ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Σεπτέμβρη 2000
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΤΕ - ΕΛΤΑ
Συλλαλητήριο σήμερα στην Αθήνα

Σε συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας προχωρούν σήμερα εργαζόμενοι του ΟΤΕ, των ΕΛΤΑ και άλλοι, αντιδρώντας στα σχέδια της κυβέρνησης για ξεπούλημα των προαναφερόμενων επιχειρήσεων σε ιδιώτες.

Ανάλογες αντιδράσεις εκδηλώνονται από τις αρχές της προηγούμενης βδομάδας, όταν η κυβέρνηση κατέθεσε τροπολογία στη Βουλή, με την οποία το 50% και άνω των μετοχών του ΟΤΕ περνά στο ιδιωτικό κεφάλαιο και μετοχοποιούνται τα ΕΛΤΑ και ο ΟΠΑΠ μέχρι 49% σε πρώτη φάση. Η ψηφοφορία αναμένεται να γίνει σήμερα. Ο έτερος εταίρος του δικομματισμού - η ΝΔ - έχει δηλώσει εδώ και μερικές μέρες, ότι θα υπερψηφίσει την τροπολογία, καθώς συμφωνεί με τις «αρχές» της.

Χτες, έκτη ημέρα των απεργιακών κινητοποιήσεών τους, εργαζόμενοι του ΟΤΕ προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη του κτιρίου του Οργανισμού, στην οδό Γ` Σεπτεμβρίου 102, στην Αθήνα. Σύμφωνα δε με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΟΤΕ, τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία αγγίζουν το 90%.

Σήμερα πραγματοποιείται νέα 24ωρη απεργία, ενώ στη 1 το μεσημέρι θα γίνει πανελλαδικό συλλαλητήριο στην πλατεία Κλαυθμώνος. Οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν ακολούθως πορεία στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και τη Βουλή. Θα παραμείνουν εκεί μέχρι να ολοκληρωθεί η ψηφοφορία για το νομοσχέδιο, όπου προστέθηκε η επίμαχη τροπολογία. Τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο έχουν προαναγγείλει και σωματεία συνταξιούχων ΔΕΚΟ.

Σήμερα, απεργούν και οι εργαζόμενοι στα ΕΛΤΑ. Εχει προγραμματιστεί συγκέντρωσή τους στο θέατρο «Ακάδημος» (οδός Ιπποκράτους) και ακολούθως πορεία στο κέντρο της Αθήνας.

Τηλεκάρτες

Στο μεταξύ, η διορισμένη από την κυβέρνηση διοίκηση του ΟΤΕ συνεδριάζει σήμερα, με αντικείμενο την προμήθεια υπερτιμημένων - όπως καταγγέλλεται - τηλεκαρτών.

Θυμίζουμε ότι, πριν μερικές βδομάδες, είδαν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες για σχέδια της διοίκησης του ΟΤΕ να προμηθευτεί 500 εκατομμύρια τηλεκάρτες από τις εταιρίες «Gemplus», «Namaco» (του ομίλου της «Intracom») και «Siemens» με τιμή 107 δρχ. ανά μονάδα, αντί των 96 που πληρώνει ο Οργανισμός σήμερα. Δύο άλλες εταιρίες πρότειναν μικρότερη τιμή (96 και 97,5 δρχ.), αλλά, όπως λέγεται, τεχνηέντως, τέθηκαν εκτός διαγωνισμού.

Οι προαναφερόμενες πληροφορίες οδήγησαν τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ι. Σακελάκο, την 1η Σεπτέμβρη, να δώσει εντολή για τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης. Η διοίκηση σήμερα θα επανεξετάσει το ζήτημα. Οπως υποστηρίζουν παράγοντες του Οργανισμού, αυτό γίνεται γιατί τα χρονικά περιθώρια προμήθειας τηλεκαρτών στενεύουν και πρέπει να παρθεί κάποια απόφαση για να ανοίξει ο δρόμος προμήθειάς τους.

Στη Θεσσαλονίκη

Ενωμένοι και αποφασισμένοι να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις και άλλες μορφές αγώνα, για να αποτρέψουν τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις για πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ, είναι οι εργαζόμενοι του οργανισμού στη Θεσσαλονίκη, όπου μέχρι τώρα οι κυλιόμενες απεργίες έχουν σημειώσει απόλυτη επιτυχία με καθολική συμμετοχή.

Η πρωτοφανής επιτυχία των απεργιακών κινητοποιήσεων έχει εξασφαλιστεί χάρη στη συσπείρωση και επαγρύπνηση των απεργών, παρά τις προσπάθειες που εκδηλώθηκαν από διευθυντικά στελέχη του ΟΤΕ να φτιάξουν απεργοσπαστικό μηχανισμό. Η καταγγελία αυτή έγινε από συνδικαλιστές της ΟΜΕ - ΟΤΕ Θεσσαλονίκης στην αντιπροσωπεία της ΚΟΘ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή του Κόμματος Αγγελο Τζέκη, η οποία την Παρασκευή επισκέφθηκε τους απεργούς στο κεντρικό κατάστημα του ΟΤΕ στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με την καταγγελία του συνδικάτου, ο περιφερειακός διευθυντής ΤΠΚΜ κ. Βερβελίδης και η προϊσταμένη του τηλεφωνικού διαμερίσματος Ανατ. Θεσσαλονίκης, κ. Ζωγράφου, «έστησαν απεργοσπαστικό μηχανισμό, τη στιγμή που οι εργαζόμενοι δίνουν αγώνα ενάντια στο ξεπούλημα του ΟΤΕ».

ΚΤΗΜΑ ΘΩΝ
Σφυρίζουν κλέφτικα οι ένοχοι

Αφού έδωσαν στον Βωβό το δικαίωμα να ρίξει τσιμέντο, τώρα Αβραμόπουλος - Λαλιώτης δηλώνουν υπερασπιστές του πράσινου

«Κονταροχτυπήματα συμφωνούντων». Κάπως έτσι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η - χωρίς καμία σημασία - διαφωνία μεταξύ του δημάρχου Αθηναίων Δ. Αβραμόπουλου και του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη, όπου ο ένας ρίχνει στον άλλο το «μπαλάκι», για το ποιος φταίει που το κτήμα ΘΩΝ από χώρος πρασίνου θα μετατραπεί σε χώρο τσιμέντου. Στην ουσία όμως χωρίς να αντιτίθεται κανένας στα σχέδια του μεγαλοεπιχειρηματία Μπ. Βωβού να τσιμεντοποιήσει και το υπόλοιπο κτήμα του ΘΩΝ.

Ετσι, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, απ' τη μια μεριά, από το Δεκέμβρη ακόμα του 1999, είχε δηλώσει ότι επιθυμεί το κτήμα ΘΩΝ να γίνει πράσινο, δηλώσεις για τις οποίες και τώρα λέει πως ισχύουν. Ετσι, χτες στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΪ» ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτης, δήλωσε ότι «αυτός ο χώρος δεν μπορεί να είναι οικοδομήσιμος». Ταυτόχρονα, με ανακοίνωσή του το ΥΠΕΧΩΔΕ επισημαίνει ότι από το Μάη του 1999 έχει εκδώσει για το συγκεκριμένο χώρο αναστολή χορήγησης οικοδομικών αδειών, η οποία ίσχυε για ένα χρόνο και έχει ήδη ανανεωθεί και ισχύει μέχρι και τις 7 Ιούλη 2001.

Κάτι τέτοιο, όμως, ισχύει μόνο στα λόγια, αφού στην πράξη το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν έδωσε τα αναγκαία χρήματα για να γίνει απαλλοτρίωση του χώρου, αφήνοντας ουσιαστικά το κτήμα ΘΩΝ στο έλεος των ιδιωτών και συγκεκριμένα του Βωβού.

Απ' τη δική του πλευρά ο δήμαρχος Αθηναίων Δ. Αβραμόπουλος, σαν να μην πήρε η παράταξή του την απόφαση για την τσιμεντοποίηση, δήλωσε - στον ίδιο ραδιοφωνικό σταθμό - ότι ο χώρος του ΘΩΝ «πρέπει να γίνει πράσινο». Ρίχνει τις ευθύνες σε «λανθασμένους χειρισμούς», που ακολούθησε το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ, σχετικά με τα κονδύλια για την απαλλοτρίωση του χώρου. Με την απόφασή της βέβαια η δημοτική αρχή, στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο, ουσιαστικά δίνει το κτήμα ΘΩΝ στο μεγαλοεπιχειρηματία Βωβό, αφού πήρε απόφαση υπέρ της τσιμεντοποίησης.

Αλλωστε, εφόσον η δημοτική αρχή «κόπτεται» τόσο πολύ για το πράσινο στην Αθήνα, αφ' ενός θα ενεργοποιούσε το κονδύλι απαλλοτριώσεων και αφ' ετέρου θα επέμενε και θα διεκδικούσε τα χρήματα από το υπουργείο για την απαλλοτρίωση.

Η «Συμπαράταξη για την Αθήνα»

Η «Συμπαράταξη για την Αθήνα», από την αρχή είχε καταγγείλει ότι κανένας, ούτε ο δήμος, ούτε το ΚΑΣ, ούτε και το ΥΠΠΟ είχαν φέρει αντίρρηση για τα «οικολογικά» και «περιβαλλοντικά» σχέδια του Βωβού, που από την αρχή είχε δηλώσει τις προθέσεις του με προκλητικότητα. Οπως, «το πράσινο δεν έχει θέσει σε περιοχή με υψηλούς ρύπους».

«Ας μας πει», είπε η δημοτικός σύμβουλος της «Συμπαράταξης» Ζωή Βαλάση σε δηλώσεις της στο «Ρ», «ο κ. Βωβός, πού είναι αναγκαίο το πράσινο. Στην εξοχή ή στην Κηφισιά και την Πολιτεία;»...

Οι κάτοικοι απαντούν

Με κινητοποιήσεις απαντούν οι αγανακτισμένοι, πλέον, κάτοικοι των Ανω Αμπελοκήπων, αφού βλέπουν ότι η κοροϊδία έχει ξεπεράσει πλέον κάθε όριο.

Ετσι, την Πέμπτη 28 Σεπτέμβρη 2000 στις 7 το απόγευμα θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στη συμβολή των οδών Κηφισίας και Αλεξάνδρας και από εκεί πορεία προς το ΥΠΕΧΩΔΕ.

«Βιασμός» των δασών

Σε «βιασμό» του δασικού περιβάλλοντος προχωράει, τόσο η κυβέρνηση, όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση, μέσω της αναθεώρησης του Συντάγματος.

Το παραπάνω καταγγέλλει με σχετική ανακοίνωσή του το «Δίκτυο Κινήσεων για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Ιστορικής - Πολιτιστικής Κληρονομιάς». Ετσι, όπως τονίζεται, η πρόταση για την τροποποίηση του άρθρου 24 - το οποίο και αναφέρεται στην προστασία του δασικού πλούτου της χώρας - ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ), σύμφωνα με την οποία, δόθηκαν τέτοιες δυνατότητες, ώστε η κάθε κυβέρνηση και ο κάθε υπουργός Γεωργίας να μπορεί με νόμο να καθορίζει την «έννοια» του δάσους ή της δασικής έκτασης κατά το δοκούν. Το παραπάνω, όμως, έρχεται σε αντίθεση με την επιστήμη της δασικής οικολογίας, η οποία έχει αποφανθεί σχετικώς και υιοθετήθηκε από Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο.

Ταυτόχρονα - μέσω της σχετικής τροποποίησης - αποφασίστηκε ότι με νόμο μπορεί να αποχαρακτηρίζονται οι δασικές εκτάσεις και τα δάση, αλλάζοντας χρήση ώστε «με χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό να διασφαλίζεται συνολικά για όλο τον πληθυσμό το δικαίωμα στην κατοικία και οι αναγκαίες υποδομές». Επίσης, στην τροποποίηση αναφέρεται ότι «στο πλαίσιο αυτό με νόμο ορίζονται οι χρήσει γης και οι όροι δόμησης».

«Στόχος αυτής της τροπολογίας», τονίζει το «Δίκτυο» στη σχετική ανακοίνωση, είναι «με τη Συνταγματική πλέον κάλυψη να αποχαρακτηρίζονται τα δάση και οι δασικές εκτάσεις και να πολεοδομούνται για οικιστική χρήση, χωρίς να μπορεί το Συμβούλιο της Επικρατείας να ελέγχει αυτές τις πράξεις της Διοίκησης».

Τέλος, το «Δίκτυο» καλεί σε συντονισμό και κινητοποίηση τους φορείς των πολιτών που υπερασπίζονται το περιβάλλον και τα δάση.

Επιστράφηκε από το ΣτΕ ως παράνομο

Επιστράφηκε από το Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας ως παράνομο το σχέδιο προεδρικού διατάγματος του υπουργείου Μεταφορών που αφορούσε τις πτητικές ικανότητες των αεροσκαφών και ειδικότερα τον κανονισμό της πτητικής τους λειτουργίας. Οπως αναφέρεται στην απόφαση του ΣτΕ (421/2000) το σχέδιο προεδρικού διατάγματος δεν αφορά την πτητική ικανότητα των αεροσκαφών, αλλά επεκτείνεται σε άσχετα θέματα, τα οποία δεν έχουν καμιά σχέση με «τον κανονισμό της πτητικής λειτουργίας» των αεροσκαφών, όπως το πλήρωμα και τους επιβάτες των αεροπλάνων, τον τρόπο και το χρόνο εκτέλεσης των πτήσεων κλπ. Τέλος, το ΣτΕ αναφέρει ότι στο σχέδιο προεδρικού διατάγματος δεν αναφέρεται σε ποια νομοθετική διάταξη στηρίζεται η έκδοσή του και επομένως δεν προτείνεται νόμιμα.

Δωρεάν μετακινήσεις με όλα τα δημόσια συγκοινωνιακά μέσα της Αθήνας (λεωφορεία, τρόλεϊ, ηλεκτρικός σιδηρόδρομος) και τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ στη Θεσσαλονίκη, αποφάσισε η κυβέρνηση για την Παρασκευή 22 Σεπτέμβρη, που ορίστηκε ως η «Ευρωπαϊκή μέρα χωρίς αυτοκίνητο στην πόλη». Την απόφαση της κυβέρνησης ανακοίνωσε ο υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών, ο οποίος πρόσθεσε ότι για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, την ερχόμενη Παρασκευή ο ΟΑΣΑ και ο ΟΑΣΘ θα θέσουν σε κυκλοφορία πρόσθετα οχήματα, ώστε η μετακίνηση να γίνει απρόσκοπτα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ