Παρασκευή 22 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι απειλές και οι εκβιασμοί δεν τρομοκρατούν τους λαούς

Αντιδράσεις συνδικαλιστικών οργανώσεων για το κατάπτυστο «μήνυμα προς τους Σέρβους» των «15» της ΕΕ

Σοβαρές αντιδράσεις προκαλεί στους φορείς του συνδικαλιστικού κινήματος το «μήνυμα προς τους Σέρβους» των κρατών - μελών της ΕΕ, μπροστά στις εκλογές της Γιουγκοσλαβίας.

Με απόφασή της η πλειοψηφία της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (ΕΚΑ) καταγγέλλει την ενέργεια των 15 υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ να καλέσουν το λαό της Γιουγκοσλαβίας «να καταψηφίσει τη σημερινή κυβέρνηση προκειμένου να αρθούν οι κυρώσεις σε βάρος της χώρας τους». Οπως αναφέρει με σχετικό δελτίο Τύπου η διοίκηση του ΕΚΑ, «άσχετα από τις όποιες επιφυλάξεις μπορεί κάποιος να έχει για το σημερινό καθεστώς, η ενέργεια αυτή αποτελεί ωμό εκβιασμό και απαράδεκτη παρέμβαση στα εσωτερικά μιας ανεξάρτητης χώρας».

«Ο ιδιαίτερος ρόλος, τονίζεται στη συνέχεια, του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, καθώς και η προσωπική του παρέμβαση και εμπλοκή εκθέτει τη χώρα μας, την καθιστά συνυπεύθυνη και έρχεται σε αντίθεση με αισθήματα του ελληνικού λαού».

Παράλληλα, σε άλλο σημείο επισημαίνεται ότι «τέτοιου είδους ενέργειες οι οποίες αποτελούν συνέχεια των αιματηρών βομβαρδισμών απαιτούμε να σταματήσουν, όχι μόνο γιατί δε συμβάλλουν στη βελτίωση των σχέσεων με τη γειτονική μας χώρα, αλλά και γιατί δημιουργούν νέους πρόσθετους μεγάλους κινδύνους για τα δικαιώματα του λαού μας και το μέλλον της χώρας μας. Ο γιουγκοσλαβικός λαός να αφεθεί ελεύθερος να αποφασίσει για την πορεία του ως μόνος κυρίαρχος».

  • Στην παραπάνω απόφαση μειοψήφησε η παράταξη της ΠΑΣΚΕ, χρεώνοντας στην πλειοψηφία «επιλεκτική καταγγελία ενεργειών διεθνών οργανισμών που σχετίζονται με τις επικείμενες εκλογές στη Γιουγκοσλαβία». Με δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα καταδικάζει «κάθε διεθνή παρέμβαση στις επικείμενες εκλογές στη Γιουγκοσλαβία, που έχει στόχο την υποστήριξη του ενός ή του άλλου υποψήφιου...», προφανώς γιατί μόνο αυτή έχει ανακαλύψει ότι υπάρχει και κάποια διεθνής παρέμβαση που ευνοεί την εκλογή Μιλόσεβιτς!
Η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, η οποία καταγγέλλει και καταδικάζει την επέμβαση των ιμπεριαλιστών στα εσωτερικά της Γιουγκοσλαβίας, καταπατώντας τα κυριαρχικά δικαιώματα ενός ανεξάρτητου κράτους.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση επισημαίνεται: «Ενόψει των εκλογών στις 24 Σεπτέμβρη με τον εκβιασμό που ασκούν στο λαό, ή ψηφίζεται τον εκλεκτό μας, το τσιράκι μας, ή θα συνεχίσουμε το αποκλεισμό και θα σας γονατίσουμε από την πείνα και τις στερήσεις.

Ετσι οι ιμπεριαλιστές ποτέ με τα όπλα, ποτέ με αποκλεισμό και άλλα μέσα, θέλουν να υποτάξουν τους λαούς που αρνούνται να γίνουν πιόνια τους.

Στη βρώμικη και εγκληματική αυτή επέμβαση πρωτοστατεί η ελληνική κυβέρνηση των "εκσυγχρονιστών". Οπως πέρσι με το βρώμικο πόλεμο, έτσι και τώρα αναδείχτηκε ο καλύτερος πράκτορας των ΝΑΤΟικών και "ευρωενωσίτικων" εγκληματικών σχεδίων. Διαμαρτυρόμαστε έντονα, καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να σταματήσει να παίζει αυτό το ρόλο.

Εκφράζουμε την πλήρη συμπαράσταση μας στο λαό της Γιουγκοσλαβίας, που έχει το αναφαίρετο δημοκρατικό δικαίωμα να εκλέξει αυτό που θέλει. Οι απειλές και οι εκβιασμοί δε θα περάσουν στους λαούς».

Η Ενωση Οικοδόμων Αγρινίου

Η Ενωση Οικοδόμων Αγρινίου ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΗΝ ΩΜΗ επέμβαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης στα εσωτερικά της Γιουγκοσλαβίας.

Σε σχετική ανακοίνωσή της σημειώνει:

«Είναι γνωστό ότι η ΟΔ Γιουγκοσλαβίας βαδίζει σε εκλογές στις 24 Σεπτεμβρίου και ενώ οι εκλογές έπρεπε να απασχολούν το λαό της Γιουγκοσλαβίας, ο οποίος είναι ο μόνος αρμόδιος να αποφασίσει για το μέλλον του, το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ μετά από πρόταση, όπως λέγεται, του Γ. Παπανδρέου, ομόφωνα επιχειρεί να επέμβει στα εσωτερικά μιας ανεξάρτητης χώρας.

Αυτοί που έλιωσαν για 78 ημέρες το λαό της Γιουγκοσλαβίας με συνεχείς βομβαρδισμούς, με χιλιάδες νεκρούς και αμέτρητες καταστροφές και αφού εγκατέστησαν στρατό κατοχής, τώρα οργανώνουν και πληρώνουν την αντιπολίτευση ενάντια στη νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση.

Τώρα απαιτούν από το λαό της Γιουγκοσλαβίας ΩΜΑ και ΚΥΝΙΚΑ να καταψηφίσουν τον Μιλόσεβιτς, διαφορετικά θα συνεχίσουν το εμπάργκο και τον αποκλεισμό της Γιουγκοσλαβίας. Παράλληλα καλλιεργούν στην κοινή γνώμη την άποψη ότι σε περίπτωση που κερδίσει ο Μιλόσεβιτς, οι εκλογές δε θα είναι δημοκρατικές.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αφού διέθεσε ό,τι ήθελε το ΝΑΤΟ για να βομβαρδίσουν το λαό της Γιουγκοσλαβίας (βάσεις Ακτιου, λιμάνια κλπ.), τώρα ανέλαβε το ρόλο να διώξει τον Μιλόσεβιτς από την εξουσία, γιατί αυτό εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Η Ενωση Οικοδόμων Αγρινίου καλεί όλους τους εργαζόμενους να καταδικάσουν τη νέα επέμβαση των ιμπεριαλιστών. Να συμπαρασταθούν στο λαό της Γιουγκοσλαβίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ