ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Σεπτέμβρη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εγκαίνια ... επισήμων

Τα επίσημα εγκαίνια κάθε μεγάλης διοργάνωσης πολιτιστικού περιεχομένου και χαρακτήρα, λ.χ. ενός φεστιβάλ, προσφέρονται πάντα για ψηφοθηρικές και γενικότερα εντυπωσιοθηρικές εμφανίσεις υπουργών, κυβερνητικών παραγόντων και εκπροσώπων των κομμάτων εκείνων που ενώ κυβέρνησαν, σχεδόν τίποτα καλό δεν έπραξαν περί του αντικειμένου της εγκαινιαζόμενης διοργάνωσης. Τα επίσημα εγκαίνια, λοιπόν, συνήθως μοιάζουν σα να γίνονται για να... φαίνονται «επιφανείς» πολιτικοί και να κρύβονται τα προβλήματα που δημιουργεί η ασκούμενη πολιτική. Λόγου χάρη, τα επίσημα εγκαίνια κάθε ετήσιου Φεστιβάλ Βιβλίου, είναι μια καλή ευκαιρία δημόσιας προβολής εκπροσώπων της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, αλλά όχι και των προβλημάτων στο χώρο του βιβλίου.

Το ίδιο συνέβη και με τα επίσημα εγκαίνια (τη Δευτέρα το βράδυ, στο Πεδίον του Αρεως) του 29ου Φεστιβάλ Βιβλίου. Το Φεστιβάλ εγκαινίασε και φέτος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κ. Στεφανόπουλος και όχι ο αρμόδιος υπουργός Πολιτισμού, βγαίνοντας από τη δύσκολή θέση να επαναλάβει χιλιοειπωμένα και ανεκπλήρωτα «θα» της κυβέρνησής του. Και αυτά τα εγκαίνια μετατράπηκαν σε κοσμική συνάντηση πολιτικών. Σε... πασαρέλα υπουργών και πολιτικών της ΝΔ, του ΣΥΝ, του δημάρχου Αθήνας, αλλά και του αρχιεπισκόπου. Αντηλάγησαν θερμές χειραψίες, χαρίεντες ασπασμοί (του υπουργού Παιδείας και του αρχιεπισκόπου), γενικόλογοι έπαινοι για την πρόοδο του ελληνικού βιβλίου, περισπούδαστες συστάσεις για τη χρησιμότητα του βιβλίου και την ανάγκη συστηματικής ανάγνωσης και πέραν τούτου ουδέν.

Αίφνης, όμως, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου (οργανωτής του Φεστιβάλ μαζί με το Σύνδεσμο Εκδοτών Βιβλιοπωλών Αθήνας), σώζοντας κάπως την τιμή των συνδικαλιστικών όπλων, ανέφερε δυο - τρία από τα πολλά και μεγάλα προβλήματα της κυβερνητικής πολιτικής βιβλίου. Μίλησε για την αύξηση κατά 600% των υπηρεσιών των ΕΛ.ΤΑ για αποστολή βιβλίων στην Κύπρο, όπoυ κάνει άνοιγμα το ελλαδικό βιβλίο. Την απουσία του ελληνικού βιβλίου από την Πολιτιστική Ολυμπιάδα. Τη μακρόχρονη κωλυσιεργία για στελέχωση - με νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Παιδείας - των 500 βιβλιοθηκών της Μέσης Εκπαίδευσης ώστε οι υπάρχουσες να μην αχρηστευτούν, αλλά και να στελεχωθούν οι άλλες 1.000, που «θα» δημιουργηθούν στα πλαίσια του Γ' ΕΠΕΑΕΚ. Το πότε θα δημιουργηθούν αυτές οι 1.000 βιβλιοθήκες παραμένει άγνωστο, γι' αυτό και η «είδηση» του Π. Ευθυμίου (χιλιοειπωμένη κι αυτή από προκατόχους του) περί ανέγερσης νέου κτιρίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης στην Πανεπιστημιούπολη, δεν αφήνει πολλές ελπίδες.

Πλούσιο ρεπερτόριο, στο «Αμόρε»

Το «Θέατρο του Νότου» γίνεται δέκα χρόνων... Από τη χειμερινή περίοδο 2000-2001 και για μια δοκιμαστική περίοδο τριών χρόνων, η φυσιογνωμία του θεάτρου θα απεικονίζεται ως εξής: Η καλλιτεχνική και διοικητική διεύθυνση θα ασκείται συλλογικά από τρεις συνυπεύθυνους: τους Γιάννη Χουβαρδά, Θωμά Μοσχόπουλο, Ελευθερία Σαπουντζή. Ο φετινός προγραμματισμός, στο θέατρο «Αμόρε», έχει ως εξής:

Στον «Εξώστη»: «Το στρίψιμο της βίδας» των Χένρι Τζέιμς - Τζέφρι Χάτσερ, σε μετάφραση και σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου και σκηνικά - κοστούμια Αντώνη Δαγκλίδη. Παίζουν: Αννα Μάσχα, Αργύρης Ξάφης. Πρεμιέρα 17 του Οκτώβρη.

Στην «Κεντρική Σκηνή»: «Ο Θεός είναι D.J.» του Φαλκ Ρίχτερ, σε σκηνοθεσία Ελευθερίας Σαπουντζή, σκηνικά - κοστούμια Ελλης Παπαγεωργακοπούλου, με τη Ναταλία Δραγούμη και τον Ιερώνυμο Καλετσάνο. Πρώτη παράσταση 1 του Νοέμβρη.

«Κεντρική Σκηνή»: Το καινούριο έργο του Δημήτρη Δημητριάδη «Η ζάλη των ζώων πριν τη σφαγή» σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά, σκηνικά - κοστούμια Ελλης Παπαγεωργακοπούλου. Παίζουν: Περικλής Αλμπάνης, Μισέλ Βάλεϊ, Μιχάλης Γιαννάτος, Γιώργος Καραμίχος, Δημήτρης Λιγνάδης, Μανώλης Μαυροματάκης, Γιώργος Πυρπασόπουλος, Μαρία Σκουλά, Μηνάς Χατζησάββας. Πρεμιέρα 14 του Νοέμβρη.

«Κεντρική Σκηνή»: «Πολύ κακό για το τίποτα» του Σαίξπηρ, σε απόδοση και σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου και σκηνικά - κοστούμια Ελλης Παπαγεωργακοπούλου. Παίζουν: Νίκος Αρβανίτης, Κλέων Γρηγοριάδης, Ναταλία Δραγούμη, Γιώργος Καραμίχος, Δημήτρης Λιγνάδης, Αννα Μάσχα, Γιάννης Νταλιάνης, Αργύρης Ξάφης, Γιώργος Πυρπασόπουλος, Λένα Κιτσοπούλου, Νίκος Χατζόπουλος. Πρώτη παράσταση 14 του Φλεβάρη.

Στον «Εξώστη», στις 14 του Μάρτη ανεβαίνει, σε συμπαραγωγή του «Θεάτρου του Νότου» και του «Theaterhaus Gessnerallee» της Ζυρίχης, το έργο «Η εφεύρεση του Morel», σε διασκευή για το θέατρο και σκηνοθεσία Ελευθερίας Σαπουντζή, δραματολογική συνεργασία «Theaterhaus Gessnerallee», σκηνικά - κοστούμια Michel Schaltenbrand, Esther Schmid, μουσική Θοδωρή Αμπαζή και κίνηση Φίλιππου Μέντες - Λάζαρη. Παίζουν: Μηνάς Χατζησάββας, Μισέλ Βάλεϊ και ένας Ελβετός ηθοποιός.

Η χοροθεατρική ομάδα «Γκριφόν» της Ιωάννας Πορτόλου θα παρουσιάσει, στην Κεντρική Σκηνή, από τις 18 του Απρίλη και για δύο μόνο βδομάδες την παράσταση «Μπουντουάρ 1810». Χορεύουν: Σεσίλ Μικρούτσικου, Αγγελική Παπαδάτου, Σία Σουρέλου και Θώμη Σταμούλη.

Τέλος στον «Εξώστη» θα παρουσιαστεί, για 8 παραστάσεις, από τις 20 του Απρίλη το έργο της Μαρίας Σκαφτούρα «Καληνύχτα», που πήρε το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό που οργάνωσε το «Θέατρο του Νότου» με τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, σε σκηνοθεσία Μαριλίτας Λαμπροπούλου και σκηνικά - κοστούμια Ειρήνης Σαριμούτσου, ενώ το έργο της Αγγελικής Δαρλάση, που πήρε το δεύτερο βραβείο, «Η μυστική συνταγή της Φραντζέσκα Ντρίμερ» θα παρουσιαστεί με τη μορφή της σκηνικής ανάγνωσης. Παράλληλα σε συνεργασία με τον Επιστημονικό Σύλλογο Πτυχιούχων Θεατρολογικών Σπουδών θα πραγματοποιηθεί ειδική ημερίδα με θέμα: «Θεατρικοί συγγραφείς - η νέα γενιά».

Το χρονικό ενός «ταξιδιού»

Η «New Star», πιστή στις αρχές της για προσφορά στο κινηματογραφικό κοινό ταινιών ποιότητας, παρουσιάζει, από την Παρασκευή, στον κινηματογράφο «ΠΛΑΖΑ» για μια βδομάδα, και στη συνέχεια σε άλλους κινηματογράφους, την ταινία από τον ανεξάρτητο αμερικανικό κινηματογράφο, με τίτλο «Ανιμαλς» του Μάικλ ντι Τζιάκομο. Μια παράξενη ταινία για τη μαγεία της ζωής που έχει χαθεί στις σύγχρονες μεγαλουπόλεις. Είναι το χρονικό του ταξιδιού του αλλοτριωμένου ανθρώπου της «κοινωνίας των πόλεων» προς την αγνότητα της υπαίθρου. Στην πορεία θα ανακαλύψει έναν άγνωστο κόσμο γεμάτο μικρά μυστικά, εκκεντρικούς τύπους, την πραγματική αγάπη, για να φτάσει τελικά στο «χαμένο» εαυτό του.

Τους ρόλους ερμηνεύουν: Τιμ Ροθ, Μίλι Αβίταλ, Τζον Τουρτούρο, Ροντ Στάιγκερ, Μίκι Ρούνεϊ. Η σκηνοθεσία και το σενάριο είναι του Μάικλ ντι Τζιάκομο, η διεύθυνση φωτογραφίας του Αλικ Σακχάροβ, το μοντάζ του Ντέιβιντ Λέοναρντ και η παραγωγή της Γκαμπριέλ Τάνα.

«Αντίθετες διαδρομές» Χορού

Με την Ομάδα Σύγχρονου Χορού του Χάρη Μανταφούνηξεκινά στις 5 του Οκτώβρη η χειμερινή περίοδος στη «Χώρα Τεχνών» (Αμοργού 20) της Κυψέλης, φιλοξενώντας τη νέα παραγωγή της Ομάδας, που τιτλοφορείται «...αντίθετες διαδρομές» . Πρόκειται για μικρές ιστορίες που δεν ολοκληρώνονται πάντα και οι οποίες αποτελούν μια ενότητα καθημερινών αδιέξοδων σχέσεων, που συχνά χαρακτηρίζουν την εποχή μας. «Προσεγγίζουμε τις ανθρώπινες σχέσεις έτσι όπως τις βλέπουμε να διαμορφώνονται στις μέρες μας», σημειώνει ο Χάρης Μανταφούνης. «...Απομόνωση, φόβος, εγκλωβισμός, σύγκρουση. Ανθρωποι που φοβούνται να επικοινωνήσουν, χάνονται σε... αντίθετες διαδρομές».

Τα σκηνικά είναι του Γιώργου Γαβαλά, τα κοστούμια του Κένυ Μακλέλλαν, η μουσική επιμέλεια του Αργύρη Ζήλου και οι φωτισμοί του Λευτέρη Παυλόπουλου. Χορεύουν οι: Θανάσης Γιαννακόπουλος, Αλέξανδρος Γιαννής, Ράνια Γλυμίτσα, Μπέτυ Δραμισιώτη, Φώτης Νικολάου, Λία Χαράκη, Μαρία Χριστοφή. Οι παραστάσεις (9.30 μ.μ.) θα διαρκέσουν μέχρι τις 22 του Οκτώβρη.

Τελευταίες παραστάσεις

Τελευταία βδομάδα παραστάσεων για δύο σκηνές. Μέχρι την Κυριακή στο θέατρο «Αθήναιον» θα παίζονται οι «Νεφέλες» του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Θύμιου Καρακατσάνη και μετάφραση Κ. Χ. Μύρη. Τα σκηνικά - κοστούμια είναι του Γιάννη Μετζικώφ, η μουσική του Γιώργου Τσαγκάρη, οι χορογραφίες του Ισίδωρου Σιδέρη, οι φωτισμοί του Λευτέρη Παυλόπουλου, η μουσική διδασκαλία της Νένης Ζάππα. Επίσης παίζουν οι ηθοποιοί: Θύμιος Καρακατσάνης, Βασίλης Κολοβός, Γιώργος Μούτσιος, Τάκης Παπαματθαίου, Αλεξάνδρα Καρακατσάνη, Λευτέρης Λουκαδής, Ελενα Γεροδήμου, Δημήτρης Καραμπέτσης, Βασίλης Ρίσβας, Χάρης Αρώνης, Θωμάς Βελισσάρης κ.ά.

Μέχρι την Κυριακή θα παίζεται και στο θέατρο «Λαμπέτη» το «Μπλε δωμάτιο» με την Ναταλία Δραγούμη και τον Αρη Λεμπεσόπουλο. Η μετάφραση είναι του Παύλου Μάτεσι, η σκηνοθεσία της Βαρβάς Μαυρομάτη, τα σκηνικά - κοστούμια του Γιώργου Πάτσα και η μουσική του Κωνσταντίνου Βήτα.

«ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ στο σιντριβάνι» και «Τα σιντριβάνια της Αθήνας» είναι τα δύο εκπαιδευτικά προγράμματα που θα πραγματοποιήσει στις 23 και 24/9 (11 π.μ.), στην πλατεία Συντάγματος, το Παιδικό Μουσείο. Τα προγράμματα απευθύνονται σε οικογένειες με παιδιά ηλικίας 4-12 χρόνων και η συμμετοχή είναι ελεύθερη.

ΣΕΙΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ για ενήλικες με θέμα «Η τεχνική της Βυζαντινής Αγιογραφίας (φορητή εικόνα)», διοργανώνει το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου Μπενάκη. Τα σεμινάρια λειτουργούν με τη μορφή εργαστηρίου και έχουν στόχο την επιβίωση παραδοσιακών τεχνικών, που στις μέρες μας τείνουν να εκλείψουν. Τη θεωρητική προσέγγιση και την πρακτική εφαρμογή του θέματος έχει αναλάβει η αγιογράφος Ανθή Βαλσαμάκη.

Η ομάδα αρχαρίων (κύκλος 12 μαθημάτων), θα ξεκινήσει στις 4 του Οκτώβρη. Τα μαθήματα θα συνεχίζονται κάθε Τετάρτη, έως τις 20 του Δεκέμβρη (4 μ.μ. - 7 μ.μ.). Για δηλώσεις συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 3671.043 και 3671.044. Ο αριθμός των συμμετοχών είναι περιορισμένος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ