Κυριακή 19 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ψίθυροι μιας ανύπαρκτης πολιτικής

Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης -με παρούσα την κάμερα της κρατικής τηλεόρασης- ρωτούσε για να ενημερωθεί πόσοι Τσιγγάνοι θα στεγαστούν στον οικισμό με τα λυόμενα στο στρατόπεδο Γκόνου.

Κι ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Κ. Παπαδόπουλος απαντούσε ότι είναι 250 λυόμενα που θα στεγάσουν ισάριθμες οικογένειες με 1.500 ψυχές.

Αυτή η εικόνα δόθηκε απ' τις τηλεοράσεις το προπερασμένο Σάββατο (11.11.2000).

Είχε προηγηθεί η ομιλία του πρωθυπουργού στη (διήμερη) Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ για το κοινωνικό κράτος και την επισήμανση -απ' τον ίδιο- για την «επικεντρωμένη πολιτική» που έχει επιλέξει η κυβέρνηση ως τρόπο ενίσχυσης των αδύναμων ομάδας.

Ομως τέτοια «επίκεντρα» μπορεί να είναι σταγόνα στον ωκεανό των προβλημάτων των ομάδων που ζουν στο περιθώριο, αποτελούν όμως τις κατάλληλες «πινελιές» στην επιχείρηση αναστήλωσης της αντικοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Το έργο για τη στέγαση αυτών των σκηνιτών τσιγγάνων θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί απ' το 1997 αλλά παραδόθηκε το Νοέμβρη του 2000.

Το Σεπτέμβρη του 1998 αυτοί οι Τσιγγάνοι διώχτηκαν απ' τον Εύοσμο και αναγκάστηκαν να μείνουν στην κοίτη του Γαλλικού ποταμού όπου κινδύνευσαν από πλημμύρες και επιδημίες.

Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε έναν «οικισμό τύπου κάμπινγκ», που μετατράπηκε σε «πρότυπο χωριό» και κατέληξε σε λυόμενα 25 τετραγωνικών μέτρων το καθένα.

Το 1997 είχαν προϋπολογιστεί 250 εκ. δραχμές για τον οικισμό αλλά έφτασε σε δύο δισ. δραχμές. Ομως ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η ύδρευση, η αποχέτευση, η ηλεκτροδότηση, και η ασφαλτρόστρωση ενώ δεν υπάρχει αστική συγκοινωνία.

Και 32 τσιγγανάκια που στάλθηκαν να φοιτήσουν στο 2ο Δημοτικό Σχολείο της Χαλάστρας αναγκάστηκαν να παρακολουθούν μαθήματα σε μια αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, χωρίς πίνακα και θρανία, γιατί -ήδη- στο σχολείο φοιτούσαν υπεράριθμοι μαθητές.

Αυτό όμως δεν έχει σημασία καθώς δεν αναιρούσε την εικόνα με τα επίπλαστα επίκεντρα της κυβερνητικής πολιτικής.

  • Εχει και προϊστορία η επίπλαστη εικόνα για τους Τσιγγάνους Στις 12.7.1996 ομάδα υπουργών ανακοίνωσε στο υπουργείο Υγείας ένα δίχρονο πρόγραμμα ύψους τριών δισεκατομμυρίων δραχμών για τους 200.000 τσιγγάνους. Δηλαδή 15.000 δραχμές για κάθε τσιγγάνο.

Μάλιστα, τότε, δόθηκε η διαβεβαίωση, ότι με αυτά τα προγράμματα θα λύνονταν τα προβλήματα των Τσιγγάνων που τους ταλαιπωρούν έξι αιώνες.

Και τι δεν έταξαν με τα τρία δισ. δραχμές: Υγεία, εκπαίδευση, «κλασικό μαζικό αθλητισμό» και «τουλάχιστον 200 οικογένειες ν' αποκτούν κάθε χρόνο τροχόσπιτα...»!

  • Στις 9.3.2000 πραγματοποιήθηκε διυπουργική σύσκεψη της Επιτροπής για την υλοποίηση της Εθνικής πολιτικής για τους Τσιγγάνους στην οποία επισημάνθηκε η ανάγκη «για περισσότερη αξιοποίηση όλων των κοινοτικών και εθνικών πόρων».

Απ' τις Σοφάδες της Καρδίτσας στις 15.3.1999 ένα εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού των Τσιγγάνων -αλλά έκτοτε νεότερο ουδέν για τον εμβολιασμό των τσιγγάνων.

Και στις 17.2.2000 -προεκλογικά δηλαδή- συνεδρίασε το «Διυπουργικό όργανο για τους Ελληνες Τσιγγάνους και ασχολήθηκε με τον απολογισμό της περιόδου 1996 -1999, καθώς και για τον προγραμματισμό για τα επόμενα χρόνια».

Ιδού η κατάληξη των επικέντρων και του προγραμματισμού μιας ανάλγητης πολιτικής.

Ομως οι ψίθυροι ενός ανύπαρκτου έργου έργου μεγιστοποιούνται με τη βοήθεια του επικοινωνιακού μάρκετινγκ, τους κομπασμούς και τις εικόνες της τηλεόρασης...


Γ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ