Πέμπτη 7 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗΣ
Χρειάζονται υποδομές και συνεχής προσπάθεια
Συνέντευξη με το διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθήνας και αντιπρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας

Ο Γιώργος Σταυρακάκης
Ο Γιώργος Σταυρακάκης
Υπάρχει κίνδυνος να βρεθούμε για άλλη μια φορά προ οδυνηρών εκπλήξεων, αν δεν αυξηθεί η μέση ασφάλεια των κατασκευών. Πρέπει να επιμένουμε στην αυστηρή εφαρμογή όλωντων κανονισμών για την ασφάλεια μιας οικοδομής.

Μόνο με τις αναγκαίες υποδομές, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε καταστροφικά φυσικά φαινόμενα, όπως ένας σεισμός ή μια πλημμύρα.

Για το βαθμό αυθαιρεσίας των κτισμάτων που υπάρχουν στη χώρα και η Πολιτεία έχει τις ευθύνες της.

Χρειάζεται συνεχής προσπάθεια και δραστηριοποίηση όλων για να περιοριστούν οι αυθαιρεσίες και να ελαχιστοποιηθούν οι συνέπειες ενός σεισμού. Προσπάθεια που δε θα περιορίζεται στους πρώτους μήνες μετά από κάποιο σεισμό.

Οι παραπάνω είναι μερικές από τις επισημάνσεις του Γιώργου Σταυρακάκη. Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθήνας και αντιπρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) μίλησε στο «Ρ», στο πλαίσιο του αφιερώματός μας στο σεισμό της 7ης Σεπτέμβρη 1999 και τις συνέπειές του. Αναλυτικά η συνέντευξη έχει ως εξής:

***

- Ενα χρόνο μετά το σεισμό, πώς εξελίσσεται ή πώς εξελίχθηκε η μετασεισμική ακολουθία;

- Η μετασεισμική ακολουθία ταλαιπώρησε πάρα πολύ τους κατοίκους της Αττικής, καθώς ο σεισμός που έγινε είχε ορισμένες ιδιαιτερότητες. Από την πρώτη στιγμή, εκτιμήσαμε ότι η μετασεισμική ακολουθία θα κρατήσει αρκετές εβδομάδες. Πράγματι, έτσι συνέβη.

Ο κόσμος όμως πίστευε ότι όλοι οι μετασεισμοί θα γίνουν σε ένα σημείο. Εκεί όπου υπολογίσαμε το επίκεντρο του κύριου σεισμού. Ομως, όταν συνέβαιναν μετασεισμοί, άλλοι έγιναν περισσότερο αισθητοί στα βόρεια προάστια, άλλοι στα δυτικά, άλλοι στο κέντρο της Αθήνας ή τον Πειραιά.

Αν δεν αυξηθεί η μέση ασφάλεια των κατασκευών, φοβάμαι ότι θα βρεθούμε πάλι προ οδυνηρών εκπλήξεων, επισημαίνει ο Γ. Σταυρακάκης
Αν δεν αυξηθεί η μέση ασφάλεια των κατασκευών, φοβάμαι ότι θα βρεθούμε πάλι προ οδυνηρών εκπλήξεων, επισημαίνει ο Γ. Σταυρακάκης
- Υπήρχε, βέβαια και ο φόβος.

- Ο κόσμος ήταν φοβισμένος, λόγω των καταστροφών και νόμιζε ότι η μετασεισμική δραστηριότητα μεταναστεύει από τη μία περιοχή στην άλλη. Από την πλευρά μας, εξαιτίας του μεγέθους του κύριου σεισμού, αναμέναμε μία μετασεισμική δραστηριότητα μέσα σε έναν κύκλο με διάμετρο 10 - 15 χιλιομέτρων. Και πράγματι αυτό συνέβη.

Είχαμε λοιπόν μία πολύ πλούσια μετασεισμική ακολουθία. Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο εγκατέστησε δύο φορητά δίκτυα σεισμογράφων. Ενα αναλογικό και ένα ψηφιακό. Συγκεντρώθηκαν πάρα πολλά στοιχεία και αναλύσαμε εκατοντάδες μετασεισμούς.

Στην πρώτη φάση, των δύο πρώτων μηνών, η μετασεισμική ακολουθία υπήρξε πολύ έντονη. Με το χρόνο σιγά - σιγά μειωνόταν και ο αριθμός και η συχνότητα των μετασεισμών. Σήμερα, μπορούμε πλέον να πούμε ότι επιστρέψαμε στα φυσιολογικά επίπεδα.

Ο,τι ήταν να συμβεί, συνέβη

- Τι σημαίνει «φυσιολογικά επίπεδα» για την περιοχή μας;

- Ακούστε, ένας σεισμός με μέγεθος 5,9 Ρίχτερ ταρακούνησε ένα σεισμογόνο χώρο. Στην περιοχή που σημειώθηκε αυτός ο κύριος σεισμός διαταράχτηκε μια ισορροπία. Αν κάποια στιγμή, ακόμα και τώρα που μιλάμε, γίνει ένας μετασεισμός της τάξης των 2,8-3,1 Ρίχτερ, δε σημαίνει ότι έρχεται καινούρια σεισμική δραστηριότητα. Τέτοιοι μικροσεισμοί σημειώνονται. Καταγράφονται πλέον σε πολύ αραιά χρονικά διαστήματα και έτσι ακριβώς θα συνεχίσει η κατάσταση.

Ετσι κι αλλιώς, στη χώρα μας, όπου κι αν εγκαταστήσει κανείς ένα φορητό δίκτυο σεισμογράφων, κάποιος μικροσεισμός θα καταγραφεί. Δεν μπορούμε να μιλάμε για μηδενισμό της μετασεισμικής ακολουθίας με τον απόλυτο όρο της λέξης. Αν καταγράψουμε τώρα εδώ ένα σεισμό 3,1 Ρίχτερ, αυτό δε σημαίνει τίποτα απολύτως. Ο,τι ήταν να συμβεί συνέβη.

- Το τελευταίο διάστημα κυκλοφόρησαν σενάρια περί νέων σεισμών...

- Εχω κουραστεί υπερβολικά και έχω γίνει και μονότονος να διαψεύδω τέτοιου είδους σενάρια. Σε κάθε σεισμό η φημολογία οργιάζει. Ομως, αυτό που συνέβη στην περίπτωση του σεισμού της Αθήνας είναι πρωτόγνωρο. Θυμηθείτε, τις δύσκολες εκείνες πρώτες ημέρες, το τι άκουσε ο κόσμος. Το τι ειπώθηκε.

Ολοι έγιναν ειδικοί, όλοι μιλούσαν για τα πάντα. Και εξαιτίας της ανεξέλεγκτης ροής του λόγου, αντιμετωπίσαμε τη δυσπιστία του κόσμου. Εδώ ζούσαμε και εμείς το δικό μας δράμα. Οι ανακοινώσεις μας δε γίνονταν πιστευτές. Οι περισσότεροι Αθηναίοι πίστευαν ότι κρύβαμε τα μεγέθη, τα στοιχεία, τις παραμέτρους του σεισμού. Ακριβώς επειδή είχε ακούσει τόσα πολλά που δεν ήξερε πια τι να κάνει. Και μην ξεχνάτε το κλίμα, το ψυχολογικό κλίμα εκείνων των ημερών.

- Υπήρξε πανικός...

- Κυριολεκτικά. Θυμάμαι φήμες ότι βουλιάζει η τάδε περιοχή. Οτι έφυγε από εδώ η μετασεισμική ακολουθία και πηγαίνει τη μία προς ανατολάς, την άλλη προς δυσμάς. Ηταν μια ανεξέλεγκτη κατάσταση.

Νομίζω ότι τέτοια σενάρια, περί νέων σεισμών, είναι στο πνεύμα της φαντασίας. Εύχομαι να μην ξαναπεράσουμε τέτοιες δύσκολες στιγμές διότι είναι κρίμα να ταλαιπωρείται ο μισός πληθυσμός της χώρας μας από φαντασιώσεις που ξεπερνούν κάθε όριο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ