Κυριακή 19 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΕΣΥ»
Πολυεπίπεδη προώθηση των ανθυγιεινών σχεδίων

  Αγωνιστική συμπόρευση της ΕΙΝΑΠ με την ΠΟΕΔΗΝ που κάνουν απεργία στις 27 και 28 Νοέμβρη 2000

Στιγμιότυπα απ' την πορεία που έγινε στην απεργία της ΠΟΕΔΗΝ, στις 31.10.2000
Στιγμιότυπα απ' την πορεία που έγινε στην απεργία της ΠΟΕΔΗΝ, στις 31.10.2000
Με συνοπτικές διαδικασίες και σε πολλά επίπεδα προωθεί η κυβέρνηση τη διαβόητη μεταρρύθμιση του ΕΣΥ που θα σημάνει τρομακτικές επιβαρύνσεις για τους χρήστες των υπηρεσιών υγείας αλλά και ανασφάλεια για τους εργαζόμενους στις μονάδες του δημόσιου συστήματος υγείας.

Το ΠΑΣΟΚ προσπάθησε να κάνει ρελάνς στις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν στο εσωτερικό του με την οργάνωση της Συνδιάσκεψης για την υγεία στη Θεσσαλονίκη (10-11 Νοέμβρη 2000), όπου με την παρουσία του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη πιστοποιήθηκε το οριστικό διαζύγιο του κυβερνώντος κόμματος με κάθε έννοια του λεγόμενου κράτους - πρόνοιας και της κοινωνικής πολιτικής, όπως καθιερώθηκε μεταπολεμικά στη Δυτική Ευρώπη.

Σε σχέση με την κοινωνία, επιχειρείται η εξαπάτηση με τον κάλπικο διάλογο. «Η δέσμη των 200 μέτρων που έχουμε εξαγγείλει τον περασμένο Ιούλιο και αφορά την Περιφερειακή Συγκρότηση του ΕΣΥ, την αποτελεσματική χρηματοδότηση, την ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, τη νέα Οργάνωση των νοσοκομείων, το ανθρώπινο δυναμικό και την οργάνωση της Δημόσιας Υγείας, αποτέλεσαν και είναι και σήμερα ακόμα βάση για διάλογο με όλους τους φορείς» είπε με υποκριτικό τρόπο ο υπουργός Υγείας Αλ. Παπαδόπουλος στις 15.11.2000 μιλώντας σε ημερίδα με θέμα την «ανάπτυξη των συστημάτων πληροφορικής και επικοινωνιών στην υγεία και πρόνοια στα πλαίσια της μεταρρύθμισης».

  • Ηδη όμως το σχέδιο νόμου για την Περιφερειακή Οργάνωση των Συστημάτων Υγείας - τα περίφημα ΠεΣΥ - την οργάνωση των νοσοκομείων και τις εργασιακές σχέσεις, βρίσκεται σε «προχωρημένο στάδιο εκπόνησης» και θα κατατεθεί μέχρι το τέλος του Νοέμβρη όπως δήλωσε ο Αλ. Παπαδόπουλος.

Το μέρος αυτό της νομοθετικής παρέμβασης βρίσκεται στο τελικό στάδιο και γίνονται τα τελευταία χτενίσματα. Προβλήματα αντιμετωπίζει το υπουργείο Υγείας με τους Πανεπιστημιακούς γιατρούς καθώς -πέρα απ' τις αντιδράσεις τους- εγείρονται και σοβαρά συνταγματικά εμπόδια.

Κι ενώ όλα - κατά τον Αλ. Παπαδόπουλο - είναι ανοιχτά στο διάλογο, ήδη υπέγραψε κοινή απόφαση με τον υφυπουργό Εργασίας Ν. Φαρμάκη για τη σύσταση ομάδας εργασίας για την οργάνωση της Οργανισμού Διαχείρισης Πόρων Υγείας (ΟΔΙΠΥ), που ένας απ' τους σκοπούς του είναι η «σύνταξη σχεδίου νόμου για τη θεσμοθέτηση του ΟΔΙΠΥ» μέχρι τις 27.12.2000.

Η κοινή υπουργική απόφαση δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 1290 (24.10.2000) και αναφέρει ότι έργο της ομάδας είναι:

- Η μελέτη και επεξεργασία θεμάτων που αφορούν, την ίδρυση, το σκοπό, τη λειτουργία, τη χρηματοδότηση, τη διαχείριση των πόρων, τη διοίκηση και διάρθρωση των υπηρεσιών του οργανισμού καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικό με τη λειτουργία.

- Η σύνταξη σχεδίου νόμου για τη θεσμοθέτηση του ΟΔΙΠΥ.

- Η υποβολή προτάσεων για την ένταξη και χρήση της υποδομής του ΙΚΑ (ιατρεία-νοσοκομεία - ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό κλπ.) στο νέο δημόσιο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

-Η εξέταση θεμάτων που αφορούν την ένταξη στο ενιαίο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας του ιατρικού και λοιπού υγειονομικού προσωπικού του ΙΚΑ και άλλων φορέων που πιθανώς θα ενταχθούν σε αυτό.

  • Σε εφαρμογή αυτής της απόφασης η υποδιοικητής του ΙΚΑ Εύη Χατζηανδρέου -που συμμετέχει στην ομάδα εργασίας- ανακοίνωσε (16.11.2000) στο προσωπικό του 3ου Θεραπευτηρίου του Ιδρύματος ότι το νοσοκομείο μετατρέπεται σε κλινική μιας μέρας.

Πρόκειται για μια απόφαση - οδηγό για την τύχη των μικρών νοσοκομείων και ιδιαίτερα εκείνων που βρίσκονται στο Λεκανοπέδιο της Αττικής.

ΠΟΕΔΗΝ: Να αποσυρθούν έξι σημεία

Η ουσιαστική και μαζική αντίδραση στα αντιλαϊκά σχέδια της κυβέρνησης εκδηλώθηκε απ' την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) με την πανελλαδική απεργία και κινητοποίηση στις 31.10.2000 στην οποία είχε ουσιαστική συμμετοχή και η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) υπερφαλαγγίζοντας έτσι την Ομοσπονδία των νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) που σύρθηκε σε απόφαση για απεργία.

Ηδη η ΠΟΕΔΗΝ πήρε (3.11.2000) ομόφωνη απόφαση για 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση στις 27 και 28 Νοέμβρη με κύρια αιτήματα την απόσυρση έξι σημείων απ' τα σχέδια της κυβέρνησης που αναιρούν το δημόσιο χαρακτήρα του συστήματος υγείας.

Τα σημεία που διαφωνεί η ΠΟΕΔΗΝ είναι:

1. Κατάργηση της νομικής υπόστασης των νοσοκομείων.

2. Δυνατότητα στα ΠΕΣΥ να συστήνουν Ανώνυμες Εταιρίες και να εκχωρούν υπηρεσίες των νοσοκομείων.

3. Η δημιουργία του ΟΔΙΠΥ και το νομικό καθεστώς ως ΝΠΙΔ.

4. Η κατάργηση του κοινωνικού ελέγχου και της συμμετοχής εκπροσώπων εργαζομένων Τοπικής - Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης στα διάφορα όργανα διοίκησης.

5. Η δημιουργία απογευματινών ιδιωτικών ιατρείων συμβάλλει σε περαιτέρω ανισότητα στην πρόσβαση των υπηρεσιών Υγείας.

6. Την απόρριψη απ' την κυβέρνηση όλων των οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων των εργαζομένων.

ΕΙΝΑΠ: Μέτρα σε αντιδραστική κατεύθυνση

Στις 14.11.2000 το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΙΝΑΠ αποφάσισε την κήρυξη 48ωρης προειδοποιητικής απεργίας στις 27 και 28 Νοέμβρη και την από κοινού διοργάνωση διαδηλώσεων με την ΠΟΕΔΗΝ.

Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ επαναβεβαίωσε την εκτίμησή του ότι πρόκειται για μέτρα σε αντιδραστική κατεύθυνση που απορρίπτονται απ' τους νοσοκομειακούς γιατρούς και τους καλεί να διοργανώσουν άμεσα συνελεύσεις στα νοσοκομεία, όπου και να αποφασιστούν πιο συγκεκριμένες μορφές πάλης (π.χ. απόσυρση νοσοκομείων απ' την εφημερία).

Τα μέτρα, τονίζει το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ, που προτείνει το υπουργείο δεν έχουν καμία σχέση με τις πραγματικές σημερινές ανάγκες της δημόσιας περίθαλψης για γενναία χρηματοδότηση, κατοχύρωση των θεσμών δημοκρατίας, αξιοκρατίας, διαφάνειας και κοινωνικού ελέγχου σε όλα τα επίπεδα και δημιουργίας ενός συστήματος πραγματικής δημόσιας πρωτοβάθμιας περίθαλψης για τους πολίτες ολόκληρης της χώρας.

Ο λόγος στα πρωτοβάθμια σωματεία

Η υπόθεση της αντίστασης στα ανθυγιεινά μέτρα της κυβέρνησης περνά πλέον στα πρωτοβάθμια σωματεία των εργαζομένων στις δημόσιες μονάδες υγείας αλλά και και στους φορείς των εργαζομένων και της κοινωνίας.

Μετά από απόφαση του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στο νοσοκομείο Αγία Ολγα, αύριο, Δευτέρα, θα γίνει σύσκεψη με φορείς των δήμων της περιοχής για τις εξελίξεις στο χώρο της υγείας. Η σύσκεψη θα γίνει στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου ώρα 7 μμ.

Στη σύσκεψη θα γίνουν δυο εισηγήσεις:

  • Του Χ. Χουρδάκη, γραμματέα του Συλλόγου, με θέμα «Το νέο σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας και οι επιπτώσεις που θα έχει στην παροχή υπηρεσιών υγείας στον ελληνικό λαό».
  • Του Γ. Λαζαρίδη, προέδρου του Συλλόγου, με θέμα το ρόλο του «Νοσοκομείου Νέας Ιωνίας "Η Αγία Ολγα" και η ανάπτυξήτου για καλύτερες υπηρεσίες στο λαό της ευρύτερης περιοχής».

Στη σύσκεψη θα παραβρεθεί και θα αναπτύξει τις θέσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) για το Σχέδιο Νόμου του υπουργείου Υγείας, ο πρόεδρός της Στ. Κουτσιουμπέλης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εφαρμογή της απόφασης με «διορθώσεις» (2001-11-03 00:00:00.0)
Καθολική αντίδραση και μαχητική απάντηση (2001-04-25 00:00:00.0)
ΠΑΜΕ στους αγώνες για την Υγεία (2000-11-23 00:00:00.0)
Προτροπές Σημίτη για την επιβολή της μεταρρύθμισης (2000-09-19 00:00:00.0)
Προς κινητοποιήσεις και οι εργαζόμενοι (1998-10-08 00:00:00.0)
Πληθαίνουν οι δηλώσεις συμμετοχής (1997-07-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ