ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Σεπτέμβρη 2000
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΕΙΨΥΔΡΙΑ - ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Πρόβλημα που αφορά στο συνολικό μοντέλο ανάπτυξης

Συζήτηση με τον καθηγητή υδρογεωλογίας  Γιώργο Στουρνάρα

 

Ηλειψυδρία είναι φαινόμενο αναμενόμενο, φυσιολογικό και σχετικό.Υπάρχουν εμβαλωματικοί τρόποι για να μειώσει κανείς το μέγεθος του προβλήματος, όποτε αυτό εμφανίζεται.Ομως, το βασικό ζητούμενο είναι ένας κεντρικός σχεδιασμός για την ανάπτυξη είτε περιφερειακά είτε για το σύνολο της χώρας, μέρος του οποίου είναι και ένα πρόγραμμα διαχείρισης του υδατικού δυναμικού της. Γιατί το πρόβλημα της λειψυδρίας είναι περισσότερο πρόβλημα διαχείρισης και λιγότερο επάρκειας. Τέτοιο σχέδιο δεν υπάρχει. Ούτε σε εθνικό, ούτε σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Επομένως, δεν υπάρχει και σχέδιο διαχείρισης των υδάτινων πόρων. Δε σχεδιάζονται υποδομές, δε γίνονται έργα.

Τα παραπάνω είναι μερικά από τα σημεία που τονίζει ο Γιώργος Στουρνάρας. Ο καθηγητής Υδρογεωλογίας και Τεχνικής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Υδρογεωλογίας και εθνικός εκπρόσωπος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή «COST 620 περί προστασίας από ρύπανση των καρστικών υπόγειων νερών», μίλησε στο «Ρ» στο πλαίσιο του αφιερώματός μας στη δήθεν λειψυδρία. Στα αίτια για τα οποία δεν έχουμε νερό και ποιοι είναι οι υπεύθυνοι. Αναλυτικά, η συνέντευξη έχει ως εξής:

***

- Κατά καιρούς δημοσιοποιούνται πληροφορίες ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα λειψυδρίας και ότι χρειάζεται οικονομία στο νερό. Αληθεύουν;

- Να ξεκινήσουμε από το δεύτερο. Πάντα, πρέπει να κάνουμε οικονομία στο νερό. Το νερό είναι ένας φυσικός πόρος, πεπερασμένος στη διάρκεια ενός έτους. Δηλαδή, στη διάρκεια του χειμώνα όσο νερό ήταν να πέσει, έπεσε. Τους επόμενους μήνες, που έχουμε αυξημένη κατανάλωση, είτε για αρδεύσεις, είτε για ύδρευση και οι απαιτήσεις είναι πολύ μεγάλες, έχουμε μια συγκεκριμένη ποσότητα νερού. Συν το γεγονός ότι κάποτε πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως το νερό, κατά ένα μέρος, πρέπει να διατεθεί για τη διατήρηση των οικοσυστημάτων.

Με εμβαλωματικές λύσεις όπως γεωτρήσεις σε περιόδους λειψυδρίας, δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα
Με εμβαλωματικές λύσεις όπως γεωτρήσεις σε περιόδους λειψυδρίας, δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα
Ας δούμε το ζήτημα από την αρχή. Οταν λέμε λειψυδρία, εννοούμε ένα αναμενόμενο φαινόμενο, που επαναλαμβάνεται και εναλλάσσεται με αντίθετα φαινόμενα, όπως είναι οι πλημμύρες. Τι σημαίνει λειψυδρία; Σημαίνει μια χρονιά στην οποία έχουμε βροχοπτώσεις, δηλαδή προσφορά νερού μικρότερη από ένα μέσο όρο. Ο μέσος όρος έχει προκύψει από τη στατιστική ανάλυση των βροχοπτώσεων των προηγούμενων δεκαετιών. Αλλά, αυτός ο μέσος όρος, καθώς περνούν οι δεκαετίες και αλλάζουν τα δεδομένα από χρόνο σε χρόνο, αλλάζει κι αυτός. Δηλαδή, αν παρεμβάλλεται στο μέσο όρο της τελευταίας πεντηκονταετίας, η δεκαετία του 1980 που είχαμε τις συνεχείς λειψυδρίες, τότε ο μέσος όρος των βροχοπτώσεων, είναι μειωμένος κατά πολύ.

Πρακτικά, ως λειψυδρία εννοούμε μια προσφορά νερού μικρότερη από τις ανάγκες μας. Και εδώ τίθεται το ζήτημα, ποιες είναι οι ανάγκες μας και πώς ιεραρχούνται. Αρα το πρόβλημα μετατοπίζεται στο ερώτημα αν υπάρχει υδατική επάρκεια στην Ελλάδα ή δεν υπάρχει.

- Θέσατε ο ίδιος το ερώτημα.

- Αυτό το θέμα έχει δύο πλευρές. Η πρώτη πλευρά είναι ο εντοπισμός του υδατικού δυναμικού και η εκτίμηση των αποθεμάτων. Να βρούμε πού έχουμε υπόγεια νερά - γιατί γι' αυτά μιλάμε συνήθως - και να εκτιμήσουμε την ποσότητά τους.

Η δεύτερη πλευρά, που είναι και η σπουδαιότερη, είναι πώς θα διαχειριστούμε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τα υπόγεια νερά που έχουμε στη διάθεσή μας. Αυτό σημαίνει στην πράξη, ότι όπως και σε διεθνές επίπεδο, έτσι και στην Ελλάδα, το πρόβλημα δεν είναι τόσο της επάρκειας ή όχι του υδατικού δυναμικού, αλλά της σωστής ή όχι διαχείρισης.

Τεράστιες απώλειες νερού οφείλονται στα παλιά δίκτυα ύδρευσης των αστικών κέντρων
Τεράστιες απώλειες νερού οφείλονται στα παλιά δίκτυα ύδρευσης των αστικών κέντρων
- Αναφορικά με τον εντοπισμό και την εκτίμηση των αποθεμάτων υδατικού δυναμικού, έχουν γίνει βήματα;

- Υπάρχουν κάποια στοιχεία, αλλά είναι τόσο αποσπασματικά που για μένα είναι σαν να μην υπάρχουν. Το μόνο που μπορεί να υπάρχει αυτή τη στιγμή, είναι ο μέσος όρος των βροχοπτώσεων, δηλαδή πόσες βροχές πέφτουν.

- Αυτό ακούγεται παράξενα. Κατά καιρούς δημοσιοποιούνται αποτελέσματα κάποιων ερευνών.

- Να διευκρινίσω: Εχουν γίνει πάρα πολλές μελέτες και ίσως μένουν να γίνουν λίγες, αλλά στο θέμα αυτό πρέπει να συμπληρωθούν. Δηλαδή, να γίνουν μελέτες εκεί όπου δεν έχουν γίνει. Το δεύτερο ζήτημα είναι να συμπληρωθούν οι ημιτελείς μελέτες. Το τρίτο ζήτημα είναι να συνδεθούν οι μελέτες μεταξύ τους. Το τέταρτο ζήτημα είναι η επικαιροποίηση των μελετών. Μια μελέτη που έγινε το 1960 και με βάση αυτή τη μελέτη γίνεται η εκμετάλλευση ενός υπόγειου υδροφορέα, θα πρέπει να επικαιροποιηθεί. Να δούμε, μετά από 40 χρόνια τι έχει αλλάξει στο υδατικό ισοζύγιο. Στο τέλος, θα πρέπει να αποδειχτεί ότι αυτά που λένε οι μελέτες είναι σωστά. Γιατί άλλο η μελέτη στο χαρτί, και άλλο η εφαρμογή στην πράξη.

Το πιο σοβαρό, λοιπόν, θέμα είναι η συνδυασμένη υδατική διαχείριση. Είναι θέμα διαχείρισης του υδατικού δυναμικού. Με μια σωστή διαχείριση μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει ακόμα και κρίσιμες περιόδους, όπως μια φάση λειψυδρίας.

Ο Γιώργος Στουρνάρας
Ο Γιώργος Στουρνάρας
Δυστυχώς όμως, μια σωστή υδατική διαχείριση προϋποθέτει και σχέδιο ανάπτυξης, είτε σε τοπικό, είτε σε περιφερειακό, είτε σε εθνικό επίπεδο. Τέτοιο σχέδιο ανάπτυξης δεν έχουμε στην πράξη.

Αν δει κανείς τα μοντέλα διαχείρισης που διεθνώς υπάρχουν και θεωρητικά και στο πεδίο εφαρμογής, λένε ότι έχουμε ένα μοντέλο ανάπτυξης και πάμε σε ένα άλλο σχέδιο ανάπτυξης. Το πρώτο έχει κάποιες παραμέτρους, το άλλο θα έχει κάποιες άλλες παραμέτρους. Εκτιμούμε, αξιολογούμε τις πρώτες και βρίσκουμε τη δυνατότητα για να φτάσουμε στις δεύτερες.

Οταν δεν υπάρχει σχέδιο ανάπτυξης, είναι δύσκολο κανείς να κάνει αυτό το πράγμα ειδικά για το νερό, με δεδομένο ότι δεν έχει μπροστά του τις απαιτήσεις, τις εναλλακτικές θέσεις, τις χρήσεις γης - δηλαδή πού θα πρέπει να κατευθυνθεί το νερό, σε τι χρησιμεύει σε κάθε περιοχή - και όλες αυτές τις παραμέτρους που έρχονται να προστεθούν μαζί με την κατανάλωση του νερού στο σχέδιο ανάπτυξης. Αρα, βασικό ζήτημα είναι ότι δεν έχουμε σχέδιο ανάπτυξης.

Από εκεί και πέρα υπάρχουν μέτρα, τα οποία μπορεί κανείς να πάρει. Ομως, θα έλεγα ότι είναι κατασταλτικά, διευθυντικά. «Μπαλώματα» στο όλο πρόβλημα.

- Υπάρχουν κάποια μέτρα που πρέπει να παρθούν, ας πούμε το συντομότερο δυνατό;

- Ενα πολύ μεγάλο πρόβλημα είναι οι απώλειες και οι άσκοπες καταναλώσεις. Και όταν λέμε απώλειες, εννοούμε ότι τα δίκτυα των πόλεων έχουν τρομακτικές απώλειες σε νερό, γιατί είναι δίκτυα παλιά, φθαρμένα. Τη δεκαετία του 1980 έκανα τη μελέτη ύδρευσης της Κομοτηνής και αποδείχτηκε τότε ότι οι απώλειες σε νερό του δικτύου της πόλης έφταναν περίπου το 60% της παροχής. Από το νερό που έμπαινε στο δίκτυο, το 60% χανόταν. Και βέβαια οι Οργανισμοί Υδρευσης κρατούν τα δίκτυα σε μεγάλη πίεση, επειδή γνωρίζουν ότι είναι φθαρμένα τα δίκτυα, για να μην επιτρέψουν την είσοδο στο δίκτυο μολυντών και ρυπαντών. Ομως, η μεγάλη πίεση, όταν το δίκτυο είναι φθαρμένο, σημαίνει και μεγάλες απώλειες.

Επομένως, στο επίπεδο των συμπληρωματικών μέτρων, μία βασική μέριμνα που πρέπει να έχουν η κεντρική διοίκηση και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι η σταδιακή αντικατάσταση των δικτύων ύδρευσης στα αστικά κέντρα.

Ακολούθως, θα πρέπει να εξετάσουμε ζητήματα που στο εξωτερικό αποτελούν καθημερινότητα και εμείς ακόμα δεν τα έχουμε αγγίξει σαν λύσεις. Αναφέρομαι σε αυτά που ονομάζονται «συνδυασμένες» ή «εναλλακτικές χρήσεις νερού». Υπάρχουν περιπτώσεις που το νερό μπορεί να χρησιμοποιηθεί με συνδυασμό χρήσεων. Αυτό το κάνει π.χ. η ΔΕΗ, η οποία κατασκευάζει ηδροηλεκτρικούς σταθμούς, όπου ο ένας στόχος είναι η παραγωγή ενέργειας και άλλος στόχος - που είναι ίσως και ο σπουδαιότερος και κατά τη ΔΕΗ - είναι η αντιπλημμυρική προστασία και η συγκέντρωση υδατικού δυναμικού για αρδεύσεις και υδρεύσεις. Αυτή είναι μια συνδυασμένη χρήση.

Ακόμα, πρέπει να δούμε το ζήτημα των χρησιμοποιημένων νερών. Τα νερά που πετάγονται. Ακόμα και σήμερα, εργοστάσια που χρησιμοποιούν νερό για ψύξη, μετά το πετούν. Και είναι νερό πεντακάθαρο.

Λύσεις χωρίς λύση

Επιμέρους λύσεις μπορούν να προταθούν, αλλά λύση δε θα δίνεται στο πρόβλημα όσο δεν εντάσσεται σε ένα γενικότερο σχεδιασμό, σημειώνει στο δεύτερο μέρος της συνέντευξής του ο Γ. Στουρνάρας.

- Μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν όλα τα χρησιμοποιημένα νερά;

- Κατ' αρχάς να σημειώσουμε ότι είναι διεθνής η τάση για την επαναχρησιμοποίηση χρησιμοποιημένου νερού. Και σαν χρησιμοποιημένα νερά, θα πρέπει να δούμε και τα λύματα, ακόμα και τα αστικά.

Μια καλή πρωτοβουλία - άσχετα από το αν δεν εφαρμόζεται σωστά - έχουμε σε ξενοδοχειακές μονάδες, που κατασκεύασαν βιολογικούς καθαρισμούς για δική τους χρήση. Το προϊόν της επεξεργασίας των λυμάτων το χρησιμοποιούν για να ποτίζουν τους κήπους τους. Είναι μια πολύ καλή λύση. Ομως, δεν έχει ελέγξει κανείς αυτούς τους βιολογικούς καθαρισμούς, για να διαπιστωθεί πώς λειτουργούν και αν λειτουργούν.

Στο ζήτημα των επιμέρους λύσεων, μπορεί να γίνουν πάρα πολλές προτάσεις. Αλλά επιστρέφω στο βασικό πρόβλημα που είναι η συνδυασμένη υδατική διαχείριση. Η έλλειψη τοπικού, περιφερειακού και εθνικού σχεδίου ανάπτυξης.

Ξέρετε η σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον έχει τρεις πλευρές: Είναι οι χρήσεις γης, οι φυσικοί πόροι και η διάθεση στο περιβάλλον των υποπροϊόντων της ανθρώπινης δραστηριότητας. Οι χρήσεις γης συνδέονται άμεσα με το νερό. Διότι άλλες απαιτήσεις - ποιοτικές και ποσοτικές - σε νερό έχει μία αγροτική περιοχή και άλλες μια τουριστική.

Το συνηθισμένο στην Ελλάδα είναι αγροτικές περιοχές να αλλάζουν χαρακτήρα και να γίνονται τουριστικές. Οσο συρρικνώνεται η γεωργία, αυτομάτως οι παραθαλάσσιες περιοχές γίνονται τουριστικές. Αυτό επιφέρει προβλήματα στην κατανάλωση και τη διαχείριση του νερού, γιατί το καλοκαίρι έχουμε μεγάλες ανάγκες για νερό αστικής χρήσης. Και μην ξεχνάμε ότι ο Ελληνας, με την πάροδο των χρόνων, άλλαξε συνήθειες. Συνάντησα παλαιότερα μελέτες υπουργείων που στις μετρήσεις κατανάλωσης χρησιμοποιούσαν τα δεδομένα του 1950, όταν δηλαδή ο Ελληνας πλενόταν μια φορά την εβδομάδα. Σήμερα πλένεται τουλάχιστον μια φορά την ημέρα. Καταλαβαίνετε πόσο μεγάλη είναι η διαφορά στην κατανάλωση, ειδικά στις τουριστικές περιοχές.

Οι χρήσεις γης λοιπόν είναι άμεσα συνδεμένες με την κατανάλωση του νερού. Οι φυσικοί πόροι είναι προφανώς συνδεμένοι, διότι το νερό είναι το ίδιο φυσικός πόρος, αλλά και η χρήση των άλλων φυσικών πόρων προϋποθέτει τη χρήση νερού ή τη μη χρήση νερού ή τη δυσκολία στη χρήση νερού, δηλαδή στις εξορύξεις ή σε οτιδήποτε άλλο αφορά την εκμετάλλευση φυσικών πόρων.

Και τέλος, η τρίτη πλευρά ανάμεσα στον άνθρωπο και το περιβάλλον, που είναι η επαναδιάθεση στο περιβάλλον των υποπροϊόντων της ανθρώπινης δραστηριότητας (απορρίμματα κλπ.), έχει σχέση με την ποιότητα του νερού.

Αν όλα αυτά δεν ενταχθούν σε ένα σχέδιο ανάπτυξης, τότε είναι πάρα πολύ δύσκολο να ενταχθεί και η χρήση του νερού.

Το Λεκανοπέδιο

- Μπορούμε να αναφέρουμε κάποιο τρανταχτό παράδειγμα των συνεπειών της έλλειψης εθνικού σχεδιασμού, πάντα σε ό,τι αφορά το νερό;

- Φυσικά. Το γεγονός που υπογραμμίζει την έλλειψη εθνικής πολιτικής και σχεδιασμού είναι το πρόβλημα του Λεκανοπεδίου. Στο Λεκανοπέδιο συγκεντρώνεται το 40%, αν όχι περισσότερο, του πληθυσμού της Ελλάδας και σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία το 70% της οικονομικής δραστηριότητας.

Αν σε αυτό προσθέσετε την εσωτερική μετανάστευση, τους επισκέπτες που δέχεται η Αθήνα από την επαρχία για δουλιές ή για οτιδήποτε άλλο, αλλά και τον τουρισμό, γιατί η Αθήνα από μόνη της είναι τουριστική περιοχή, καταλαβαίνετε το μέγεθος του πληθυσμού που συγκεντρώνετε εδώ. Για να υδρεύσουμε λοιπόν το Λεκανοπέδιο, εκτρέψαμε ένα ποτάμι. Το Μόρνο. Εκτρέψαμε και δεύτερο. Τον Εύηνο. Με ό,τι αυτό σημαίνει για τις περιοχές εκεί τόσο από πλευράς περιβάλλοντος όσο και από πλευράς ανάπτυξης. Γιατί στερούμε από εκείνες τις περιοχές ένα βασικό στοιχείο του περιβάλλοντος και ένα βασικό στοιχείο ανάπτυξης.

Και κανείς δεν ξέρει αν συνεχίσουμε έτσι τι θα γίνει στο μέλλον. Αν θα πάρουμε και την υπόλοιπη ροή του Αχελώου, για να υδρεύσουμε την Αθήνα.

- Η πραγματικότητα είναι δηλαδή απογοητευτική.

- Δεν υπάρχει σεβασμός απέναντι στο νερό, ως φυσικό πόρο. Δεν υπάρχει από το κράτος, προκειμένου να μεταλαμπαδευτεί και στους ιδιώτες. Φέτος που είχαμε μια κρίσιμη περίοδο από πλευράς βροχοπτώσεων, που ήταν δηλαδή μια προβληματική χρονιά, η κυβέρνηση εξακολουθούσε να δίνει άδειες γεωτρήσεων σε ιδιώτες. Και βρέθηκα σε νησί των Κυκλάδων φέτος, όπου η ύδρευση των χωριών κοβόταν τη μισή μέρα και την ίδια στιγμή γίνονταν γεωτρήσεις από ιδιώτες. Γεγονός αντιεπιστημονικό και απαράδεκτο από κάθε πλευρά.

ΑΥΡΙΟ:
Τεράστιο το νομικό κενό
ΚΕΙΜΕΝΑ:
Θανάσης ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ