ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Σεπτέμβρη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Εσωκομματικές κόντρες για τη «διαπλοκή»
  • Στην επιφάνεια οι στενές σχέσεις του κυβερνώντος κόμματος με τη διαπλεκόμενη οικονομική ολιγαρχία
  • «Σάλος» από τις καταγγελίες Πάγκαλου στο ΕΓ για στελέχη που συναγελάζονται με μεγαλοεπιχειρηματίες

Σε μείζον ενδοκυβερνητικό και εσωκομματικό του ΠΑΣΟΚ μετατρέπεται το ζήτημα της «διαπλοκής», επιβεβαιώνοντας ταυτόχρονα τις στενές σχέσεις του κυβερνώντος κόμματος με τη διαπλεκόμενη οικονομική ολιγαρχία. Ταυτόχρονα, η αποπομπή του Β. Κεδίκογλου από την ΚΟ και η παραπομπή του στα αρμόδια όργανα με το ερώτημα της διαγραφής φέρνει στην επιφάνεια τις υποβόσκουσες εσωκομματικές αντιθέσεις, οι οποίες αναμένεται να πάρουν «ενοχλητικές» διαστάσεις το επόμενο διάστημα.

Το θέμα της «διαπλοκής» απασχόλησε την πρώτη μετά το καλοκαίρι συνεδρίαση του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ προχτές το βράδυ, κατά τη διάρκεια της οποίας φάνηκε καθαρά ότι δεν μπορούν να αποκρυβούν οι στενοί δεσμοί της κυβέρνησης με ισχυρούς μεγαλοεπιχειρηματίες. Το θέμα πήρε διαστάσεις, καθώς χτες είχαν «διαρρεύσει» στα «Νέα» οι «αιχμές» που είχε αφήσει στη συνεδρίαση ο Θ. Πάγκαλος για τις σχέσεις του Θ. Τσουκάτου με τον μεγαλοεπιχειρηματία Σ. Κόκκαλη.

Χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παραδέχτηκε ουσιαστικά ότι ο Θ. Πάγκαλος αναφέρθηκε στο θέμα και περιορίστηκε να δηλώσει ότι «δεν έκανε καμία ονομαστική αναφορά» και παρέπεμψε στην επιστολή που έστειλε χτες ο υπουργός Πολιτισμού στην παραπάνω εφημερίδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην επιστολή του ο Θ. Πάγκαλος απλά διευκρινίζει ότι δεν έκανε ονομαστικές αναφορές.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο Θ. Πάγκαλος μιλώντας για το ζήτημα της «διαπλοκής», που είχε θέσει εισηγητικά ο Κ. Σημίτης, ανέφερε ότι το καλοκαίρι όταν έκανε διακοπές στην Τζια δέχτηκε τηλέφωνο από «αγαπητό σύντροφο και συνεργάτη του πρωθυπουργού», ο οποίος του είπε «είμαστε στο λιμάνι με τον τάδε και την τάδε αναφέροντας τα μικρά ονόματα του επιχειρηματία και της γυναίκας του και με κάλεσε να πάω και εγώ να τα πούμε». Οι πληροφορίες που διοχετεύονται από τα μέλη του ΕΓ υποστηρίζουν ότι αναφέρθηκαν τα ονόματα του Θ. Τσουκάτου και του Σ. Κόκκαλη. Μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το όνομα του τελευταίου αναφέρθηκε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.

Στην εισήγησή του ο Κ. Σημίτης είχε επαναλάβει τη γνωστή θέση ότι «στη χώρα μας σε πολλούς τομείς έχουμε ισχυρό θεσμικό και νομικό πλαίσιο», συμπληρώνοντας ότι «πάντοτε χρειάζονται συμπληρώσεις». Τόνισε όμως ότι «δεν επιτρέπεται η κυβέρνηση να μετατραπεί σε διαχειριστή της σύγκρουσης οικονομικών συμφερόντων και, βεβαίως, οι πολιτικοί παράγοντες να τοποθετούνται στη μία ή την άλλη πλευρά συμφερόντων». Σημείωσε επίσης πως είναι ανάγκη τα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης και του Κινήματος να βγαίνουν με ενιαίο λόγο προς τα έξω. Η πολιτική, τόνισε, έχει άλλη αποστολή, να αντιμετωπίζει από απόσταση τις δυνάμεις της αγοράς, οι οποίες «σε μια οικονομία όπως η δική μας γιγαντώνονται και αποκτούν επιρροή».

Παίρνοντας το λόγο ο Απ. Κακλαμάνης έκανε λόγο για κατάσταση που θυμίζει '85 και ζήτησε από τον πρωθυπουργό να «μαζέψει» τα στελέχη, που εκτίθενται κάνοντας παρέες με επιχειρηματίες «σε κότερα και Ελούντες».

Και κόντρα Σκανδαλίδη - Τσουκάτου

Η «διαρροή», ωστόσο, των όσων είπε ο Θ. Πάγκαλος στο ΕΓ του ΠΑΣΟΚ έχει και επιπλέον «παρενέργειες», καθώς από την πλευρά του Θ. Τσουκάτου εκτοξεύονταν παρασκηνιακά κατηγορίες σε βάρος του Κ. Σκανδαλίδη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο τελευταίος έκανε τη «διαρροή» αλλά και ότι ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και όχι ο ίδιος ήταν στο κότερο με τον μεγαλοεπιχειρηματία. Η έντονη φημολογία υποχρέωσε τον Κ. Σκανδαλίδη να απαντήσει με γραπτή δήλωσή του αργά το βράδυ. Σε αυτήν αναφέρεται ότι «ποτέ στη ζωή του δεν έχει πάει στην Τζια», καθώς και ότι «δεν έχει ανέβει ποτέ στη ζωή του σε κότερο επιχειρηματία». Ταυτόχρονα, χαρακτηρίζει κατάπτυστους όσους διαδίδουν ψεύδη και συκοφαντίες για να τον σπιλώσουν, ενώ «φωτογραφίζοντας» τον Θ. Πάγκαλο τον προκαλεί να πάρει θέση και να πει την αλήθεια με ονόματα και επώνυμα. Πάντως, η «προαιώνια» κόντρα μεταξύ των δύο παραπάνω στελεχών φαίνεται ότι έχει περάσει σε φάση οξύτατης σύγκρουσης και ασφαλώς θα επηρεάσει τις εσωκομματικές εξελίξεις το επόμενο διάστημα.

Στο θέμα παρενέβη χτες ο Ε. Γιαννόπουλος , ο οποίος δε δίστασε να χαρακτηρίσει τον Θ. Τσουκάτο διαπλεκόμενο που συναγελάζεται με επιχειρηματίες, κάνοντας λόγο για «κολαούζους» που συμμετέχουν στον «πρωινό καφέ» στο Μέγαρο Μαξίμου, οι οποίοι «δεν τολμούν να λένε την αλήθεια στο αφεντικό». Κληθείς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να σχολιάσει τις παραπάνω δηλώσεις επιχείρησε να τις υποβαθμίσει και περιορίστηκε να πει ότι δεν τις γνωρίζει αλλά οι απόψεις του Ε. Γιαννόπουλου «είναι σεβαστές». Σε άλλη ερώτηση αν ο Ε. Γιαννόπουλος έχει στείλει επιστολή στον πρωθυπουργό με την οποία του ζητά «να τελειώνουμε με τον κ. Κόκκαλη», απέφυγε να απαντήσει λέγοντας ότι δε γνωρίζει αν ο πρωθυπουργός έχει παραλάβει αυτή την επιστολή.

Εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας ο Β. Κεδίκογλου

Μήνυμα προς «διαφωνούντες» ενόψει εσωκομματικών ανακατατάξεων

Προειδοποίηση προς «διαφωνούντες» αποτελεί η χτεσινή αποπομπή του βουλευτή Β. Κεδίκογλου από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ και η παραπομπή του στα αρμόδια όργανα με το ερώτημα της διαγραφής. Αφορμή για την αποπομπή του βουλευτή αποτέλεσαν τα όσα είπε χτες ο Β. Κεδίκογλου για τον Παρ. Αυγερινό - τον αποκάλεσε «Σαλώμη του ΠΑΣΟΚ», που είναι μονίμως διορισμένος και τα έχει καλά με όλες τις ηγεσίες - τα οποία προστέθηκαν στο «θερμό επεισόδιο» που είχε προχτές στη Βουλή με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Β. Οικονόμου.

Είχε επίσης προηγηθεί - κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος της Βουλής - έντονο φραστικό επεισόδιο ανάμεσα στον πρόεδρο της Επιτροπής Φ. Ιωαννίδη και τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Β. Κεδίκογλου. Ο τελευταίος παρότι δεν είναι μέλος της Επιτροπής ζήτησε τον λόγο, ο πρόεδρος το αρνήθηκε, καλώντας να μη γραφτεί τίποτα στα πρακτικά και ακολούθησε έντονη στιχομυθία με εκφράσεις όπως «είσαι ανόητος, θρασύς, απαράδεκτος» που είπε ο πρόεδρος προς τον βουλευτή, ο οποίος ανταπάντησε «λυπάμαι για τους αγώνες σου». Ο Β. Κεδίκογλου επιτέθηκε και στον Ε. Γιαννόπουλο, ο οποίος ζήτησε να γραφτούν στα πρακτικά όσα ακούστηκαν «για να μάθει ο κόσμος τι λέγεται εδώ μέσα», λέγοντας ότι αυτά τα λέει «ένας ταγματασφαλίτης, ένας δοσίλογος επί χούντας, ένας προδότης».

Με απόφαση του Κ. Σημίτη, ο Β. Κεδίκογλου τέθηκε εκτός ΚΟ και παραπέμπεται με το ερώτημα της διαγραφής. Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, «οι ανυπόστατες κατηγορίες, οι υπαινιγμοί και οι χαρακτηρισμοί που διατυπώθηκαν δημόσια από τον Β. Κεδίκογλου για τον Παρασκευά Αυγερινό, στέλεχος με ανεπίληπτο ήθος και αγωνιστική διαδρομή στην ιστορία του Κινήματος, είναι πολιτικά και ηθικά ανεπίτρεπτοι. Με τη σημερινή του επίθεση κατά του Παρασκευά Αυγερινού, καθώς και την εν γένει απαράδεκτη συμπεριφορά του και μάλιστα εντός του Κοινοβουλίου, ο Β. Κεδίκογλου ξεπέρασε κάθε όριο. Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να ανεχθεί άλλο αυτή τη στάση». Ο ίδιος ο Παρ. Αυγερινός αρνήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Β. Κεδίκογλου, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν έγκλημα και ντροπή.

Σύμφωνα, πάντως, με εκτιμήσεις στελεχών του κυβερνώντος κόμματος, η χτεσινή αποπομπή του Β. Κεδίκογλου δεν είναι άσχετη με την εσωκομματική διαμάχη που βρίσκεται σε εξέλιξη στο ΠΑΣΟΚ, η οποία έχει ως βασικό χαρακτηριστικό της την επιδίωξη της ηγεσίας του να αλλάξει δραστικά τους συσχετισμούς και να αναδείξει στελέχη και βουλευτές αφοσιωμένα στον εκσυγχρονισμό.

EΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
Προτάσεις για τη δίωξη των υπουργών

Ολοκλήρωσε χτες, η Eπιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος την εξέταση των άρθρων που αφορούν την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και την ποινική ευθύνη υπουργών και επιβεβαιώθηκε ότι ο τρόπος ανάδειξης του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν αλλάζει αφού δεν υπάρχει συμφωνία στις προτάσεις και δε συμπληρώνεται ο απαραίτητος αριθμός των 180 βουλευτών.

Αναπτύσσοντας τις θέσεις του ΚΚΕ για την ποινική ευθύνη των υπουργών, ο Αντ. Σκυλλάκος έκανε συγκεκριμένες προτάσεις καλώντας τον εισηγητή του ΠΑΣΟΚ να τις υιοθετήσει. Ζήτησε να καθοριστεί για το πια εγκλήματα θα διώκονται οι υπουργοί λέγοντας ότι πρέπει να οριστεί πως πρόκειται για τα εγκλήματα του κοινού ποινικού δικαίου.

Οσον αφορά τον αριθμό των βουλευτών που είναι απαραίτητος για να προταθεί η δίωξη υπουργού, ο Αντ. Σκυλλάκος είπε ότι ο προτεινόμενος από το ΠΑΣΟΚ αριθμός των 50 βουλευτών είναι μεγάλος και θα μπορούσε να είναι 20 ή 30 για να μπορούν και τα μικρότερα κόμματα να κινούν μια τέτοια διαδικασία και να μην περιορίζεται αυτή η δυνατότητα μόνο στα μεγάλα κόμματα.

Επίσης τόνισε, ότι πρέπει να προηγείται κάποια έρευνα από ομάδα βουλευτών (προκαταρκτική εξέταση) με τη συμμετοχή βέβαια και των μικρότερων κομμάτων. Δήλωσε τη συμφωνία του με την κατάργηση των βουλευτών - κατηγόρων στο ειδικό δικαστήριο και είπε ότι η δυνατότητα ανάκλησης της δίωξης να προβλέπεται μέχρι να πάει η υπόθεση στο ακροατήριο και όχι μετά. Οσο δε για την παραγραφή τόνισε, ότι πρέπει να επέρχεται μετά την πάροδο δύο συνόδων, της επόμενης από τη δίωξη, περιόδου της Βουλής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ