Πέμπτη 7 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Υπάρχει ακόμα πολύ μυστήριο στο εσωτερικό της Γης

- Θα πρέπει να έγιναν πολλές μετρήσεις και αναλύσεις μετά την εκδήλωση του φαινομένου.

- Πάρα πολλές, δεκάδες. Συγκεντρώθηκε ένας όγκος δεδομένων, που τον έχουμε επεξεργαστεί και συνεχίζουμε να δουλεύουμε πάνω σε αυτόν.

- Πόσο ωφελημένη βγήκε η επιστημονική κοινότητα από αυτήν τη διαδικασία;

- Κάθε σεισμός έχει τα δικά του χαρακτηριστικά και οι επιστήμονες μαθαίνουν απ' αυτόν. Η Πολιτεία αποκτά τη δική της εμπειρία όσον αφορά την κινητοποίηση του μηχανισμού της. Αλλες επιστημονικές ομάδες μελετούν τις ψυχολογικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει ένας σεισμός σε ένα τόσο πυκνοκατοικημένο περιβάλλον όπως είναι η Αθήνα.

Εμείς από την πλευρά μας χρησιμοποιούμε τα ενόργανα στοιχεία τα οποία μας βοηθούν να κατανοήσουμε τη φυσική διεργασία. Το τι έγινε στη συγκεκριμένη περιοχή. Και δράττομαι της ευκαιρίας για να πω ότι από τις 10 μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου η Ευρωπαϊκή Σεισμολογική Ενωση διοργανώνει ένα διεθνές, μεγάλο συνέδριο στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας και εκεί σε ειδική συνεδρία θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα των πρόσφατων σεισμών της Νοτιανατολικής Μεσογείου, της Τουρκίας και της Ελλάδας.

Οι επιστήμονες κάνουν ό,τι μπορούν. Αλλά μην ξεχνάτε ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα πολύ δύσκολο, αρκετά πολύπλοκο φυσικό φαινόμενο. Ισως, το πολυπλοκότερο που υπάρχει στη φύση. Είναι ασύλληπτα δύσκολο να καταλάβει κανείς, να κατανοήσει με λεπτομέρειες τον τρόπο με τον οποίο συσσωρεύεται η τάση σε μία περιοχή και τον τρόπο με τον οποίον μπορεί να εκλυθεί. Μην ξεχνάτε ότι οι σεισμοί συμβαίνουν σε εστιακά βάθη από 5 μέχρι 620 χιλιόμετρα. Και οι συνθήκες που επικρατούν στο εσωτερικό της Γης δεν είναι τόσο γνωστές, όσο ο κόσμος πιστεύει.

Η ανθρωπότητα ξόδεψε ίσως εκατομμύρια δολάρια για να πάει στο φεγγάρι και για τις διαστημικές έρευνες, αλλά νομίζω ότι στο εσωτερικό της Γης υπάρχει ακόμα πολύ μυστήριο.


Θανάσης ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ