Πέμπτη 7 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Ψευδεπίγραφο και ανθυγιεινό σχέδιο

Σε επανεκτίμηση των προτάσεων της κυβέρνησης προχώρησε το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας

Σε αντίθετη εκτίμηση -από την αρχική της Ομοσπονδίας- για το σχέδιο της διαβόητης μεταρρύθμισης του ΕΣΥ προχώρησε στην προχτεσινή του συνεδρίαση το Γενικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Ετσι εκτιμά ότι το «περιβόητο Σχέδιο είναι ψευδεπίγραφο και δεν πρόκειται να αναβαθμίσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες στον πολίτη, ενώ οι άξονες του σχεδίου υποβαθμίζουν το Δημόσιο και Κοινωνικό Χαρακτήρα της Υγείας και ανοίγουν διάπλατα τις πόρτες για την τελική άλωσή του από τον ιδιωτικό τομέα και τα συμφέροντα που έχουν αναπτυχθεί». «Το κράτος με αυτό το σχέδιο επιχειρεί να μειώσει τη συμμετοχή του στις δαπάνες υγείας και να μετακυλήσει το κόστος στα ταμεία άμεσα και μεσοπρόθεσμα στους χρήστες των υπηρεσιών υγείας», αναφέρει σε χτεσινή ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ.

Ωστόσο όμως η πλειοψηφία της ηγεσίας της ΠΟΕΔΗΝ απέρριψε την πρόταση της ΕΣΑΚ Υγειονομικών για τον καταλογισμό των ευθυνών στην κυβέρνηση η οποία οδήγησε το δημόσιο σύστημα υγείας σε αυτό το χάλι. Επίσης απέρριψε την πρόταση για αγωνιστικές κινητοποιήσεις με αρχή μια 24ωρη απεργία στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτέμβρη.

Ετσι μια θετική επανεκτίμηση κινδυνεύει να αποτελέσει την άλλη όψη της εκτίμησης της 4.8.2000, στην οποία η ΠΟΕΔΗΝ «νηφάλια και υπεύθυνα» εξέφραζε τη συμφωνία της με τους άξονες της μεταρρύθμισης.

Οι νέες εκτιμήσεις της ΠΟΕΔΗΝ συμπυκνώνονται στα εξής σημεία:

  • Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη και οικονομοτεχνική μελέτη για την υποστήριξη της μεταρρύθμισης. Ετσι, θα συμβεί, όπως και στο παρελθόν, να προωθηθούν μέτρα διοικητικού χαρακτήρα χωρίς κόστος και τα μέτρα που απαιτούν οικονομική υποστήριξη να παραπεμφθούν στις ελληνικές καλένδες.
  • Ο ΟΔΙΠΥ είναι ΝΠΙΔ που με επιχειρηματικά κριτήρια θα διαχειρίζεται τα αποθεματικά των ταμείων και θα κατευθύνει πόρους προς τον ιδιωτικό τομέα υγείας. Αυτό θα χρηματοδοτήσει το σύστημα όσο αντέχουν τα ταμεία και κατόπιν ή θα αυξηθεί η συμμετοχή των εργαζόμενων στον κλάδο υγείας ή θα μετακυληθεί το κόστος απευθείας στους χρήστες των υπηρεσιών υγείας.
  • Καταργεί τα νοσοκομεία ως ΝΠΔΔ και οι οργανικές θέσεις μεταφέρονται στα ΠΕΣΥ. Αυτό οδηγεί σε ομηρία 80.000 εργαζόμενους του συστήματος, που σε συνδυασμό με τις τεράστιες ελλείψεις θα τους μετατρέψει σε «Αθιγγάνους» που με διαρκείς μετακινήσεις θα καλούνται να μπαλώσουν τα κενά του συστήματος.
  • Είμαστε αντίθετοι στη δημιουργία Ανωνύμων Εταιριών από τα ΠΕΣΥ και τη μεταφορά αντικειμένων από τα δημόσια νοσοκομεία σε ιδιωτικές εταιρίες. Υστερα από την ανάθεση της καθαριότητας, της φύλαξης, σε ιδιωτικά συνεργεία η εκτίμηση είναι πως η ποιότητα των υπηρεσιών μειώθηκε, ενώ το κόστος αυξήθηκε δυσανάλογα. Οι Ανώνυμες Εταιρίες όταν επεκταθούν στον τομέα των προμηθειών θα τις κατευθύνουν σε συγκεκριμένα συμφέροντα, αδιαφορώντας για το κόστος των υπηρεσιών.
  • Η κατάργηση του κοινωνικού ελέγχου και της συμμετοχής των εκπροσώπων των εργαζομένων και της ΤΑ από τα όργανα διοίκησης ευνοεί την αδιαφάνεια, αλλά ταυτόχρονα εκφράζει και την πρόθεση για αυταρχικές μορφές διοίκησης. Τα προβλήματα της υγείας δεν πρόκειται να αντιμετωπιστούν με αυταρχικό τρόπο, σφίγγοντας τα λουριά όπως κάποιοι στο υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας φαίνεται να πιστεύουν γιατί είναι πρωτίστως πολιτικά και όχι διοικητικά.
  • Η δημιουργία των απογευματινών ιδιωτικών ιατρείων θα συμβάλλει σε δύο ταχύτητες ασθενών. Σε αυτούς που θα βάζουν το χέρι στην τσέπη και θα βρίσκουν τους καλούς γιατρούς (διευθυντή - επιμελητή Α') και στους άπορους που θα απευθύνονται στα πρωινά ιατρεία στους ειδικευόμενους.
  • Το σχέδιο μεταρρύθμισης εξαντλείται και πάλι με τα εργασιακά των γιατρών, ενώ δε λύνει κανένα από τα χρόνια προβλήματα των εργαζόμενων στο σύστημα οικονομικού ή θεσμικού χαρακτήρα.

Η ΠΟΕΔΗΝ ζητά άμεσα συνάντηση με τον υπουργό Υγείας - Πρόνοιας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ