Τρίτη 19 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΕΣΥ
Προτροπές Σημίτη για την επιβολή της μεταρρύθμισης

Οι εργαζόμενοι στο χώρο της Υγείας, συντονίζοντας τις αντιδράσεις τους στην ανθυγιεινή μεταρρύθμιση, πραγματοποιούν στις 2 του Οκτώβρη  πανελλαδική σύσκεψη, όπου θα συζητηθούν οι θέσεις της ΠΟΕΔΗΝ στο σχέδιο μεταρρύθμισης.

Λίγες μέρες μετά το τέλος της περασμένης βδομάδας, κατά τη διάρκεια της οποίας εκδηλώθηκαν οι πιο έντονες αλλά και συντονισμένες αντιδράσεις των υγειονομικών φορέων, αλλά και φιλοκυβερνητικών συνδικαλιστικών σωματείων, στο σχέδιο μεταρρύθμισης του ΕΣΥ, ο υπουργός Αλέκος Παπαδόπουλος έσπευσε χτες στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.

Βγαίνοντας από τη συνάντηση ο υπουργός απέφυγε να κάνει δηλώσεις, ενώ μίλησε για συνάντηση ρουτίνας. Πληροφορίες ωστόσο, από το περιβάλλον του πρωθυπουργού θέλουν τον Κ. Σημίτη να προέτρεψε τον υπουργό Υγείας να κλείσει τα αυτιά του στις όποιες εσωκομματικές ή άλλες αντιδράσεις και να προχωρήσει στην εφαρμογή της λεγόμενης μεταρρύθμισης.

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός δείχνουν αποφασισμένοι να προχωρήσουν στην εφαρμογή της ανθυγιεινής μεταρρύθμισης που θα σημάνει το γκρέμισμα του δημόσιου συστήματος Υγείας, οι εργαζόμενοι στο χώρο της Υγείας συντονίζουν τις αντιδράσεις τους εκφράζοντας έντονες διαφωνίες, τόσο στα βασικά σημεία της μεταρρύθμισης (οργάνωση και λειτουργία του Οργανισμού Διαχείρισης Πόρων Υγείας ως ΝΠΙΔ, στη δημιουργία Ανωνύμων Εταιριών από τα Περιφερειακά Συμβούλια Υγείας, στην οργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, στο εργασιακό καθεστώς) όσο και στον αυταρχισμό με τον οποίο προσπαθεί η κυβέρνηση να την επιβάλει.

Είναι ενδεικτικό ότι ο υπουργός Υγείας στις εξορμήσεις του στην περιφέρεια, όπου πηγαίνει για να προλειάνει το έδαφος για την εφαρμογή της μεταρρύθμισης, συναντάει έντονες αντιδράσεις από τις περιφερειακές συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων, οι οποίες κινούνται στα πλαίσια των θέσεων που έχει εκφράσει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Στα πλαίσια αυτά, στις 2 Οκτώβρη 2000 πραγματοποιείται στην Αθήνα (θέατρο «Αλφα») πανελλαδική σύσκεψη των σωματείων των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία και των περιφερειακών συμβουλίων της ΠΟΕΔΗΝ, στην οποία θα συζητηθούν οι θέσεις της ΠΟΕΔΗΝ για το σχέδιο της μεταρρύθμισης.

Στον απόηχο όλων αυτών, συνεχίστηκε χτες ο λεγόμενος κοινωνικός διάλογος για τη μεταρρύθμιση με τη συνάντηση του υπουργού Υγείας με το προεδρείο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ). Η συζήτηση είχε χαρακτήρα διευκρινιστικών ερωτήσεων για ορισμένα μέτρα του σχεδίου μεταρρύθμισης και στο επίκεντρό της βρέθηκαν ο Οργανισμός Διαχείρισης Πόρων Υγείας (ΟΔΙΠΥ) - τόσο ο νομικός χαρακτήρας του, όσο και ο τρόπος λειτουργίας του - αλλά και ό,τι αφορά στην οργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).

Αναφερόμενος στον ΟΔΙΠΥ ο Αλ. Παπαδόπουλος είπε ότι θα είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου προκειμένου να λειτουργεί με ευελιξία και πρόσθεσε ότι στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ και άλλων φορέων. Σε ό,τι αφορά την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ο υπουργός ανέφερε ότι τα Περιφερειακά Συστήματα (ΠΕΣΥ) θα αποφασίσουν σε ποια σημεία της χώρας χρειάζεται να κτιστούν Κέντρα Υγείας, ούτως ώστε να καλυφθεί όλη η χώρα σε πρωτοβάθμιο επίπεδο.

Ο υπουργός θα έχει νέα συνάντηση με τους εκπροσώπους του ΠΙΣ την ερχόμενη Παρασκευή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εφαρμογή της απόφασης με «διορθώσεις» (2001-11-03 00:00:00.0)
Νομοσχέδιο για την «καρδιά της μεταρρύθμισης» (2001-05-06 00:00:00.0)
Πολυεπίπεδη προώθηση των ανθυγιεινών σχεδίων (2000-11-19 00:00:00.0)
Ψευδεπίγραφο και ανθυγιεινό σχέδιο (2000-09-07 00:00:00.0)
Σκληρές και ανθυγιεινές επιλογές (2000-07-29 00:00:00.0)
Ενιαίος φορέας και πρωτοβάθμια φροντίδα (2000-07-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ