Παρασκευή 22 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Αμεση σύγκληση του Συμβουλίων Αρχηγών

Την άμεση σύγκληση του συμβουλίου αρχηγών υπό τον Κ. Στεφανόπουλου, προκειμένου να συζητηθούν οι εξελίξεις στα εθνικά θέματα ζήτησε χθες ο Κ. Καραμανλής, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο πρόεδρος της ΝΔ, αν και εξέφρασε, όπως είπε, τις βαθύτατες ανησυχίες του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα, ωστόσο κινήθηκε στη γραμμή της «εθνικής στρατηγικής» και η κριτική του στην κυβέρνηση ήταν επιδερμική και επί των χειρισμών, κατηγορώντας τη για ερασιτεχνισμούς και πειραματισμούς.

Ειδικά για τα Βαλκάνια οι ενστάσεις του Κ. Καραμανλή έχουν να κάνουν με το κατά πόσο οι κινήσεις της κυβέρνησης υπονομεύουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο της στην περιοχή. Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά επανέλαβε την εκτίμησή του ότι «στο Ελσίνκι η Ελλάδα έκανε μια πολύ μεγάλη παραχώρηση στην Τουρκία, χωρίς να εξασφαλίσει τα ανάλογα ανταλλάγματα»,,. πράγμα που είχε ως αποτέλεσμα «με την πολιτική των υποχωρήσεων και παραχωρήσεων, να δίνει τη δυνατότητα στην Τουρκία να ερμηνεύει, κατά το δοκούν και σύμφωνα με το δικό της συμφέρον, τις συμφωνίες που υπεγράφησαν».

Αναφορικά με το Κυπριακό είπε ότι «ανατρέπεται η πολιτική που ακολούθησαν μέχρι τώρα όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις» και επανέλαβε την εκτίμησή του ότι «δεν ωφελεί η πολιτική του κατευνασμού, γιατί οδηγεί στο να στρέφονται όλες οι διεθνείς πιέσεις υπέρ των τουρκικών και τουρκοκυπριακών απόψεων και σε βάρος των ελληνικών».

Κρίνοντας την πολιτική της κυβέρνησης στα Βαλκάνια είπε ότι «οι παλινωδίες της κυβέρνησης έχουν ακυρώσει το διακριτό ρόλο που έπρεπε να έχει η Ελλάδα στις εξελίξεις, στην ευρύτερη περιοχή». Στο διά ταύτα ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε πως «εμείς επιμένουμε ότι είναι ανάγκη να χαραχτεί τώρα μακρόπνοη εθνική στρατηγική. Επιμένουμε και επανερχόμαστε στην πάγια άποψή μας ότι πρέπει να συσταθεί Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής. Και σε κάθε περίπτωση άμεσα, τώρα να συγκληθεί, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. Πρέπει να σταθούμε αλληλέγγυοι και ενωμένοι στα μεγάλα εθνικά θέματα. Οι εξελίξεις που προοιωνίζονται είναι αρνητικές». Στα εθνικά θέματα, κατέληξε, δε θα δεχτούμε τετελεσμένα, σε βάρος των εθνικών μας συμφερόντων. Για μας, πρώτη προτεραιότητα είναι η υπεράσπιση των εθνικών δικαίων».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέες απειλές για Προσφυγικό και Κύπρο (2019-09-11 00:00:00.0)
Οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί στο επίκεντρο (2013-02-26 00:00:00.0)
Συνάντηση τουρκικής - τουρκοκυπριακής ηγεσίας (2005-06-04 00:00:00.0)
Χρονοβόρος και εφ' όλης της ύλης (2002-02-09 00:00:00.0)
Εθνικό Συμβούλιο και... ευρωπαϊκή πορεία (1999-03-03 00:00:00.0)
Πλήρης σύμπτωση απόψεων (1997-12-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ