ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Οχτώβρη 2010
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέα πρόκληση από Ισραηλινούς στρατιώτες

ΡΑΜΑΛΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Κατεπείγουσα έρευνα ανακοίνωσε ότι θα διεξαγάγει ο ισραηλινός στρατός για βίντεο που «ανέβηκε» τα ξημερώματα χτες στην ιστοσελίδα «Υou Tube» και δείχνει έναν Ισραηλινό στρατιώτη να χορεύει κοροϊδευτικά χορό της κοιλιάς γύρω από μία Παλαιστίνια, που στέκεται ακίνητη με μάτια και χέρια δεμένα. Το συγκεκριμένο βίντεο, λίγες μόνο ώρες μετά την πυρπόληση τεμένους στο χωριό Μπέιτ Φατζάρ, στη Δυτική Οχθη ήρθε ν' οξύνει περαιτέρω τα πνεύματα ενώ σήμερα αναμένεται η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου Ασφαλείας όπου, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, θα εξεταστεί πρόταση της Ουάσιγκτον για παράταση λίγων βδομάδων του εποικιστικού μορατόριουμ, με στόχο τη διευκόλυνση της παραμονής της παλαιστινιακής πλευράς στις συνομιλίες.

Ο ισραηλινός στρατός καταδίκασε το περιστατικό και υποστήριξε ότι διερευνά, καταρχάς, αν πρόκειται για καταγραφή αληθινού περιστατικού ή για φάρσα. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι πρόκειται για την πολλοστή φορά που κάποιο περιστατικό εξευτελισμού Παλαιστινίου υπό τη μορφή πλάκας εμφανίζεται στο διαδίκτυο από πρώην ή νυν στρατιώτες που περηφανεύονται γι' αυτό.

Μέχρι πρότινος ο εξευτελισμός ήταν διαδεδομένη μέθοδος του ισραηλινού κατοχικού στρατού αλλά δεν υπήρχαν κρούσματα δημοσιοποίησης από τους ίδιους τους δράστες, με στόχο την πλάκα. Το «αρρωστημένο αυτό φαινόμενο», επεσήμανε η ισραηλινή οργάνωση δικαιωμάτων, Yesh Din, δείχνει την απώλεια κάθε ελέγχου στους κόλπους του κατοχικού στρατού και ζήτησε να παρέμβει εισαγγελέας για κακουργηματικές πράξεις, ακόμη και αν πρόκειται για φάρσες.

Σε μια προσπάθεια να αποκλιμακωθεί η ένταση στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, χτες ομάδα φιλειρηνιστών Ισραηλινών, μεταξύ των οποίων υπήρχαν και μερικοί έποικοι, μετέβη στο χωριό Μπέιτ Φατζάρ, για να εκφράσει την καταδίκη της για την πυρπόληση του τεμένους, την αλληλεγγύη της στους Παλαιστινίους, στους οποίους παρέδωσε και αρκετά αντίτυπα του Κορανίου, για ν' αντικαταστήσουν εκείνα που κάηκαν στην πυρκαγιά. Την ίδια ώρα, ομάδα ακραίων εποίκων προσπαθούσε να επιτεθεί εναντίον των ομοεθνών τους κατηγορώντας τους για προδοσία, με αποτέλεσμα να κριθεί απαραίτητη η παρέμβαση του στρατού.

  • Μια δεύτερη συνάντηση θα έχουν, στη Δαμασκό, στις 20 Οκτωβρίου, αντιπροσωπείες των «Φατάχ» - «Χαμάς» στο πλαίσιο μιας ακόμη προσπάθειας επίτευξης βημάτων προόδου στην κατεύθυνση της εθνικής συμφιλίωσης. Η πρώτη συνάντηση, πάντως, πριν από μερικές ημέρες χαρακτηρίστηκε «μέτρια» εκατέρωθεν.
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Συνεχίζονται οι επιθέσεις στην Κανταχάρ

ΚΑΝΤΑΧΑΡ, ΚΑΜΠΟΥΛ, ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Τουλάχιστον οκτώ άμαχοι - μεταξύ των οποίων παιδιά - και ένας αστυνομικός σκοτώθηκαν στην περιοχή της Κανταχάρ του Αφγανιστάν, ενώ ακόμα 26 τραυματίστηκαν σε δύο εκρήξεις, που αποδίδονται σε δυνάμεις των Ταλιμπάν. Η Κανταχάρ θεωρείται ως το ισχυρότερο προπύργιο των Ταλιμπάν και ο επόμενος στόχος των αμερικανο - ΝΑΤΟικών δυνάμεων κατοχής, μέχρι τα τέλη Νοέμβρη. Ωστόσο, οι Ταλιμπάν προειδοποιούν ότι θα υποστούν τεράστιες απώλειες.

Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους υποστηρίζουν ότι δεν πρόκειται να διαφοροποιήσουν την κατοχική στρατηγική στο Αφγανιστάν, ενώ η επικεφαλής των πολιτικών ΝΑΤΟικών δυνάμεων στη Χελμάντ, Λίντι Κάμερον, υποστήριξε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος, μετά τις επιχειρήσεις των κατοχικών δυνάμεων στην περιοχή.

Εν τω μεταξύ χτες, στο βορειοδυτικό Πακιστάν ένα ακόμα φορτηγό με καύσιμα που προοριζόταν για τον ανεφοδιασμό των κατοχικών δυνάμεων του Αφγανιστάν, επλήγη από «μαχητές», δείχνοντας κλιμάκωση των επιθέσεων τέτοιου είδους, μετά την ανακοίνωση για κλείσιμο των δρόμων ανεφοδιασμού της κατοχής από την κυβέρνηση του Ισλαμαμπάντ.

Σε επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών, στο Πακιστάν, από αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις του Αφγανιστάν, έχασαν τη ζωή τους χτες ακόμα οκτώ φερόμενοι ως «ισλαμιστές μαχητές», με την πακιστανική κυβέρνηση να αναφέρει ότι τουλάχιστον οι τέσσερις ήταν Γερμανοί υπήκοοι, οι οποίοι ήταν σε διαρκή επαφή με τον διοικητή των Ταλιμπάν, Χακιμουλάχ Μεχσούντ, ως μέλη του διεθνούς δικτύου της «αλ Κάιντα».

  • Την ίδια στιγμή ο πρώην ηγέτης του πραξικοπήματος στο Πακιστάν, Περβέζ Μουσάραφ δήλωσε ότι μέλη του πακιστανικού στρατού εκπαίδευαν ομάδες μαχητών που δρούσαν στο ινδικό Κασμίρ, με στόχο να πιέσουν την Ινδία, να μπει σε διαπραγματεύσεις σχετικά με την περιοχή...
ΓΑΛΛΙΑ
Τρομολαγνείας συνέχεια

ΠΑΡΙΣΙ.--

Σε επιχειρήσεις «σκούπα» προχώρησε η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της Γαλλίας - DCRI - στο νότο, με στόχο, κυρίως, περιοχές όπου είχε εντοπιστεί, όπως ανακοίνωσε, ύποπτη δράση ισλαμιστικών κύκλων. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, έγιναν τουλάχιστον 12 συλλήψεις, οι οποίες, όμως, αφορούν σε δύο διαφορετικές υποθέσεις.

Οι τρεις χτεσινές συλλήψεις έγιναν στη Μασσαλία και στο Μπορντό. Οι συλληφθέντες όπως ισχυρίζονται οι αρχές, «σχετίζονται με ένα δίκτυο στρατολόγησης μαχητών για το Αφγανιστάν, το οποίο άρχισε ν' αποκαλύπτεται μετά τη σύλληψη ενός Γάλλου υπηκόου στη Νάπολη, πριν από λίγα 24ωρα, του οποίου την έκδοση έχει ζητήσει το Παρίσι». Για τις υπόλοιπες εννιά συλλήψεις, οι γαλλικές αρχές δεν έχουν κάνει καμία επίσημη ανακοίνωση.

Σύμφωνα, όμως, με διαρροές σχετίζονται με το συναγερμό που έχει κηρυχθεί στη χώρα, εδώ και αρκετές μέρες, μετά από πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών ότι επίκειται τρομοκρατική επίθεση σε βάρος της χώρας. Σχολιάζοντας την οδηγία που εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τους Αμερικανούς υπηκόους, το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών υποστήριξε ότι έχουν ληφθεί όλα τα κατάλληλα μέτρα και άφησε να εννοηθεί ότι οι έρευνες αλλά και οι συλλήψεις που έγιναν μέχρι στιγμής σχετίζονται με κάποιο ισλαμιστικό δίκτυο που συνδέεται με την «αλ Κάιντα του Μάγρεμπ». Στην ίδια λογική και τα διεθνή αστικά ΜΜΕ που ανήκουν σε κεφαλαιοκράτες καλλιεργούν την τρομοϋστερία, προσπαθώντας να φοβίσουν τους λαούς, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που η αγανάκτηση φουντώνει από τα σκληρά αντεργατικά μέτρα που εφαρμόζονται σε όλες τις χώρες.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΡΩΜΗ.-- Σφοδρή κακοκαιρία πλήττει από τη Δευτέρα τις βόρειες και κεντρικές περιφέρειες της Ιταλίας, προκαλώντας σημαντικές ζημιές τόσο σε σπίτια όσο και σε οδικές αρτηρίες, ενώ εκφράζονται φόβοι για τον κίνδυνο κατολισθήσεων. Τρεις γυναίκες κινεζικής εθνικότητας, εργαζόμενες σε υφαντουργική βιοτεχνία στο Πράτο, έχασαν τη ζωή τους όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν παγιδεύτηκε μέσα σε ανισόπεδη διάβαση που πλημμύρισε, καθώς προσπαθούσαν να φτάσουν στη βιοτεχνία όπου εργάζονταν.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Την αναστολή των εργασιών του προγράμματος «Στουτγάρδη 21», ανάπτυξη των τοπικών σιδηροδρομικών υποδομών, το οποίο έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις, ανακοίνωσε η κυβέρνηση του γερμανικού κρατιδίου της Βάδης - Βιρτεμβέργης.

ΜΠΕΛΦΑΣΤ.-- Παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη τα ξημερώματα της Τρίτης έξω από εμπορικό κέντρο στο Λόντοντερι της Βόρειας Ιρλανδίας, προκαλώντας σημαντικές υλικές ζημιές. Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη, αλλά οι αρχές θεωρούν ότι πίσω από τη βομβιστική επίθεση είναι κάποια αποσχισθείσα ομάδα του ΙΡΑ.

AMΠΟΥΤΖΑ.-- Στενός συνεργάτης του πρώην δικτάτορα της Νιγηρίας Ιμπραχίμ Μπαμπανγκίντα (που έχει θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του Γενάρη) συνελήφθη ως ενεχόμενος στις βομβιστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν στο τέλος της περασμένης βδομάδας στην Αμπούτζα της Νιγηρίας με αποτέλεσμα το θάνατο 12 ατόμων. Πρόκειται για τον μεγαλοεκδότη Ρέιμοντ Ντοκπέσι, ο οποίος φέρεται πως αντάλλαξε γραπτά μηνύματα μέσω κινητού τηλεφώνου με το βασικό ύποπτο Χένρι Οκαχ που συνελήφθη το Σάββατο στη Ν. Αφρική σε σχέση με τις βομβιστικές επιθέσεις. Τέλος, μέσα στο τελευταίο εξάμηνο πέθαναν πάνω από 400 παιδιά στη βορειοδυτική επαρχία Ζαμφάρα από νερό δηλητηριασμένο με μόλυβδο. Οι δηλητηριάσεις φαίνεται πως προκλήθηκαν από τις δραστηριότητες εξόρυξης σε παράνομα χρυσωρυχεία.

ΣΥΡΙΑ
Περίεργη υπόθεση κατασκοπείας

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Κατηγορία κατασκοπείας «κατά ξένης δύναμης» θα απαγγελθεί εντός των επόμενων ημερών, όπως όλα δείχνουν, στην 19χρονη Σύρια Ταλ αλ Μαλάχι, που έχει συλληφθεί και κρατείται χωρίς να έχει κατηγορηθεί, αλλά και χωρίς να έχει επικοινωνία με δικηγόρο ή με την οικογένειά της, εδώ και εννιά μήνες. Η αλ Μαλάχι συναντήθηκε με τους γονείς της, χτες, για πρώτη φορά, οι οποίοι υποστήριξαν ότι δεν έχει απαγγελθεί καμία κατηγορία στην κόρη τους.

Ανώτερος Σύρος αξιωματούχος, όμως, ο οποίος θέλησε να τηρήσει την ανωνυμία του επιβεβαίωσε τις δημοσιογραφικές πληροφορίες περί «κατηγορίας κατασκοπείας» υποστηρίζοντας, μάλιστα, ότι η δουλειά της έφηβης έπαιξε καθοριστικό ρόλο σε επίθεση που πραγματοποιήθηκε κατά έταιρου αξιωματούχου. Εντούτοις, δεν έδωσε άλλα στοιχεία για την επίθεση και δε διευκρίνισε, αν η κατηγορία συνδέεται με το μπλογκ που διατηρούσε η νεαρή κοπέλα και στο οποίο φιλοξενούνταν κυρίως ποιήματα και σχόλια για τον αγώνα του παλαιστινιακού λαού.

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Φονικά ηλεκτροόπλα

ΚΑΜΠΕΡΑ.-- Τα όπλα εκκένωσης ηλεκτρισμού υψηλής τάσης, γνωστά ως τέιζερ (taser), υποτίθεται πως ακινητοποιούν και παραλύουν προσωρινά τα θύματά τους δίχως να τα σκοτώνουν. Ωστόσο, το βίντεο που δημοσιοποίησε χτες η γενική εισαγγελία της πολιτείας της Ανατολικής Αυστραλίας προκάλεσε γενικότερα αναστάτωση, καθώς έδειχνε έναν Αβορίγινα κρατούμενο να δέχεται ανυπεράσπιστος 13 φορές στη σειρά επίθεση με τέιζερ από αστυνομικούς γιατί είχε αρνηθεί να γδυθεί στο πλαίσιο έρευνας σε ένα κρατητήριο του Περθ...

Το βίντεο τραβήχτηκε το 2008 και εξαιτίας του συγκεκριμένου περιστατικού επιβλήθηκε πρόστιμο 1.150 δολαρίων σε δύο αστυνομικούς για χρήση υπερβολικής βίας.

Κατά διαβολική σύμπτωση όμως χτες, περίπου ένα 24ωρο μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο, ένας διαρρήκτης στο Σίδνεϋ έπεσε νεκρός από καρδιακή προσβολή που υπέστη όταν οι αστυνομικοί τον ακινητοποίησαν σε επιχείρηση καταδίωξης και τον χτύπησαν με το τέιζερ στο στήθος...

Τα δύο περιστατικά έκαναν τον πρωθυπουργό της πολιτείας Κόλιν Μπάρνετ να απαιτήσει όχι την κατάργηση του συγκεκριμένου όπλου, αλλά τη σύνταξη νέου οδηγού χρήσης. Επίσης θέλησε να ...νουθετήσει τους αστυνομικούς να μην το χρησιμοποιούν πιο συχνά στους Αβορίγινες (ιθαγενείς της Αυστραλίας) και μόνο σε περίπτωση ...απειλής.

Νόμπελ Φυσικής για τις έρευνες πάνω στο γραφένιο

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.--

Με το Νόμπελ Φυσικής 2010 βραβεύτηκαν χτες οι ρωσικής καταγωγής επιστήμονες Αντρέ Γκέιμ και Κονσταντίν Νοβοσέλοφ για «τις επαναστατικές εργασίες τους στο γραφένιο» ένα νέο υλικό που υπόσχεται επαναστατικές αλλαγές στην ηλεκτρονική. Οι δύο φυσικοί είναι καθηγητές του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, στη Βρετανία, το οποίο εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη βράβευση υπογραμμίζοντας ότι οι εργασίες των δύο επιστημόνων έχουν «τεράστια πρακτικά πλεονεκτήματα». Το γραφένιο ανακαλύφθηκε το 2004 στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ. Είναι μία πολύ λεπτή μορφή άνθρακα - πάχους μόλις ενός ατόμου - και θεωρείται ο καλύτερος γνωστός αγωγός της θερμότητας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ