ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Σεπτέμβρη 2000
Σελ. /40
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΣΙΔΝΕΪ 2000
Εγραψε ιστορία η Ιωάννα

Η Χατζηιωάννου με το χάλκινο μετάλλιο είναι η πρώτη Ελληνίδα αρσιβαρίστρια που ανεβαίνει στο βάθρο σε Ολυμπιακούς Αγώνες

 Η Ιωάννα Χατζηιωάννου από χτες μπήκε στο «πάνθεον» των Ολυμπιονικών

Sportidea

Η Ιωάννα Χατζηιωάννου από χτες μπήκε στο «πάνθεον» των Ολυμπιονικών
Ιστορία έγραψε η Ιωάννα Χατζηιωάννου που χάρισε ένα ακόμη μετάλλιο στη χώρα μας στο άθλημα της άρσης βαρών. Σημειώνεται ότι η γυναικεία άρση βαρών εντάχθηκε για πρώτη φορά φέτος σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία των 63 κιλών σηκώνοντας 222,5 κιλά στο σύνολο και αφού ήταν και η ελαφρότερη από όλες τις κοπέλες. Στο αρασέ η Χατζηιωάννου είχε και τις τρεις προσπάθειες επιτυχημένες, σηκώνοντας διαδοχικά 90κ., 95κ. και 97,5κ. και στο ζετέ 117,5κ. και 125κ., επίδοση που της έδωσε το χάλκινο μετάλλιο και της χάρισε ένα πανελλήνιο ρεκόρ στο αρασέ. Ετσι δεν μπήκε να κάνει και τρίτη προσπάθεια, αφού είδε πως η Ταϊλανδή Ντετσάενγκ δεν μπόρεσε να σηκώσει τα 125 στο ζετέ. Η επιτυχία της Ιωάννας λαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις, αν αναλογιστεί κανείς ότι πριν τους αγώνες όλοι τη θεωρούσαν αουτσάιντερ. Η ίδια όμως, αλλά και ο Χρήστος Ιακώβου, που την παρακολουθούσε τον τελευταίο καιρό στην προετοιμασία της, πίστευαν ότι έχει τις δυνάμεις για διάκριση, κάτι που αρχικά μεταφραζόταν σε πρόκριση στην 6άδα. Η Ιωάννα όμως δεν αρκέστηκε σε αυτό. Και κατάφερε να γίνει η πρώτη Ελληνίδα αρσιβαρίστρια που ανεβαίνει σε βάθρο Ολυμπιακών Αγώνων. Την πρώτη θέση πήρε η Κινέζα Ξιαομίνγκ Τσεν πέτυχε δύο παγκόσμια ρεκόρ στο αρασέ (112.5) και το σύνολο (242.5), ενώ δεύτερη ήταν η Ρωσίδα Βαλεντίνα Πόποβα με 235, ενώ τέταρτη με τα ίδια κιλά στο σύνολο με την Ιωάννα ήταν η αθλήτρια από την Ταϊλάνδη Σάιπιν Ντετσάενγκ που ήταν 560 γραμμάρια βαρύτερη.

« Δεν έχω συνειδητοποιήσει ακόμη τι έχω κάνει. Είμαι πολύ ευτυχισμένη. Αυτό το μετάλλιο το αφιερώνω στην Ελλάδα και σε όσους αγαπάω. Πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν ήξερα αν θα αγωνιστώ γιατί τους τελευταίους έξι μήνες είχα αφόρητους πόνους στη μέση μου. Υπήρχαν φορές που δεν μπορούσα να σηκωθώ από το κρεβάτι μου. Πριν από τον αγώνα σήμερα πήρα παυσίπονα και γι' αυτό το λόγο δεν πονάω. Αργότερα δεν ξέρω πώς ακριβώς θα είμαι. Ποτέ δεν είχα ονειρευτεί ότι θα μπορούσα να πάρω Ολυμπιακό μετάλλιο. Στον αγώνα απλά προσπαθούσα να σηκώσω τα βάρη και δεν ήξερα ακριβώς τι έκανα», τόνισε μετά τον αγώνα και πλέοντας σε πελάγη ευτυχίας η Ιωάννα Χατζηιωάννου.

Αντίθετα με τη Χατζηιωάννου η Μαρία Τάτση δεν τα κατάφερε στην κατηγορία των 69κ, αφού μια λάθος κίνηση στο αρασέ της στοίχισε την πρόκριση στα προημιτελικά. Η Μαρία σήκωσε 92.5 κ. στο αρασέ, 127.5 κ. στο ζετέ και συγκέντρωσε 220κ. Ο αγώνας δεν πήγε όπως τον ήθελε η Τάτση, μια και αν σήκωνε στο αρασέ, σε μία από τις δύο προσπάθειες που έκανε, τα 97.5 κ. θα είχε πάρει το εισιτήριο της πρόκρισης.

Ανοιξε πανιά ο Κακλαμανάκης...

Ακόμα ψηλότερα στη γενική κατάταξη της ιστιοπλοΐας στα σκάφη τύπου Μιστράλ ανέβηκε ο Νίκος Κακλαμανάκης. Ο χρυσός Ολυμπιονίκης της Ατλάντας πήρε την 10η θέση στην τέταρτη ιστιοδρομία με 10 βαθμούς ποινής και κατάφερε να αναρριχηθεί στην 5η θέση της γενικής βαθμολογίας, με 47 βαθμούς ποινής, ενώ προηγείται ο Αργεντινός Κάρλος Εσπινόλα με 21 βαθμούς ποινής. Στα Μιστράλ γυναικών η Αγγελική Σκαρλάτου βρίσκεται στην 18η θέση της γενικής κατάταξης με 75 βαθμούς ποινής, ενώ προηγείται η Γερμανίδα Αμέλια Λουξ με 5 βαθμούς ποινής. Η πρωταθλήτριά μας τερμάτισε στην 18η της τέταρτης ιστιοδρομίας με 18 βαθμούς ποινής.

Χωρίς δυσκολίες ο Κρεάνκα

Εύκολο έργο είχε ο Ελληνας πρωταθλητής του πινγκ πονγκ, Καλίν Κρεάνκα με αντίπαλο τον Αιγύπτιο Ελ Σαγιέντ Λασίν, καθώς ο μοναδικός εκπρόσωπος των ελληνικών χρωμάτων στο απλό, μετά τον αποκλεισμό του Τσιόκα, προκρίθηκε στην επόμενη φάση, επικρατώντας άνετα με 3-0 (21-6, 21-9, 21-18).

Οι υπόλοιποι Ελληνες...

Νωρίς νωρίς τέλειωσαν τα όνειρα της πρωταθλήτριας του τένις Λένας Δανιηλίδου, αφού στην πρώτη της συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες δεν κατάφερε να κερδίσει την πρόκριση. Η Ελληνίδα αθλήτρια έχασε στον πρώτο γύρο από την πιο έμπειρη Ρωσίδα αθλήτρια, Αναστάζια Μουσκίνα, με 2-0 σετ. Στο πρώτο σετ, η 19χρονη αθλήτρια του τένις παρουσιάστηκε αγχωμένη, με αποτέλεσμα να χάσει με 6-1 γκέιμς. Στο δεύτερο σετ η Λένα Δανιηλίδου πάλεψε, με σκοπό να το κερδίσει και να διεκδικήσει την πρόκριση στο τρίτο σετ, όμως και πάλι δεν τα κατάφερε. Η Ρωσίδα αθλήτρια κέρδισε με 7-5 γκέιμς, εκμεταλλευόμενη κυρίως την απειρία της Δανιηλίδου.

Στη σκοποβολή για μόλις τρεις βαθμούς ο Διονύσης Γεωργακόπουλος δεν κατάφερε να προκριθεί στον τελικό στα 50 μέτρα ελεύθερο πιστόλι, καθώς αναδείχτηκε 16ος με 557/600, το οποίο αποτελεί και προσωπικό του ρεκόρ. Ο 15ος αθλητής που πήρε την πρόκριση είχε 560 επιτυχίες. Παρ' όλα αυτά, η παρουσία του Διονύση Γεωργακόπουλου κρίνεται απολύτως επιτυχημένη, καθώς βελτίωσε το προσωπικό του ρεκόρ, το οποίο ήταν 554/600.

Για άλλη μια φορά η ελληνική κολύμβηση δεν μπόρεσε να κάνει αισθητή την παρουσία της στους Ολυμπιακούς, αφού τα «δελφίνια» έμειναν μακριά από τον καλό τους εαυτό και αποκλείστηκαν με... συνοπτικές διαδικασίες. Στα 100μ. ελεύθερο, ο Σπύρος Μπιτσάκης κατέλαβε την 34η θέση με χρόνο 51.28, ενώ στα 200μ. πεταλούδα, η Ζαμπία Μελαχροινού ήταν 31η με 2.17.60. Στα 4Χ200μ. ελεύθερο ανδρών, η ελληνική ομάδα (Οικονόμου, Μαγγανάς, Μπιτσάκης, Γιαννιώτης) τερμάτισε σε 7.35.77, καταλαμβάνοντας την 15η θέση.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΤΕΤΑΡΤΗ

ΕΤ-1: 07.00-08.30 Αρση Βαρών (75κ. τελικός γυναικών), 10.00- 00.30 Ξιφασκία (ξίφος ασκήσεων ανδρών), Κολύμβηση (τελικοί), Ενόργανη Γυμναστική (σύνθετο ατομικό, τελικός ανδρών), Πυγμαχία (προκριματικοί), Περίληψη, Χάντμπολ (Γιουγκοσλαβία-Γερμανία), Ενόργανη Γυμναστική (σύνθετο ατομικό, τελικός ανδρών), Κολύμβηση (τελικοί), Ποδηλασία πίστας, Αρση Βαρών 69κ. τελικός (α), Εκπομπή.

ΝΕΤ: 08.30-10.00 Περίληψη, 10.30-13.00 Αρση Βαρών 69κ. τελικός (α), 16.00-21.00 Εκπομπή, Τένις (προκριματικοί), Κανόε-Καγιάκ (σλάλομ τελικοί), Ιππικό Τρίαθλο (ντρεσάζ).

ΕΤ-3: 14.00-18.00 Τζούντο (τελικοί), Τοξοβολία (τελικοί), Μπάσκετ Ιταλία-ΗΠΑ (α).

ΠΕΜΠΤΗ

00.30-07.00 Κωπηλασία (ημιτελικοί), Ιππικό Τρίαθλο (ανώμαλος δρόμος), Κολύμβηση (προκριματικοί), Σκοποβολή (καραμπίνα 50μ. ανδρών), Τένις (προκριματικοί), Μπάντμιντον (μεικτό διπλό, τελικός).

ΟΙ ΤΕΛΙΚΟΙ

ΤΟΞΟΒΟΛΙΑ ατομικό (γ): Γιν (Ν. Κορέα), Σουν (Ν. Κορέα), Νιουνγκ (Ν. Κορέα), ΙΠΠΙΚΟ ΤΡΙΑΘΛΟ: Αυστραλία, Βρετανία, ΗΠΑ, ΣΚΟΠΟΒΟΛΗ 50μ. (α): Κιριάκοφ (Βουλγαρία), Μπασίνσκι (Λευκορωσία), Τενκ (Τσεχία), Διπλό τραπ (γ): Χάνσεν (Σουηδία), Τζελίσιο (Ιταλία), Ρόοντ (ΗΠΑ), ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ 200μ. ελεύθερο (γ): Ο' Νιλ (Αυστραλία), Μοράβκοβα (Σλοβακία), Πολ (Κόστα Ρίκα), 200μ Μικτής ατομικής (γ): Κλότσκοβα (Ουκρανία), Κασλάρου (Ρουμανία), Τεουσέρ (ΗΠΑ), 200μ πεταλούδα (α): Μάλκοου (ΗΠΑ), Σιλάντιεφ (Ουκρανία), Νόρις (Αυστραλία), 4Χ200μ ελεύθερο (α): Αυστραλία, ΗΠΑ, Ολλανδία, ΠΟΔΗΛΑΣΙΑΟμαδικό πουρσουίτ (α): Γερμανία, Ουκρανία, Βρετανία, ΞΙΦΑΣΚΙΑ Ομαδικό ξίφος μονομαχίας (γ): Ρωσία, Ελβετία, Κίνα, ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ 63κ. (γ):Τσεν (Κίνα), Πόποβα (Ρωσία), Χατζηιωάννου (ΕΛΛΑΔΑ), 69κ.(γ): Γουένινγκ (Κίνα), Μάρκους (Ουγγαρία), Μαλεσβαρί (Ινδία), ΤΖΟΥΝΤΟ 81κ. (α): Τακιμότο (Ιαπωνία), Τσουλ (Ν. Κορέα), Ντελγκάδο (Πορτογαλία), 63κ (γ): Βαντενέντε (Γαλλία), Σουφάνγκ (Κίνα), Σουκ (Ν. Κορέα), ΕΝΟΡΓΑΝΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ σύνθετο ομαδικό (γ): Ρουμανία, Ρωσία, Κίνα.

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ
Η ώρα του Λεωνίδη

Μαγνήτης... για τα ελληνικά βλέμματα, είναι η σημερινή ημέρα των Ολυμπιακών Αγώνων. Πολλοί και καλοί αθλητές μας ρίχνονται στη μάχη της πρωτιάς στο σπουδαιότερο αθλητικό γεγονός της χρονιάς, μεταξύ των οποίων και ο Βαλέριος Λεωνίδης. Ο αρσιβαρίστας μας έχει δύσκολο έργο στην κατηγορία των 69κ., αφού ήρθε η... σειρά του μετά τον Λεωνίδα Σαμπάνη να υπερασπίσει τη «φήμη» της ελληνικής άρσης βαρών. Ο Λεωνίδης, ωστόσο, ξέρει πολύ καλά να τα βγάζει εις πέρας στα δύσκολα, με απτό παράδειγμα το αργυρό μετάλλιο που κατέκτησε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα. Από τη... σάλα, όμως τα βλέμματα θα στραφούν στη θάλασσα, όπου στα «470» οι ιστιοπλόοι μας θα προσπαθήσουν για τη διάκριση. Στα «470» αγωνίζεται το πλήρωμα με τις Αιμιλία Τσουλφά και Σοφία Μπεκατώρου, ενώ στην ίδια κατηγορία στη μάχη για την πρωτιά ρίχνονται και οι Ανδρέας Κοσματόπουλος και Κώστας Τριγκώνης. Επίσης, στα «ΛΕΪΖΕΡ» μετέχει ο Αντώνης Μπουγιούρης ενώ στα «ΓΙΟΥΡΟΠ» η Μαρία Βλάχου. Στην κολύμβηση, το «παρών» θα δώσει η Τόνια Μαχαίρα στα 100μ. ελεύθερο που η ίδια φιλοδοξεί να είναι... βροντερό.

«Χρυσό» στην ... απόδραση

Τρέχουν και δε φθάνουν οι αστυνομικοί στο Σίδνεϊ, όπου μεγάλη επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη για τη σύλληψη δύο απαγωγέων. Συγκεκριμένα, δύο κατάδικοι δραπέτευσαν από τις φυλακές κοντά στο Ολυμπιακό χωριό και αφού σταμάτησαν αυτοκίνητο των Ολυμπιακών Αγώνων, απήγαγαν την έγκυο εθελόντρια οδηγό του, που εξυπηρετούσε την αποστολή της Κορέας. Οι δύο κατάδικοι δραπέτευσαν από τις φυλακές Σίλβερ Γουότερ, η είσοδος των οποίων βρίσκεται 100 μόλις μέτρα από μία είσοδο του Ολυμπιακού χωριού. Οταν τα μπλόκα της αστυνομίας εγκλώβισαν τους δυο δραπέτες, αυτοί άφησαν το αυτοκίνητο και την όμηρο και χάθηκαν στους δρόμους του Σίδνεϊ, όπου μέχρι αργά το απόγευμα αναζητούνταν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ