ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Οχτώβρη 2010
Σελ. /40
Μπροστά σε αυτές τις εκλογές να ορθώσουμε το ανάστημά μας

Στους εργαζόμενους της κονσερβοποιίας ΑΛΜΜΕ στη Βέροια μίλησε, χτες, ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»

Ο Θ. Κωνσταντινίδης
Ο Θ. Κωνσταντινίδης
«Εμείς δε λέμε ότι είμαστε με όλους. Ξεκαθαρίζουμε και λέμε πως είμαστε με τα λαϊκά στρώματα. Πρώτα απ' όλα με τους εργαζόμενους, με τη φτωχή αγροτιά, με τους επαγγελματίες στις πόλεις που πλήττονται κι αυτοί από αυτή τη βάρβαρη πολιτική, με τη νεολαία και τις γυναίκες που κατάγονται από λαϊκές οικογένειες».

Τα παραπάνω τόνισε ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», κατά τη διάρκεια χτεσινής ομιλίας στους εργαζόμενους του εργοστασίου κονσερβοποιίας της συνεταιριστικής κοινοπραξίας ΑΛΜΜΕ στη Βέροια. Μαζί του ήταν ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Χρήστος Τρεμπελής και η υποψήφια δήμαρχος Βέροιας Ιωάννα Σοφρόνωφ.

Εξαρχής σημείωσε πως τα αντεργατικά, αντιλαϊκά μέτρα που παίρνονται όλο το τελευταίο διάστημα «δεν είναι μόνο επιλογές της κεντρικής κυβέρνησης. Στο διάστημα που μεσολάβησε και οι τοπικοί άρχοντες, οι δήμαρχοι και οι νομάρχες δεν είχαν κοινωνικό προσανατολισμό να υπερασπιστούν τα εργατικά, τα λαϊκά δικαιώματα. Γι' αυτό και τους κατηγορούμε και ζητάμε από τον ελληνικό λαό να καταδικάσει τη στάση και την πολιτική τους».

Τόνισε πως το διάστημα πριν την κρίση υπήρχε καπιταλιστική ανάπτυξη και κάλεσε τους εργαζόμενους να αναλογιστούν: «Αυτό το διάστημα της ανάπτυξης ήταν αντίστοιχη η άνοδος των ημερομισθίων; Ηταν αντίστοιχες οι κοινωνικές παροχές προς τους εργαζόμενους και η στήριξη λαϊκών οικογενειών; Οχι. Αυτό το διάστημα αυξήθηκε και η άμεση φτώχεια. Και οι τοπικοί άρχοντες, οι δήμαρχοι και οι νομάρχες στα μεγάλα αστικά κέντρα, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, λένε ότι κάνουνε κοινωνική πολιτική προσφέροντας ένα πιάτο φαγητό στα πιο εξαθλιωμένα τμήματα των εργαζομένων». Εφερε, έτσι, αυτή την πολιτική σε αντιδιαστολή με τη μαζική πολιτική και συνδικαλιστική δράση που στόχο έχει την πραγματική υπεράσπιση του εισοδήματος της εργατικής - λαϊκής οικογένειας, όπως εκφράζεται μέσα από τη δράση του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ, της ΠΑΣΕΒΕ, του ΜΑΣ - μέτωπα στα οποία δραστηριοποιείται και η «Λαϊκή Συσπείρωση».

Γενική επίθεση του κεφαλαίου

Από τη συζήτηση στο εργοστάσιο ΑΛΜΜΕ
Από τη συζήτηση στο εργοστάσιο ΑΛΜΜΕ
«Βρισκόμαστε», υπογράμμισε ο Θ. Κωνσταντινίδης σε άλλο σημείο της ομιλίας του, «αντιμέτωποι με τη γενική επίθεση του κεφαλαίου απέναντι στα λαϊκά εισοδήματα και στις λαϊκές κατακτήσεις και πρέπει να ορθώσουμε μέτωπο, να αποκρούσουμε αυτή την επίθεση. Να τους σταματήσουμε. Να αντισταθούμε. Πώς θα γίνει αυτό; Μπροστά σε αυτές τις εκλογές ανοίγεται ένας δρόμος. Είναι εκλογές με πολιτικό χαρακτήρα, με την έννοια ότι πρέπει όλοι εμείς που χάνουμε από την ακολουθούμενη πολιτική να ορθώσουμε το ανάστημά μας και να τιμωρήσουμε αυτούς που με τις διαδοχικές εναλλαγές στις κυβερνήσεις οδήγησαν τον ελληνικό λαό σε αυτή την κατάσταση».

Και κατέληξε: «Εμείς δεν είμαστε από αυτούς που υποσχόμαστε ψηφίστε μας και θα σας λύσουμε τα προβλήματα. Σας λέμε, δώστε μας δύναμη και μαζί σας, με τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα να διεκδικήσουμε μια ανάπτυξη προς όφελος των εργατικών, των λαϊκών συμφερόντων. Η πολιτική των άλλων κομμάτων λέει ότι αυτά τα χρήματα θα τα κάνουμε έργα βιτρίνας και θα χρειάζεται ο εργαζόμενος δημότης να πληρώνει τις όποιες κοινωνικές παροχές, όπως ήδη συμβαίνει με τους παιδικούς σταθμούς, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό. Αρκετά έχουμε δώσει με αυτή την πολιτική της μονόπλευρης λιτότητας».

Να καλυφθούν οι σύγχρονες ανάγκες στέγασης των φοιτητών

Στις εστίες του ΑΠΘ περιόδευσαν χτες ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και ο Γιάννης Ζιώγας, υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης

Στις φοιτητικές εστίες του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης περιόδευσε χτες το μεσημέρι ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Μαζί του ήταν και ο Γιάννης Ζιώγας, υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης.

Οι δύο υποψήφιοι, μαζί με φοιτητές που συσπειρώνονται στο Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), συναντήθηκαν με φοιτητές που διαμένουν στις εστίες καθώς και εργαζόμενους στο χώρο. Η κατάσταση στις εστίες είναι απαράδεκτη. Θέρμανση και ζεστό νερό δεν υπάρχουν, τα δωμάτια είναι το μέγιστο 10 τ.μ., ενώ συνολικά καλύπτουν μόλις το 1,8% του συνόλου των φοιτητών, αφού σε σύνολο 85.000 φοιτητών και σπουδαστών στην πόλη, οι εστίες καλύπτουν μόλις 1.620! Το ΜΑΣ, έχει ήδη προχωρήσει στη σύσταση Επιτροπής Αγώνα.

Ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, μιλώντας στους φοιτητές, επισήμανε πως μπορούμε να συμβάλλουμε στην προσπάθεια για να γίνουν καλύτερες οι συνθήκες διαβίωσης. Ωστε όλα τα παιδιά του ελληνικού λαού που έχουν ανάγκη στέγασης κατά τη διάρκεια των σπουδών τους να έχουνε χώρους που θα τους φιλοξενούν και θα έχουν τις ανέσεις που πρέπει να έχει ένας σπουδαστής σήμερα για να μπορεί να ανταποκριθεί στις σπουδές του.

Να σημειωθεί πως, όπως σημείωναν οι εργαζόμενοι στην αντιπροσωπεία της «Λαϊκής Συσπείρωσης», τα τελευταία χρόνια έχουν ιδιαίτερα αυξηθεί οι αιτήσεις για στέγαση. Επιπλέον, σύμφωνα με το νόμο, αν ένας φοιτητής ξεπεράσει τα ν+2 χρόνια σπουδών, υπάρχει η δυνατότητα να τον βγάλουν απ' τις εστίες. Κι αυτό όταν οι περισσότεροι φοιτητές αναγκάζονται να σπουδάζουν περισσότερα χρόνια διότι ταυτόχρονα εργάζονται μιας και οι οικογένειές τους δε μπορούν να καλύψουν το κόστος σπουδών.

Αναδείχθηκε η αναγκαιότητα οι φοιτητές και οι σπουδαστές να διεκδικήσουν δωρεάν σίτιση και στέγαση, που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες τους, να μην πληρώνουν ούτε ένα ευρώ γι' αυτές τις υπηρεσίες, να μην πληρώσουν οι φοιτητές και οι οικογένειές τους τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης που η κυβέρνηση θέλει να τους φορτώσει.

Και σ' ό,τι αφορά την ανταπόκριση του καλέσματος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», είναι χαρακτηριστική η δήλωση μιας εργαζόμενης στη Λέσχη: «Ανήκω σε άλλο χώρο, αλλά δεσμεύομαι να σας στηρίξω. Τους άλλους τους έχω φάει όλους με το κουτάλι».

«Να σηκωθεί ένα μπόι ψηλότερα η κοινωνική συνείδηση»

Ομιλία του Θ. Κωνσταντινίδη στην παρουσίαση του δημοτικού ψηφοδελτίου της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Παύλου Μελά

Από τη συγκέντρωση χτες στην Πολίχνη
Από τη συγκέντρωση χτες στην Πολίχνη
«Να σηκωθεί ένα μπόι ψηλότερα η κοινωνική συνείδηση μέσα απ' αυτές τις εκλογές», τόνισε ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» κατά τη χτεσινή ομιλία του, στο κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο Πολίχνης όπου έγινε η παρουσίαση του δημοτικού ψηφοδελτίου της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Εκεί, μίλησε και η Σοφία Καλαντίδου, υποψήφια δήμαρχος Παύλου Μελά και βουλευτής του ΚΚΕ, η οποία τόνισε αναφερόμενη στην «Καλλικράτη» πως δεν μπορεί ένα αντιλαϊκό κράτος να έχει φιλολαϊκή κρατική δομή.

Ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, ανάμεσα στα άλλα, τόνισε: «Μας κατηγορούν οι αντίπαλοί μας πως δε μας ενδιαφέρουν ή δεν έχουμε θέσεις για τα τοπικά ζητήματα. Η πραγματικότητα όμως λέει πως - πέρα απ' το ότι και το τοπικό είναι αντανάκλαση και εξαρτάται από το γενικό - ο εργαζόμενος δεν μπορεί να διασπαστεί σε διπλή προσωπικότητα. Δεν μπορεί να κάθεται στην ουρά του ΙΚΑ να περιμένει το γιατρό που δεν έχει, να είναι στην ουρά του ταμείου ανεργίας, να δουλεύει σε τετράωρα, να αντιμετωπίζει συνθήκες εξαθλίωσης στο χώρο εργασίας και ταυτόχρονα οι σοφοί της αυτοδιοίκησης να του τάζουν ότι εμείς θα σου κάνουμε τέτοιο περιβάλλον στο χώρο της κατοικίας που θα είσαι ευτυχής. Πώς θα είναι ευτυχής, ακόμη και με το καλύτερο περιβάλλον;

Γι' αυτό εμείς λέμε ότι σε αυτή την εκλογική μάχη βάζουμε το συνολικό πλαίσιο των απαιτήσεων και των διεκδικήσεων των λαϊκών στρωμάτων. Και όχι μόνο δε μειονεκτούμε απέναντί τους, αλλά τους προκαλούμε να μας πούνε τι έχουν κάνει όλο αυτό το διάστημα για τα πραγματικά, ουσιαστικά, λαϊκά προβλήματα. Εχετε δει κανέναν από τους εν ενεργεία δημάρχους ή νομάρχες, που είναι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ ή της ΝΔ, να διεκδικούν μαζί με τους εργαζόμενους έξω από μια πύλη εργοστασίου που έχει κλείσει ο εργοδότης γιατί θεωρεί ότι τα κέρδη που βγάζει δεν είναι αρκετά; Οχι. Εχετε όμως δει τους εκπροσώπους του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ να ξημεροβραδιάζονται εκεί».

Βαθιά νυχτωμένοι

Με τη θρασύτατη απαίτηση να χαμηλώσουν την ένταση του ήχου, γιατί δήθεν ενοχλούνταν κάποιοι «περίοικοι», εμφανίστηκαν στη συγκέντρωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης», χτες βράδυ, στην πλατεία Καραϊσκάκη της Γλυφάδας, αστυνομικοί από το οικείο τμήμα, δηλώνοντας ότι εκτελούν εντολές του διοικητή τους. Πήραν βέβαια την πρέπουσα απάντηση τόσο από τον υποψήφιο δήμαρχο Σταύρο Τάσσο, όσο και από τον υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη Χρήστο Κατσώτη κι αποχώρησαν άπραγοι. Οσοι νομίζουν ότι με αυτά και άλλα τερτίπια θα βάλουν εμπόδια στην επαφή της «Λαϊκής Συσπείρωσης» με το λαό, είναι βαθιά νυχτωμένοι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ