Τρίτη 19 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ - ΚΕΔΚΕ
Μία θολή συνάντηση

Εν μέσω διαρροών πληροφοριών για αλλαγές στον κώδικα δήμων και κοινοτήτων και γενικότερα στη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και με την επίσημη τουλάχιστον αντίδραση της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ) σε όσα σχεδιάζονται εν αγνοία της, να είναι ακόμα νωπή, συναντάται σήμερα η ηγεσία του οργάνου με την υπουργό Εσωτερικών, Βάσω Παπανδρέου.

Αντικείμενο της συνάντησης θα είναι το πακέτο των αλλαγών στην Αυτοδιοίκηση που συνέταξε επιστημονική ομάδα του υπουργείου και αφορά στον τρόπο εκλογής του δημάρχου και των δημοτικών συμβουλίων και τις αρμοδιότητές τους, το νέο διοικητικό χάρτη της χώρας και την οικονομική λειτουργία των δήμων. Το πακέτο αυτό δεν έχει παραδοθεί στο επίσημο ανώτατο συλλογικό όργανο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την ΚΕΔΚΕ, αν και πληροφορίες λένε πως βρίσκονται στα χέρια ορισμένων δημάρχων και πως έχουν εκδηλωθεί οι πρώτες αντιδράσεις. Αυτό είναι το πρώτο στοιχείο που επαναβεβαιώνει την κυβερνητική τακτική να προχωρεί σε αλλαγές στο θεσμό χωρίς τη σύμφωνη γνώμη ή έστω την ουσιαστική έκφραση άποψης του συνόλου των αιρετών.

Το άλλο στοιχείο που έρχεται να ενισχύσει την τακτική αυτή και να διευκολύνει την επιβολή της είναι ο αιφνιδιασμός. Η κυβέρνηση φροντίζει να διαρρέει μέρος των σχεδίων της, προκειμένου από τη μία να βολιδοσκοπεί αντιδράσεις και ανάλογα να τα επιβεβαιώνει ή όχι και από την άλλη προωθεί... αθόρυβα επιλογές που είναι υψίστης σημασίας. Χαρακτηριστικό είναι πως οι αντιδράσεις αιρετών έχουν εστιαστεί σε ρυθμίσεις που αφορούν στο ρόλο του δημάρχου (οι αρμοδιότητες του οποίου ανατίθενται στο γενικό διευθυντή του δήμου και σε διευθυντές Διευθύνσεων) και στον τρόπο εκλογής δημάρχου και δημοτικών συμβούλων (προβλέπονται ξεχωριστά ψηφοδέλτια), που ορισμένες «αντιδράσεις» θέλουν να μην αποτελούν έκφραση της δύναμης των πολιτικών κομμάτων στο δήμο. Χαρακτηριστικό είναι επίσης πως μετά τις αντιδράσεις διέρρευσαν οι πληροφορίες πως η υπουργός Εσωτερικών δε στηρίζει όλες τις προτάσεις κι έτσι προέκυψαν αλλαγές στο πακέτο των μέτρων.

Την ίδια ώρα, όχι ότι τα παραπάνω στερούνται σημασίας - ίσα ίσα που το ζήτημα της εκπροσώπησης της βούλησης του λαού στην Αυτοδιοίκηση αποτελεί σημαντικό ζήτημα δημοκρατίας - περνούν «στα ξυστά» άλλες επιλογές που θα καθορίσουν την πορεία της λειτουργίας της ΤΑ. Χαρακτηριστικό είναι πως η κατεύθυνση που χαράσσει το υπουργείο Εσωτερικών για την οικονομική λειτουργία των δήμων εστιάζεται στη λογική της ανάπτυξης των ίδιων πόρων, δηλαδή της περαιτέρω φορολόγησης των δημοτών, αλλά και στην είσπραξή τους.

  • Τις θέσεις της ΚΕΔΚΕ και της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας για τη συνταγματική αναθεώρηση, θα παρουσιάσουν σήμερα, σε κοινή συνέντευξη Τύπου, οι πρόεδροι των παραπάνω οργάνων.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ