Τρίτη 19 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΤΕ - ΕΛΤΑ
Συλλαλητήριο σήμερα στην Αθήνα

Σε συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας προχωρούν σήμερα εργαζόμενοι του ΟΤΕ, των ΕΛΤΑ και άλλοι, αντιδρώντας στα σχέδια της κυβέρνησης για ξεπούλημα των προαναφερόμενων επιχειρήσεων σε ιδιώτες.

Ανάλογες αντιδράσεις εκδηλώνονται από τις αρχές της προηγούμενης βδομάδας, όταν η κυβέρνηση κατέθεσε τροπολογία στη Βουλή, με την οποία το 50% και άνω των μετοχών του ΟΤΕ περνά στο ιδιωτικό κεφάλαιο και μετοχοποιούνται τα ΕΛΤΑ και ο ΟΠΑΠ μέχρι 49% σε πρώτη φάση. Η ψηφοφορία αναμένεται να γίνει σήμερα. Ο έτερος εταίρος του δικομματισμού - η ΝΔ - έχει δηλώσει εδώ και μερικές μέρες, ότι θα υπερψηφίσει την τροπολογία, καθώς συμφωνεί με τις «αρχές» της.

Χτες, έκτη ημέρα των απεργιακών κινητοποιήσεών τους, εργαζόμενοι του ΟΤΕ προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη του κτιρίου του Οργανισμού, στην οδό Γ` Σεπτεμβρίου 102, στην Αθήνα. Σύμφωνα δε με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΟΤΕ, τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία αγγίζουν το 90%.

Σήμερα πραγματοποιείται νέα 24ωρη απεργία, ενώ στη 1 το μεσημέρι θα γίνει πανελλαδικό συλλαλητήριο στην πλατεία Κλαυθμώνος. Οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν ακολούθως πορεία στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και τη Βουλή. Θα παραμείνουν εκεί μέχρι να ολοκληρωθεί η ψηφοφορία για το νομοσχέδιο, όπου προστέθηκε η επίμαχη τροπολογία. Τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο έχουν προαναγγείλει και σωματεία συνταξιούχων ΔΕΚΟ.

Σήμερα, απεργούν και οι εργαζόμενοι στα ΕΛΤΑ. Εχει προγραμματιστεί συγκέντρωσή τους στο θέατρο «Ακάδημος» (οδός Ιπποκράτους) και ακολούθως πορεία στο κέντρο της Αθήνας.

Τηλεκάρτες

Στο μεταξύ, η διορισμένη από την κυβέρνηση διοίκηση του ΟΤΕ συνεδριάζει σήμερα, με αντικείμενο την προμήθεια υπερτιμημένων - όπως καταγγέλλεται - τηλεκαρτών.

Θυμίζουμε ότι, πριν μερικές βδομάδες, είδαν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες για σχέδια της διοίκησης του ΟΤΕ να προμηθευτεί 500 εκατομμύρια τηλεκάρτες από τις εταιρίες «Gemplus», «Namaco» (του ομίλου της «Intracom») και «Siemens» με τιμή 107 δρχ. ανά μονάδα, αντί των 96 που πληρώνει ο Οργανισμός σήμερα. Δύο άλλες εταιρίες πρότειναν μικρότερη τιμή (96 και 97,5 δρχ.), αλλά, όπως λέγεται, τεχνηέντως, τέθηκαν εκτός διαγωνισμού.

Οι προαναφερόμενες πληροφορίες οδήγησαν τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ι. Σακελάκο, την 1η Σεπτέμβρη, να δώσει εντολή για τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης. Η διοίκηση σήμερα θα επανεξετάσει το ζήτημα. Οπως υποστηρίζουν παράγοντες του Οργανισμού, αυτό γίνεται γιατί τα χρονικά περιθώρια προμήθειας τηλεκαρτών στενεύουν και πρέπει να παρθεί κάποια απόφαση για να ανοίξει ο δρόμος προμήθειάς τους.

Στη Θεσσαλονίκη

Ενωμένοι και αποφασισμένοι να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις και άλλες μορφές αγώνα, για να αποτρέψουν τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις για πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ, είναι οι εργαζόμενοι του οργανισμού στη Θεσσαλονίκη, όπου μέχρι τώρα οι κυλιόμενες απεργίες έχουν σημειώσει απόλυτη επιτυχία με καθολική συμμετοχή.

Η πρωτοφανής επιτυχία των απεργιακών κινητοποιήσεων έχει εξασφαλιστεί χάρη στη συσπείρωση και επαγρύπνηση των απεργών, παρά τις προσπάθειες που εκδηλώθηκαν από διευθυντικά στελέχη του ΟΤΕ να φτιάξουν απεργοσπαστικό μηχανισμό. Η καταγγελία αυτή έγινε από συνδικαλιστές της ΟΜΕ - ΟΤΕ Θεσσαλονίκης στην αντιπροσωπεία της ΚΟΘ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή του Κόμματος Αγγελο Τζέκη, η οποία την Παρασκευή επισκέφθηκε τους απεργούς στο κεντρικό κατάστημα του ΟΤΕ στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με την καταγγελία του συνδικάτου, ο περιφερειακός διευθυντής ΤΠΚΜ κ. Βερβελίδης και η προϊσταμένη του τηλεφωνικού διαμερίσματος Ανατ. Θεσσαλονίκης, κ. Ζωγράφου, «έστησαν απεργοσπαστικό μηχανισμό, τη στιγμή που οι εργαζόμενοι δίνουν αγώνα ενάντια στο ξεπούλημα του ΟΤΕ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ