ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Σεπτέμβρη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
BOΥΛΗ
Δικομματική συμφωνία στο ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου

Με μικρές διαφοροποιήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ψήφισαν μαζί τις διατάξεις για το ξεπούλημα του ΟΤΕ, των ΕΛΤΑ και του ΟΠΑΠ

Δίνουν στους ιδιώτες ακόμα και τα μελλοντικά έσοδα του δημοσίου.

Με μικρές διαφοροποιήσεις, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ σε αγαστή συνεργασία ψήφισαν χτες το βράδυ το περαιτέρω ξεπούλημα του ΟΤΕ, καθώς και την ιδιωτικοποίηση των ΕΛΤΑ και του ΟΠΑΠ.

Την ονομαστική ψηφοφορία ζήτησαν οι βουλευτές του ΚΚΕ και του ΣΥΝ και διαφοροποιήθηκαν, ψηφίζοντας «παρών» οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Ν. Κατσέλη, Σ. Παπαθεμελής, Π. Κρητικός (για τον ΟΤΕ) και Σ. Βαλυράκης καταψήφισε τη διάταξη για τον ΟΠΑΠ. Οχι για την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ ψήφισε και ο βουλευτής της ΝΔ Σ. Χατζηγάκης. Πριν την ψηφοφορία αντικαταστάθηκαν από άλλους οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Η. Παπαηλίας, Κ. Κουλούρης, Δ. Πιπεργιάς και Μ. Στρατάκης, ενώ απουσίαζε ο Γ. Λιάνης.

Τελικά το ξεπούλημα των παραπάνω δημόσιων επιχειρήσεων ψήφισαν 81 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και υπήρξαν 7 «όχι» και 3 «παρών».

Σχολιάζοντας την ψηφοφορία ο εισηγητής του ΚΚΕ Αγγ. Τζέκης μόλις ανέβηκε στο βήμα για να μιλήσει για τα επόμενα άρθρα του νομοσχεδίου παρατήρησε ότι με την ψηφοφορία συντελέστηκε ένα προμελετημένο έγκλημα σε βάρος των συμφερόντων της χώρας. Ενα έγκλημα που άρχισε πριν από επτά χρόνια από τη ΝΔ, συνεχίστηκε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και σήμερα τα δύο κόμματα χέρι - χέρι ξεπουλούν τον δημόσιο πλούτο.

Ηθικός αυτουργός όλων των παραπάνω, είπε ο Αγγ. Τζέκης, είναι η νεοφιλελεύθερη πολιτική που ακολουθούν τα δύο κόμματα. Αυτό είναι το μεγάλο πολιτικό σκάνδαλο, είπε, και φάνηκε έτσι ξεκάθαρα ότι η συγκεκριμένη πολιτική είναι αυτή που παράγει τη διαπλοκή. Την απάντηση, όμως, κατέληξε, θα τη δώσουν οι εργαζόμενοι και με τους σημερινούς τους αγώνες, αλλά και με αυτούς που θα ακολουθήσουν.

Στο μεταξύ, πιστή στη λογική του ξεπουλήματος δημόσιων εσόδων, η κυβέρνηση κατέθεσε χτες τροπολογία με την οποία υποθηκεύει και παραχωρεί σε ιδιώτες μελλοντικά έσοδα του δημοσίου, προβλέποντας μάλιστα ότι οι ιδιώτες θα απαλλάσσονται από κάθε φόρο ή επιβάρυνση υπέρ του δημοσίου.

Η τροπολογία αναφέρει ότι είναι δυνατόν να μεταβιβάζεται "το σύνολο ή το μέρος μελλοντικών εσόδων του δημοσίου, ΝΠΔΔ, ή δημοσίων επιχειρήσεων σε τρίτο νομικό πρόσωπο, ημεδαπό ή αλλοδαπό, το οποίο θα προβαίνει στην έκδοση στο εσωτερικό ή εξωτερικό τίτλων προεσόδων ή οποιουδήποτε άλλου είδους αξιογράφων, με αντάλλαγμα της μεταβίβασης αυτής το ποσό που θα αντιστοιχεί στο προϊόν από την έκδοση των παραπάνω τίτλων ή αξιογράφων και οποιοδήποτε άλλο ποσό ήθελε συμφωνηθεί".

Αναφέρει μάλιστα, ότι όλες οι συμβάσεις και πράξεις που συνδέονται από την τιτλοποίηση και οι πρόσοδοι των τίτλων προεσόδων "απαλλάσσονται από κάθε φόρο, περιλαμβανομένου και του φόρου υπεραξίας, τέλος χαρτοσήμου, εισφορά, προμήθεια, δικαίωμα ή άλλη επιβάρυνση υπέρ του δημοσίου ή τρίτου". Οπως δε παρατηρεί το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στην έκθεση που συνοδεύει την τροπολογία "από τις προτεινόμενες διατάξεις επέρχεται απώλεια εσόδων του δημοσίου ακαθόριστη από τη διεύρυνση των φοροαπαλλαγών που διέπει το καθεστώς τιτλοποίησης εσόδων του δημοσίου".

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Δεν αλλάζει ο τρόπος εκλογής του
  • Στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος ΠΑΣΟΚ και ΝΔ κατέθεσαν διαφορετικές προτάσεις και έτσι δε συγκεντρώνεται η απαραίτηση πλειοψηφία των 180 βουλευτών για την αλλαγή του συγκεκριμένου άρθρου
  • Αντ. Σκυλλάκος: Το ζητούμενο είναι η ενίσχυση της λαϊκής κυριαρχίας με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων στη Βουλή

Δεν αλλάζει, κατά τα φαινόμενα, ο τρόπος εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας αφού η ΝΔ δε συμφωνεί με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για αλλεπάλληλες ψηφοφορίες χωρίς διάλυση της Βουλής και επιμένει στην απευθείας εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό.

Η σχετική διάταξη συζητήθηκε χτες στην αρμόδια επιτροπή για την αναθεώρηση του Συντάγματος και είναι μία από τις διατάξεις που για να αλλάξει χρειάζονται 180 ψήφοι, που δε διαθέτει το ΠΑΣΟΚ.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Ε. Βενιζέλος, πρότεινε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλέγεται με 180 ψήφους και το θέμα να αποσυνδεθεί από τη διάλυση της Βουλής σε περίπτωση αδυναμίας εκλογής Προέδρου. Σύμφωνα με την πρόταση η ψηφοφορία για την εκλογή θα επαναλαμβάνεται μόλις διαπιστωθεί από τις διαβουλεύσεις συμφωνία των κομμάτων και επίτευξη της απαραίτητης πλειοψηφίας και μέχρι τότε θα παρατείνεται «ισόποσα» η θητεία του υπηρετούντος Προέδρου της Δημοκρατίας. Κατά τον εισηγητή η ισχύουσα διάταξη (180 βουλευτές στην τρίτη ψηφοφορία ή αλλιώς διάλυση της Βουλής και εκλογές) δυσκολεύει τη λειτουργία του πολιτεύματος και οδηγεί σε πρακτικές, που δεν περιποιούν τιμή στη Βουλή όπως έγινε - είπε - το 1985 με την εκλογή Σαρτζετάκη με τα ομοιόμορφα ψηφοδέλτια.

Σχολιάζοντας την πρόταση της ΝΔ για απευθείας εκλογή του Προέδρου από το λαό, τη χαρακτήρισε «θεσμικά ανεύθυνη» πρόταση που παραβιάζει το Σύνταγμα.

Ο εισηγητής της ΝΔ Γ. Βαρβιτσιώτης πρότεινε την άμεση εκλογή του Προέδρου από το λαό λέγοντας ότι κάτι παρόμοιο ισχύει και στην πλειοψηφία των χωρών της ΕΕ και τονίζοντας ότι οι αλλεπάλληλες ψηφοφορίες που προτείνει το ΠΑΣΟΚ φθείρουν το κύρος του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος έκανε μία αναδρομή στο ιστορικό της προηγούμενης αναθεώρησης για το συγκεκριμένο θέμα, τονίζοντας ότι το 1985 το σύστημα από προεδροκεντρικό έγινε πρωθυπουργικοκεντρικό αντί να μεταφερθούν οι αρμοδιότητες στη Βουλή. Το κύριο θέμα, είπε, είναι να ενισχυθεί η λαϊκή κυριαρχία και να αναβαθμιστεί το Κοινοβούλιο, αλλά τέτοια βήματα δε γίνονται αφού στη Βουλή δεν έρχονται κυρίαρχα θέματα που απασχολούν τον ελληνικό λαό.

Μπορεί, συνέχισε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να έχει περιορισμένες αρμοδιότητες αλλά εντούτοις είναι σοβαρές, όπως η διάλυση υπό προϋποθέσεις της Βουλής, οι διερευνητικές εντολές για σχηματισμό κυβέρνησης, η αρχηγία των Ενόπλων Δυνάμεων. Πρόκειται για αρμοδιότητες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν καταχρηστικά, τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, και υπογράμμισε ότι ένας Πρόεδρος που θα εκλέγεται με άμεση ψηφοφορία από το λαό, όπως προτείνει η ΝΔ, θα είναι πιο επιρρεπής στο να προχωρήσει σε καταχρήσεις. Γι' αυτό το ΚΚΕ απορρίπτει την πρόταση της ΝΔ και ζητάει η εκλογή του να γίνεται από τη Βουλή με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση των 180 ψήφων. Είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις, είπε ο βουλευτής, όπως οι επαναλαμβανόμενες ψηφοφορίες ή η διατήρηση της σημερινής διάταξης με βασική λογική πάντα τη διατήρηση της πλειοψηφίας των 180 βουλευτών.

Την πραγματοποίηση έξι ψηφοφοριών για την εκλογή του Προέδρου με πλειοψηφία 180 βουλευτών και στη συνέχεια προκήρυξη εκλογών, πρότεινε ο εισηγητής του ΣΥΝ Φ. Κουβέλης.

Υπέρ της άμεσης εκλογής από το λαό τάχθηκε και ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι το 1995 ο Α. Σαμαράς, που είναι «όργανο της διαπλοκής», έδωσε σωσίβιο στην τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ψηφίζοντας μαζί για Πρόεδρο Δημοκρατίας τον Κ. Στεφανόπουλο.

Αλλες διατάξεις

Χτες συζητήθηκαν και διατάξεις για την αναπλήρωση του πρωθυπουργού σε περίπτωση αδυναμίας άσκησης των υποχρεώσεών του, τη θεσμοθέτηση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής και του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής καθώς και η διαδικασία ποινικής δίωξης των υπουργών. Για το τελευταίο η πρόταση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι να μην υπάρχουν στο ειδικό δικαστήριο κατήγοροι βουλευτές όπως ίσχυε μέχρι τώρα. Για τα προηγούμενα (ΟΚΕ και Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής) διαφώνησε μόνο ο εισηγητής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος. Γιατί χρειάζεται η συνταγματική κατοχύρωση της ΟΚΕ; αναρωτήθηκε ο βουλευτής, υπενθυμίζοντας ότι το ΚΚΕ ήταν αντίθετο ακόμα και με το νόμο για τη σύστασή της. Πρόκειται, είπε, για όργανο που σκοπεύει στην κατασκευή «συναίνεσης» μέσα από στημένες πλειοψηφίες και λειτουργεί ως μηχανισμός χειραγώγησης των εργαζομένων.

Οσο δε για το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής είπε ότι πρόκειται για υποκρισία, αφού η κυβέρνηση αν θέλει μπορεί να γνωρίζει τις θέσεις των κομμάτων και από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής ή μέσα από τις σχετικές ανακοινώσεις. Το θέλει το συμβούλιο, τόνισε, για να υπάρχει επίφαση δημοκρατίας στις αποφάσεις της και να μιλάει για «εθνική πολιτική» ενώ θα ακολουθεί την πολιτική της. Υπενθύμισε δε ότι η κυβέρνηση ποτέ δεν ενημέρωσε τα κόμματα και τη Βουλή για όσα κάνει στην εξωτερική πολιτική, φέροντας ως παραδείγματα την πρόσφατη κατάπτυστη απόφαση της ΕΕ για υπερψήφιση της αντιπολίτευσης στη Γιουγκοσλαβία ή τη συμφωνία της στους βομβαρδισμούς της γειτονικής χώρας παλιότερα. Με βάση τα παραπάνω ζήτησε να αποσυρθούν οι διατάξεις τόσο για το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής όσο και για την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή.

«Εφυγε» ο Χρήστος Ζούνης

Πέθανε σε ηλικία 86 χρόνων ο σύντροφος Χρήστος Ζούνης, πατέρας του Βασίλη Ζούνη, συντάκτη του Διεθνούς Τμήματος του «Ριζοσπάστη». Η κηδεία του έγινε χτες το πρωί στο χωριό του, την Πυρσόγιανη (οικισμός Θεοτόκος) Γιαννίνων.

Ο Χρήστος Ζούνης, παλαίμαχος κομμουνιστής, οργανώθηκε στο ΚΚΕ προπολεμικά και παρέμεινε πιστός στο Κόμμα, στις αρχές και τα ιδανικά του κομμουνισμού μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής του. Συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση, μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και, στη συνέχεια, στον αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, πολεμώντας ενάντια στον αγγλοαμερικανικό ιμπεριαλισμό, για εθνική ανεξαρτησία και κοινωνική προκοπή στον τόπο μας. Μαχητής του ΔΣΕ τραυματίστηκε και συνελήφθη για να ακολουθήσει το δρόμο χιλιάδων αγωνιστών στις φυλακές όπου παρέμεινε πολλά χρόνια. Ενώ δικάστηκε και καταδικάστηκε από το μισαλλόδοξο καθεστώς του Εμφυλίου.

Στην κηδεία του μπάρμπα - Χρήστου παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ από τους Αποστόλη Τασούλα και Σ. Παπαδημητρίου, ενώ τον αποχαιρέτησαν και πλήθος χωριανών και συναγωνιστών. Στον αποχαιρετισμό ο σ. Σ. Παπαδημητρίου αναφέρθηκε στους αγώνες και, γενικότερα, στη δράση του Χρήστου Ζούνη σ' όλη του τη ζωή.

  • Η Διεύθυνση, η Συντακτική Επιτροπή, οι σύντροφοί του στην ΚΟΒ του «Ρ» και όλοι οι εργαζόμενοι στο "Ρ" εκφράζουμε τα βαθιά μας συλλυπητήρια στο σύντροφο Βασίλη και στους οικείους του, για το θάνατο του αγαπημένου τους πατέρα.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ