ασυμβίβαστου μεταξύ ιδιοκτήτη, εταίρου, μετόχου ή διευθυντικού στελέχους επιχείρησης δημοσίων έργων και κρατικών υπηρεσιών με τις αντίστοιχες ιδιότητες του ιδιοκτήτη, μετόχου κλπ. επιχείρησης ΜΜΕ. Το ασυμβίβαστο πρέπει να συμπεριλαμβάνει και, τουλάχιστον, τους συζύγους και τα τέκνα τους. Ακόμα προτείνεται η ρητή απαγόρευση της συγκέντρωσης ελέγχου περισσότερων του ενός ηλεκτρονικών ΜΜΕ της αυτής μορφής.

Την πρόταση για διακομματική εκλογή του ΕΣΡ υποστήριξε με χτεσινές δηλώσεις του και ο Κ. Μητσοτάκης, υποστηρίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των διαπλεκομένων στα ΜΜΕ κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τις βολές που εξαπέλυσε ο Ε. Βενιζέλος κατά της οικουμενικής κυβέρνησης, είπε ότι επρόκειτο για «προσπάθεια αντιπερισπασμού», προκειμένου να υποβαθμιστεί η υποχώρησή του, η οποία, όπως είπε, έγινε με εντολή του κ. Σημίτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ