Πέμπτη 7 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πρέπει να αυξηθεί η ασφάλεια των κατασκευών

Τεράστιο θέμα το κατά πόσο εφαρμόζονται οι υπάρχοντες κανόνες αντισεισμικής προστασίας
Τεράστιο θέμα το κατά πόσο εφαρμόζονται οι υπάρχοντες κανόνες αντισεισμικής προστασίας
- Σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των συνεπειών, σε συνέντευξη που παραχωρήσατε πέρσι στο «Ρ» λίγες μέρες μετά το σεισμό, είχατε μιλήσει για την ανάγκη αντισεισμικής θωράκισης της χώρας.

- Είχα μιλήσει κατ' αρχάς για το βαθμό αυθαιρεσίας των κτισμάτων που υπάρχουν στη χώρα μας. Και η Πολιτεία έχει τις ευθύνες της, αλλά και οι πολίτες έχουν τις δικές τους. Οταν ο πολίτης - σε ένα ακραίο παράδειγμα - δίνει περισσότερη βαρύτητα στην πολυτέλεια και όχι στην ασφάλεια, κάποια στιγμή η φύση θα τον εκδικηθεί.

Επομένως, θα πρέπει να γίνει συνείδηση των πολιτών ότι εφόσον είμαστε αναγκασμένοι να ζούμε με τους σεισμούς, θα πρέπει να μάθουμε να τους αντιμετωπίζουμε σωστά. Να επιμένουμε στην αυστηρή χρήση και εφαρμογή όλων των κανονισμών. Αν δεν αυξηθεί η μέση ασφάλεια των κατασκευών, φοβάμαι ότι θα βρεθούμε πάλι προ οδυνηρών εκπλήξεων.

Δεν είμαι μηχανικός και συγνώμη που επεμβαίνω έτσι, σε ξένες ειδικότητες, αλλά θα πω απλά πράγματα: Ακόμα και στο σεισμό της Αθήνας, που χαρακτηρίζεται ως ο πιο καταστροφικός μετά τους σεισμούς της Κεφαλονιάς το 1953, αν δούμε το σύνολο των κατασκευών που επλήγησαν ή κατέρρευσαν, εάν δούμε το πώς συμπεριφέρθηκαν οι κατασκευές, θα παρατηρήσουμε ότι τα σπίτια δεν πέφτουν τόσο εύκολα. Μπορεί ένα σπίτι να πάθει βλάβες, να σπάσουν τοιχία, τζάμια κλπ. Αυτά διορθώνονται. Στόχος μας είναι να αποφύγουμε την κατάρρευση, ακριβώς για να αποφύγουμε τα ανθρώπινα θύματα.

Αν σκύψουμε πραγματικά πάνω από το πρόβλημα και συνεισφέρει ο καθένας από το δικό του μετερίζι, μπορούμε να συμβάλουμε και να πετύχουμε το στόχο, που δεν μπορεί να είναι άλλος παρά η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων των σεισμών.Τι ωφελεί αν η Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει μια καταιγίδα, μια πλημμύρα σε μια περιοχή, αν δεν έχουν ληφθεί τα σωστά αντιπλημμυρικά μέτρα;Οταν έχουμε σωστές υποδομές, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα φυσικά φαινόμενα.

Μπορεί ένα σπίτι να πάθει βλάβες, να σπάσουν τοιχία, κλπ. Αυτά διορθώνονται. Στόχος μας είναι να αποφύγουμε την κατάρρευση, ακριβώς για να αποφύγουμε τα ανθρώπινα θύματα
Μπορεί ένα σπίτι να πάθει βλάβες, να σπάσουν τοιχία, κλπ. Αυτά διορθώνονται. Στόχος μας είναι να αποφύγουμε την κατάρρευση, ακριβώς για να αποφύγουμε τα ανθρώπινα θύματα
- Κατά πόσο εφαρμόζονται οι υπάρχοντες κανόνες αντισεισμικής προστασίας; Λειτουργούν μηχανισμοί ελέγχου όσων κτίζουν;

- Αυτό είναι ένα τεράστιο θέμα. Οι μηχανικοί θα μπορούσαν να σας πουν πάρα πολλά. Αν δείτε πραγματικά πώς γίνεται μια κατασκευή, πόσοι διαφορετικοί παράγοντες υπεισέρχονται, θα δείτε ότι πρόκειται για ένα τεράστιο πρόβλημα. Και εκεί πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας. Ξεκινώντας από τις σωστές μελέτες, από την πιστή εφαρμογή των κανονισμών που διέπουν μια κατασκευή, μέχρι την ποιότητα των υλικών.

- Στον τομέα της πρόληψης είστε ευχαριστημένος από όσα έχουν γίνει; Εχουν γίνει βήματα στον τομέα της αντισεισμικής Παιδείας;

- Εμείς, όλο το προσωπικό του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, επισκεφθήκαμε δεκάδες σχολεία, αν και δεν ήταν αυτός καθ' αυτός ο ρόλος μας.

Το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο σε συνεργασία με τον ΟΑΣΠ έκανε έναν πολύ μεγάλο αριθμό σεμιναρίων, καλέσαμε τους διευθυντές των δημοτικών σχολείων, μοιράσαμε εποπτικό υλικό, έγιναν ασκήσεις. Εγινε μια πολύ σοβαρή προσπάθεια και το άγχος μου είναι αν θα διατηρηθεί σε μόνιμη βάση. Διότι αν ασχολούμαστε με το πρόβλημα μόνο από τη στιγμή που έχουμε κάποια έξαρση, κάθε προσπάθεια είναι αποτυχημένη.

Αλλού όμως θέλω να καταλήξω και είναι και μια προσωπική μου εμπειρία. Τις πρώτες ημέρες μετά το σεισμό, αν πηγαίναμε σε μια εκδήλωση για να μιλήσουμε για τους σεισμούς, είχαμε κοσμοσυρροή. Σταδιακά, το ζήτημα τείνει να ξεχαστεί. Αν πάτε τώρα να οργανώσετε μια συζήτηση για τους σεισμούς, να μιλήσουμε για το πρόβλημα, θα μιλήσουμε σε κενές καρέκλες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ