Κυριακή 19 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Η Μεγάλη Σύνοδος

Πριν από μερικές μέρες μερικοί συμπολίτες μας σε ακριτικές περιοχές, όπου ο ουρανός τη νύχτα είναι καθαρός και σκοτεινός, κοιτάζοντας τη λαμπερή Αφροδίτη νόμισαν ότι είδαν UFO (Αγνώστου Ταυτότητας Ιπτάμενο Αντικείμενο). Αλλά στο βραδινό ουρανό του Νοέμβρη εμφανίζεται και ένα πραγματικά αξιόλογο αστρονομικό φαινόμενο, φανερό και εντυπωσιακό ακόμα και με γυμνό μάτι. Πρόκειται για τη Μεγάλη Σύνοδο, δηλαδή το πλησίασμα σε ελάχιστη γωνιακή απόσταση των δύο μεγαλύτερων πλανητών του συστήματός μας, του Δία και του Κρόνου.

Το φαινόμενο αυτό, που συμβαίνει περίπου κάθε 20 χρόνια, είναι φέτος πιο εντυπωσιακό από κάθε άλλη φορά τα τελευταία 60 χρόνια. Τρεις είναι οι λόγοι. Ο πρώτος είναι ότι ο Δίας βρίσκεται κοντά στο περιήλιο (δηλαδή την κοντινότερη απόστασή του από τον Ηλιο, άρα και τη μικρότερη απόστασή του από τη Γη). Θα κάνει 10 χρόνια για να ξαναφανεί τόσο λαμπρός όσο τώρα.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι ο Κρόνος πλησιάζει σε μια ακόμη πιο σπάνια φάση του. Δεν ήταν τόσο λαμπρός όσο τώρα, για ένα τέταρτο του αιώνα. Αν και λιγότερο φωτεινός από το Δία, είναι σήμερα το τρίτο σε φωτεινότητα αστέρι του βόρειου ημισφαιρίου.

Ο τρίτος λόγος είναι ότι οι δύο πλανήτες συναντιούνται (οπτικά) αυτή τη φορά σε μια περιοχή του ουρανού, τον αστερισμό του Ταύρου, που είναι ιδανικός για παρατήρηση από τις εύκρατες περιοχές του βορείου ημισφαιρίου, επειδή ανεβαίνει πολύ ψηλότερα από τον ορίζοντα. Στις 26 Νοέμβρη, ο Δίας θα βρίσκεται στη μικρότερη απόστασή του από τη Γη. Εκτός αυτού, γύρω στα μεσάνυχτα, το ζευγάρι των πλανητών περνά κοντά από το φωτεινό πορτοκαλί αστέρι του Ταύρου που λέγεται Αλδεμπαράν, κάνοντας το θέαμα ακόμη πιο εντυπωσιακό.

Ο καλός καιρός του φετινού Νοέμβρη βοηθάει. Εμπρός, λοιπόν, για μια σύντομη παρατήρηση του έναστρου ουρανού και των όμορφων και θαυμαστών φαινομένων του. Κι αν έχετε ένα ζευγάρι καλά κιάλια ή κάποιο μικρό τηλεσκόπιο, τότε ο Δίας θα σας αποκαλυφθεί σαν ένας δίσκος ίδιου μεγέθους με το δίσκο του φεγγαριού, όπως το βλέπουμε με γυμνό μάτι. Ορατοί θα είναι και οι τέσσερις μεγαλύτεροι δορυφόροι του γιγάντιου πλανήτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ