Παρασκευή 22 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Εσωκομματικές κόντρες για τη «διαπλοκή»
  • Στην επιφάνεια οι στενές σχέσεις του κυβερνώντος κόμματος με τη διαπλεκόμενη οικονομική ολιγαρχία
  • «Σάλος» από τις καταγγελίες Πάγκαλου στο ΕΓ για στελέχη που συναγελάζονται με μεγαλοεπιχειρηματίες

Σε μείζον ενδοκυβερνητικό και εσωκομματικό του ΠΑΣΟΚ μετατρέπεται το ζήτημα της «διαπλοκής», επιβεβαιώνοντας ταυτόχρονα τις στενές σχέσεις του κυβερνώντος κόμματος με τη διαπλεκόμενη οικονομική ολιγαρχία. Ταυτόχρονα, η αποπομπή του Β. Κεδίκογλου από την ΚΟ και η παραπομπή του στα αρμόδια όργανα με το ερώτημα της διαγραφής φέρνει στην επιφάνεια τις υποβόσκουσες εσωκομματικές αντιθέσεις, οι οποίες αναμένεται να πάρουν «ενοχλητικές» διαστάσεις το επόμενο διάστημα.

Το θέμα της «διαπλοκής» απασχόλησε την πρώτη μετά το καλοκαίρι συνεδρίαση του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ προχτές το βράδυ, κατά τη διάρκεια της οποίας φάνηκε καθαρά ότι δεν μπορούν να αποκρυβούν οι στενοί δεσμοί της κυβέρνησης με ισχυρούς μεγαλοεπιχειρηματίες. Το θέμα πήρε διαστάσεις, καθώς χτες είχαν «διαρρεύσει» στα «Νέα» οι «αιχμές» που είχε αφήσει στη συνεδρίαση ο Θ. Πάγκαλος για τις σχέσεις του Θ. Τσουκάτου με τον μεγαλοεπιχειρηματία Σ. Κόκκαλη.

Χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παραδέχτηκε ουσιαστικά ότι ο Θ. Πάγκαλος αναφέρθηκε στο θέμα και περιορίστηκε να δηλώσει ότι «δεν έκανε καμία ονομαστική αναφορά» και παρέπεμψε στην επιστολή που έστειλε χτες ο υπουργός Πολιτισμού στην παραπάνω εφημερίδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην επιστολή του ο Θ. Πάγκαλος απλά διευκρινίζει ότι δεν έκανε ονομαστικές αναφορές.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο Θ. Πάγκαλος μιλώντας για το ζήτημα της «διαπλοκής», που είχε θέσει εισηγητικά ο Κ. Σημίτης, ανέφερε ότι το καλοκαίρι όταν έκανε διακοπές στην Τζια δέχτηκε τηλέφωνο από «αγαπητό σύντροφο και συνεργάτη του πρωθυπουργού», ο οποίος του είπε «είμαστε στο λιμάνι με τον τάδε και την τάδε αναφέροντας τα μικρά ονόματα του επιχειρηματία και της γυναίκας του και με κάλεσε να πάω και εγώ να τα πούμε». Οι πληροφορίες που διοχετεύονται από τα μέλη του ΕΓ υποστηρίζουν ότι αναφέρθηκαν τα ονόματα του Θ. Τσουκάτου και του Σ. Κόκκαλη. Μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το όνομα του τελευταίου αναφέρθηκε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.

Στην εισήγησή του ο Κ. Σημίτης είχε επαναλάβει τη γνωστή θέση ότι «στη χώρα μας σε πολλούς τομείς έχουμε ισχυρό θεσμικό και νομικό πλαίσιο», συμπληρώνοντας ότι «πάντοτε χρειάζονται συμπληρώσεις». Τόνισε όμως ότι «δεν επιτρέπεται η κυβέρνηση να μετατραπεί σε διαχειριστή της σύγκρουσης οικονομικών συμφερόντων και, βεβαίως, οι πολιτικοί παράγοντες να τοποθετούνται στη μία ή την άλλη πλευρά συμφερόντων». Σημείωσε επίσης πως είναι ανάγκη τα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης και του Κινήματος να βγαίνουν με ενιαίο λόγο προς τα έξω. Η πολιτική, τόνισε, έχει άλλη αποστολή, να αντιμετωπίζει από απόσταση τις δυνάμεις της αγοράς, οι οποίες «σε μια οικονομία όπως η δική μας γιγαντώνονται και αποκτούν επιρροή».

Παίρνοντας το λόγο ο Απ. Κακλαμάνης έκανε λόγο για κατάσταση που θυμίζει '85 και ζήτησε από τον πρωθυπουργό να «μαζέψει» τα στελέχη, που εκτίθενται κάνοντας παρέες με επιχειρηματίες «σε κότερα και Ελούντες».

Και κόντρα Σκανδαλίδη - Τσουκάτου

Η «διαρροή», ωστόσο, των όσων είπε ο Θ. Πάγκαλος στο ΕΓ του ΠΑΣΟΚ έχει και επιπλέον «παρενέργειες», καθώς από την πλευρά του Θ. Τσουκάτου εκτοξεύονταν παρασκηνιακά κατηγορίες σε βάρος του Κ. Σκανδαλίδη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο τελευταίος έκανε τη «διαρροή» αλλά και ότι ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και όχι ο ίδιος ήταν στο κότερο με τον μεγαλοεπιχειρηματία. Η έντονη φημολογία υποχρέωσε τον Κ. Σκανδαλίδη να απαντήσει με γραπτή δήλωσή του αργά το βράδυ. Σε αυτήν αναφέρεται ότι «ποτέ στη ζωή του δεν έχει πάει στην Τζια», καθώς και ότι «δεν έχει ανέβει ποτέ στη ζωή του σε κότερο επιχειρηματία». Ταυτόχρονα, χαρακτηρίζει κατάπτυστους όσους διαδίδουν ψεύδη και συκοφαντίες για να τον σπιλώσουν, ενώ «φωτογραφίζοντας» τον Θ. Πάγκαλο τον προκαλεί να πάρει θέση και να πει την αλήθεια με ονόματα και επώνυμα. Πάντως, η «προαιώνια» κόντρα μεταξύ των δύο παραπάνω στελεχών φαίνεται ότι έχει περάσει σε φάση οξύτατης σύγκρουσης και ασφαλώς θα επηρεάσει τις εσωκομματικές εξελίξεις το επόμενο διάστημα.

Στο θέμα παρενέβη χτες ο Ε. Γιαννόπουλος , ο οποίος δε δίστασε να χαρακτηρίσει τον Θ. Τσουκάτο διαπλεκόμενο που συναγελάζεται με επιχειρηματίες, κάνοντας λόγο για «κολαούζους» που συμμετέχουν στον «πρωινό καφέ» στο Μέγαρο Μαξίμου, οι οποίοι «δεν τολμούν να λένε την αλήθεια στο αφεντικό». Κληθείς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να σχολιάσει τις παραπάνω δηλώσεις επιχείρησε να τις υποβαθμίσει και περιορίστηκε να πει ότι δεν τις γνωρίζει αλλά οι απόψεις του Ε. Γιαννόπουλου «είναι σεβαστές». Σε άλλη ερώτηση αν ο Ε. Γιαννόπουλος έχει στείλει επιστολή στον πρωθυπουργό με την οποία του ζητά «να τελειώνουμε με τον κ. Κόκκαλη», απέφυγε να απαντήσει λέγοντας ότι δε γνωρίζει αν ο πρωθυπουργός έχει παραλάβει αυτή την επιστολή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πιο αντιλαϊκοί και πιο... «αγαπημένοι» (2000-10-20 00:00:00.0)
Για να μην ξεχνιόμαστε... (1998-06-02 00:00:00.0)
Χαμηλοί τόνοι αλλά και "δηλητηριώδη" πυρά (1997-12-10 00:00:00.0)
"Δελτίον θυέλλης"... εν εξελίξει (1997-11-22 00:00:00.0)
Πιστό στο "ήθος" των επιστολών (1997-11-07 00:00:00.0)
"Τέλος" της "Εξόρμησης" με... "λύσιμο της γλώσσας" (1997-10-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ