ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Σεπτέμβρη 2000
Σελ. /40
«Πνευματικό Εμβατήριο» και «Αξιον Εστί»

Ο ερμηνευτής των έργων Γιάννης Κότσιρας
Ο ερμηνευτής των έργων Γιάννης Κότσιρας
Δύο μεγάλα έργα, μελοποιημένα από τον Μίκη Θεοδωράκη, το «Πνευματικό Εμβατήριο» του Αγγελου Σικελιανού και το «Αξιον Εστί» του Οδυσσέα Ελύτη, θα παρουσιαστούν στο Ηρώδειο, το Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου, στις 9 μ.μ. Το μουσικό γεγονός επισφραγίζεται από την παρουσία του συνθέτη και του μαέστρου Ανδρέα Πυλαρινού, που θα διευθύνουν τα έργα σε νέα εκτέλεση. Στο πρώτο μέρος της συναυλίας, θα ακουστεί το «Πνευματικό Εμβατήριο» με σολίστ τον Γιάννη Κότσιρα, την Ιωάννα Φόρτη και τον Ανδρέα Κουλουμπή. Στο δεύτερο μέρος θα παρουσιαστεί το «Αξιον Εστί», με ερμηνευτές τους Γιάννη Κότσιρα και Ανδρέα Κουλουμπή, αφηγητή τον Γιάννη Φέρτη και σολίστ τον Τάσο Διακογιώργη (σαντούρι). Ο Γ. Κότσιρας είναι ο πέμπτος τραγουδιστής του έργου, μετά τους Γρηγόρη Μπιθικώτση, Γιώργο Νταλάρα, Μανώλη Μητσιά και Μάριο Φραγκούλη. Ο Ανδρ. Κουλουμπής είναι ο βαρύτονος που συμμετέχει για μια ακόμη φορά στην παρουσίαση του έργου, όπως και ο μοναδικός ερμηνευτής στο σαντούρι, Τ. Διακογιώργης. Πολλές είναι οι φορές που έχει συμμετάσχει και ο Γ. Φέρτης στην παρουσίαση του «Αξιον Εστί», τα τελευταία χρόνια. Μαζί τους θα συμπράξουν η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, η Χορωδία της ΕΡΤ, η Ανδρική Χορωδία της Εμπορικής Τράπεζας Ελλάδος, η Χορωδία Λυκείου Ελληνίδων, η Νεανική Χορωδία Λεοντείου Λυκείου Ν. Σμύρνης και η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης». Ηδη, άρχισε η προπώληση των εισιτηρίων από το ταμείο του Ελληνικού Φεστιβάλ (Σταδίου 4, τηλ. 32.21.459). Κοστίζουν από 8.000-25.000 δρχ. και 5.000 (σπουδαστικό).

Μελωδική «Μυθολογία»

Ο συνθέτης Δημήτρης Παπαδημητρίου
Ο συνθέτης Δημήτρης Παπαδημητρίου
Είναι ταλαντούχος, πολυγραφότατος και πολυβραβευμένος. Κι όμως, είναι η πρώτη φορά, που θα παρουσιάσει ζωντανά κομμάτια του μελωδικού του κόσμου και θα τα μοιραστεί με το αθηναϊκό κοινό, σε μια μοναδική μουσική παράσταση. Ο λόγος για τον Δημήτρη Παπαδημητρίου, που θα δώσει συναυλία, στις 25 Σεπτεμβρίου, στο Ηρώδειο (9 μ.μ.), με τη συμμετοχή της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας και της Χορωδίας της ΕΡΤ, με ερμηνευτές την σοπράνο Ειρήνη Καραγιάννη και τους Δημήτρη Μητροπάνο, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Αλκίνοο Ιωαννίδη, Αργύρη Μπακιρτζή και Φωτεινή Δάρρα. «Μυθολογία» είναι ο τίτλος της συναυλίας, την οποία θα διευθύνει ο Ανδρέας Πυλαρινός και στη διάρκειά της θα παρουσιαστούν έργα από όλο το μουσικό φάσμα της δημιουργίας του συνθέτη (συμφωνικό, κινηματογραφικό, θεατρικό, λαϊκό). Σε πρώτη εκτέλεση θα παρουσιαστεί το έργο «Στο όνομα της Ελένης», αποσπάσματα από το «Ονειρο Καλοκαιρινής Νύχτας», τους «Βατράχους», τα «Τραγούδια για τους μήνες» και τραγούδια από τον κινηματογράφο και την τηλεόραση.

Με σημαντικές διακρίσεις στο ενεργητικό του, ο Δ. Παπαδημητρίου έχει τιμηθεί με 6 βραβεία μουσικής στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου και 4 κρατικά βραβεία του ΥΠΠΟ, ενώ το 1995 επιλέχθηκε από το «Tanglewood Music Center» της Συμφωνικής της Βοστώνης να συμμετέχει ως συνθέτης στις εκδηλώσεις και τα σεμινάρια.

«Ερωτόκριτος» στο Ηρώδειο

Το λόγιο με το δημώδες μουσικό στοιχείο, η συμφωνική ορχήστρα με το λαούτο και την Κρητική λύρα, «παντρεύονται» στον «Ερωτόκριτο» του Γιάννη Μαρκόπουλου, που παρουσιάζεται, απόψε, για δεύτερη συνεχή βραδιά, στο Ηρώδειο. Την παράσταση, στην οποία το μουσικό μέρος εξελίσσεται παράλληλα με τη θεατρική δράση, σκηνοθέτησε ο Νίκος Κούνδουρος. Τον Ερωτόκριτο και την Αρετούσα ερμηνεύουν αντίστοιχα ο τενόρος Μάριος Φραγκούλης και η υψίφωνος Τζένη Δριβάλα. Στο λυρικό μέρος συμμετέχουν ακόμη οι Σπ. Σακκάς, Σ. Μιχαηλίδη, Β. Λέκκας, Χ. Γαργανουράκης, Β. Λαβίνα κ.ά.. Στα θεατρικά εμβόλιμα τους ρόλους ενσαρκώνουν οι Χρ. Τσάγκας, Κ. Αποστολάκης, Αγ. Μανουρά κ.ά. Συμμετέχουν: Συμφωνική Ορχήστρα, η Χορωδία «Φονς Μουζικάλις», λυράρηδες, ανδρικός και γυναικείος Χορός.

Λυρικές ακροάσεις

Μονωδούς, χορωδούς και χορευτές ζητά η Εθνική Λυρική Σκηνή για τις ανάγκες έργων οπερέτας. Η ακρόαση για τους μονωδούς θα γίνει αύριο (11πμ), στο θέατρο «Ολύμπια» (Ακαδημίας 59) και για τους χορωδούς το Σάββατο (23/9), την ίδια ώρα και στον ίδιο χώρο. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να παρουσιάσουν ένα μουσικό κομμάτι δικής τους επιλογής κι ένα από ελληνική οπερέτα. Κάθε καλλιτέχνης θα πρέπει να έχει μαζί του, σε φωτοτυπία, το κομμάτι που θα ερμηνεύσει. Οι επιτυχόντες θα εξεταστούν σε ένα κομμάτι πρόζας δικής τους επιλογής και στο χορό. Η ακρόαση για τους χορευτές θα γίνει στις 28/9 (4.30μμ), στο Στούντιο Μπαλέτου (Αλκμήνης 68, στο ύψος της οδού Πειραιώς 199).

Αιτήσεις γίνονται δεκτές μέχρι το μεσημέρι της παραμονής της κάθε ακρόασης, στα γραφεία της ΕΛΣ (Χαρ. Τρικούπη 18α, 5ος ορ.). Ολοι οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να προσκομίσουν σύντομο βιογραφικό σημείωμα και, όσοι διαθέτουν, κάρτα ανεργίας του ΟΑΕΔ. Για περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο: 3614.433.

Βραδιές τραγουδιών
  • Στο χώρο της πρώην Αμερικανικής Βάσης, στο Ελληνικό, θα δώσουν συναυλία, σήμερα (8.30 μ.μ.) ο Θάνος Μικρούτσικος και ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου. Οι δύο καλλιτέχνες παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα με αγαπημένα κομμάτια από την κοινή και ανεξάρτητη πορεία τους στο τραγούδι.
  • Την τελευταία καλοκαιρινή συναυλία της πραγματοποιεί η Ελένη Βιτάλη, σήμερα (9 μ.μ.), στο Θέατρο «Αλέξης Μινωτής», στο Αιγάλεω. Μαζί της, ο γιος της Νίκος Ξύδης, η Μαρία Φωτίου και το συγκρότημα «Οκτάβα».
  • Τα καλύτερα τραγούδια του Γιώργου Ανδρέου θα ακουστούν στη συναυλία του συνθέτη, αύριο, στο Γκάζι, με ερμηνευτές τους Τάνια Τσανακλίδου, Μάριο Φραγκούλη, Χρήστο Θηβαίο, Ελένη Τσαλιγοπούλου. Συμμετέχουν ο Γιώργος Νταλάρας, η Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων Πάτρας και ο Μάνος Αχαλινωτόπουλος.
  • Με μια διαφορετική μουσική συνάντηση θα κλείσει την Παρασκευή η αυλαία του Φεστιβάλ Πέτρας. Ο λόγος για τη συναυλία που θα δώσουν στο Θέατρο Πέτρας οι καθηγητές του Ωδείου Δήμου Πετρούπολης.
Για αρχάριους και προχωρημένους

Το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη - Κέντρο Εθνομουσικολογίας, όπως κάθε χρόνο, διοργανώνει μαθήματα λαϊκών οργάνων και δημοτικού τραγουδιού για αρχάριους και προχωρημένους: Δημοτικό τραγούδι με την Δόμνα Σαμίου, Ηπειρώτικο Πολυφωνικό τραγούδι με τους Αλέξανδρο Λαμπρίδη και Αντώνη Εξαρχο, ούτι με τον Γιάννη Αβραμίδη, Πολίτικο λαούτο με τον Στρατή Ψαραδέλλη, Πολίτικη λύρα με την Ελένη Καλλιμοπούλου, Κρητική λύρα και Κρητικό λαούτο με τον Γιάννη Ξυλούρη, τουμπελέκι με τη Μαρία Νούσια, παραδοσιακό βιολί με τον Νίκο Οικονομίδη, κανονάκι με τον Μανώλη Καρπάθιο, κλαρίνο με τον Δημήτρη Κώτσικα και σαντούρι με τον Δημήτρη Κοφτερό. Πληροφορίες - εγγραφές: Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή (12 - 3μμ), στα τηλέφωνα: 3250.198, 3254.119, 3254.129.

Υπεράσπιση της όπερας

Οπερα, φαντασία και κυρίως χιούμορ είναι τα στοιχεία που συνδυάζει στις παραστάσεις της η γνωστή Καναδέζα μέτζο σοπράνο Ναταλί Σοκέτ. Με δηλωμένη την επιθυμία της να φέρει τον κόσμο πιο κοντά στην όπερα και την κλασική μουσική, εξιλεώνοντάς την από το ελιτίστικο και περιορισμένο κοινό της, η τραγουδίστρια ξεσηκώνει το κοινό με τους αυτοσχεδιασμούς και την πρωτοτυπία της.

Σκοπός της, όπως λέει, δεν είναι να διακωμωδήσει την όπερα, αλλά να την κάνει πιο αρεστή. Την άποψη και την παράστασή της με τίτλο «Ποιος είπε ότι η όπερα είναι βαρετή;» θα τη μοιραστεί με το ελληνικό κοινό, στο Ηρώδειο, στις 28 Σεπτέμβρη. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μια σειρά από κωμικά σκίτσα και αστείες καρικατούρες από 14 διαφορετικές ντίβες και πασίγνωστους ρόλους όπερας.

Πολιτισμός και περιφέρεια

Εδώ και αρκετά χρόνια, κυβερνητικοδημοτικοί «οργανισμοί - Φεστιβάλ», στήνουν ολιγοήμερα «φαστφουντοφεστιβάλ» κυρίως στην περιφέρεια, που κάποτε την έλεγαν επαρχία.

Νομίζουν ότι με το να παρουσιάζονται κάποια θεατρικά σχήματα και γνωστοί καλλιτέχνες, κυρίως από το χώρο του τραγουδιού, σε πόλεις της επαρχίας και των δήμων της Αττικής, προσφέρουν πολιτισμό στους κατοίκους των πόλεών τους.

* * *

Ισως αγνοούν ότι οι δημιουργοί, εκτελεστές κλπ. για να αναπτύξουν πολιτισμό χρειάζονται χρόνο, χρήματα, συμπαράσταση, υποδομή.

Ο κάθε πολίτης χρειάζεται πολιτιστική εκπαίδευση από καλλιτέχνες σοβαρούς, που σ' όλη τη διάρκεια του έτους θα ανεβάζουν έργα, τα οποία αυτός θα απολαμβάνει. Οταν όμως το φθινόπωρο κάνει δειλά την εμφάνισή του, οι περισσότερες πόλεις και κωμοπόλεις της χώρας ερημώνουν πολιτιστικά. Μένουν τα σκυλάδικα και οι θλιβερές τηλεοράσεις που επαναλαμβάνουν τον αντιδραστικό μονότονο και γκρίζο μονόλογό τους.

* * *

Υπάρχει όμως κι ο πραγματικός καλλιτέχνης που καρποφορεί «Οπως το δέντρο που δεν εξαναγκάζει τους χυμούς του να ωριμάσουν, αλλά στέκεται παρήγορο στις ανοιξιάτικες μπόρες και χωρίς να φοβάται πως το καλοκαίρι θα μπορούσε να μην έρθει. Σίγουρα θα έρθει»*.

* Ράινερ Μ. Ρίλκε: «Γράμματα σ' ένα νέο ποιητή», μετάφραση Νίκος Παπασταϊκούδης, εκδόσεις Μπαρμπουνάκη.


Γιώργος ΜΗΝΑΣ
Συνθέτης - καθηγητής



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ