ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Σεπτέμβρη 2000
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ
Σταθερά επεκτείνεται το κύμα των κινητοποιήσεων
  • Σε Ισραήλ και Σλοβενία «μετανάστευσαν» οι διαμαρτυρίες
  • Σε κλοιό η σκανδιναβική και η ιβηρική χερσόνησος
  • Μπούμερανγκ η κοινή γνώμη για Σρέντερ - Μπλερ που, πλέον, διαπραγματεύονται

Πολύμορφες οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των Ισπανών αγροτών

Associated Press

Πολύμορφες οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των Ισπανών αγροτών
ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ - ΟΣΛΟ - ΒΟΝΝΗ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-

«Μεταναστεύει» σταδιακά σε όλες τις άκρες της Ευρώπης, αλλά και πέρα από τη γηραιά ήπειρο, το κύμα διαμαρτυρίας για τις αυξημένες τιμές των καυσίμων. Η αρχή της εβδομάδας βρήκε στο επίκεντρο των κινητοποιήσεων τη σκανδιναβική χερσόνησο, την ιβηρική αλλά και το Ισραήλ και τη Σλοβενία, ενώ η μία μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις κάμπτονται από την αδιαλλαξία τους και είτε προχωρούν σε παραχωρήσεις είτε κάθονται στο τραπέζι των συνομιλιών με τους διαδηλωτές.

Νέους τρόπους διαμαρτυρίας αναζητούν, από χτες το πρωί, οι Νορβηγοί οδηγοί φορτηγών, οι οποίοι αναγκάστηκαν να άρουν τους αποκλεισμούς στις 11 πετρελαϊκές αποθήκες της κρατικής εταιρίας «Stantoil», μετά από την απειλή ποινικών διώξεων. Οι διαδηλωτές τόνισαν ότι δεν πρόκειται για λήξη των κινητοποιήσεων, αλλά για αλλαγή τακτικής υπογραμμίζοντας ότι είναι απαράδεκτο στη δεύτερη πετρελαιοπαραγωγό χώρα της Ευρώπης των 4,5 εκατομμυρίων κατοίκων, η τιμή του πετρελαίου να αυξάνεται κατά 70% μόνο από τη φορολογία.

Στους αποκλεισμούς τους παραμένουν οι Σουηδοί και οι Φιλανδοί οδηγοί φορτηγών. Το σουηδικό λιμάνι του Γκέτεμποργκ βρίσκεται, για τρίτο συνεχόμενο 24ωρο, σε κλοιό, ενώ στη Φιλανδία πλήθος οδοφραγμάτων έχει στηθεί στους κεντρικούς αυτοκινητόδρομους της χώρας, αλλά και στα διυλιστήρια στις νότιες και δυτικές περιοχές. Τα πρώτα προειδοποιητικά μπλόκα έστησαν και οι Σλοβένοι οδηγοί.

«Παραλύουν» Ισπανία - Ισραήλ

Ισπανοί ψαράδες μπλοκάρουν το λιμάνι της Βαρκελώνης

Associated Press

Ισπανοί ψαράδες μπλοκάρουν το λιμάνι της Βαρκελώνης
Αγκυρα στο λιμάνι της Βαρκελώνης έριξαν, από χτες το πρωί, οι Ισπανοί αλιείς, οι οποίοι θα επιμείνουν στον αποκλεισμό του πολυσύχναστου λιμανιού μέχρις ότου ολοκληρωθούν «ικανοποιητικώς», όπως υπογράμμιζαν, οι συνομιλίες των εκπροσώπων τους με την κυβέρνηση, που είχε προγραμματιστεί να αρχίσουν το απόγευμα. Εξω από το λιμάνι παραμένουν 13 εμπορικά πλοία, ενώ δύο μεγάλα κρουαζιερόπλοια αναγκάστηκαν να επιστρέψουν επ' αόριστον στη Μαγιόρκα. Παράλληλα, συνεχίζονται οι αποκλεισμοί σε αποθήκες καυσίμων και διυλιστήρια από αγρότες και οδηγούς φορτηγών σε πολλές περιοχές της Ισπανίας. Εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Οδηγών Φορτηγών είχαν, χτες, συνάντηση με εκπροσώπους της κυβέρνησης.

Κυκλοφοριακό χάος, όμως, επικράτησε, χτες, και στις δύο μεγαλύτερες πόλεις του Ισραήλ, την Ιερουσαλήμ και το Τελ Αβίβ, όπου οι οδηγοί ταξί εφάρμοσαν τη γνωστή, πλέον, «επιχείρηση σαλιγκάρι» και μετά από αρκετές ώρες πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στο υπουργείο Μεταφορών. Στους δρόμους βρίσκονται και οι οδηγοί φορτηγών, οι οποίοι έστησαν τα πρώτα μπλόκα τους στα λιμάνια Ακρ, Χάιφα και Ασχντοντ, προκαλώντας εμπορική «ασφυξία» στο Ισραήλ. Ο αστυνομικός Επιθεωρητής Γιεχούντα Γουίλκ συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Οδηγών Φορτηγών Γκάμπι Μπεν - Χαρούς, τον οποίο προειδοποίησε για άσκηση ποινικής δίωξης σε όσους «παρεμποδίζουν την κυκλοφορία».

Τόσο η απειλή του Γουίλκ όσο και οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Αβραάμ Σοχάτ, περί αδυναμίας της κυβέρνησης να ελέγξει τις τιμές των καυσίμων, καθώς δεν είναι αρμόδια για τον καθορισμό τους, δε φαίνεται να έπεισαν τους διαδηλωτές. Ο Μπεν - Χαρούς τόνιζε κατηγορηματικά ότι έχει, ήδη, εκπονηθεί σχέδιο κινητοποιήσεων για τις επόμενες 10 ημέρες «μόνο για αρχή». Τα πρώτα προειδοποιητικά μπλόκα έστησαν και οι Σλοβένοι οδηγοί.

Συζητούν πιεζόμενες οι κυβερνήσεις Ολλανδίας, Ουγγαρίας, Γερμανίας

Τη λήξη των κινητοποιήσεών τους ανήγγειλαν, χτες, οι Ολλανδοί οδηγοί φορτηγών και οι Ούγγροι. Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, Γκέριτ Ζαλμ, ανακοίνωσε, χτες, ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε μείωση της φορολογίας στα καύσιμα, χωρίς, όμως, να προσδιορίσει το ακριβές ποσοστό της. Στην Ουγγαρία έγινε γνωστό ότι η κυβέρνηση αποδέχτηκε το αίτημα των απεργών και ανέβαλε επ' αόριστον την προγραμματισμένη αύξηση στις τιμές των καυσίμων κατά 6%.

Αναμένοντας το νέο πακέτο προτάσεων της γερμανικής κυβέρνησης, οι Γερμανοί αγρότες και οδηγοί φορτηγών δηλώνουν έτοιμοι να επαναλάβουν επ' αόριστον τις προειδοποιητικές σποραδικές κινητοποιήσεις της περασμένης εβδομάδας, που οδήγησαν σε βραχεία παράλυση τη μία μετά την άλλη τις μεγάλες γερμανικές πόλεις. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Welt am Sonntag», ο καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ σε συνεργασία με τον υπουργό Οικονομικών Χανς Αϊχελ απεργάζονται μέτρα ενίσχυσης των κλάδων που εξαρτώνται από τη χρήση καυσίμων, αλλά και των πολιτών, γενικά, για να αντεπεξέλθουν στις νέες τιμές των καυσίμων θέρμανσης.

Οπως υποστηρίζει η εφημερίδα, η κυβερνητική πρόταση προβλέπει παροχή βοήθειας ύψους 1 δισεκατομμυρίου μάρκων. Η, έστω και έμμεση, υποχώρηση της γερμανικής κυβέρνησης θεωρείται βέβαιη, καθώς σύμφωνα και με την τελευταία δημοσκόπηση που δημοσίευσε η εφημερίδα «Bild», το 70% των Γερμανών πολιτών τάσσεται υπέρ των αιτημάτων των διαδηλωτών.

«Πληρώνει» την αδιαλλαξία ο Μπλερ

Η κοινή γνώμη φαίνεται ότι είναι, τελικά, ο μεγάλος κριτής και στη Βρετανία. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσίευσε η εφημερίδα «News of the World», για πρώτη φορά μετά από 8 χρόνια, οι Εργατικοί του Τόνι Μπλερ χάνουν την πρώτη θέση στην προτίμηση των Βρετανών ψηφοφόρων και υπολείπονται δύο ολόκληρες μονάδες των Συντηρητικών. Στην αλλαγή της βρετανικής κοινής γνώμης καθοριστικός αποδεικνύεται ο ρόλος των κινητοποιήσεων για τα καύσιμα καθώς πριν την έναρξή τους οι Εργατικοί προηγούνταν με 20 μονάδες διαφορά!

Σε μια άλλη δημοσκόπηση που δημοσίευσε η εφημερίδα «Sunday Times», το 37% των Βρετανών εκτιμά ότι θα έχει καλύτερο βιοτικό επίπεδο με τους Συντηρητικούς, ενώ το 34% με τους Εργατικούς, και το 72% του πληθυσμού κατηγορεί τον Μπλερ, προσωπικά, ότι έχει χάσει κάθε επαφή με το βρετανικό λαό και ότι, κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων για τα καύσιμα, επέδειξε ανεπίτρεπτη αλαζονεία. Υπό το βάρος αυτού του αρνητικού κλίματος, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει σοβαρά τα αιτήματα που της υπέβαλλε μέσω επιστολής η Εθνική Ενωση Οδηγών Φορτηγών, η οποία έχει δώσει 60 ημέρες προθεσμία στην Ντάουνινγκ Στριτ να προχωρήσει στην ικανοποίησή τους.

ΙΡΑΚ
Ενταση στα σύνορα με Κουβέιτ αλλά και με Ιράν

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΚΟΥΒΕΪΤ.-

Τεταμένη παραμένει η ατμόσφαιρα στον Περσικό Κόλπο με αφορμή τις ιρακινές κατηγορίες κατά του Κουβέιτ για κλοπή ιρακινού πετρελαίου στα σύνορα των δύο χωρών, κατηγορίες που είχαν εκτοξευτεί και πριν από την ιρακινή εισβολή στο εμιράτο, στις αρχές της δεκαετίας. Για επιθέσεις εναντίον της, όμως, κατηγορεί και την Τεχεράνη η Βαγδάτη.

Για δεύτερη φορά, μέσα σε λίγα 24ωρα, η ιρακινή ηγεσία επανέλαβε τις κατηγορίες της για κλοπή του ιρακινού πετρελαίου από το Κουβέιτ. Οπως δήλωσε ο Σαάντ Κασέμ Χαμούντι, ανώτατος αξιωματούχος του κυβερνώντος κόμματος Μπάαθ, το θέμα της κλοπής του ιρακινού πετρελαίου στα σύνορα των δύο χωρών είναι γνωστό, ήδη, από το 1990, οπότε και είχε παραδεχτεί την ενοχή της χώρας του, ο πρίγκιπας διάδοχος του Κουβέιτ, Σαάντ αλ Αμπντάλα αλ Σαμπάχ στις ιρακινο-κουβεϊτιανές συνομιλίες που διεξήχθησαν, στη Σαουδική Αραβία, λίγες βδομάδες πριν από την εισβολή στο Κουβέιτ. Σύμφωνα, πάντα, με τους ισχυρισμούς της Βαγδάτης, το Κουβέιτ κλέβει καθημερινά, περίπου, 300.000 βαρέλια πετρελαίου.

Την ετοιμότητα των βρετανικών και αμερικανικών δυνάμεων, που σταθμεύουν στην περιοχή, να «αντιμετωπίσουν δυναμικά και αποτελεσματικά την οποιαδήποτε στρατιωτική τρέλα επιχειρήσει η ιρακινή ηγεσία», έσπευσε να επιβεβαιώσει, χτες, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ουίλιαμ Κοέν. Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο κουβεϊτιανός υπουργός Αμυνας Σεΐκ Σαλέμ αλ Σαμπάχ.

Εκτός, όμως, από το Κουβέιτ η Βαγδάτη στράφηκε, για πολλοστή φορά τους τελευταίους μήνες, και κατά της Τεχεράνης. Οπως μετέδωσε το επίσημο ιρακινό πρακτορείο ειδήσεων, ΙΝΑ, επικαλούμενο ανώτερο αξιωματούχο ασφαλείας, «Ιρανοί πράκτορες εξαπέλυσαν 3 ρουκέτες εναντίον πυκνοκατοικημένης συνοικίας της Βαγδάτης, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας πολίτης και να καταστραφούν πολλά σπίτια». Εικόνες από κατεστραμμένα σπίτια μετέδωσε και το ιρακινό δορυφορικό κανάλι, χωρίς, όμως, να διευκρινιστεί πού και πότε έγινε η επίθεση. Το πρακτορείο αρκέστηκε να τονίσει ότι η Βαγδάτη «δε θα αφήσει ατιμώρητες τέτοιου είδους άνανδρες ενέργειες». Από την πλευρά της, η Τεχεράνη δεν προέβη σε κανένα σχολιασμό.

ΠΕΡΟΥ
Κρίση με αφορμή περίπτωση δωροδοκίας...

Καθημερινές σχεδόν οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας

Associated Press

Καθημερινές σχεδόν οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
ΛΙΜΑ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Η χώρα εδώ και μήνες βρίσκεται στα πρόθυρα νευρικής κρίσης εξαιτίας της καταγγελλόμενης ευρύτατης νοθείας των γενικών εκλογών της 25ης Μάη από τον επί δύο θητείες Πρόεδρο Αλμπέρτο Φουτζιμόρι, ο οποίος κατόρθωσε να ανανεώσει -αντισυνταγματικά - τη θητεία του για τρίτη φορά. Καμία καταγγελία, ούτε οι συνεχείς διαδηλώσεις ούτε καν οι «απειλές» από τις ΗΠΑ, πτόησαν τον Φουτζιμόρι...

Ομως, ως διά μαγείας αυτή η διεφθαρμένη και δικτατορική κυβέρνηση, που οι Περουβιανοί ήλπιζαν ότι μπορούσαν να «ανατρέψουν» με τις συνεχείς δυναμικές τους διαδηλώσεις, ανατράπηκε από ένα βίντεο! Αυτό που προβλήθηκε την περασμένη Πέμπτη από ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο - καλωδιακό - στο οποίο εμφανιζόταν ο στενός συνεργάτης του Φουτζιμόρι και αρχηγός της «SIN», Βλαντίμιρο Μοντεσίνος, την ώρα που δωροδοκούσε έναν γερουσιαστή της αντιπολίτευσης για να αλλάξει στρατόπεδο.

Την επομένη το βίντεο μεταδόθηκε σε όλη την περουβιανή επικράτεια, ενώ η εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα» αναδημοσίευσε όλες τις στιχομυθίες που διεμείφθησαν μεταξύ του Μοντεσίνος και του Λουίς Αλμπέρτο Κουρί, βουλευτή της αντιπολίτευσης που δωροδοκήθηκε προκειμένου να αποστατήσει. Το Σάββατο, λοιπόν, ο Πρόεδρος του Περού, Αλμπέρτο Φουτζιμόρι, με τηλεοπτικό διάγγελμα προκήρυξε νέες γενικές εκλογές στη χώρα ανακοινώνοντας ότι ο ίδιος δε θα είναι και πάλι υποψήφιος για την Προεδρία. «Μετά από πολλή σκέψη αποφάσισα, πρώτον να απενεργοποιήσω την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (SIN) και δεύτερον, να προκηρύξω αμέσως εκλογές στις οποίες δε θα συμμετάσχω», είπε ο Φουτζιμόρι, χωρίς να προσδιορίσει την ημερομηνία των εκλογών.

Ικανοποίηση ΟΑΚ, Τολέδο και φόβοι για πραξικόπημα

Αμέσως μετά, ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών με ανακοίνωση που εξέδωσε εξέφρασε την ευαρέσκειά του για την «υπεύθυνη», όπως τη χαρακτήρισε, απόφαση του Περουβιανού Προέδρου, Αλβέρτο Φουτζιμόρι, να προβεί στη διενέργεια προεδρικών εκλογών. Συγχαίρει επίσης και την αντιπολίτευση στο Περού, για την «εποικοδομητική και μετριοπαθή γλώσσα», με την οποία υποδέχτηκε την ανακοίνωση του Φουτζιμόρι, το περασμένο Σάββατο.

Αρνούμενος να συμμετάσχει στις νέες εκλογές, ο Φουτζιμόρι «αποποιήθηκε κάθε φροντίδα για το προσωπικό του συμφέρον προς όφελος των ίδιων των συμφερόντων της χώρας», προστίθεται στο ίδιο ανακοινωθέν. Προηγουμένως, ο γγ του ΟΑΚ, Σέσαρ Γκαβίρια, είχε εξάρει σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN την «πατριωτική» απόφαση του Φουτζιμόρι.

Στο μεταξύ, ο κύριος υποψήφιος της αντιπολίτευσης κατά τις προηγούμενες προεδρικές εκλογές, Αλεχάντρο Τολέδο, δήλωσε, από τις ΗΠΑ όπου βρίσκεται, ότι ελπίζει πως θα είναι ο μοναδικός υποψήφιος της αντιπολίτευσης και δεσμεύτηκε ότι θα εργαστεί με ενεργητικότητα «διότι έχουμε ανάγκη από μία περίοδο ανοικοδόμησης και εθνικής συμφιλίωσης» καθώς και ότι δεν έχει αμφιβολίες «ότι ο Πρόεδρος Φουτζιμόρι θα πραγματοποιήσει τις εξαγγελίες του, αλλά ελπίζω ότι δε θα υπάρξουν εξωτερικοί παράγοντες που θα τον εμποδίσουν να πράξει ό,τι ανακοίνωσε».

Ωστόσο πολλά στελέχη της περουβιανής αντιπολίτευσης δε συμμερίζονται την ευδαιμονία που κατέλαβε τον Τολέδο και εξέφρασαν έντονες ανησυχίες ότι η αιφνίδια παραίτηση και κυρίως ο λόγος για τον οποίο έγινε - η ανάμειξη των πολύ ισχυρών μυστικών υπηρεσιών, η διάλυσή τους και η σύλληψη του Μοντεσίνος - μπορεί να οδηγήσουν σε πραξικόπημα...

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Ολα τα «μέτωπα» ανοιχτά

Παραστρατιωτικός στην κοιλάδα Καουκά

Associated Press

Παραστρατιωτικός στην κοιλάδα Καουκά
ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-

Με τη σκιά του «Σχεδίου Κολομβία» να πέφτει βαριά, όλα τα «μέτωπα» παραμένουν δραματικά ανοιχτά και πολλά σημεία της κολομβιανής επικράτειας εξακολουθούν να είναι πεδία σφοδρών μαχών, οι οποίες μάλιστα χαρακτηρίστηκαν από αναλυτές ως οι πιο σημαντικές που λαμβάνουν χώρα το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με το βρετανικό ΒΒC, περίπου 50 ένοπλοι άντρες πολλοί εκ των οποίων με στρατιωτικά, εισέβαλαν το βράδυ της Κυριακής -τοπική ώρα- σε δυο από τα πιο πολυτελή και ακριβά εστιατόρια στα περίχωρα της πόλης Κάλι και απήγαγαν τουλάχιστον 51 ανθρώπους. Παράλληλα, ένα ακόμη ζευγάρι θεωρείται ότι απήχθη από γειτονικό αγρόκτημα. Σύμφωνα με την κολομβιανή αστυνομία οι δράστες φέρονται να είναι αριστεροί αντάρτες.

Πράγματι, ο «Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός»-(ELN) ήταν ο «δράστης», ενώ χτες απελευθερώθηκαν 15 από τους 53 συνολικά ομήρους καθώς δυνάμεις του πεζικού και της Αστυνομίας της Κολομβίας, υποστηριζόμενες από αεροσκάφη και ελικόπτερα, πραγματοποίησαν εκτεταμένες έρευνες στις δυτικές Ανδεις, προσπαθώντας να αναχαιτίσουν τους άντρες του μετώπου «Χοσέ Μαρία Μπετσέρα» του ELN.

Ουσιαστικά, επρόκειτο για σφοδρές μάχες μεταξύ των ανταρτών και των κυβερνητικών δυνάμεων, που μαίνονται επί τριημέρου. Συγκεκριμένα, σε διαφορετικές μάχες που έγιναν σε ολόκληρη σχεδόν την Κολομβία, 19 στρατιώτες, επτά αντάρτες και ένας πολίτης έχασαν τη ζωή τους, όπως ανακοινώθηκε από στρατιωτικές πηγές στην Μπογκοτά.

Οι μάχες, οι πλέον σημαντικές το τελευταίο διάστημα, κατά των ανταρτών από τις «Επαναστατικές Ενοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας» (FARC-ΕΡ), που έχουν εξαπολύσει σφοδρές επιθέσεις εναντίον ανταρτικών θέσεων σε πολλά σημεία της χώρας, διεξήχθησαν στα βορειοανατολικά και στα κεντρικά της Κολομβίας, όπως ανακοινώθηκε από τον στρατηγό Νέστορα Ραμίρεζ, δεύτερο στη στρατιωτική ιεραρχία της χώρας. Στο μάτι του κυκλώνα βρέθηκε και η περιοχή κοντά στην πόλη Νταμπέιμπα, στην επαρχία Ουραμπά, ορμητήριο των FARC-ΕΡ. Η περιοχή δέχτηκε πρόσφατα επίθεση από τις ακροδεξιές παραστρατιωτικές οργανώσεις και έκτοτε οι μάχες είναι καθημερινές. Ενώ από την Κυριακή το έργο των παραστρατιωτικών ήρθαν να συνδράμουν και οι Ενοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας, που απέστειλαν σημαντική επίγεια δύναμη με την κάλυψη των επιθετικών αμερικανικών ελικοπτέρων... που έχουν αποσταλεί στην Κολομβία, ως μέρος της αμερικανικής βοήθειας προς την κυβέρνηση Παστράνα κατά του «πολέμου των ναρκωτικών...

ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Μαζικές στρατιωτικές επιχειρήσεις

ΖΑΜΠΟΑΝΓΚΑ - ΜΑΝΙΛΑ - ΠΑΡΙΣΙ .-

Η κυβέρνηση των Φιλιππίνων εξαπέλυσε μαζική στρατιωτική επιχείρηση κατά της μουσουλμανικής οργάνωσης Αμπού Σαγιάφ στο νησί Χόλο, ρισκάροντας όχι μόνο τις ζωές των 22 ομήρων που εξακολουθεί να κρατεί η οργάνωση, αλλά και των πολιτών της περιοχής.

Η επιχείρηση είχε ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 4 πολίτες να χάσουν τη ζωή τους, ενώ χιλιάδες άλλοι εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, όπως παραδέχονται κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Μάλιστα, ανάμεσα στους νεκρούς είναι ένα 11χρονο παιδί και μια γυναίκα.

Εξι αντάρτες, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, είναι νεκροί, άλλοι 20 έχουν τραυματιστεί - από την πλευρά του στρατού επίσημα αναφέρονται 4 τραυματίες.

Οι όμηροι, πάντα κατά τις κυβερνητικές πηγές, είναι όλοι ζωντανοί. Οι αντάρτες ζητούν επαναδιαπραγμάτευση με την κυβέρνηση, που πάντως δε φαίνεται διατεθειμένη να αφήσει κατά μέρος την επιχείρηση, προς το παρόν. Επικρίσεις ως προς τη στάση της Μανίλας εξέφρασε ο Γάλλος πρόεδρος, Ζακ Σιράκ, λέγοντας ότι πρόκειται για «μιαν υπόθεση την οποία η Γαλλία λαμβάνει πολύ στα σοβαρά». Ανάμεσα στους ομήρους βρίσκονται δύο γάλλοι δημοσιογράφοι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ