Παρασκευή 22 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
«Δεν έχει αλλάξει η πολιτική μας»

Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συναντήθηκε χτες ο υπουργός  Εξωτερικών

Για τις τρέχουσες εξελίξεις στην εξωτερική πολιτική ενημέρωσε χτες τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου.

Μετά τη συνάντηση δεν έγινε γνωστό αν ο Πρόεδρος πείστηκε από τον Γ. Παπανδρέου ότι η Ελλάδα δεν παραχώρησε πολλά προς την Τουρκία χωρίς να λάβει ανάλογα ανταλλάγματα. Οπως είναι γνωστό, πριν από περίπου δεκαπέντε μέρες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε δημόσια εκφράσει την άποψη ότι η Ελλάδα παραχώρησε πολλά χωρίς αντάλλαγμα στην Τουρκία. Το γεγονός αυτό προκάλεσε τη δυσφορία του υπουργού Εξωτερικών και τη χτεσινή συνάντηση.

Κανείς, λοιπόν, δεν μπορεί να ξέρει αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας άλλαξε γνώμη μετά τη συνάντηση. Ο υπουργός Εξωτερικών στις δηλώσεις του δε θέλησε να αναφερθεί σε αυτό το θέμα. Βρήκε όμως την ευκαιρία να απαντήσει στον πρόεδρο της ΝΔ για όσα είχε δηλώσει νωρίτερα για την εξωτερική πολιτική, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Κ. Στεφανόπουλο.

Ο υπουργός Εξωτερικών είπε «όχι» στην πρόταση της ΝΔ για σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών. Δήλωσε ωστόσο έτοιμος να ενημερώσει τα κόμματα και, όπως είπε, έχει ζητήσει από τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής να συγκαλέσει το σώμα για να πραγματοποιηθεί σχετική συζήτηση.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του χαρακτήρισε την κριτική που ασκεί η ΝΔ για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής αόριστη και υποταγμένη σε μια προσπάθεια εντυπωσιασμού.

Ο Γ. Παπανδρέου ισχυρίστηκε ότι η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στα Ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό δεν έχει αλλάξει, αλλά βασίζεται σε πάγιες αρχές της εξωτερικής πολιτικής της χώρας. Βέβαια, στην Κύπρο δεν έχουν την ίδια γνώμη με τον υπουργό και δημοσιεύματα κυπριακών εφημερίδων ασκούν έντονη κριτική στην Αθήνα και κάποια απ' αυτά ζητούν την παραίτηση του Γ. Παπανδρέου.

Οταν ρωτήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών γι' αυτά τα δημοσιεύματα, επιχείρησε να τα γενικεύσει και να τα αποδώσει σε ακροδεξιούς κύκλους, οι οποίοι μάλιστα, όπως είπε, δεν έχουν δικαίωμα να μιλούν, καθώς ευθύνονται για την τραγωδία στην Κύπρο, με την οποία σήμερα ασχολείται η ελληνική κυβέρνηση!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ