ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Σεπτέμβρη 2000
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ «ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ» ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ
Αρχισε η στρατολόγηση για τη «σταυροφορία»

Την κατάρτιση ενός είδους «εκκλησιαστικού μητρώου» ξεκίνησε στην ουσία η Εκκλησία, με την έναρξη χτες της διαδικασίας συγκέντρωσης υπογραφών υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την προαιρετική αναγραφή του θρησκεύματος στις νέες ταυτότητες. Η διαδικασία αυτή, όπου οι πιστοί υπογράφουν ένα ειδικό έντυπο, με όλα τους τα στοιχεία, ζητώντας τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, αφ' ενός μεν, οδηγεί στο φακέλωμά τους, αφ' ετέρου δε, ανοίγει μια διαδικασία διχασμού του λαού με βάση τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τεχνητούς διαχωρισμούς μέσα στην κοινωνία.

Η έναρξη της διαδικασίας συγκέντρωσης υπογραφών συμπίπτει με την άφιξη του Τίμιου Ξύλου στην Αθήνα και την έκθεσή του σε λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη. Ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος εμφανίστηκε χτες οργισμένος... με όσους συσχετίζουν την άφιξη του Ξύλου με τις υπογραφές και χαρακτήρισε αφελές το επιχείρημα. Να σημειωθεί ότι αυτός πρώτος συσχέτισε τα δυο πράγματα. Μάλιστα, για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, τα έντυπα των υπογραφών δεν έφθασαν χτες για να μοιραστούν στο μητροπολιτικό ναό της Αθήνας όπου είναι σε εξέλιξη το λαϊκό προσκύνημα.

Την πρώτη υπογραφή σε ατομικό δελτίο για τις ταυτότητες μπήκε από τον αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, χτες λίγο μετά τις 11 το πρωί στο ξενοδοχείο «Αμαλία» της Καλαμπάκας, όπου πραγματοποιείται εκκλησιαστικό συνέδριο. Ο αρχιεπίσκοπος, στα πλαίσια της τελετές αυτής, εξέθεσε και τους στόχους της Ιεραρχίας. Ειδικότερα, έκανε λόγο για «αποϊεροποίηση του έθνους με τη μέθοδο του σαλαμιού» και «αφελληνισμό της παιδείας». Ως αντίδοτο σε αυτή την κατάσταση παρουσίασε την πρόταση για δημιουργία από την Εκκλησία δικών της σχολείων και κάλεσε τους πιστούς να αντισταθούν στον «αποχριστιανισμό» και να στρατευτούν στη σταυροφορία της Εκκλησίας προκειμένου να πειστούν όλοι ότι «δεν μπορούν να αντιτάσσονται στο λαό όταν αυτός διατρανώνει με τρόπο πανηγυρικό την αιώνια πίστη του στην ορθοδοξία και την Ελλάδα».

Από το μέτωπο των διαφωνούντων μητροπολιτών, ο Ιωαννίνων Θεόκλητος δεν ανέγνωσε την εγκύκλιο για το «δημοψήφισμα», αλλά απλώς ανακοίνωσε ότι τα έντυπα βρίσκονται στο ναό, ο δε Θηβών Ιερώνυμος ανέβαλε την ανάγνωση της εγκυκλίου για τις 24 του Σεπτέμβρη, επικαλούμενος λόγους «πρακτικούς και ουσιαστικούς». Από το μέτωπο των «σκληρών», ο Πειραιώς Καλλίνικος επανήλθε με επίθεση κατά των «αθεϊστών» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υποσκάπτει τα θεμέλια του κράτους.

Από την πλευρά της κυβέρνησης ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας δήλωσε χτες τα εξής αναφορικά με το «δημοψήφισμα» της Εκκλησίας: «Θέματα που αφορούν τα δικαιώματα των πολιτών δεν υπόκεινται στους κανόνες της πλειοψηφίας. Τέτοιες διαδικασίες, συλλογής υπογραφών, δεν έχουν χρήσιμο ή πρακτικό αντίκρισμα. Θα έλεγα, πέραν του ότι διχάζουν την κοινωνία, ίσως διχάζουν και το πλήρωμα της Εκκλησίας. Και αυτό πρέπει να προβληματίσει τους πάντες».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Να ματαιωθεί η συναυλία της «ντροπής»

Το αίτημα ματαίωσης της «συναυλίας», που διοργανώνεται αύριο στη Θεσσαλονίκη με μόνο στόχο τη μεταστροφή της κοινής γνώμης εναντίον του Σλ. Μιλόσεβιτς, ενόψει και των εκλογών στη Γιουγκοσλαβία, διατυπώνει η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης. Επίσης, προειδοποιεί την κυβέρνηση, το ΥΠΕΞ και τους διάφορους υπαλλήλους τους, δηλαδή τους οργανωτές και εμπνευστές της ιδιότυπης αυτής «πολιτιστικής» παρέμβασης, πως κινδυνεύει να μετατραπεί σε πολιτικό φιάσκο.

«Προειδοποιούμε την υποτακτική κυβέρνηση και τους ντόπιους παρατρεχάμενούς της ότι και αυτή η προσπάθειά τους θα πέσει στο κενό. Ο λαός της Θεσσαλονίκης έχει ανοιχτά τα αυτιά του στις μελωδίες που προάγουν την ειρήνη, τη φιλία και τη συνεργασία των λαών, γυρνάει όμως τις πλάτες του στις "Σειρήνες" της υποταγής και της αναξιοπρέπειας», σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε χτες η ΕΔΥΕΘ.

Επίσης, καταγγέλλει τους επιχειρηματίες του «πολιτισμού» της Θεσσαλονίκης και τις διάφορες οργανώσεις-φαντάσματα, που πρόθυμα ανταποκρίθηκαν και προσφέρουν την πολιτική κάλυψη που απαιτείται για την πραγματοποίηση της «ωμής πολιτικής παρέμβασης στα εσωτερικά μιας ανεξάρτητης χώρας», η οποία γίνεται υπό τη μορφή «συναυλίας».

«Εκπρόσωποι της γιουγκοσλαβικής αντιπολίτευσης περνοδιαβαίνουν τη χώρα μας και, σε συνεργασία μ' αυτούς που μακέλεψαν το λαό τους, συμμετέχουν σε καθαρά πολιτικές εκδηλώσεις με μανδύα τον πολιτισμό. Ετσι ξέρει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών να στήνει "συναυλίες" με σκοπό ...την επιστροφή της δημοκρατίας στη Γιουγκοσλαβία», αναφέρει η ΕΔΥΕΘ και καταλήγει: «Μόνο που ξεχνούν πως το κοινό στο οποίο απευθύνονται, δηλαδή ο λαός και η νεολαία της Θεσσαλονίκης, για 78 μέρες δε σταμάτησαν να αγωνίζονται ενάντια στη βάρβαρη και δολοφονική ΝΑΤΟική επιδρομή εναντίον του γιουγκοσλαβικού λαού και συνεχίζουν τον αγώνα τους για να μπορέσει ο ίδιος ο γιουγκοσλάβικος λαός να ορίζει ελεύθερος τις τύχες του».

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Εντατικοποιείται η καταστροφική αγροτική πολιτική

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή Στρ. Κόρακα στην Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Ηχηρό «δεν πάει άλλο», εξ ονόματος των Ελλήνων αγροτών, απηύθυνε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας προς τον αρμόδιο για θέματα αγροτικής πολιτικής Επίτροπο, Φ. Φίσλερ, κατά τη διάρκεια συζήτησης ανταλλαγής απόψεων στην Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καταδικάζοντας με το δριμύτερο τρόπο την εντεινόμενη αντι-αγροτική πολιτική της ΕΕ.

Πιο συγκεκριμένα ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ στην παρέμβασή του τόνισε τα εξής:

«Ο κύριος Φίσλερ μάς είπε ότι η Επιτροπή θα συνεχίσει να στηρίζει το "ευρωπαϊκό αγροτικό πρότυπο". Οπως το ζούμε στη χώρα μου, την Ελλάδα, αυτό το "αγροτικό πρότυπο" τα τελευταία 15 χρόνια έχει ρημάξει κυριολεκτικά την ύπαιθρό μας. Η ΚΑΠ τείνει να καταστρέψει όλες τις δυναμικές καλλιέργειες, εκδιώκει κυριολεκτικά τους μικρομεσαίους καλλιεργητές από την ύπαιθρο. Και έρχεται ο κ. Φίσλερ να διακηρύξει και σήμερα περαιτέρω φιλελευθεροποίηση στα πλαίσια και του ΠΟΕ. Οταν πηγαίνουμε στην ύπαιθρο βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το εναγώνιο ερώτημα των αγροτών μας: "Τι να καλλιεργήσουμε; Οτιδήποτε και αν καλλιεργήσουμε πρέπει να το εγκαταλείψουμε μετά από λίγο καιρό γιατί η Επιτροπή μάς εξοντώνει με τις ασφυκτικές ποσοστώσεις και τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας".

Για το βαμβάκι. Είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι η ΕΕ είναι τρομερά ελλειμματική σε βαμβάκι. Είναι προϊόν που εξασφαλίζει εισόδημα σε ένα μεγάλο αριθμό αγροτών της χώρας μας. Μας φέρατε μια πρόταση που χειροτερεύει την κατάσταση, χωρίς να μας πείτε για ποιο λόγο αλλάζετε τον ισχύοντα κανονισμό ο οποίος ήταν ήδη εξοντωτικός;

Για το λάδι, για το ρύζι, για το βοδινό κρέας, για τα οπωροκηπευτικά , καταργείτε ουσιαστικά την παρέμβαση και κάθε μέτρο προστασίας του παραγωγού. Αυτό είναι, κύριε Επίτροπε, το "ευρωπαϊκό αγροτικό πρότυπο" που υπερασπίζεστε;

Για τις υπό διεύρυνση χώρες, αν σκοπεύετε να κάνετε ό,τι κάνατε με την Ελλάδα και χειρότερα, π.χ. με τις αντισταθμιστικές εισφορές, μπορείτε να μας πείτε πώς βλέπετε να αντιμετωπίζεται η συνεχώς αυξανόμενη ανεργία και στις χώρες της ΕΕ και εκεί, που θα προκληθεί από το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών και την απερήμωση της υπαίθρου με όλες τις ολέθριες κοινωνικές, οικονομικές, περιβαλλοντικές συνέπειες που αυτό έχει; Ο νέος προϋπολογισμός θα μειώσει περαιτέρω το εισόδημα του αγρότη, θα χτυπήσει ακόμη περισσότερο την αγροτική οικονομία σε όφελος των ΗΠΑ, οι οποίες συνεχώς αυξάνουν τις ενισχύσεις στους αγρότες τους, ενώ η ΕΕ, όπως το επιβεβαιώσατε και σήμερα, συνεχώς τις μειώνει, αδιαφορώντας αν το έλλειμμα του αγροτικού εμπορικού ισοζυγίου της έχει ξεπεράσει τα 18 δισ. δολάρια, ενώ οι ΗΠΑ έχουν πλεόνασμα 16 δισ. δολάρια».

Μια αναγκαία διόρθωση

Στο χτεσινό δημοσίευμα για την περιοδεία της Αλ. Παπαρήγα στον «Ευαγγελισμό», παρενέβη ο δαίμων του μαγνητοφώνου και άλλαξε εντελώς το νόημα σε κάποιο σχολιασμό της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Η ορθή διατύπωση είναι η εξής:

«Τώρα λέει τσακώνεται ο Παπαδόπουλος με το διοικητή του ΙΚΑ για το πώς θα οργανωθεί το σύστημα υγείας. Αυτός ο καυγάς είναι για το πάπλωμα. Γιατί θέλουν να κάνουν ένα φορέα, λέει, που θα διαχειρίζεται όλο το πακέτο της υγείας. Ο φορέας αυτός θα είναι κάτω από την υπηρεσία των ιδιωτών, είτε είναι πρόεδρος ο Νεκτάριος, είτε είναι άλλος - εκτός του Παπαδόπουλου - ο οποίος θα δουλεύει για τον Κοντομηνά, τον Αποστολόπουλο, για τις ιδιωτικές ασφαλιστικές, για τα μεγάλα ιδιωτικά νοσοκομεία και θα έχει τον "Ευαγγελισμό" και τα άλλα δημόσια νοσοκομεία ως συμπλήρωμα φτωχό ενός γιγαντωμένου ιδιωτικού τομέα. Και όταν ο δημόσιος τομέας που απευθύνεται σε όλο το λαό, γίνεται βοηθός του ιδιωτικού τομέα, οι εργαζόμενοι που εργάζονται σε αυτόν θα έχουν καλύτερη τύχη; Οταν δε σέβονται το δημόσιο σύστημα υγείας, που αφορά όλο το λαό, θα σεβαστούν τους εργαζόμενους εδώ μέσα;».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ