Κυριακή 19 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μπορούμε να αποτρέψουμε την αναθεώρηση του άρθρου 24

Ενα μέτωπο αντίστασης απέναντι στις καταστροφικές για το περιβάλλον αλλαγές, που προωθούν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, δημιουργείται, καθώς, όσο περισσότεροι ανακαλύπτουν την ουσία αυτών των αλλαγών, τόσο αυξάνονται και μαζικοποιούνται οι αντιδράσεις

Αντιμέτωποι με ένα ολοένα διευρυνόμενο μέτωπο αντίστασης βρίσκονται πλέον η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, που επιχειρούν να προωθήσουν την καταστροφική για τα δάση και το περιβάλλον γενικότερα αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος.

Η μαζική συμμετοχή άνω των 180 και πλέον οργανώσεων και φορέων, αλλά και πολλών προσωπικοτήτων, που συνεργάζονται με στόχο να εμποδίσουν αυτήν την αναθεώρηση, δείχνει τις δυνατότητες που υπάρχουν. Απόδειξη είναι και η χυδαία επίθεση λάσπης και απαράδεκτων χαρακτηρισμών, που εξαπέλυσε την ίδια μέρα το ΠΑΣΟΚ. Με ανακοίνωσή του, αφού χαρακτήρισε «αποκλειστικούς και κατ' επάγγελμα προστάτες του περιβάλλοντος» και ανέφερε ότι «καλλιεργούνται αδικαιολόγητες, περίεργες ή και σκόπιμες "παρεξηγήσεις"», ότι «κάποιοι επιχειρούν να εκμεταλλευτούν την ευαισθησία πολιτών και οργανώσεων για να προωθήσουν συντεχνιακά ή και προσωπικά συμφέροντα», ότι «αμφισβητούν την ίδια τη Βουλή», ότι «οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ διαστρέφονται και αλλοιώνονται συστηματικά», το ΠΑΣΟΚ ζήτησε «διάλογο» για την «πραγματική και όχι ρητορική και επιλεκτική προστασία του περιβάλλοντος».

Βέβαια, το ΠΑΣΟΚ έλαβε την αποστομωτική απάντηση της Συντονιστικής Επιτροπής Κατά της Αναθεώρησης του άρθρου 24. Υπογραμμίζοντας ότι «το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να αποσύρει την πρόταση αναθεώρησης», τονίζει ότι ψεύδεται, γιατί γνωρίζει ποια είναι η πραγματική αντίθεση όσων διαφωνούν, ενώ υποκρίνεται ότι θέλει διάλογο γιατί απλούστατα θα μπορούσε ήδη να το έχει κάνει, έστω μόνο με τους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς.

Γιατί όμως το ΠΑΣΟΚ προωθεί - με τη σύμφωνη γνώμη και της ΝΔ - την καταστροφική για το περιβάλλον αναθεώρηση; Η απάντηση βρίσκεται στο γενικό πλαίσιο που υπηρετεί συνολικά η αναθεώρηση. Οτι δηλαδή αποβλέπει στην προσαρμογή της χώρας στις ανάγκες της ιμπεριαλιστικής «νέας τάξης πραγμάτων» και της ΟΝΕ. Ομως, η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει αποφασίσει από το 1997 την προσαρμογή των δασών στην οικονομία της αγοράς, γιατί έκρινε ότι η προσφορά των δασών στην οικονομία δεν είναι η απαιτούμενη.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ γνωρίζει ότι για να υλοποιηθεί αυτή η πολιτική, δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο με έναν τρόπο: Την ιδιωτικοποίηση των δασών, τη διαμόρφωση και υλοποίηση δράσεων για την εξασφάλιση της ανταποδοτικότητας σε κάθε δραστηριότητα στα δάση, την ενίσχυση ουσιαστικά της κερδοσκοπίας και της επιχειρηματικής δραστηριότητας στα δάση.

Αυτή είναι η πολιτική ουσία της αναθεώρησης του άρθρου 24. Ενός άρθρου που λειτουργεί μέχρι σήμερα ως γραμμή άμυνας σε αρκετές προσπάθειες καταπατήσεων, αλλαγών χρήσης και γενικά παρανομιών και αντιπεριβαλλοντικών δράσεων των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Η ουσία της προτεινόμενης αναθεώρησης του άρθρου 24 είναι ότι οδηγεί στον ευκολότερο αποχαρακτηρισμό δασών και δασικών εκτάσεων, ενώ σχετίζει τον αποχαρακτηρισμό με το ιδιοκτησιακό καθεστώς, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για ξεπούλημα δημόσιας δασικής περιουσίας.

Το ΚΚΕ είναι γενικά αντίθετο στην αναθεώρηση του άρθρου 24 και ζητάει να παραμείνει ως έχει, γιατί, εκτός των άλλων, η οποιαδήποτε τροποποίηση μπορεί να οδηγήσει όχι μόνο σε αμφισβήτηση αλλά και ακύρωση της διαμορφωμένης νομολογίας.

Σίγουρα, βέβαια, για το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ υπάρχουν και άλλοι λόγοι που συνηγορούν σε τέτοια αναθεώρηση, όπως οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί, το εργολαβικό κεφάλαιο, τα μεγάλα έργα, η ρουσφετολογική πολιτική, που εξασφαλίζει σίγουρη εκλογική πελατεία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εμπρηστική «σκυταλοδρομία» (2007-07-01 00:00:00.0)
Περιβαλλοντοκτόνες ...ευαισθησίες! (2007-02-11 00:00:00.0)
Η αναθεώρηση του ΠΑΣΟΚ (2007-01-18 00:00:00.0)
Παλλαϊκό «όχι» στην εμπορευματοποίηση των δασών (2007-01-16 00:00:00.0)
Στόχος η καταλήστευση της δημόσιας περιουσίας (2007-01-14 00:00:00.0)
Για το άρθρο 24 του Συντάγματος (2004-02-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ