Παρασκευή 22 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ
Συζητούνται τον Οκτώβρη οι ανακοπές για τις κατασχέσεις

Στις 10-10-2000 αναμένεται να συζητηθούν, τελικά, οι ανακοπές του δημοσίου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας κατά της αναγκαστικής εκτέλεσης (με κατασχέσεις γερμανικών κτιρίων) των αποφάσεων του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Λιβαδειάς και του Αρείου Πάγου για καταβολή χρηματικών αποζημιώσεων στους συγγενείς των θυμάτων του μαρτυρικού Διστόμου. Αρχικά η εκδίκαση των ανακοπών είχε προσδιοριστεί για τις 2-10-2001, αλλά μετά την πρόσφατη απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών να ανασταλεί η διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης μέχρι την ημερομηνία αυτή, ο πληρεξούσιος δικηγόρος των κατοίκων του Διστόμου Ι. Σταμούλης ζήτησε από το δικαστήριο την επίσπευση της δίκης. Το αίτημά του έγινε δεκτό και έτσι ορίστηκε η προαναφερόμενη δικάσιμος.

Παράλληλα, ο Ι. Σταμούλης κατέθεσε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου αίτηση, με την οποία ζητά την αναίρεση της παραπάνω απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου. Το βασικό επιχείρημα, που επικαλείται, είναι πως το δικαστήριο δέχτηκε εσφαλμένα ότι ισχύει μέχρι σήμερα το άρθρο 923 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, το οποίο προβλέπει προηγούμενη άδεια του υπουργού Δικαιοσύνης για την αναγκαστική εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων εις βάρος αλλοδαπού δημοσίου. Ο κ. Σταμούλης υποστηρίζει ότι το άρθρο αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι ισχύει πλέον στη χώρα μας, μετά την κύρωση το 1974 της Σύμβασης της Ρώμης και την ψήφιση του νόμου 2462/1997, με την οποία τέθηκε σε ισχύ το Διεθνές Σύμφωνο του ΟΗΕ για τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα.

Αν ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου δεχτεί την αίτηση αναίρεσης, θα την εισάγει στο Πολιτικό Τμήμα του δικαστηρίου αυτού προκειμένου να συζητηθεί και να εκδοθεί σχετική απόφαση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ